Kamil Gemra napisał(a):UWAGA: Każdy typ musi być poparty argumentami np. wykresem i AT. Oczywiście w AT korzystamy tylko z narzędzi StockWatch.pl bądź ATTrader.
Nie korzystam z tych narzędzi. Czy to oznacza, że nie mogę typować?
|
|
Witaj gospodarzu, Za twoim przyzwoleniem wrzucę fotkę odnośnie twego ostatniego wpisu z zachowaniem inwestorów w trakcie gwałtownych spadków (co prawda nie jest to twój Józio inwestor, ale i tak warto się jej przyjrzeć).Fotkę znalazłem całkiem niedawno na jednym z forów.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
|
|
mdtrader napisał(a): Jakie Wasze oczekiwania odnosnie "szczytu hossy"?. Zblizamy sie do historycznych szczytow na SP500, czy bedzie to szybkie wychodzenie po schodach? A kiedy zapowiadacie szybkie spadanie?
znalazłem takie coś w maju i wówczas śmiałem się z tego  kliknij, aby powiększyć
|
|
jutro przemawia po 18-tej "super Mario" - może coś chlapnie i zafunduje nam jakąś lukę w poniedziałek
|
|
jak ktoś ma chwilkę to polecam obejrzeć
|
|
daniel93 napisał(a): Jeśli chodzi o analizę czasową, to w gruncie rzeczy tylko 1 sesja pomyłki to chyba można powiedzieć, że się sprawdziła? Brak potwierdzenia na wykresie (indeks nadal jest przy ostatnich szczytach). Z głównych spółek z W20 to tylko Orlen potwierdził zwrot 10 sierpnia i dzisiaj odpadł (póki co) od swojego szczytu, reszta coś ściemnia i prezentuje jakieś podażowe świeczki z górnymi knotami  . W tym tygodniu chyba raczej konsolidacja.
|
|
na akcjach PEO piątkowa świeca (długi górny cień) też wyglądała zachęcająco dla niedźwiedzia a dzisiaj klops
|
|
Cytat:zastanawiam się, kiedy ta spekulacyjna akcja na w20 będzie miała swój koniec heh... ja też kombinuję jak koń pod górkę  (fotka-wig20 na liniowym)  kliknij, aby powiększyć
|
|
Dla mnie harami (spadająca gwiazda nie powinna mieć dolnego cienia) Poniżej cytat z książki S.Nisona:  kliknij, aby powiększyćJest straszne parcie na wzrost i być może 10.08 jest tylko wyhamowaniem impetu i teraz rzeczywiście jakaś kilkudniowa konsola(może tak do 16-17.08) przed kolejnym ruchem do góry. Tylko poniedziałkowa ewentualna czarna świeca potwierdzi spadkowy scenariusz. Przyznam szczerze, że liczyłem w piątek na coś w stylu zasłony ciemnej chmury.
|
|
z zasadzie tak. Dziś W20 uzyskał max (na ten moment) ostatniego ruchu i początkiem przyszłego tygodnia powinno nadejść potwierdzenie. Nie przywiązuję się zbytnio do określonych poziomów ceny lub czasu - czekam na potwierdzenie
|
|
|
|
|
|
Cytat:Teraz czekam na dobry moment do złapania Sek na "zapowiadany" szczyt pod koniec tygodnia forum powinieneś traktować jako miejsce do wymiany poglądów, a nie jako podstawę do podejmowania transakcji (mam nadzieję, że tak nie robisz). Nikt nie zagwarantuje 100% sprawdzalności prognoz. Pewne daty rynek respektuje, a pewnych nie - dlatego też lepiej poczekać z decyzjami aż okienko się wypełni i wówczas podjąć stosowne kroki, pozdrawiam
|
|
w Ispagu nie ma takiej opcji
|
|
jeśli chodzi o coś takiego  kliknij, aby powiększyćto w MT4 wchodzisz w narzędzia-metaquotes language editor. Później kilikasz w MQL4.com (ikona kuli ziemskiej) i wyszukujesz w tamtejszej przeglądarce: Fractal Prices i ładujesz go do siebie
|
|
Cytat:Strasznie naciągane, wytłumaczył bym to tak, że zawsze miałeś 50% szans, że trafisz logiczne jest, że żadna metoda nie daje 100% trafności (ta również). Dla mnie wyszukiwanie podobnych struktur na wykresach nie jest priorytetem do zawierania transakcji. Jest tylko pomocnym elementem w tej grze. Po prostu lubię widzieć (znaleźć) podobną strukturę i jej późniejsze skutki (wzrost/spadek), która przy określonym położeniu wskaźników dała określony ruch - przenosząc to na dzisiejsze ceny.
|
|
w tych dniach szukasz oporów technicznych na wykresie i pod to wchodzisz ze stopem (na AT się znasz, więc nie powinieneś mieć problemów) lub stosujesz metodę zachowawczą (wg Carolana) i czekasz do zakończenia trwania okienka, obserwując czy prognozowany zwrot nastąpił i wówczas wchodzisz na rynek.
|
|
mówisz i masz  (stara fotka z wątku bessy z zeszłego roku)  kliknij, aby powiększyćDo wykresu po prawej trzeba tylko "dorysować" na nowo szczyt z końca sierpnia 2011 i dołek z września 2011
|
|
FW20 już ponad tą srednią
|
|
Cytat: z analizy czasu można wywnioskowac kiedy będzie punkt zwrotny, ale nie wiecie czy to będzie dołek czy gorka i czy będzie tylko lokalny punkt zwrotny czy zmiana trendu? Analizę czasu trzeba "wpasować" do AT danego waloru. Ogólnie przyjmuje się, że w dniu potencjalnego zwrotu czasowego należy zagrać przeciwnie do ruchu następującego przed nim. Nie jest to oczywiście jakaś złota metoda - podobnie jak w klasycznej AT pojawiają się fałszywe sygnały K lub S czy też mylące wybicia, tak i tu nie zawsze jest dość klarownie. Staram się opracować jakiś filtr, by odrzucać nic nie znaczące ruchy (zacząłem od zmniejszenia ilości danych wejściowych - likwiduję ekstrema ruchu, które były jedynie przystankiem w danej fali). Na wątku kontraktowym (mój wpis z 1 lipca 2012) zamieściłem fotkę wykresem oraz naniesionymi punktami zwrotu. Same czasówki zadziałały jako zwroty indeksu, ale odwrotnie od pierwotnego założenia - kwestia interpretacji, a tutaj
|
|
daniel93 napisał(a):Nie chciałbym być złośliwy, ale takie porównywanie wykresów chyba jeszcze nigdy się nie sprawdziło ruch obecnie zaszedł za daleko, więc czas stwierdzić, iż tym razem się nie sprawdziło
|
|
może rzeczywiście koniec tygodnia (10.08.2012) będzie istotny (na fotce podane liczby to sesje)  kliknij, aby powiększyć
|
|
czasówka sama w sobie zadziałała. Pozostaje kwestia jakiegoś filtra (usiłuję stworzyć coś takiego), by eliminować szczyty/górki nie mające jakiegoś większego znaczenia w dłuższych ruchach indeksu. Na fotce zwroty, o których pisaliśmy wcześniej  kliknij, aby powiększyć
|
|
Serpico: wybicie w górę oznacza przynajmniej średnioterminowe L (chyba  ). Przyznam się szczerze, że chodzi mi po głowie scenariusz wzrostowy, ale daję mu mały procent szans powodzenia. Mój scenariusz na ten moment to dołek w październiku br. - i tu bym widział koniec korekty ABC korygującej wzrost 2009-2011(dlatego też nie uczestniczyłem w piątkowych wzrostach - założeniem było sprzedać papiery między 31.07 a 03.08 jako koniec korekty wzrostowej). Ten tydzień pokaże czy trzeba będzie weryfikować prognozę średnioterminową
|
|
misza napisał(a):coś w stylu "czarnych owiec" Cytat:Na rynku finansowym ciągle zdarzają się jakieś superokazje. Jak odróżnić uczciwych oferentów od prawdziwych naciągaczy? KNF prowadzi czarną listę firm i ostrzega przed powierzaniem im pieniędzy. biznes.interia.pl/biznes.inter... Witajcie, W okolicznościach chaosu związanego z Amber Gold, warto przywołać stary post (czerwiec 2011)z czarną listą KNF-u. Dziś chyba nabiera większego znaczenia (zwłaszcza, że bohater ostatnich wydarzeń jest na tej liście), dlatego myślę, iż warto raz jeszcze poświęcić tu kilka chwil.
|
|
wacek123 napisał(a): miesiac temu tez wypisywali że idziemy na 2400 i co było odwrotnie teraz na dołku znani analitycy pisali 18.. dlatego też niemożliwe jest, by wszyscy w jednym czasie oczekiwali końca bessy wiadomosci.stockwatch.pl/7-sym...
|
|
a co z poprzednią twoją wersją MS 11?
|
|
Fajnie, że działa. Opcję przedstawioną w poprzednim linku (wersja z bossy)porzuciłem już dawno. Obecnie stosuję wersję, którą przedstawiłem tobie na PW i w postach na forum. Pozdrawiam
|
|
|
|
daj znać jak "przetrawisz" już ten layout
|
|
paszczakk napisał(a):Supe dzięki, A jakie masz ulubione wskażniki w MS ? tu jest stronka z masą wskaźników - na pewno coś wybierzesz pod siebie. www.meta-formula.com/Metastock...Cytat:A orientujesz się może dlaczego na desktopie 64 bit MS działa a na laptopie 64 bit nie ? win 7 nie mam pojęcia. U mnie MS śmigał na XP, a teraz mam win7 (32bit) i też zapyla
|
|
zapomniałem o dość istotnym szczególe. Zapisany szablon musisz umieścić na pasku w MS obok podstawowych narzędzi (by móc szybko, jednym kliknięciem podpiąć do danej spółki). Tak jak na fotce poniżej:  kliknij, aby powiększyćŻeby tego dokonać musisz kliknąć "view" w górnym panelu (fotka poniżej)  kliknij, aby powiększyćPojawi się takie okienko: (z szablonami)  kliknij, aby powiększyćAby dodać tam swój własny szablon klikasz new i pojawi się 3-etapowy proces: 1. create button - tam za pomocą "browse" wybierasz lokalizację nowo utworzonego szablonu (gdzieś na dysku u ciebie-wskazujesz ścieżkę dostępu do szablonu) 2.wybór ikony dla twojego szablonu (będzie widniał w gł. panelu MS) 3.nazwa szablonu Tworząc szablon nie zapomnij od razu powiększyć zakres załadowanych danych ( loaded - first date) - patrz wcześniejsze posty
|
|
Witaj, mam pytanie: czy okres pełni (dzisiaj) i nowiu bierzesz pod uwagę przy określaniu zwrotów?
|
|
Witam, Jeżeli zrobiłeś już wykres ze swoimi wskaźnikami i chcesz,by w takiej konfiguracji otwierała się każda spółka to taki układ musisz zapisać: File-save as- template.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
Szutnik napisał(a):Zbliża sie czas otwierania "pozycji na niepogodę". Wg mojej oceny albo w tym tygodniu (ok. 2-3.08.12?) albo w przyszłym powinniśmy być świadkami istotnego szczytu może raczej w tym tygodniu 31.07-01.08 lub 03.08
|
|
|
|
nie przesadzaj- coś tam się orientuję, ale bez rewelacji
|
|
|
|
co trzeba zrobić, aby monit o obligacjach nie wyskakiwał tak często (najlepiej w ogóle go wyłączyć - gdzie szukać takiej opcji)?
|
|
jak będziesz miał ten "inny" sposób to zapodaj - chętnie zobaczę (może jest łatwiej  )
|
|
|
|
paszczakk napisał(a):Witam, mam prośbę , zainstalowałem metastock 11 , dalej update z bossa bazy wkopiowałem do katalogu "sample" i teraz na wykresach mogę tylko cofnąć sie o rok, nie widzę od początku wykresu ? Dlaczego ? Co robie nie tak ? kliknij na skali czasu prawym myszką i wybierz " X-Axis properties", pojawi się coś takiego:  kliknij, aby powiększyći tam w zakładce " scale-loaded" zwiększ zakres danych ( first date)
|
|
Nie do końca. Wskazania czasowe (analiza czasu) wskazują na możliwość zmiany ruchu w określonym czasie (nie określają cen). Natomiast do określenia poziomu np 2000pkt służy analiza ceny
|
|
|
|
|
|
misza napisał(a):Co do dłuższego terminu to warto zwrócić uwagę na październik (pojawia się tu wg mnie sporo wskazań czasowych).Poniżej wykres miesięczny WIGu20 - wszystkie wartości czasowe podane w miesiącach.  kliknij, aby powiększyć Czyżby W. Białek czytał forum SW Cytat:Wynika z tego, że istotne lokalne dno powinno zostać ustanowione za niecałe 3 miesiące (to daje pierwszą połowę października) na poziomie lekko niższym niż minima z września i grudnia 2011 oraz czerwca 2012, po czym poziom cen akcji na GPW w ciągu następnych 4 miesięcy powinien powrócić do poziomów szczytów ustanawianych przez WIG w strefie 41708-42222 w okresie minionych 11 miesięcy. http://wojciechbialek.blox.pl/html
|
|
Cytat:Mam nadzieję, że kolega widzi tego RGRa? To do mnie pytanie?
|
|
Cytat:Co do Orlenu, nie pachnie to ORGRem? raczej to jakiś żart. To prawe ramię  jest za wysoko
|
|
Cytat:Trzeba mieć i wiedzę, i doświadczenie, a kto tego nie ma, ten traci. ale żeby je zdobyć to tzw "frycowe" trzeba zapłacić
|
|
"kreska" tak na szybko: 1. krótkoterminowo (optymistycznie)  kliknij, aby powiększyć2. krótkoterminowo (mniej optymistycznie) - pod ten "nius" od serpico  kliknij, aby powiększyć3. średni termin to spadkowa chorągiewka (wykres kilka stron wcześniej)
|
|
Wg mnie to baza jest dodatnia, a nie odwrotnie.
|
|
Cytat: Sam KGH nie zmniejszy (w lipcu) tej różnicy Poprawka, bo wdarł się mały błąd. Miało być oczywiście: sam KGH nie zlikwiduje (w lipcu) tej różnicy. Sorki.
|
|
-100pkt przecież nie od razu. Sam KGH nie zmniejszy (w lipcu) tej różnicy. Reszta czyli PZU i PGE odcięcia mają pod koniec sierpnia. Poza tym chodziło mi o terminologię dodatniej/ujemnej bazy.
|
|
buldi napisał(a):Zatem paradoksalnie obecna ujemna baza dyskontuje ok 28pkt wzrost indeksu. a nie odwrotnie? Cytat: Różnica miedzy kursem instrumentu bazowego a kontraktem terminowym nazywa się bazą (ang. basis). W literaturze baza oznacza różnicę między poziomem indeksu a kontraktem. Oznacza to, że jeśli baza jest ujemna, to kontrakt jest notowany powyżej indeksu, jeśli dodatnia, mamy do czynienia z sytuacją odwrotną: indeks jest notowany powyżej kontraktu.
Ale uwaga: z niewiadomych powodów na naszym rynku zaczęła obowiązywać dokładnie odwrotna definicja bazy: kontrakt – indeks (bardzo rzadko pojawia się takie ujęcie) . Może to prowadzić do wielu nieporozumień, dlatego w celu doprecyzowania warto mówić, że kontrakt jest notowany z premią (powyżej) lub dyskontem (poniżej) wobec indeksu. www.futures.pl/web/guest/teori...
|
|
buldi napisał(a):Dzięki Misza. Juz sam robiłem przymiarki do podobnego zestawienia, więc mi zaoszczędziłeś czasu. Znakiem tego, wciąż przy średnio -80pkt bazie dyskontujemy - poza odcięciami - niewielki wzrost! mógłbyś przeliczyć nową dywidendę kgh (obecnie to 28 złotego)na indeks? Oczywiście jeśli dysponujesz czasem. Co prawda nie jest mi to niezbędne - tak tylko z czystej ciekawości
|
|
serpico napisał(a):moim skromnym zdaniem, polecimy w dół do końca wakacji, chociaż mogę sie mylić....  póki co gram na s a moim zdaniem to w lipcu szczyt, do października (dno) spadkowo
|
|
Cytat:W lipcu? Tylko, że 12lipca odetną dywidendę KGH, a po odcięciu jego kurs wyrównywał się z kursem sprzed odcięcia Wg ciebie to tym razem będzie tak samo? To nie jest reguła zachowania się kursu. W 2008 po odcięciu dywidendy (chyba ok 9PLN) kurs spadł do 20 PLN/szt - na powrót do ceny wyjściowej trzeba było poczekać kilkanaście miesięcy  kliknij, aby powiększyć
|
|
serpico napisał(a):moim skromnym zdaniem ostatnia chwila na krótkie pozycje w promocyjnej cenie.... na krótkie to przyjdzie czas w lipcu. Przed 29.06 nie ma co myśleć o szortach
|
|
nowy1960 napisał(a):Problem jak w temacie. Od wczoraj nie mogę odpalić programu fibotrader ponieważ pakiet zabezpieczający twierdzi że to wirus.Fibotrader jest blokowany konkretnie przez funkcję deep guard pakietu f-secure. Pakiet zabezp, windows oraz fibotrader są legalne. Czy ktoś z forumowiczów ma podobny problem?. Pozdrawiam masz już jakieś pozytywne rezultaty? Temat jakoś ucichł
|
|
serpico napisał(a):moim skromnym zdaniem: - koncentrację lop ma dwóch dużych KTOSIÓW, na przeciwstawnych Z czego wynika takie przypuszczenie?
|
|
Cytat:teraz czas na większe bęc właśnie odpaliłem notowania i widzę, że jednak "bęc"
|
|
Dzięki, fajny wpis  . Również na Wig20 mam okienko w granicach 3-4 lipca. Myślę jednak, że ważniejszy w lipcu to przedział 9-13 lipca (wykres tygodniowy). Ten tydzień zbiega się z odcięciem dywidendy na KGH, co skutkuje utratą kilkudziesięciu punktów na indeksie (pierwsze notowanie po odcięciu to 12 lipca). Ja jednak zostaję przy swoim (22-29 czerwca to wg mnie fala wzrostowa). Najwyżej rynek mi pokaże Cytat:Na pocieszenie pobitych Byków– na końcówkę lipca znowu wypadają istotne punkty czasowe. Wygląda, że znowu będziemy wtedy „grać pod FED”, którego następne posiedzenie odbędzie się 31.07 – 1.08.2012. Do tego wrzucam jako ciekawostkę:  kliknij, aby powiększyćMam nadzieję, że się nie pogniewasz o zaśmiecanie twojego wątku, pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Serpico: ja raczej spodziewam się takiego ruchu  kliknij, aby powiększyćMiędzy 22 a 29 czerwca raczej widzę kontynuację wzrostów
|
|
|
|
Szutnik napisał(a):FED rozczaruje tych, co chcą już, ale zostawi wyraźny ślad, ze jest gotów w bliskiej przyszlości, gdy dane bedą złe ( a będą coraz gorsze) To wystarczyloby na 1-2 dniową niezbyt silną wyprzedaz po posiedzeniową (21, może jeszcze 22.06), ale nie spowodowało ostrej paniki. Po tym rynek by ruszył dalej w górę, ale watpliwe, by już teraz indeksy w USA miały jednym skokiem przebić kwietniowe szczyty. Też pojawia się u mnie 21 czerwiec, lecz pewniejszy wydaje się 22.o6. Ten tydzień to raczej "przytrzymanie" indeksu przed kolejną falą wzrostową z punktem kulminacyjnym (chyba  ) 29 czerwca, pozdrawiam
|
|
Cytat:czemu cena kontraktu wrześniowego na wig20 tak bardzo odbiega w dół od wartości wig20? Wig 20 będzie w najbliższym czasie korygowany o odcięte dywidendy spółek TPE, JSW, Kgh
|
|
serpico napisał(a):a może tak na 2110??? i tam poczekać na długie pozycje następny zwrot czasowy 22 czerwca
|
|
Mam pytanko do Szutnika - masz jakąś czasówkę na 15 lub 18 czerwca (tu bym widział mały przystanek)
|
|
Temat:
JOKE
|
|
Buldi: niedźwiedziu stary skąd u ciebie tyle wiary?
|
|
buldi napisał(a):Polska - Czechy 3 : 1 aleś zaszalał. To i ja dam "trójeczkę" Polska-Czechy 0:3 (no i oczywiście wyjście z grupy  )
|
|
zapodaj wykresik z twoim oznaczeniem - coś wymyślimy przez weekend
|
|
misza napisał(a):W czerwcu spodziewam się odbicia (na razie korekty do 15-18 czerwca) indeksu. myślę, że do 14-15 może się indeks jeszcze trochę podciągnąć (15 czerwca pierwsze notowanie Pekao z odciętą dywidendą). Nie bardzo jeszcze wiem jak umiejscowić 18 czerwca (tu także jest kilka wskazań czasowych) oraz 22.06. - im bliżej to się coś wymyśli,pozdrawiam
|
|
Frog napisał(a):Widzę, że ktoś się bawi w Białka szukając historycznych analogii. Taki scenariusz jest możliwy, ale coś naprawdę dużego musiałoby się wydarzyć aby spadało w takim tempie. Odwrotny QE albo bankructwo Apple oczywiście tak ostro w dół to nie. Pamiętasz uchwalenie planu Paulsona w 2008r oraz pomocy dla Grecji na przełomie lipca/sierpnia 2011r.-wtedy też nic nie zapowiadało "pionowych" wykresów w dół. Kilkanaście postów wyżej rozrysowałem chorągiewkę na wykresie z zasięgiem 1500p (październik 2012  )na Wigu 20. Wygląda bardzo przekonywująco
|
|
Cytat:1 zł to jeszcze ciągle dużo. Inwestując dziś po zł za akcję można jeszcze ciągle stracić miliony. to wciąż tylko 100%  Za kilka lat ta spółka będzie w podręcznikach do AT jako przykład czystego, zdrowego i niczym nie zakłóconego trendu spadkowego (oraz korektami rzędu 200%)
|
|
widzisz w tym coś złego? Wyczuwam lekko prześmiewczy ton twojego postu
|
|
|
|
widzę, że tu prawie wszyscy "kibicują" olejowi  V3: pamiętasz mój wykres z prognozą "złotówki" za 1 papier? Nie myślałem wówczas, że to się zrealizuje.
|
|
zasięg wybicia z chorągiewki (  pewnie wszyscy ją widzą) to ok 1500pkt na WIG-u 20 - wprost do wzrostowej linii wsparcia pociągniętej po historycznych minimach indeksu.  kliknij, aby powiększyćW czerwcu spodziewam się odbicia (na razie korekty do 15-18 czerwca) indeksu. Zastanawiam się, czy indeks jest w stanie zanegować czarną miesięczną świecę "wybiciową"  i tym samym próbować odwrócić obecny trend, pomimo zaawansowanego już ruchu w dół z w/w formacji. Co do dłuższego terminu to warto zwrócić uwagę na październik (pojawia się tu wg mnie sporo wskazań czasowych).Poniżej wykres miesięczny WIGu20 - wszystkie wartości czasowe podane w miesiącach.  kliknij, aby powiększyć
|
|
w pierwszych dwóch tygodniach czerwca spodziewam się odbicia WIG-u 20 podobnego do tego z okresu 16-30.07.2008r.(poniżej wykres miesięczny - analogia do 2008roku)  kliknij, aby powiększyć
|
|
podobną sytuację mieliśmy w 1-szej połowie 2008, kiedy to świat "odbił" od marcowego dołka, a my staliśmy w miejscu aż do maja (poniżej porównanie SP500 i WIG20 z tamtego okresu). Obecnie "minihossa" na SP500 trwająca od października 2011r. nie ma potwierdzenia na polskich indeksach.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Szutnik napisał(a): S&P500 23.05: 55 (Fibo) sesji od dna z 6.03.12 123 (liczba Lucas'a) sesji od dna z 25.11.11 199 (Lucas) sesji od dna z 9.08.11
S&P500 24.05: 108 (liczba Gann'a) sesji od dna z 19.12.11 144 (Gann + Fibo) sesji od szczytu z 27.10.11 161 (pochodna 1,618) sesji od dołka z 4.10.11
Patrząc na dzisiejsze notowanie SP500 to okienko czasowe ma szansę się zrealizować
|
|
Dzięki, Pomyślałem sobie, że mam "wybrakowane" podręczniki z AT
|
|
|
|
strasznie czasochłonna robota - sam się czasem w tym wszystkim gubię. Na 18.05.2012 mamy jeszcze: 2012.05.09 +7 sesji (lucas) 2011.09.23 +34 tygodnie (fibo) 2012.03.23 +8 tygodni (fibo) To tylko niektóre ze wskazań tygodniowych, które w tym czasie wypadają. Liczę, że okienko zadziała,pozdrawiam
|
|
czasówka na SP500 u mnie jest taka sama jak u ciebie, tylko ten Wig20 nam się "rozjechał"
|
|
Szutnik napisał(a): WIG20 23.05-24.05: 162 (pochodna 1,618)sesje od dna z 23.09.11 138 (pochodna od 1,382 - stosunku wyrazów Lucas/Fibo)sesje od szczytu z 27.10.11 89 (Fibo) sesji od dna z 11.01.12
Witam, chyba mamy małą rozbieżność w liczeniu,bo u mnie wychodzi (licząc od w/w ekstremów): 162 sesje - 18.05.2012 138 sesji - 18.05.2012 89 sesji wypada 21.05.2012 Zastanawiam się dlaczego u ciebie wyszło 3-4 sesje więcej?
|
|
Cytat:Od wczoraj nie mogę odpalić programu fibotrader ponieważ pakiet zabezpieczający twierdzi że to wirus Zakładam, że wcześniej chodził bez problemu - podejrzewam, że f-secure jest twoim nowym antywirusem, więc od razu wyłapuje fibotradera jako potencjalne zagrożenie. Funkcja deep quard jest ustawiona zbyt rygorystycznie i stąd problem z rozruchem programu (jego zapora blokuje ten program). Dodatkowo przeskanuj fibotradera innym antywirusem i będziesz miał pewność czy jest zawirusowany (mało prawdopodobne przy legalnej wersji). Pamiętam, że kiedyś podobną sytuację miałem przy "odpalaniu" zwykłego NOLa - wówczas posiadałem Nortona 2005 i jego firewall blokował cały rozruch tej aplikacji (trochę to trwało zanim do tego doszedłem  ). Pozdrawiam.
|
|
Szutnik napisał(a):Niezupełnie się zgadzam z Twoją wizją dużego spadku W20. Po zerknięciu na 5 minutowy intra moge stwierdzić, ze struktura fal nie jest identyczna. Witaj, nie prognozuję dużego spadku W20, jedynie w okolice 2200 (spadek o ok 100pkt nie jest czymś dziwnym) i tam zobaczymy z czym mamy do czynienia (fotkę sobie podaruję, gdyż ten trójkąt i tak wszyscy widzą). Co do podobieństwa ruchu spadkowego - na fotce jest interwał dzienny i jak dla mnie falka spadkowa jest bardzo podobna do tej z okresu kwiecień-lipiec 2010, pozdrawiam
|
|
może taki wariant - zresztą dość podobny do tego co przedstawił wcześniej krewa  kliknij, aby powiększyćZakres cenowy trochę mniejszy niż 2 lata temu, ale "struktura" fali spadkowej jakby identyczna
|
|
Nowy1992 napisał(a): Moglibyście mi polecić jakiś w miarę tani dom maklerski, ze zleceniem "trailing stop"? proponuję poczytać tutaj bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...
|
|
jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z AT to raczej powinieneś zacząć od Murphyego, Schwager może poczekać.
|
|
Futro napisał(a):@Szutnik Masz jakieś polskie akcje? I widzę, że naganiasz na wzrosty nawet u Trystero! (żart) zakładam, że jak miałbyś tyle wiedzy co kolega Szutnik to nie pisałbyś takich głupot o jakimś naganianiu
|
|
Bartosz: wariant z w/w fotki również biorę pod uwagę, dlatego stanowczo nie upieram się przy "wielkiej hossie", choć sytuacja jest b.podobna (sWig80 i mWig40). Wówczas wszyscy trąbili na prawo i lewo, że to jedynie korekta w bessie. Po czasie okazało się, iż ta "korekta" przybrała gigantyczne rozmiary (WIG i Wig20 urósł ponad 100%)co wg mnie nie nazywa się "korektą" Cytat: fala spadkowa 2010-2011 to fala B mógłbyś to graficznie przedstawić, bo nie widzę tam żadnej fali spadkowej  (dax, sp500,wig)
|
|
Cytat:W sytuacji, gdy technologiczne indeksy Nasdaq Composite i Nasdaq 100 wyszły już powyżej swych maksimów z 2007 i 2011 roku stwierdzenie, że to jedynie "wyjątkowo silna korekta" wskazuje na wyjątkowo silne poczucie humoru u jego Autora Zgadzam się tutaj całkowicie z Szutnikiem. Dodać można jeszcze fakt, iż u nas rośnie cały rynek (również "misie"), tak jak to było w 2009. Cytat: nawet jezeli obecna fala bedzie pierwsza w hossie Wg mojej oceny to nie jest pierwsza fala hossy. Dla mnie nowy impuls 5-falowy zaczął się w 2009, a letnia zeszłoroczna korekta to fala 2 (fotka poniżej)  kliknij, aby powiększyćStart fali hossy z 2009 powinien skutkować wybiciem górą 10-letniej konsolidacji indeksu SP500 czyli wyjście powyżej szczytów z 2007r.
|
|