Witam
1. W zakresie planów wdrażania projektów do sprzedaży, w lutym 2014 podaliśmy (
planetsoft.pl/pl/relacje-inwes...), iż dwa projekty PAYOWA oraz
Zegarek BODDIE w tym roku przeją z fazy B do C czyli zostaną uruchomione i będą generowały przychody. Zgodnie z wynikiem emisji oraz ostatnimi decyzjami podjętymi przeze mnie w zakresie projektów, z powodu braku środków obrotowych na projekty PAYOWA i BODDIE nie jesteśy w stanie ich realizować. Tutaj podjąłem decyzje, iż PAYOWA zostanie wstrzymana do momentu pozyskania inwestora, natomiast z realizacji Zegarka BODDIE wycofamy się w ogóle.
W zakresie projektu PAYOWA, przygotowałem ofertę skierowaną do inwestorów w zakresie kapitału dłużnego - który jest niezbędny w tym projekcie - opartą o całkowitą gwarancje dla inwestorów w zakresie użyczonego kapitału opartą o cesje wierzytelności, klientów PAYOWA. Osobiście liczę na zainteresowanie taką formą współpracy z kapitałodawcami.
W zakresie pozostałych prohjektów, to są realizowane w oparciu o fundusze unijne i tam wprowadzenie na rynek wyznacza konkretny harmonogram, są one następujące: 4Q 2014 QR Shoper, 3Q 2014 DOCS4YOU, 1Q 2015 POQAD.
2. W zakresie zadłużenia Spółki. Tutaj chciałbym sprostować informacje w zakresie emisji akcji. Przede wszystkim Spółka pierwszą emisję robiła w 2014 ( emisja akcji serii C),
wejście na NC nie było poprzedzone emisją akcji, lecz sprzedażą akcji - Spółka sama w sobie nie otrzymała w ogóle pieniędzy. Także sumarycznie po 2 latach bycia na NC spółka dostanie od inwestorów 213 tys. z emisji akcji serii C. W mojej ocenie to jest ważne, aby każdy inwestor zdawał sobie z tego sprawę.
Spółka posiada kredyty obrotowe zaciągnięte na wsparcie działalności outsourcingowej. Odkąd pamiętam Spółka z powodu długich terminów płatności wspomagała się
kapitałem dłużnym. Ponadto Spółka również wspiera płynnościowo projekty unijne już prowadzone :poqad, docs4you, qr shoper. Każda z nich prowadzi projekt o wartości brutto
około 700 tys. pln. Czyli razem około 2 mln złotych. W zakresie udziałów: wniesienie kapitału 100 tys, Poqad 49 tys., Docs4you 49 tys., Value Lab Sp. z o.o. - 49 tys. czyli razem 247 tys.
3. W bilansie spółka podaje istotna wartość aktywa niematerialne i prawne. co to sa za aktywa i jak została wyceniona ich wartości ?
Są to komponenty związane z projektem STOREQ i ich wycena oparta zostało o to co za nią zapłaciliśmy. Nie było tutaj żadnych specjalnych wycen przez biegłego
lub innych dokumentów dodatkowych na potwierdzenie takiej a nie innej wartości. Ponadto są to również licencje zakupione w ramach prowadzonego projektu unijnego przez
Planet Soft.
4. Na przełomie kwartału q2 i q3 2014 roku planujemy uruchomienie nowej usługi we współpracy z zewnętrznych inwestorem. Zaznaczam, ze nie mam tutaj na myśli uruchomienia
nowego projektu, który będzie działał za 2 lata, lecz projektu który już w całości przeszedł fazę B. Projekt odnosi się do branży nieruchomościowej
i jest aplikacją online działającą w SaaS.
Pozdrawiam
HW