PARTNER SERWISU
fjpudpjj

Praca inżynierska - new connect

rojeqq
0
Wpisów: 13
Wysłane: 10 lipca 2016 22:18:48
Witam,

pisze prace inz o rynku new connect ( debiut dwoch spolek i analiza porownawcza - spolki ktorej sie udalo i tej ktorej sie nie udalo).

Plan pracy juz mniej wiecej mam zarysowany ale potrzebuje paru porad (plan pracy moge wyslac na PW).
Jakich danych bede potrzebowal, gdzie je uzyskac, czy w ramach praktyk studenckich praca w biurze maklerskim mi w czyms pomoze?
Czy pisanie o tym wymaga gruntownej wiedzy popartej doswiadczeniem czy przy odrobinie zaangazowania powinienem sobie poradzic z tym tematem?

Czy wszystkie dane ktore bede potrzebowal znajde w internecie? Czy niektore dane sa niepubliczne i bedzie mi ciezko? W takim wypadku ktore spolki wybrac zeby miec o nich jak najwiecej informacji)

I PROPOZYCJA: ktos kto ma odrobine checi i oczywiscie wiedzy i doswiadczenia w tym temacie odezwał sie na PW (w kwestii ew. zapłaty na pomoc powinnismy sie dogadac).

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 lipca 2016 22:15:09
Cytat:
spolki ktorej sie udalo i tej ktorej sie nie udalo

Co się udało - zadebiutować? Czy zadebiutować i przetrwać?
Dobór spółek jest kluczowy. Wybór okresu, w którym to się działo, też jest zasadniczy.
Porównać dwie spółki nie jest prosto, nawet jeśli działają w tej samej branży. Masz jakąś tezę do udowodnienia czy robisz opis stanu rzeczy?

rojeqq
0
Wysłane: 13 lipca 2016 00:39:42
Zadebiutować i przetrwać.
Nie wiem czy postawic jakas hipoteze bo jeszcze glebiej o tym nie myslalem. Jesli bylby to opis stanu rzeczy to chyba wnioski tez wypadaloby jakies wyciagnac.

"Porownac dwie spolki nie jest prosto" - co masz na mysli, jesli moglbys rozwinac wypowiedz bo tak jak mowie dopiero raczkuje ze swiezo wybranym tematem i dlatego spytalem czy nie porywam sie na zbyt gleboka wode.

Wybor okresu jak mniemam to analiza jakis czynnikow w danej chwili ktore mialy wplyw posredni na ksztaltowanie sie danej spolki na rynku. Moglbys wybrac mi ew. dwie spolki i umotywowac jakos wybor, bardzo by mi to pomoglo, nawet nie tyle bym z tego sciagnal ale Ty, umotywowujac swoj wybor dalbys mi jakis przeglad, na co zwracac uwage przy ich porownywaniu albo jakich danych bede potrzebowal najbardziej.

WatchDog
50
Wysłane: 14 lipca 2016 17:10:20
Porywasz się na zbyt głęboką wodę. Za mała motyka, za duże słońce.
Za dużo jest czynników, które trzeba wziąć pod uwagę. Może można znaleźć korelacje, ale o wyprowadzenie związków przyczynowo-skutkowych będzie trudno.

Co do zasady bym nie ruszał tego tematu, bo łatwo polec, praca Ci spuchnie, a wnioski będzie łatwo podważyć. Ale jak tak myślę co bym zrobił gdybym musiał, to bym porównał Inteliwise i LiveChat Software. Kompletnie bez zwracania uwagi na debiut. NewConnect SrewConnect. Sprawdź jak to się stało, że jednej się udało (wprowadzić produkt na rynek światowy), a drugiej nie. Jeszcze możesz porównać trzecią, Brand24, której też się udało, a nie zadebiutowała bo nie chciała. I nawet czwartą, Zortrax, która zaczęła od obligacji. To będzie fajna praca strategiczna, ale zrobi się bardzo duża.

rojeqq
0
Wysłane: 14 lipca 2016 17:23:59
A może po prostu debiut jakiejś spółki, emisja prywatna/publiczna. Ryzyko z tym zwiazane, analiza techniczna i fundamentalna tej spolki oraz jakiegos typu manipulacje gieldowe/sytuacje ktore mialy wplyw na ksztalowanie sie danej spolki?

W ogole zaczalem sie zastanawiac nad tym porownaniem, czy nie lepiej wlasnie byloby skupic sie na jednej konkretnej spolce i ew. bez analizy porownawczej z inna, wyciagnac wnioski albo po prostu wybrac jakis jeden czynnik i umotywowac czy mial on wplyw na ksztaltowanie sie cen akcji.

Przestraszylo mnie to ze rzeczywiscie moje wnioski, ktore beda wnioskami osoby ktora opiera sie wylacznie na ew. danych i przypuszczeniach nie popartych doswiadczeniem moga byc latwe do podwazenia, a nie chcialbym na obronie zaczac dopiero myslec czemu napisalem tak a nie inaczej. Stad moj pomysl na uproszczenie tematu.

Caly czas mysle o modyfikacji/zmianie mojego tematu, stad te dywagacje.

tratata
13
Wpisów: 1 033
Wysłane: 14 lipca 2016 17:50:40
Analiza fundamentalna i techniczna chyba niewiele Ci pomogą jeśli chodzi o debiuty na Newconnect. Tam się bardzo dziwne rzeczy dzieją co jest pewno wynikiem mizernej płynności tego rynku

edit
Wiem co możesz porównać. Jak się sprawdzały prognozy przychodów i zysków z dokumentów informacyjnych.
Edytowany: 14 lipca 2016 18:00

rojeqq
0
Wysłane: 6 września 2016 19:16:18
Czytam, zgłębiam wiedze i musze wrócic do sedna. Cały czas zastanawiam się nad dwoma tematami:

Porównanie dwóch spółek (Inteliwise i LiveChat Software - zasugerował mi @WATCHDOG i bardzo mi to podpasowało, aczkolwiek czy tak różny okres debiutu i stosunkowo duża różnica czasowa istnienia spółki nie przeszkodzi w wyciąganiu wniosków?)

Jedna spółka i analiza jej.

Plan pracy - coś tam mniej więcej mam ale sam nie wiem co jest istotne, co zawrzeć.. więc licze z waszej strony na największa pomoc właśnie w tej kwestii.

Myślałem o (chronologicznie)
- opisie rynku (w tym wypadku new connect)- charakterystyka
- jak wygladalo wprowadzenie spolki (regulacje prawne itd - czy to istotne?)
- emisje prywatna/publiczna spolki/obu spolek

i w zasadzie tutaj stanałem ...

Jeżeli ktoś ma pomysł i mysli nad tym czy chce mu sie to wszystko tutaj pisać, prosze napisać na PW, tam objaśnimy szczegóły ;). Pozdrawiam

WatchDog
50
Wysłane: 7 września 2016 10:51:37
Na NC przez długi czas dawało się wprowadzić wszystko, cokolwiek. Ten aspekt nie ma żadnego znaczenia. To nie Nowy Jork, z całym szacunkiem dla dumnej nadwiślańskiej stolicy Polski.

Nie nazwałbym go też rynkiem. To po prostu miejsce dość pomijalnego handlu niektórymi akcjami. To wszystko co na razie zadraftowałeś, to czyste technikalia, które nie mają znaczenia dla budowy wartości.

Jeśli jednak wolisz część techniczno-prawno-proceduralną, to mógłbyś pomyśleć w takich kierunkach:
- dużo małych emisji czy jedna duża
- podawanie prognoz vs. nie podawanie prognoz
- rozdzielenie władzy od własności vs. firma rodzinna (żony prezesów-właścicieli w radzie nadzorczej itd.)
- lockupy vs. brak lockupów
- start z wysoką, średnią, niską ceną akcji
- struktura akcjonariatu: porozumienie, wehikuł, jeden dominujący, czy kilku większych po równo

Oczywiście pod kątem budowania wartości oraz łatwości pozyskiwania kolejnego kapitału. Tematykę pod pracę będzie trzeba zawęzić i skonkretyzować, ale na razie szukamy. Zakładam, że oprócz napisania kilkudziesięciu stron i schowania ich do szuflady, o coś Ci jednak chodzi na tym całym rynku giełdowym, albo może chodzić w niedalekiej przyszłości. Toteż warto pokombinować gdzie są Twoje zainteresowania/kompetencje/wiedza/talenty i je po prostu wykorzystać. Praca będzie lepsza i Twoja przyszłość też.

rojeqq
0
Wysłane: 11 września 2016 22:32:17
Po analizie wszystkich wpisów na forum i przewertowaniu wielu stron doszedłem do wniosku, że opisze jedną spółke.

Opisze w niej rodzaje emisji i ilosc, jak zaczynali, gdzie sa w tym momencie. jakie sa prognozy i czy te poprzednie znalazly swoje
odniesienie w rzeczywistosci (itd.). Zdecydowalem sie na spolke Live chat software, bo to branza informatyczna, bedzie mi sie o tym pisac przyjemnie,
ponad to jest o niej bardzo duzo informacji i publikacji w internecie.

Kwestia tylko taka, jak sformułować temat?

Debiut spółki Live chat software na GPW
Analiza spółki Live chat na GPW

albo bardziej precyzyjnie:

Wpływ (znaczenie) prognoz i publikacji na notowania tej spółki
Czynniki wplywajace na sukces Live Chat software (emisje,prognozy,ceny,dywidendy)

- nie wiem co brzmi "profesjonalnie" i jak sformulowac w jednym zdaniu to o czym chce pisać ..

mam jeszcze pare pytan natury czysto technicznej (studiuje chemie i z rachunkowoscia nie mam prawie nic wspolnego, dlatego prosze o wyrozumialosc)

- Przypuscmy wypuszczam 100 tysiecy akcji po cenie nominalnej 1 zł i po tej samej cenie
nastepuje emisja (a jeżeli cena emisyjna bylaby np. po 2 zł, co by to zmieniło?).
Dostaje kopa i podwyzszam kapitał spółki o 100 tys. w przeciągu roku, cena emisyjna jest ustalana od nowa? Na jakiej zasadzie? Co z kims kto miał 51%
kupionych akcji a przez podwyzszenie kapitału posiadany % zmniejszyl sie do 25%?

- Czy spadki/wzrosty o te pare groszy w codziennych notowaniach sa spowodowane
tylko i wylacznie kupnem/sprzedaza danych akcji?

-Ktos kupuje np 51% wszystkich akcji i co to oznacza? Że ma większosć czyli wylaczne prawo do zarządania wszystkimi pieniedzmi inwestorów w inwestycjach firmy?

- Czemu firmy posiadaja ceny w notowaniach np. rzędu 200 zł nie decydują sie od razu na split, jaka maja korzysc z tego że uniemozliwiaja 'mniejszym' inwestorom kupna danych akcji? A może to jakiś rodzaj zabezpieczenia?

WatchDog
50
Wysłane: 13 września 2016 10:37:06
Cytat:
Kwestia tylko taka, jak sformułować temat?

Debiut spółki Live chat software na GPW
Analiza spółki Live chat na GPW

albo bardziej precyzyjnie:

Wpływ (znaczenie) prognoz i publikacji na notowania tej spółki
Czynniki wplywajace na sukces Live Chat software (emisje,prognozy,ceny,dywidendy)

- nie wiem co brzmi "profesjonalnie" i jak sformulowac w jednym zdaniu to o czym chce pisać ..

Chyba jeszcze nie wiesz o czym chcesz pisać. Moim zdaniem bardzo ciekawe będzie sprawdzić:
- dlaczego giełda, a nie VC/PE
- struktura emisji
- cena/wycena, jak ją ustalono i jak wypadła w porównaniu do wycen fundamentalnych
- koszty wejścia i późniejsze koszty obecności na parkiecie - o ile wzrosły
- jak spółka wykorzystała kapitał
- wzrost wartości po debiucie - jakie komunikaty były motorem wzrostu
- aktualne rekomendacje i wyceny fundamentalne - jakie są, dlaczego, i co zakładają

Cytat:
- Przypuscmy wypuszczam 100 tysiecy akcji po cenie nominalnej 1 zł i po tej samej cenie
nastepuje emisja (a jeżeli cena emisyjna bylaby np. po 2 zł, co by to zmieniło?).

Stworzyłoby Agio na pasywach - w polskich realiach jest to "Nadwyżka między ceną objęcia a ceną nominalną" - w praktyce kapisał zapasowy.

Cytat:
Dostaje kopa i podwyzszam kapitał spółki o 100 tys. w przeciągu roku, cena emisyjna jest ustalana od nowa? Na jakiej zasadzie?

Na zasadzie "ile chce Klient zapłacić". Zależy od tego co robi spółka, ile zarabia, po co jej pieniądze.

Cytat:
Co z kims kto miał 51% kupionych akcji a przez podwyzszenie kapitału posiadany % zmniejszyl sie do 25%?

Żyje, oddycha i robi swoje, tylko ma mniejszy udział głosów na walnym.

Cytat:
- Czy spadki/wzrosty o te pare groszy w codziennych notowaniach sa spowodowane
tylko i wylacznie kupnem/sprzedaza danych akcji?

Pytanie co jest kurą a co jajkiem. Spadki i wzrosty (bywają i o duużo więcej) to matematyczny zapis odniesienia aktualnie zawieranych transakcji do poprzedniego kursu zamknięcia. Ludzie handlują po różnych cenach, z różnych powodów, różnymi ilościami akcji.

Cytat:
-Ktos kupuje np 51% wszystkich akcji i co to oznacza? Że ma większosć czyli wylaczne prawo do zarządania wszystkimi pieniedzmi inwestorów w inwestycjach firmy?

Kodeks handlowy się kłania. Większość to nie wyłączność. A większość też nie jest potrzebna do decydowania. Walne wybiera radę nadzorczą, w praktyce też zarząd, ustala kluczowe sprawy takie jak alokacja kapitału. Właściciele mają prawo do zysku (jeśli spółka go wypracuje).

Cytat:
- Czemu firmy posiadaja ceny w notowaniach np. rzędu 200 zł nie decydują sie od razu na split, jaka maja korzysc z tego że uniemozliwiaja 'mniejszym' inwestorom kupna danych akcji? A może to jakiś rodzaj zabezpieczenia?

200 zł nie jest barierą i nie jest nią też 1000 zł ani 10 000 zł za akcję.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,256 sek.

abgqfxrv
werokvki
anpqxhdy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
svxhtlwi
levijoir
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat