0 Dołączył: 2010-11-13 Wpisów: 24
Wysłane:
11 lipca 2011 18:57:53
Mam pewne pytanie, na które niestety nie znalazłem odpowiedzi. Może znajdzie się ktoś kto mi to wyjaśni. Niektóre akcje w ofercie publicznej dostępne są tylko w wybranych biurach maklerskich, np. mbank, pko, ing. Zauważyłem (a mam mBank), że niektóre akcje nie były dostępne do kupna w moim biurze, natomiast były dostępne w PKO. ---Czy chcąc kupić akcje oferowane przez inne biuro muszę założyć tam konto maklerskie, czy mogę złożyć jakiś formularz zapisu a potem przenieść akcje z tego banku do mojego biura?--- pozdrawiam all
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
11 lipca 2011 21:31:49
zapytaj w swoim biurze, tak będziesz miał większą pewność. Poza tym, z tego co mi wiadomo aby dokonać przeniesienia akcji (dodatkowe koszta) musisz je najpierw nabyć - co w twoim przypadku wiąże się zapewne z założeniem drugiego rachunku u oferującego
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
11 lipca 2011 21:42:49
W wiekszosci przypadkow podczas skladania zapisu w IPO nie trzeba miec rachunku maklerskiego u wprowadzajacego dana spolke. Wystarczy miec ze soba numer rach. maklerskiego w swoim DM i nr konta do zwrotu srodkow po ew. redukcji. Odstepstwa od tej reguly dotycza zwykle spolek zagranicznych. Przykladem moze byc np Fortuna w przypadku ktorej trzeba bylo miec rachunek w dm pekao. Podsumowujac, jesli jest ciekawa oferta musisz udac sie/zadzwonic do DM, ktory wprowadza spolke na gpw i dopytac. Zwykle trzeba zlecic przelew przed zlozeniem zapisu. Jak srodki sa zaksiegowane trzeba sie osobiscie wybrac do DM i zlozyc zapis. Robilem tak wielokrotnie, nigdy nie bylo problemow, akcje byly zaksiegowane na czas przed debiutem na rach. w DM, a reszta srodkow po redukcji na rach bankowym. Bez dodatkowych kosztow. Pozdrawiam
Edytowany: 11 lipca 2011 21:44
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
11 lipca 2011 22:23:02
Cytat:W wiekszosci przypadkow podczas skladania zapisu w IPO nie trzeba miec rachunku maklerskiego u wprowadzajacego dana spolke tutaj dyskutowałbym. Np. w DM PEKAO dla każdego IPO trzeba mieć rachunek w DM PEKAO.
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
12 lipca 2011 09:48:49
DMy w ktorych zrobilem zapis nie posiadajac w nich rach. maklerskiego:
BDM BGŻ BM BOŚ DM Millennium DM BPH BM BZ WBK DM IDMSA DM PKO BP DM BRE BANK DI ING Securities X-Trade Brokers DM Penetrator i Dom Inwestycyjny Investors SA (certyfikaty)
Tyle pamietam, moze byly jeszcze jakies.
Edytowany: 12 lipca 2011 09:52
|