PARTNER SERWISU
gsmuinkn
1 2

Ben S. Bernanke - seria wykladow akademickich o FED i kryzysie

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 7 kwietnia 2012 13:30:54
jak zdefiniuje problem? moze tak - tani pieniadz umozliwiajacy stosowanie zaawansowanej inzynierii finansowej (nie majacej nic wspolnego z gospodarka) przez uprzywilejowane instytucje finansowe.

regulacje? wprowadzi sie regulacje a na drugi dzien bedzie juz sposob jak je obejsc. wtedy kolejne regulacje?

piszesz, ze w Twojej opinii 'główną przyczyną kryzysu jest polityka fiskalna i zadłużenie państw w połączeniu z rozrostem sektora finansowego a nie stopy i polityka banków centralnych' d'oh! mozesz rozszerzyc ta kwestie, gdyz moim zdaniem politykom zalezy na slupkach, bankom na profitach - ci pierwsi obiecuja obywatelom raj na ziemi, ci drudzy przyklaskuja, bo ktos bedzie musial to 'sfinansowac' i tym kims beda oni (a chyba nie ma lepszego dluznika niz panstwo).
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 9 kwietnia 2012 00:54:48
szooler napisał(a):
Poprawia samopoczucie?Nie,jest zgoła na odwrót.Ilekroć stykam się z demagogią i mówieniem półprawd,tak by zaspokoić społeczne oczekiwania,(lud nie chce złych wiadomości,lud chce "spokoju i stabilności"),mam nieodparte wrażenie,że orator jest politykiem.A to zobowiązuje.
Nie będę zanudzał,przypomnę,to co już wyłuszczyli koledzy.Prof. Bernanke mógł zapomnieć podstaw rachunkowości,ale jako szef Rezerwy ma prawo wiedzieć gdzie są pieniądze thumbright (z programów,nad którymi sprawuje pieczę).
Celem Rezerwy jest dbałość o trzymanie inflacji w ryzych i pełne zatrudnienie.Inflacja jest niska,a bezrobocie niewysokie.Oficjalne.Nie ma jak statystyki,pokazujemy to co najlepsze.thumbright
Czasami,z nudów płonie las.Sprawcami okazują się ....strażacy.Szef rezerwy nie musi uciekać się do takich forteli.Wystarczy,że drukując zadłuża podatników,oddaje(ależ i owszem- kapitał pomniejszony o inflację,Czyli już mniej)zyski transferuje do prywatnych kieszeni akcjonariuszy.W końcu misja to misja.thumbright

Pawel_1979 napisał(a):
Nie wiem do czego pijesz z tymi pieniędzmi z programów bo nie znam sprawy. Jak mi podsuniesz jakiś link to będę mądrzejszy:)

Pomoc Fedu dla tzw primary dealers(banki,które mają dojście do FED'u,prowadzą z nim biznes.Pośrednio także TARPy(tutaj szef rezerwy za Wielkiego Drukarza robi:))

Pawel_1979 napisał(a):
Natomiast co do inflacji i bezrobocia też do końca nie rozumiem. Chodzi o zatrudnionych w niepełnym wymiarze?

Inlacja bazowa(core inlation) 2-3%.Tak to jest jak nie bierze się pod uwagę taki szczegółów jak żywność,benzyna,(prąd,gaz).Z punktu widzenia statystyki rządowej,nieistotne.Z punktu widzenia budżetu Kowalskiego-żywotne.
Oficjalne bezrobocie nie uwzględnia nie tylko pracujacych w niepełnym wymiarze(tak jak napisałeś),ale dotyczy również osób,które przestały szukać.Wirtualne statystyki się poprawiają,bo zmniejsza się baza(liczba szukających),ale problemy zostają,z ludźmi,realne.

Pawel_1979 napisał(a):
W każdym razie żeby było jasne - ja nie jestem do końca zwolennikiem FED. Boje się uzależnienia gospodarki od ujemnych realnych stóp w długim okresie i QE mi się nie podoba. Choć łatwiej krytykowac niż wymyślić coś w zamian.
Natomiast twierdzę że główną przyczyną kryzysu jest polityka fiskalna i zadłużenie państw w połączeniu z rozrostem sektora finansowego a nie stopy i polityka banków centralnych

Paweł,obie polityki się zazębiają,tak samo współwinne.FED stymuluje wzrost przez obniżki stóp,a rządy przez zwiększone wydatki.Kto za to wszystko płaci?
Bank centralny jest inflacjogenny,a rządy albo narzucają daniny na obecnych podatników lub zadłużają przyszłych.I tak się to kręci...
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 9 kwietnia 2012 01:00

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 12 kwietnia 2012 23:34:14
siekoo, szooler

myślę ze w wielu sprawach się zgadzamy:

Ja osobiście bardzo się boję obecnej polityki banków centralnych.
I może na nawet bardziej EBC niż FEDu. Z mojej perspektywy o ile FED ratuje silną gospodarkę - przez silną rozumiem siłę amerykańskiej przedsiębiorczości i globalnych amerykańskich firm - o tyle EBC próbuje reanimować niektórych pacjentów którym dawno należało dać zbankrutować.

Oczywiście dziesięcioletnie stopy na poziomie 4% to coś nienaturalnego i długotrwałe uzaleznienie od nich może spowodować sporo szkód. Szczególnie może w dłuższym okresie spowodować zmniejszenie skłonności do oszczedzania.
Ocyzwiście polityka FEDu wpływa na powstawanie baniek na rynkach finansowych.

Natomiast - powtórzę - jaka jest alternatywa?
Czy taka jaką daje Krugman - czyli czysty Keynessizm, inwestycje w infrastrukturę, technologie itp.? Przy obecnej sytuacji budżetowej panstw ja tego nie widzę.

A może taka żeby nie robić nic prowadząc może do tego restrykcyjną politykę fiskalną? I pewnie w ten sposób gospodarka sama się oczyści ale koszt będzie horendalny (dajmy na to -20% PKB w dwa- trzy lata).

I patrząc na możliwe warianty polityka FEDu jest jakimś wyjściem, nie idealnym (każdy lek ma skutki uboczne) ale jednak.

Co do inflacji to się nie zgadzam - nie tylko bazowa utrzymuje się na niskim poziomie ale również CPI. Nie jestem wyznawcą teorii spiskowych. Co nie zmienia faktu że indywidualne koszyki inflacyjne ze względu na powstające banki zmieniają się bardzo różnie i to jest niewątpiliwie problem dla gospodarki.

poźno ale odpoeidziałem:)
Pozdr

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 13 kwietnia 2012 11:14:55
Hmm...a cóż Bernanke może jeszcze świeżego powiedzieć? To, co mówi już chyba nikogo nie zaskakuje, a przynajmniej nikogo z tych, którzy sledzą jego wypowiedzi od wyłożenia pamiętnego "credo" z printing press w roli głównej jeszcze za czasów Green'iego (Greenspana).

Bernanke to w tej chwili główny kapłan kultu Miltona Friedmanna we władzach USA, więc oczywistym jest, że jego recepty będą brały się z palety Friedmannowskich pomysłów, a jego opis przyczyn będzie zgodny z Friedmannowskim opisem przyczyn Wielkiego Kryzysu, przetransponowanym na czasy współczesne.

Tymczasem to, co się stało w 2008 r. ma dużo wspólnego z pojęciem "Minsky moment":

pl.wikipedia.org/wiki/Moment_M...'ego
tu jest więcej, po angielsku:
en.wikipedia.org/wiki/Minsky_m...

i kto szuka czegoś wykraczającego poza friedmanizm, powinien sięgnąć do Hyman'a Minsky'ego i jego teorii niestabilności finansowej

mfiles.pl/pl/index.php/Hyman_M...

www.advisorperspectives.com/ne...

Naprawdę ciekawe rzeczy to można znaleźć nie w wykładach Bernanke'go tylko w tej, bardzo znanej książce:

www.amazon.com/This-Time-Diffe...

i w tej, mniej znanej:

www.bokus.com/bok/978111815779...

Autor tej drugiej to naprawdę błyskotliwy ekonomista (jako pracownik MFW w Tajlandii w 1995 r miał odwagę zająć zdanie odrębne w stosunku do reszty zespołu i powiedzieć, że Tajlandię czeka duży kryzys ekonomiczny, co się potwierdziło w 1997).

A tu wywiad dźwiękowy z autorem R. Duncan'em lub jego pisana transkrypcja (jak kto woli), przybliżająca temat książki:
www.financialsense.com/financi...

W odróżnieniu od typowego gloom&doom guru w rodzaju Roubini'ego Duncan uważa, że w Systemie jeszcze tkwi potencjał do obrony przed Depresją i pokazuje pewne recepty rozwiązań dla USA

Książka "pod prąd" typowej myśli ekonomicznej, ale przecież o to chodzi, by czasem zrzucić więzy konwencjonalnego spojrzenia, jeśli się szuka recept wyjścia z sytuacji.

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 15 kwietnia 2012 00:56:26
Szutnik:
nie twierdzę ze Bernanke powiedział coś świeżego, ale kilka elementów dla mnie nowych ujął
Tak czy inaczej lubię przekrojowy spójny przekaz niż strzępki informacji z poszczególnych wystąpień

I tak już z zupełnie innej beczki: poziom tego wykłądu pod względem klarowności przekazu, szacunku do słuchacza, operowania przykładami, itp, miażdzy 90% wykłądów z czasów moich studiów.
To też ma wpływ na moją ocenę

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,219 sek.

hnhmhond
mtantlwv
trhmjfud
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ldxtvbbh
wbfulsmp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat