PARTNER SERWISU
pdqlzhku

Cennik inwestowania w USA

rmz
rmz
0
Wpisów: 51
Wysłane: 15 września 2009 20:05:56
link

Bardzo bym prosił o komentarz. W szczegolnosci czy ta oferta jest korzystna i czy są lepsze? Think

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 20 września 2009 14:49:06
Kontrakty terminowe w USA to szerokie pojęcie... radziłbym sprawdzić o co chodzi

Jeżeli pytasz np o polskie dm maklerskie to dm bzwb ceni się następująco :
www.dmbzwbk.pl/_items/dmbzwbk/...

I radzę sie przyglądnąć terminowi Pink Sheet - bo nie każdy wie o co chodzi w tym temacie, z resztą ten rynek jest mało atrakcyjny dla inwestorów indywidualnych...

fachowiecXXL
0
Wpisów: 1
Wysłane: 27 września 2009 20:32:17
Witam osobiscie inwestuje na rynkach zagranicznych europejskich i Usa z tym ze przewazaja pozycje na rynku amerykanskim
Prowizje jakie mam to
7,25 euro rynek euronext
12,75 usa
jest male ale jest to biuro belgijskie zreszta bardzo dobre :)

KBC Securities
0
Wpisów: 57
Wysłane: 10 listopada 2011 12:04:49
W ofercie domu maklerskiego KBC Securities nie mamy kontraktów terminowych na rynki zagraniczne, ale mamy opcje i akcje (oraz wszystko co można wciągnąć pod akcje, np. ETFy).
Prowizje na opcje on line - 8 EUR (lub równowartosć 8 EUR, np. dla transakcji w USD)
Prowizja na akcje zaczyna się od 0,39% min. 12 USD (dla rynków w USA) oraz od 0,50% min 20 EUR (dla głównych rynków europejskich).
Więcej przydatnych informacji o prowizjach, a także wykaz rynków dostępnych przez nasz dom maklerski (w tym podziała na rynki dostępne oline i telefonicznie) pod tym linkiem:
kbcmakler.pl/oferta/rynki_zagr...
Dodatkowo zachęcam do zapoznania się z informacją o naszym wielowalutowym rachunku pieniężnym (są tam też bardzo ciekawe rozwiązania):
kbcmakler.pl/oferta/rachunek_w...

l2011
0
Wpisów: 4
Wysłane: 11 listopada 2011 10:10:42
Cytat:
W ofercie domu maklerskiego KBC Securities nie mamy kontraktów terminowych na rynki zagraniczne, ale mamy opcje i akcje (oraz wszystko co można wciągnąć pod akcje, np. ETFy).

Witam, jestem zainteresowany skorzystaniem z Waszych usług, z krajowych domów maklerskich jesteście chyba najtańsi co do obrotu akcjami na rynkach zagranicznych.

Mam 2 pytania.

Jak wygląda sprawa opodatkowania dywidend z akcji amerykańskich?

Jeśli chodzi o opodatkowanie zysku ze sprzedaży amerykańskich akcji, to przesyłacie PIT8C z gotowym podatkiem i nic dodatkowo z waluty na walutę nie trzeba przeliczać, tak?
Coś o doborze akcji wg Bena Grahama

KBC Securities
0
Wpisów: 57
Wysłane: 14 listopada 2011 11:27:21
l2011 napisał(a):
Witam, jestem zainteresowany skorzystaniem z Waszych usług, z krajowych domów maklerskich jesteście chyba najtańsi co do obrotu akcjami na rynkach zagranicznych.

Mam 2 pytania.

Jak wygląda sprawa opodatkowania dywidend z akcji amerykańskich?

Jeśli chodzi o opodatkowanie zysku ze sprzedaży amerykańskich akcji, to przesyłacie PIT8C z gotowym podatkiem i nic dodatkowo z waluty na walutę nie trzeba przeliczać, tak?

Kwestia dywidend wygląda następująco:
Oficjalne stanowisko z MF
Najczęściej powtarzające się pytania i odpowiedzi w czasie dyżuru telefonicznego dotyczącego rozliczeń podatkowych przeprowadzonego w dniu 2 kwietnia 2007 r. w Ministerstwie Finansów

Mam miejsce zamieszkania na terytorium Polski. W Polsce uzyskuję dochody z umowy o pracę. Jednocześnie w 2006 r. otrzymałem dywidendę z tytułu udziału w zyskach spółki amerykańskiej, od której w USA potrącono 15% podatek. Czy uzyskany przeze mnie dochód z dywidendy jest opodatkowany według skali podatkowej? Jakie formularze podatkowe mam złożyć?

Zgodnie z art. 30a ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, od przychodu uzyskanego z dywidend (zarówno na terytorium Polski jak i poza nim) pobiera się 19% zryczałtowany podatek dochodowy. Podatnik, posiadający miejsce zamieszkania na terytorium Polski, uzyskujący poza granicami Polski przychód z dywidendy, od obliczonego od tego przychodu 19% zryczałtowanego podatku odlicza kwotę równą podatkowi zapłaconemu za granicą.
W takiej sytuacji Podatnik powinien złożyć PIT-36 wraz załącznikiem PIT-X i wykazać kwotę zryczałtowanego podatku obliczonego od przychodu z uzyskanej dywidendy oraz kwotę podatku zapłaconego za granicą.
A tak to brzmi po ludzku:
W przypadku gdy otrzymuje się dywidende z akcji US jako non-resident placi się 15% podatku od dywidend - te kwoty potrąca i odprowadza broker. W Polsce podatek od dywidendy to 19%, więc trzeba w Polsce dopłacić 4% (po przeliczeniu zgodnie z ustawą).
W praktyce jeżeli mamy akcje z US to taki podatek jest zawsze potrącony, jeżeli zdarzy się, że mamy ADRy notowane w US to możemy otrzymać całą kwotę brutto i wtedy musielibyśmy odprowadzić 19%.
Co do drugiego pytania to faktycznie przesyłamy PIT, z tym że nie ma tam "gotowego" podatku a są podane przychody i koszty - przeliczone na PLN.
Edytowany: 14 listopada 2011 11:30

l2011
0
Wpisów: 4
Wysłane: 16 listopada 2011 08:30:32
Dzięki za odpowiedź.

Cytat:
W przypadku gdy otrzymuje się dywidende z akcji US jako non-resident placi się 15% podatku od dywidend - te kwoty potrąca i odprowadza broker. W Polsce podatek od dywidendy to 19%, więc trzeba w Polsce dopłacić 4% (po przeliczeniu zgodnie z ustawą).

Nie wiem czy dobrze rozumiem:
z góry przyjmuję takie założenie, że ktoś już odprowadził te 15% ( bo chyba nie dostaję na to żadnego papieru ) i obliczam później pozostałe 4% wg kursów NBP z danego dnia?
Coś o doborze akcji wg Bena Grahama

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 28 marca 2012 07:56:23
rmz napisał(a):
link
Bardzo bym prosił o komentarz. W szczegolnosci czy ta oferta jest korzystna i czy są lepsze? Think

Bywają lepsze.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,287 sek.

imxcybxq
vyglogrw
rnznbjtb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dhsxjvug
yhzvxuqj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat