pixelg
Forum StockWatch.pl
AD.bx ad0a2
AD.bx ad0b
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

Verion

Verion

Ostatnie 10 wpisów
Zielarz Nie ma problemu :), więc czekam na wasze pomysły. Jeśli chcecie przerabiać ileś setek spółek to pamiętajcie aby dane były usystematyzowane, tak jak z bazy bossa, a najlepiej to korzystać z tej bazy xD. Można też zrobić coś co dotyczy AF. Czekam na propozycje, a resztę dogadamy :)


Widzę, że chyba Zielarz zrezygnował z propozycji, więc czekam na kolejne pomysły :)

Jeśli to mają być wykresy 3d będę musiał jednak doinstalowac bibliotekę do Qt. Zajmie mi to pewien czas + czas na czytanie jej dokumentacji testy, ale.... co tam efekt może być imponujący, a Tobie się nie spieszy nie ? Dancing
Czy taki ewentualny podobny rezultat by był dobry
qwtplot3d.sourceforge.net/web/...

ps. z tym obracaniem wykresu to może być ciężko, tak wogóle co Ty tam chcesz za dane wrzucić :> :D

QT to naprawdę potężne narzędzie. Jeśli chodzi o rysowanie poniżej jedna z kilku bibliotek do tego.
qt-project.org/doc/qt-4.8/qpai...
do tego dochodzą gradienty itp. Jak masz chwile to zobacz co można stworzyć przy pomocy tej biblioteki Działania na stringach dla mnie nie stanowią problemu, a do obliczeń c++ jest chyba najlepszy.
No to nic. Ty potrzebujesz coś co rysuje w javie tego nie zrobię. Mogę w c++ przeprowadzić odpowiednie obliczenia, wygenerować html, a później klikasz i masz to w google charts.

Cytat:
Doprecyzuje. Mamy plik csv ale nie z baza bossa, plik csv z jakimikolwiek danymi, w dowolnej liczbie wymiarow. aplikacja wczytuje to, okresla czy dane sa 2d,3d czy wiecej serii, czy sa spojne i zapisuje html.niczego nie pokazuje w gui, czysty batch



Na samym początku. Wchodzę w to :D , ale musimy się dogadać w paru kwestiach, gdyż to nie jest program, który da się określić jednym zdaniem, tak jak mój zaprezentowany powyżej. Zrobi się najpierw pojedynczy moduł (klasę) później będzie się dostawiać cegiełki.

Co do słowa "jakiekolwiek". Tych danych może być i 10 wymiarów, ale muszą one być usystematyzowane, poukładane w jakiś logiczny i regularny porządek, abym mógł stworzyć algorytm, który będzie je pobierał i przetwarzał, analizował. Najlepiej jakby to był csv coś na wzór danych z bossa. Danych może być w wierszu setki, ale logicznie poukładane. np
Kod:

data,seria1,seria2,seria3,seria...
1111,234,123,453,234,234,213

Mając to mogę stworzyć algorytm, który wkomponuje to w GOTOWY szkielet html. Czyli mogę zrobić np tak, że powyższe liczby znajdą w Twoim przykładzie html np w ten sposób:
Kod:

/***************pomijam góre kodu**********/
var data = google.visualization.arrayToDataTable([
                    ['data','seria1','seria2','seria3','seria...'],
                    [1111,234,123,453,234,234,213]
/***************pomijam dól kodu************/


Program wygeneruje pliki html z powyższym kodem.


Działka rysowania w html zostawiłbym Tobie, bo nie znam na tyle html i javy. Można coś narysować, ale w programie, który stworze C++.

Tak w ogóle to pokaż mi Twoją przykładową propozycje pliku csv


Zanim przejdę do tematu chciałbym jeszcze uzupełnić wiadomości o tym, że programuje w C++ przy użyciu bibliotek QT. HTML, PHP, JAVA znam tylko podstawy. W tej materii raczej nic dla was nie zdziałam w MYSQL mam coś więcej do gadki. Mogę natomiast przeprowadzić różnorakie operacje na plikach tekstowych, binarnych, rysowanie (w oknie programu), obliczenia, wyszukiwanie, możemy też liznąć o sieć, ale produkcja potrwa dłużej :) I pamiętajcie, aby nie wyważać otwartych drzwi, czyli dobre pomysły to pomysły na to czego jeszcze nie ma, nie potrafcie dostać, znaleźć :)


Zielarz
Aby Ci pomóc muszę zrozumieć dobrze Twój problem, a na razie rozumiem go tak: Mamy plik (csv) z bazy bossa o zawartości powiedzmy
Kod:
<TICKER>,<DTYYYYMMDD>,<OPEN>,<HIGH>,<LOW>,<CLOSE>,<VOL>
BOGDANKA,20090625,56.10,58.35,55.10,57.50,3381950
BOGDANKA,20090626,57.95,61.00,57.95,58.70,443891
BOGDANKA,20090629,59.75,59.90,58.70,59.50,84440


Ty chcesz, aby ta cała powyższa treść została odpowiednio wkomponowana w html ?Jeśli tak to Pokaż mi jeszcze raz kod html z uwzględnieniem powyższych danych. Z poziomu mojej wiedzy mogę się zając samą konwersją, rysowanie też, ale z poziomu C++ w oknie danego programu. Kwestią sporną jest "fajny wykres", wiesz ja lubię czarno białe :E. Z drugiej strony, jeśli chcesz rysować wykresy dlaczego nie użyjesz metastoc, albo amibroker :>? wtedy otwierasz program klik i masz, po co kombinujesz w ten sposób? :) Pytam bo chce lepiej poznać problem.

Witam salute

Baaaardzo dawno temu zajmowałem się inwestowaniem. Jak to w życiu bywa, jedna pasja zostaje druga przemija, a jeszcze inna się rodzi. No i właśnie od kilku lat zajmuję się programowaniem, a od ponad roku tak na poważnie nie mniej, temat giełdy jest mi nadal bliski(: W ramach szlifowania fachu i treningu postanowiłem tworzyć różnego rodzaju programy, zanim dostanę pracę w branży (dodatkową). Pomyślałem, że programowanie można doskonale wykorzystać w inwestowaniu AF lub AT. Chciałbym, abyście podrzucali pomysły na programy, a ja będę je tworzył :D:D:D Tak po prostu xD w ramach rozrywki, wzbogacania własnego doświadczenia w programowaniu i w ramach pomocy wam przy inwestowaniu, zatem wszyscy będą zadowoleni :) Abyście zrozumieli jak np. można wykorzystać komputer przedstawię wam (narazie scsreen) pewien prosty w działaniu, program, który powstał na bazie dawnej potrzeby, która brzmiała "wyszukać spółkę która jest bardzo wyprzedana, albo wykupiona". Dysponując np MS nie znałem (dawnej, może teraz jest?) modułu który to robił. Zatem napisałem program, który w kilka sekund analizuje ponad 650 plików z bazy boosa i wyświetla nam spółki z dowolnym RSI. Program zajmuje się spółkami, z co najmniej 14 notowaniami liczy RSI dla 14 dni (standard). Więcej na razie nie piszę gdyż nie wiem czy będzie w ogóle zainteresowanie tematem, czy mój pomysł nie jest dla was śmieszny i czy spotka się z akceptacją.
Być może istnieje takie narzędzie jak przedstawiam (nie znalazłem na necie), to wtedy można zrobić coś innego coś co wam się przyda, coś na co macie pomysł :)


kliknij, aby powiększyć

Masz racje, ponieważ zapomniałem o możliwości "papierowego" złota Angel

Może pomysł wydaje się zbyt oczywisty dlatego Ci nie przyszedł na myśl, ale excel to załatwi. Dziś nawet liczyłem odchylenie standardowe FW w celu takich amatorskich badań. Głównie chodziło mi o to jak się zachowuje odchylenie gdy zbliża się trend i dało się wyciągnąć wnioski bez problemu.
Jak ściągnąć dane ? nic prostszego... na stronie bossa masz dane do każdej spółki w formacie tekstowym. Otwierasz taki plik i kopiujesz wszystko do arkusza w efekcie możesz zrobić z tymi danymi różne zboczone rzeczy, gdzie granicą jest tylko wyobraźnia blackeye

hmmm więc jeszcze raz
tworzę plik tekstowy => wklejam do niego formułkę => zapisuje plik => zmieniam rozszerzenie na afl =>
wrzucam plik do katalogu z formułkami

.... i nie działa :( jak to jest u Ciebie ?

Informacje
Stopień: Elokwentny
Dołączył: 15 marca 2010
Ostatnia wizyta: 7 kwietnia 2014 21:26:23
Liczba wpisów: 290
[0,08% wszystkich postów / 0,08 postów dziennie]

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,617 sek.

AD.bx ad3a
PORTFEL STOCKWATCH
Data startu Różnica (%) Różnica (zł) Wartość
01-01-2017 +105,86% +21 172,00 zł 41 172,00 zł
Logowanie

Zaloguj
Zapamiętaj | Rejestruj | Aktywuj | Odzyskaj hasło
AD.bx ad3b
AD.bx ad3c
AD.bx ad3d