PARTNER SERWISU
kvmxuztj
1 2
Sabaka
0
Wpisów: 35
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:37:41 przy kursie: 7,46 zł

kliknij, aby powiększyć

to mi wyglada na sytuacje podobna do tej z 15 lutego, przebicie SMA na podwyższonych obrotach ( jak dla MUZA )i przebicie górnej wstęgi Bolliengera, juz teraz cien dość długi do góry, MACD i RSI też pozytywnie - zobaczymy jak zakończy się sesja
Edytowany: 7 kwietnia 2011 13:32

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 16 stycznia 2012 19:58:08 przy kursie: 4,98 zł
czy w tym biznesie może być jeszcze gorzej ? czemu zawdzięczamy dzisiejsze odreagowanie kursu.. Think

co sądzicie o nowych planach Prezesa dot. innowacyjnych produktów ?

www.tvncnbc.pl/szukaj.html?x=0...
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

apostlepk
0
Wpisów: 9
Wysłane: 10 czerwca 2015 20:19:53 przy kursie: 3,58 zł
Nikt nic nie powiedzial od 3 lat, to ja cos powiem. Ta spolka to dead money. Nic sie nie dzieje, nic nie slychac, nic nie widac. Moze powinni wycofac sie z gieldy i dalej se po cichu cos skubac.

Fundin
0
Wpisów: 7
Wysłane: 4 sierpnia 2015 17:01:21
Może jeszcze nikt się na niej nie poznał:). W sumie to fundamenty są ciekawe: brak długu i wskaźnik P/E (dla danych rocznych za 2014) na poziomie ok. 10. I nie jest to taki "dead money", bo w końcu od początku roku blisko 13% w górę.

apostlepk
0
Wysłane: 7 sierpnia 2015 18:52:08 przy kursie: 3,32 zł
Proponuje popatrzec na wykres w dluzszym okresie czasu.

Fundin
0
Wpisów: 7
Wysłane: 10 sierpnia 2015 12:33:01 przy kursie: 3,43 zł
Ja nie patrzę na nią historycznie, ale zastanawiam się czy teraz nie jest to fajna okazja. Co mi da patrzenie na wykres? Spada, wzrasta, spada, ale pytanie dlaczego. Ty mówisz, że to dead money to powiedz dlaczego tak sądzisz, bo samo zachowanie kursu to trochę mało. No chyba, że Ty kupujesz pod wykresy.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 10 sierpnia 2015 13:16:39 przy kursie: 3,43 zł
@ fundin

Cytat:
Ja nie patrzę na nią historycznie, ale zastanawiam się czy teraz nie jest to fajna okazja. Co mi da patrzenie na wykres?

Właśnie da odpowiedź na pytanie : czy to jest okazja, czy nie.

Cytat:
Spada, wzrasta, spada, ale pytanie dlaczego.

A po co Ci wiedzieć dlaczego? Chcesz zarabiać, czy rozumieć rynek?

Cytat:
mówisz, że to dead money to powiedz dlaczego tak sądzisz, bo samo zachowanie kursu to trochę małoNo chyba, że Ty kupujesz pod wykresy

Zachowanie kursu ZAWSZE jest ostatecznym weryfikatorem każdego pomysłu analityka, czy to fundamentalnego czy technicznego.
Twoje pomysły co do wyceny, okazji itd. są tylko Twoimi pomysłami do czasu, aż ich nie wesprze swoim działaniem rynek
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

apostlepk
0
Wysłane: 11 sierpnia 2015 21:53:02 przy kursie: 3,43 zł
Powiedzialem "dead money" bo dlugoterminowy wykres lezy jak EKG i nie ma dywidend zeby zrekompensowac mi w jakims stopniu ryzyka za trzymanie walorow. Osobiscie zachowuje sie bardziej jako inwestor niz trader i lubie trzymac spolki dlugoterminowo pod warunkiem, ze jest szansa na jakis zarobek. Nie jestem analitykiem, ale tutaj nie widze zeby wykres przewidywal jakis rozwoj firmy i zarobek.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 12 sierpnia 2015 07:27:53 przy kursie: 3,43 zł
@ apostlepk & fundin

Cytat:
Powiedzialem "dead money" bo dlugoterminowy wykres lezy jak EKG i nie ma dywidend zeby zrekompensowac mi w jakims stopniu ryzyka za trzymanie walorow. Osobiscie zachowuje sie bardziej jako inwestor niz trader i lubie trzymac spolki dlugoterminowo pod warunkiem, ze jest szansa na jakis zarobek. Nie jestem analitykiem, ale tutaj nie widze zeby wykres przewidywal jakis rozwoj firmy i zarobek.

Kupować firmę, która ma po kilkadziesiąt sztuk akcji dziennie obrotu? Bez sensu.

Cała nadzieja osoby fizycznej, stosującej Analizę Fundamentalną opiera się na jednym, z góry przyjętym, milczącym założeniu: że wnioski, do których ta osoba dojdzie odnośnie akcji XYZ, są identyczne z tymi do jakich na ich temat doszli analitycy funduszy i zarządzający aktywami (asset mgmt), czyli, że wszyscy widzą to samo (czytaj: okazję do kupna).

Kupując akcje XYZ taka osoba liczy na to, że podobnie robią wspomniane fundusze (lub że zrobią tak za chwilę), i że wykluje się z tego długi trend wzrostowy. Na normalnych rynkach (są bowiem i "nienormalne", w rodzaju GPW 1993-94, gdzie rządzą indywidualni) nie ma trwałego trendu wzrostowego na akcjach bez zakupów, robionych przez inwestorów instytucjonalnych.

Proste pytania:
- który fundusz wejdzie w coś, co ma np. 79 sztuk/dziennie obrotu w cenie kilkanaście zł/ sztukę?
- gdzie na Muzie widać jakiekolwiek ślady akumulacji przez Dużych przy takim obrocie?

Nie wystarczy tylko znaleźć akcje, których wskaźniki fundamentalne krzyczą: jestem okazją!
Trzeba pamiętać o tym, co napisałem na wstępie tego posta i zawsze mieć to z tyłu głowy.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Dempster_Mill
1
Wpisów: 98
Wysłane: 3 maja 2019 13:45:40
Jakieś przemyślenia na temat raportu rocznego?

Dempster_Mill
1
Wpisów: 98
Wysłane: 14 stycznia 2020 17:01:26
Jacyś akcjonariusze Muza na forum? Firma wydaje się bardzo tania, choć bardzo mała i niepłynna. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie / wiedzę w zarządzie / zarządzaniu? Ostatnie wykupy i sprzedaż akcji poufnych po obniżonej cenie rynkowej nie wyglądały zbyt dobrze.

Aktualna wycena:
Kapitalizacja rynkowa: 7,4 mln zł
Dług netto: 3,4 mln PLN (zakładam, że 3,9 mln PLN „Zobowiązania wobec różnych jednostek” to dług)

Muza jest właścicielem hotelu o wartości bilansowej 11,7 mln zł. Jeśli dobrze to rozumiem, część tego hotelu, małej „rezydencji” na stronie hotelowej, jest teraz sprzedawana za 2,5 mln zł. Kiedy Muza otrzyma gotówkę ze sprzedaży, dług pro forma netto zmniejszy się do 0,9 mln zł (nie biorąc pod uwagę ewentualnych podatków).

Nie sądzę, że „dwór” jest prowadzony po cenie wyjściowej 2,5 mln zł, ale powiedzmy, że tak było. Muza ma wówczas resztę hotelu wycenioną na „wartość godziwą” w wysokości ~ 9,2 mln zł. Gdyby hotel został sprzedany za 9,2 mln zł, Muza znalazłaby się w gotówce netto w wysokości 8,3 mln zł, a zostałby tylko biznes wydawniczy.

Jeśli hotel został sprzedany za 9,2 mln zł:
Gotówka netto: 8,3 mln zł
Akcje: 2,75 mln
Środki pieniężne netto / akcję: 3,02 pln / akcję

Obecnie akcje notowane są po 2,70 pln / akcję, co daje działalności wydawniczej ujemną wartość 32 groszy / akcję. Firma, która choć niewielka, historycznie wykazywała przyzwoitą rentowność.

Ponadto, jeśli dobrze rozumiem, Kompap chciał licytować Muzę w 2010 roku po cenie nieco powyżej 8 pln / akcję. Z perspektywy czasu nie byłoby to takie złe dla akcjonariuszy ...

Obecna wycena wydaje się bardzo niska, ale z drugiej strony firma jest kontrolowana i bardzo mała / niepłynna. Czy uważasz, że rynek właściwie utrudnia sytuację?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,022 sek.

bfbdkkda
inwfzenx
qowvpjxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eslcnryd
xajaccho
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat