PARTNER SERWISU
hdtnwmbu

CFD - brak literatury

pioflor
0
Wpisów: 17
Wysłane: 19 kwietnia 2012 18:50:28
Zastanawia mnie brak literatury na temat CDF(contract for difference).
Czy znacie jakąś polską literaturę na ten temat? Myślałem, że będzie coś o tym w książce M. Mikita, W.Pełka: "Rynki inwestycji alternatywnych, ale tam nic nie znalazłem. Książka jest niby o wszystkim, a CFD jest tam przemilczane.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 19 kwietnia 2012 22:26:53
@ pioflor

A po co jakaś extra literatura nt CFD?

CFD są bardzo proste:
Z punktu widzenia klienta platformy (nie mowimy tu o jej operatorze, dla którego to nieco inaczej wygląda) CFD na pojedyncze akcje to przeciez dokladnie to samo co syntetyczny kontrakt na pojednycze akcje (np FKGH na GPW)
CFD na indeksy giełdowe albo towary to dokladnie to samo, co kontrakty terminowe na te instrumenty, a CFD na waluty to niemal to samo co klasyczne "loty" na Forex'ie. Po co więc tworzyć dodatkową literaturę? Wystarczy skorzystać z już istniejącej w tych tematach.

Różnica jest tylko taka, ze CFD najczęsciej mają "szersze" widełki niż kontrakt, ale za to oferują większą dźwignię (bo zazwyczaj mają mniejszy wymagany depozyt, co nie zawsze jest dobre, zwłaszcza dla początkujących) i mozliwość handlowania "ułamkiem" kontraktu (np . mozliwość otwarcia pozycji zamiast za 10 zł/punkt na FW20 to na CFD na ten kontrakt za sumę powiedzmy 3 albo 5 zł/punkt, czego nie sposób zrobić na GPW).

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

xlogic
0
Wpisów: 121
Wysłane: 28 kwietnia 2012 19:30:44
Wszedłem z ciekawości na stronę jednego z podmiotów udostępniających kontrakty CFD i uderzył mnie brak prowizji w przypadku inwestycji w CFD na akcje. Na czym w takim razie zarabia operator?
Rozumiem, że rynek CFD nie działa tak jak normalna giełda, gdzie cena ustalana jest za pomocą ofert kupna/sprzedaży wystawianych przez różnych uczestników rynku, a raczej cena CFD ustalana jest przez instytucje finansową, która go wystawia i zarabia na spreadzie?

pioflor
0
Wpisów: 17
Wysłane: 5 maja 2012 10:08:45
Literatura jest potrzebna, ponieważ, jeśli jakiegoś systemu nie rozumiem, to nie powierzam mu pieniędzy. One są proste, tak jak powiedział Szutnik, ale w obsłudze zawierania kontraktów.
Nie ma nigdzie opisu, jak działa cały system. Jeśli ja zyskam, to kto straci, skąd się wezmą te pieniądze? Co to znaczy zawrzeć kontrakt CFD? W jaki sposób one są sprzężone z giełdami?
Czy kontrakt CFD, to papier wartościowy? Dlaczego amerykańska komisja papierów wartościowych i giełd, nie wyraziła zgody na obrót nimi na terytorium USA?
Edytowany: 5 maja 2012 10:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,148 sek.

gebzveqw
hbocblhl
saryijud
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xdnydyja
ahjrbgta
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat