Cytat:Po pierwsze - czy dobrze liczę prowizję biura maklerskiego? Alior ma 0,19% ale min. 3 złote. Rozumiem, że jak kupie jedną obligacje za 100 PLN to mam liczyć 3 PLN kosztu na obligacji, ale już jak kupie 2 obligacje te same to koszt prowizji jest 1,50 PLN? No i procent prowizji (w przypadku większych kwot tranzakcji oczywiście) liczony jest od ceny zakupu plus skumulowane odsetki? Czy jakoś inaczej?
Tak, ale nie bawiłbym się w inwestowanie tak małych kwot. Przynajmniej powinno się zainwestować te 1600 zł w jednej transakcji, aby efektywnie prowizja kosztowała nas 0,19 proc.
Cytat:Po drugie - chodzi o zasade D+2 - nie wiem jak liczone są dokładnie te dni robocze więc zapytam wprost i proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :) to co kupie w poniedziałek to liczone/kupione jest od środy, wtorek - czwartek, środa - piątek. a z czwartku - poniedziałek następny? piątek - wtorek następny? a co z sobotą i niedzielą? we wtorek czy środę?
Tak. Sobota i niedziela nie mają znaczenia, ponieważ nie można wtedy kupić.
Cytat:Po trzecie - zakładając że chcę coś kupić to mogę liczyć poprostu czy opłaca mi się kupić za cenę jaka wisi na stronie głównej Catalyst'a w notowaniach jako najlepsza oferta sprzedaży? I jak się opłaca mi to poprostu kupić? Czy to nie jest takie proste.
Tak, to jest takie proste, tylko dobrze trzeba obliczyć rentowność.
Cytat:No i czwarty przykład już mocno konkretny:
Patrzę na trzy przykładowe obligacje jakbym miał je jutro (w poniedziałek 2013-02-18) kupić i liczę sobie ich rentowność (YTM netto) i wychodzą mi następujące wyniki przy teoretycznym zakupie jednej sztuki:
MVP0114 - 8,59%
TBR1013 - 42,78%
DGT0414 - 22,68%
Żeby odpowiedzieć, czy dobrze policzyłeś to trzeba wiedzieć jakie kursy kupna były brane pod uwagę. Z TBR1013 to bym uważał, bo rentowność może być czysto teoretyczna. Tam było opóźnienie w wypłacie kuponu i możliwe, że nadal zalegają z wypłatą odsetek. Jeżeli nie mogą nawet zapłacić odsetek na czas to chyba nie trzeba mówić jaki będą mieć problem z wykupem. Co nie znaczy wcale, że musi się nie udać. Nie takie sytuacje już na Catalyst były.