Będę tu wrzucał raz w tygodniu rotacje portfela.
Strategia oparta jest tylko o analizę techniczną. Przegląd wszystkich spółek z GPW i wybór tych które trzeba kupić lub sprzedać zajmuje minutę, jeden raz w tygodniu po piątkowej sesji.
Nie interesuje mnie czym się dana spółka zajmuje, nie czytam jej wyników itd.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. W testach historycznych strategia spisywała się super. Nic tu nie optymalizowałem, wymyśliłem setup, sprawdziłem, działa no i gram.
Kapitał dzielony jest na 20 równych części, w portfelu może być max 20 spółek, ale może być też 100% gotówki. Strategia jest dość aktywna, generuje dużo transakcji. Testy przeprowadziłem dla prowizji 0,39%.
Trochę statystyki:
- transakcje zyskowne: 43%
- transakcje stratne: 57%
- średni zysk: 18%
- średnia strata: -6%
- max strata na jednej transakcji: -64%
- max strata całego portfela: -25%
- max ciąg stratnych pozycji: 22
- max ciąg zyskownych pozycji: 12
Wyniki za poszczególne miesiące i lata:

kliknij, aby powiększyćKrzywa kapitału vs WIG:

kliknij, aby powiększyćGdy system zarabia reinwestujemy zyski. Gdy traci wielkość pozycji ulega zmniejszeniu.
Bardzo nie podoba mi się moment rozpoczęcia publikacji, bo wg mnie jest po prostu drogo i może zdarzyć się spora korekta. Mam nadzieje, że jeśli zaczynam na szczycie to dość szybko zostaną zrealizowane straty i w portfelu zostanie sama gotówka.
Portfel online:
www.money.pl/portfel/publiczne...w portfelu online na start jest 100 000 zł.
Poziomy głównych indeksów na początku marca 2013:
WIG: 46341
WIG20: 2453
MWIG40: 2626
SWIG80: 11010
Dodam jeszcze, że w testach spółki kupowałem po cenie piątkowego zamknięcia. Jeśli system kupowałby w poniedziałek na otwarciu, o dziwo wyniki były by nieco lepsze. Gdyby odczekać tydzień od momentu sygnału i kupić (lub sprzedać) z takim opóźnieniem, wyniki byłby słabsze, ale nie jakoś dramatycznie.