Chciałbym się was zapytać czy ktoś z was miał styczność z poniżej przedstawioną metodą, albo czy posiada może jakieś formuły do amibrokera, która by spełniła podobne zadania ? Jest coś podobnego w ami, ale jakoś słabo czytelne dla mnie.
Treść jest skopiowana z pewnej strony
Cytat:Technika aktywności cenowej jest innym sposobem prezentacji zasady obowiązującej na rynku kapitałowym, wg której znaczenie danego poziomu wsparcia lub oporu zależy od czasu, jaki upłynął od ostatniego jego potwierdzenia. Im dłuższy czas, tym znaczenie poziomu wsparcia / oporu maleje. Metoda PAC stanowi zatem połączenie metod wolumenowych, cenowych i czasowych. Jej głównymi atutami są 12:
1. Doskonała wizualizacja wybić w górę i w dół z poziomów konsolidacji,
2. Sygnalizacja poziomów wsparcia i oporu,
3. Uwidacznianie formacji kontynuacji trendów, takich jak: trójkąty, proporczyki i flagi.
Wykorzystanie kolorów w technice PAC umożliwia stworzenie wykresów z przedziałami bez zakumulowanego wolumenu (kolor czarny), aż po przedziały z maksymalną kumulacją wolumenu (kolor czerwony). Na wykresie wykonanym w tej technice obejmującym notowania w okresie dwuletnim kolor czerwony będzie odpowiadał najwyższemu zakumulowanemu wolumenowi w horyzoncie dwuletnim. Analogicznie na wykresie obejmującym trzymiesięczne notowania kolor czerwony odpowiada największej akumulacji wolumenu w przedziale czasowym trzymiesięcznym. Konsekwentnie określony punkt czerwony na wykresie trzymiesięcznym może się okazać jedynie niebieskim na wykresie w horyzoncie dwuletnim. Im dłuższy jest horyzont czasowy wykresu, tym większe znaczenie mają poszczególne obszary kolorów czerwonego i żółtego.
i link do wykresu
www.futures.pl/image/image_gal...Bardzo podoba mi się, zasada generowania sygnałów przez tą AT. Uwzględnia aspekt psychologiczny, jak "starzenie się oporów" łącząc w ten sposób wolumen, cenę i czas, coś jak equivolume, ale bardziej zaawansowane. Znalazłem tylko jedną stronkę z tym (Polską) :(