Krzysiek9 napisał(a):Tytan błagam... Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że KOV nie zadebiutuje w Londynie a Nigeria nie wypali. Po pierwsze artykuł w parkiecie mówi o całkowicie innej spółce całkowicie niezwiązanej z KOV, w której KI ma ledwo 13 procent udziałów. Ta spółka ma tyle samo wspólnego z KOV co Aurelian. Jeśli źle interpretuję Twoją wypowiedź to sprostuj proszę ale nie doszukujmy się czegoś czego nie ma. Co do Nigerii to minęło ledwo 5 tygodni z 20 przeznaczonych na finalizację umowy. Apelował bym tutaj o rozwagę i cierpliwość, żeby nie siać zamętu.
@Krzysiek
Moje rozumowanie jest następujące: jeżeli dr Jan zdecydował się na zdobycie środków
finansowych przez siostrzaną spółkę Ophir na głównym londyńskim parkiecie,
to mimo że KI ma w niej 13% udziałów, to właśnie po tej decyzji jego udział może się znacznie zwiększyć w Ophir. Nie uważam by Londyńczycy raz za razem dali kasę Kulczykowi na firmę o podobnym profilu działania. Nie wiadomo czy w przyszłości nie będzie zmuszony do fuzji KOV z tą spółką, jak u nas taka nędza, zwłaszcza w kieszeniach drobnych inwestorów, czego przykładem jest finansowo jakby dogorywająca szulernia GPW. Myślę że uczciwi ludzie z coraz większym obrzydzeniem patrzą na to by inwestować w niej swoje pieniądze i służyć za "dojne krowy".
Co do Nigerii, myślę że strategia szybkich ruchów tam minęła bezpowrotnie, wraz z nastaniem nowej opcji politycznej. Będzie musiało tam nastąpić rozpoznanie "kto z kim i za ile", najpierw targi wewnętrzne o imponderabilia a potem targi zewnętrzne z naszymi firmami, a to bardzo wydłuży negocjacje. Może okazać się to "granicą" poza zasięgiem umowy KOV z KI.
Co do Syrii, to o ile mi wiadomo, rejony badań w obszarze 9 to odludne tereny i raczej KOV spokoju nikt w badaniach i odwiertach nie zamąci, gorzej z przyszłością eksploatacyjną jak nastanie "nowa demokracja" z nowymi negocjacjami, umowami i zasadami , będzie to-to lotek.
@Redface proszę odezwij się jak możesz, jesteś nam potrzebny (my Tobie chyba mniej).
Myślę że właśnie teraz, jak nigdy, potrzebny jest do uspokojenia nastrojów przedstawiciel KOV, jak ma to czemuś pomagać, (bez urazy Redface) na naszym forum, aby rozwiać wątpliwości i zapętlone myśli. W innym przypadku czeka nas "zwała" a co najmniej brak stabilności kursu w najbliższym czasie, czego nikomu nie życzę.