PARTNER SERWISU
ewhlibkc
8 9 10 11 12

Antywskaznik - portfel rzeczywisty

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 26 listopada 2013 11:04:31
Tylko na Magellanie transakcje poszły po 63,75 czyli z 5% dyskontem do ceny zamknięcia z dnia tych pakietówek, a intraday kurs był nawet po 63,60.
Na Libecie zanim pakietówki ujrzały światło dzienne mieliśmy 3,65 czyli sprzedali 18% niżej. Sporo i trudno żeby kurs nie zareagował na takie transakcje głównego właściciela. Spółka będzie musiała teraz trochę "odchorować" zanim zobaczymy tu wzrosty
Edytowany: 26 listopada 2013 11:05

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 26 listopada 2013 13:02:37
koniec roku bedzie sprzyjal strojeniu okien. Warto tez brac pod uwage wyniki za 4kwartal ktore powinny byc conajmniej taki same jak w 3q. Moim zdaniem warto teraz wchodzic. c/wk 0,73 dla spolki produkcyjnej i rentownej to mozna powiedziec swego rodzaju okazja.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 26 listopada 2013 13:37:55
Zgodzę się co do 4 kwartału, że powinien być dobry dla wyników Libetu, ale ze strojeniem okien może być różnie. Raz, że przez cały rok są już całkiem nieźle wystrojone, dwa przeczytałem dziś coś takiego:
rafalhirsch.blogspot.com/2013/...

Dodam, że nie wiem czy te obliczenie są dokładne, bo kilka tygodni temu widziałem trochę inne. Chociaż możliwe, że relacja cen obligacji i akcji od tamtego czasu istotnie się zmieniła.

srebrnyptak
0
Wysłane: 26 listopada 2013 14:45:33
to ze ofe zapakowane sa po uszy w akcje to zadna nowina (dzis trzeba myslec o przebudowie tych portfeli aby mogly reagowac na zmiany a nie biernie trzymac papiery).
Problemem libetu na dzis wydaje sie nawis podazowy w postaci IAB- tu widze ryzyko. Jesli wczoraj oddali 11% to wciaz maja ok 40 do oddania a jesli sa zainteresowania skeszowaniem calej pozycji to zainteresowani kupnem moga wycisna kurs nawet na 1zl. Pytanie co planuje Iab?

srebrnyptak
0
Wysłane: 26 listopada 2013 17:14:55
Dokupiona duda - srednia 0,93
Odkupiony caly impexmatal - srednia 3,63 - wyszlo prawie 8% wiecej niz mialem (nie liczylem ze tak szybko). Na kreskach dzis kurs dostal plombe i pewnie jeszcze troche minie zanim ruszy (chciaz na AD wyglada to po fiksingu slabo - tak jakby ktos podciagnal w 3sesje kurs aby puscic papier w rynek). Jutro wypadaloby zaliczyc objecie hossy aby zmazac niesmak z dnia dzisiejszego.
Edytowany: 26 listopada 2013 17:15

srebrnyptak
0
Wysłane: 26 listopada 2013 21:10:29
Okazuje sie ze rewizja MSCI odbyla sie juz dzis (sadzilem ze bedzie to robione w wiedzmy)
Tu oficjalny komunikat z rewizji - i odpowiedz dlaczego tak dzis spadl Impexmetal
www.msci.com/eqb/gimi/smallcap...

srebrnyptak
0
Wysłane: 28 listopada 2013 13:46:01
w okolicy 35zl sprzedalem cale forte - te rysowanie wasow na swieczce dziennej daje spore szanse ze da rade wejsc nizej. Swoja droga wczorajsze dane dot sprzedazy jak na okres przedswiateczny - nie byly jakas wielka rewelacja. Stad takie osuwanie na niektorych spolkach.
EPS za 2013 dla KGH juz niemal pewny w okolicy 16 zl, zarzad studzi kurs mowiac o 2014 - coraz ciekawiej to wyglada (stalem po 115 nie weszlo wiec czekam dalej)

srebrnyptak
0
Wysłane: 29 listopada 2013 09:40:50
forte mnie przechytrzylo (2razy sie udalo wiec...)
w to miejsce kupione troche lubawy 1,72/1,74/1,75

srebrnyptak
0
Wysłane: 29 listopada 2013 11:53:37
92,56% redukcji na Newagu - kudlaty znowu pokazal jak "ceni" indywidualnych inwestorow.
Kasa zamrozona na tydzien zeby zarobic na waciki... jeb... go pies

srebrnyptak
0
Wysłane: 4 grudnia 2013 14:55:03
srebrnyptak napisał(a):
....(stalem po 115 nie weszlo wiec czekam dalej)

odpuscilem zakup - ciekawie wyglada sytuacja z sierra gorada - wkrotce 2tura wyborow w chile - wtedy bdzie wiadomo jak przebigac bedzie rekonstrukcja podatku od kopalin. Jesli moze byc nie tak jakzakladano przy kalkulacji to moze byc nawet zejscie na 2cyfry.

Korekta puki co uszczupla portfel.
Ja wykorzystalm ja do powiekszenia pozycji na Grajewie (przy roe 21,5% i spadajacym zadluzeniu - widze tu ogrony potncjal - aktualna srednia to 24,2) - udzial w portfelu ok 8%
Patrze takze na grane papiery(hawe, hygenika, duda)- nie jest wykluczone ze cos sie kupi.
Papiery po 80gr sa juz notowane a kurs nie spada. Chodzi o Vistule - a wiadomoze jak nie chce mocno spadac to...
Ciekawie wyglada duon.
Na impxmetalu wrocila gra boryszewa i kurs idzie w cimna du... Niestety.

srebrnyptak
0
Wysłane: 5 grudnia 2013 16:01:26
newag s po 23,39 - przy takiej redukcji - wyszlo z tego pare zlotych - no moze nie tak pare bo niektorzy na to robia miesiac wiec nie narzekam.

srebrnyptak
0
Wysłane: 11 grudnia 2013 09:34:42
tak koncza sie emisje gdzie akcje teoretycznie pracownicze sa bez lock upu.
Kilka a moze to juz kilkanascie lat temu sam kupilem od potrzebujacych na inne wydatki pracwonikow akcje energii. Kosztowalo to wtedy smiesznie malo - nie pamietam teraz ale cos ok 1-2zl za akcje plus obsluga prawna. Troche to polezalo w szufladzie i wymagalo troche zachodu - ale sie udalo. Nie sadzilem ze dopuszcza to do obrotu na debiucie ale skoro dopuscili to ja juz sprzedalem (do konca nie mialem pewnosci ze dopuszcza te serie wiec bralem udzial w IPO - ale te papierowa strate przezyje). Skoro ja maly zuczek na tym zarobilem to powiem wiecej: Znam 2 kancelarie z trojmiasta ktore kupowaly to nieustannie przez 10lat placac zblizona cene. Jestem pewien ze polowa dzisiejszego obrotu idzie od skupow - reszta czeka i patrzy. Niestety.
Pracownicy ci szergowi akcji dzis nie sprzedaja bo ich nie maja (po drodze bylo tyle swiat i potrzebnych dziur do zasypania ze te kilkaset akcji to zawsze bylo cos). Taka prawda.

srebrnyptak
0
Wysłane: 11 grudnia 2013 17:22:57
Jedno zdanie o energii - ktora uwazam za najlepsza spolke z branzy. Jakis czas temu PGE chcialo zaplacic za energe 7,5mld - chcieli placic ok 18zl za sztuke (na drodze stanal Uokik), a dzis poszlo po 16 i pojdzie nizej bo skup od pracownikow po 1zl i po scaleniu 12do1 wciaz daje przyzwoity zarobek(nieliczac dywidend ja pamietam 10gr 13 gr i 3grosze).
Teoretyczny zysk ma sie nawet przy cenie 13zl wiec - jesli duzi gracze zachowaja sie rozsadnie to cofna popyt aby keszujacy pozycje dostali mniej niz licza. A po przebudowie portfeli na nowy rok - jak spolka defensywna i dywidendowa - moze sie okazac niezlym pomyslem.

srebrnyptak
0
Wysłane: 13 grudnia 2013 17:22:23
Dzis kupione:
DUON 1,68
Lubawa 1,75
newag 21,75
dokupiony impxmatal (bralem tez wczoraj)
gotowki w portfelu 1% - byc moze w poniedzialek cos wskoczy jeszcze na OTP

Kiepsko wszedl capital Park (nie dziwilem sie temu widzac ile ich lokali stoi pustych) - biznes jaki prowadza na nieruchomosciach jest rewelacja - pod warunkiem ze sie ma najemcow - jesli sie nie ma to...
Uwazam ze warto ich obserwowac, jednak z branzy najlepiej radzi sobie MLG (mam od IPO).

srebrnyptak
0
Wysłane: 23 grudnia 2013 18:33:47
zdrowych i radosnych swiat jak kto lubi to ze sniegiem a jak kto lubi to nad cieplym morzem.

czasu na refleksje no i wiele radosci:)

ps. dzis w pakietowce pokazano kierunek dla grajewa 38,30 - pieknie ale ja wolabym polsetki do czerwca.

srebrnyptak
0
Wysłane: 1 stycznia 2014 18:39:02
szkic podsumowania zeszlego roku rozpoczne od filozofi inwestowania w minionym roku:
Pierwsza polowa roku nie uwzgledniala w calosci tej strategii - ta wyprawoala sie dopiero od 3q.
Polega ona na wybieraniu spolek cechujacych sie:
- stabilnym i relatywnie wysokim ROE (wynik musi byc utrzymywany i powtarzany lub rosnacy) - idealnie jesli spolka wypracowuje ROE >10%
- Niskim zadluzeniem to jako krytyczn przyjmuje 0,4 jako wskaznik calkowitego zadluzenia
- dodatne przeplywy finansowe.
- niskie C/wk i c/z

w polaczeniu z wykresami na ktorych interesuje mnie trend w ujeciu day/week. Na wykres nakladam 4 informacje pomocnicze A/d, MACD, RSI i podstawowe srednie.
Dosc ciekawie wygladalaby aktywnosc portfela gdybym skupil sie na strzaleczkach rocznego maksimum w spolkach mwig40 i swig publikowanych przez parkiet. Ale to normalne w rynku byka.

Rok w ujeciu calkowitym nie byl ani dobry ani zly - portfel powtorzyl wynik z lat 2010/11/12/13 wg wstepnych obliczen skasowanego zysku na pitach powinno byc 13-14%. Co ciekawe poprzednie lata to wyniki od 11 do 16%. W lipcu i wrzesniu zmianila sie znacznie struktura portfla z 66%obligacji portfel osiagnal 100% akcji (wiekszosc pozycji zajeta po wyprzedazy zwiazanej z ofe).

Jesli mialbym wymienic rozczarowania z 2013 to wg waznosci:
1. budowlanka PXM i PBG na ktorych zjadlo mi zdecydowanie za duzo kapitalu w 2013 (w koncu marca dostalem 2strzaly z ktorych wygrzebywalem sie do wrzesnia - wiec ten wynik 2013 zrobiony zostal od wrzesnia do grudnia). Polimex wciaz mam w portfelu - tu zapowiada sie test cierpliwosci i jesli wczesniej nie zbankrutuje to moze za 2-4lata bedzie z tego niezla inwestycja.
2. brak cierpliwosci przy zyskownych pozycjach - nierobiac nic poza utrzymaniem pozycji na POlicach, mci, monnari i vistuli wynik bylby inny. Tego ni traktuje jako rozczarowanie a raczej jako kosztowna nauka.

Strzalem roku z pewnoscia jest kupno obligacji scopaku (tak tak obligacji a nie akcji) dosc uparcie kupowalem zlotowke za 90groszy by w ciagu kilku tygodni otrzymac kupon i odsetke. Z racji zaangazowanego kapitalu to byly najwieksze skeszowane pozycje.

Co w tym roku?
- na poczatek wyprawa do azji - dlugie wakacje od stycznia do poczatku lutego.
- obserwacja PMI, Zew i IFO (w niemczech) . inflacji i fed. I puki wszystko gra raczej utrzymywanie pozycji.
- reszta czas pokaze. Powtorke wyniku w 2014 uznam za satysfakcjonujacy wynik(mimo utrzymywania 3 smrodow w portfelu FAM.SKT.PXM).
- Taniejace zloto. srebro, miedz - tak dlugo jak bedzie hossa na papierach tak 2pierwsze beda w nielasce. chociaz 1200$/oz to granica oplacalnosci produkcji i w tej okolicy zawsze warto byczo myslec o kruszcu.

za duzo tych bombelkow i chyba dosc chaotycznie to napisalemblackeye

srebrnyptak
0
Wysłane: 26 lutego 2014 09:27:21
juz jakis czas tmu wrocilem z azji (wciaz mnie zaskakuje - tym razem malezja i tajlandia) - traz juz jestem pewien europa zostaje w tyle wzgledem skosnych.

Co do kroniki to warto odnotowac:
- sprzedalem newag - z 4% strata
- sprzedalm energe - calosc po 17,4 (lacznie z tymi kupowanymi od pracownikow)
- dzis po wynikach sprzedalem calego kopexa - calkiem ladnie poszlo - myslem ze bede sie z tym bujac pol sesji a poszlo gladko. wyszlo z tego ok 22%. Wyniki sa na tyle dobre i obiecujace ze na pewno tu wroce. Ale wyprzedanie na RSI i zdyskontowanie wynikow i bacloga to dla mnie sygnal ze chyba pora odpoczac.

co do reszty portfela na razie obserwuje i czekam na wyniki

srebrnyptak
0
Wysłane: 27 lutego 2014 08:37:23
swietne cyfry podalo za 4q grajewo - i pewnie gdyby nie wczorajsza plomba podazy to dzis testowane bylyby okolice 30-32zl a tak bedzie pewnie bryndza.

Jak dla mnie taki akapity maja sie pojawiac az do osiagniecia ceny 50-70zl:

Istotnej poprawie uległ kwartalny wynik finansowy. Zysk netto sięgnął rekordowego poziomu 31 MPLN.
W skali roku Grupa poprawiła wynik na działalności kontynuowanej o ponad 52 MPLN, do czego
przyczyniły się zarówno poprawa wyniku na działalności operacyjnej, jak również ograniczenie kosztów
obsługi zadłużenia.
Cena podstawowego surowca używanego do produkcji – drewna – zmalała w czwartym kwartale o 5% w
porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, co w połączeniu z działaniami po stronie
przychodowej jaki i dyscypliną kosztową odzwierciedliło się w dalszej poprawie rentowności sprzedaży.
Średnie wykorzystanie mocy produkcyjnych w Grupie, na głównych ciągach technologicznych, w
czwartym kwartale kształtowało się na poziomie przekraczającym 97%. Zarząd podjął decyzję o
zwiększeniu dostępnych mocy produkcyjnych o 10%, na przestrzeni lat 2014-2015, poprzez eliminację
wąskich gardeł technologicznych.

srebrnyptak
0
Wysłane: 27 lutego 2014 10:07:24
ciag dalszy o GRJ

kilka akapitow z raportu: Istotnej poprawie uległ kwartalny wynik finansowy. Zysk netto sięgnął rekordowego poziomu 31 MPLN.
W skali roku Grupa poprawiła wynik na działalności kontynuowanej o ponad 52 MPLN, do czego
przyczyniły się zarówno poprawa wyniku na działalności operacyjnej, jak również ograniczenie kosztów
obsługi zadłużenia.
Cena podstawowego surowca używanego do produkcji – drewna – zmalała w czwartym kwartale o 5% w
porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, co w połączeniu z działaniami po stronie
przychodowej jaki i dyscypliną kosztową odzwierciedliło się w dalszej poprawie rentowności sprzedaży.
Średnie wykorzystanie mocy produkcyjnych w Grupie, na głównych ciągach technologicznych, w
czwartym kwartale kształtowało się na poziomie przekraczającym 97%. Zarząd podjął decyzję o
zwiększeniu dostępnych mocy produkcyjnych o 10%, na przestrzeni lat 2014-2015, poprzez eliminację
wąskich gardeł technologicznych.

tego sie bedziemytrzymac. Szkoda tylko ze raczej nie ma co myslec w tym roku o podziale zysku z akcjonariuszami.

srebrnyptak
0
Wysłane: 3 marca 2014 14:45:22
srebrnyptak napisał(a):

- dzis po wynikach sprzedalem calego kopexa - calkiem ladnie poszlo - myslem ze bede sie z tym bujac pol sesji a poszlo gladko. wyszlo z tego ok 22%. Wyniki sa na tyle dobre i obiecujace ze na pewno tu wroce. Ale wyprzedanie na RSI i zdyskontowanie wynikow i bacloga to dla mnie sygnal ze chyba pora odpoczac.

kopex odkupiony 1zl nizej - stan posiadania taki jak poprzednio
dzis takze dokupiony DUON po 1,5 (dokupione 33%)

chyba zbyt nerwowe reakcje na niektorych papierach i wydaje sie ze ci co dzis kupuja siln fundamentalnie spolki niezle zarobia, chyba...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,783 sek.

vlhsftvq
vlhkqhmx
vctldmlz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lzrqnskb
tvjkvyyp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat