PARTNER SERWISU
qordxeeu
rojeqq

rojeqq

Ostatnie 10 wpisów
Mam takie pytanie odnosnie polityki dywidend.

Skoro oddaja oni cały wypracowany zysk w postaci dywidendy, to skad sa pieniadze na ewentualne pensje dla pracownikow, badz zakup nowych siedzib spolki? skad biora sie pieniadze na finansowanie i gdzie i ma to miejsce w bilansie spolki? Czy wlasciciele spolki nie dostaja nic do kieszeni przez to ze caly zysk ze sprzedazy akcji trafil do nich, zamiast na "konto" spolki? Gdzie w bilansie są finanse spółki, czyli pieniadze ktore oni posiadaja "na czysto", ktore sa ich srodkami wlasnymi ktorych nie ruszaja i sa w jakims stopniu zabezpieczeniem?

Pozdrawiam

To znowu ja!
Przepraszam z góry za lekkie offtopy:)

Pytanie odnosnie analiz finansowych, planów strategicznych, oceny perspektyw, analizy wskaznikow.

Gdzie moge tego szukać?

Chodzi mi o subiektywny raport stworzony przez analityka giełdowego na podstawie danych finansowych (czym młodszy artykul tym lepiej) Pozdrawiam

Ok dziekuje bardzo. A jeszcze mam pytanie odnosnie prognoz. Spolka w sprawozdaniach zarzadu nie podala informacji o prognozach na rok 2015,2016 (rok obrotowy). A czy sa jakies firmy/strony internetowe ktore sie tym zajmuja i sa w miare zaufane? Chodzi mi o prognozy z przychodow, zysku netto ..

czy moglby mi ktos pomoc, jak sie oblicza free float tej spolki? (czy uwzlegdniam inwestorow insytutcjonalnych (fundusze))? Jak obliczyc wartosc akcji bedacych w obiegu przy biezacej kapitalizacji?

Pozdrawiam

Potrzebuje pomocy (dość dużej) w pracy inż. Konkretnie z analizą finansową spółki.

Jezeli ktos jest zainteresowany, prosze pisac na PW. CENA DO UZGODNIENIA RÓWNIEŻ NA PW!

chodzilo mi o srednie w sektorze i te wartosci ktore sa zamazane jak sie nie ma premium

mam jeszcze jedno pytanie:

czemu spolki posluguja sie glownie wartoscia EBIDTA opisujac swoja rentownosc?

Czy moglby mi ktos udostepnic o ile posiada konto premium na stockwatchu, wskazniki z dolu spolki live chat

www.stockwatch.pl/gpw/livechat...

glownie interesuje mnie c/wk i c/zo

mam takie pytanie, czy dostane gdzies wyniki finansowe spolki przed wprowadzeniem jej na giełde?

Po analizie wszystkich wpisów na forum i przewertowaniu wielu stron doszedłem do wniosku, że opisze jedną spółke.

Opisze w niej rodzaje emisji i ilosc, jak zaczynali, gdzie sa w tym momencie. jakie sa prognozy i czy te poprzednie znalazly swoje
odniesienie w rzeczywistosci (itd.). Zdecydowalem sie na spolke Live chat software, bo to branza informatyczna, bedzie mi sie o tym pisac przyjemnie,
ponad to jest o niej bardzo duzo informacji i publikacji w internecie.

Kwestia tylko taka, jak sformułować temat?

Debiut spółki Live chat software na GPW
Analiza spółki Live chat na GPW

albo bardziej precyzyjnie:

Wpływ (znaczenie) prognoz i publikacji na notowania tej spółki
Czynniki wplywajace na sukces Live Chat software (emisje,prognozy,ceny,dywidendy)

- nie wiem co brzmi "profesjonalnie" i jak sformulowac w jednym zdaniu to o czym chce pisać ..

mam jeszcze pare pytan natury czysto technicznej (studiuje chemie i z rachunkowoscia nie mam prawie nic wspolnego, dlatego prosze o wyrozumialosc)

- Przypuscmy wypuszczam 100 tysiecy akcji po cenie nominalnej 1 zł i po tej samej cenie
nastepuje emisja (a jeżeli cena emisyjna bylaby np. po 2 zł, co by to zmieniło?).
Dostaje kopa i podwyzszam kapitał spółki o 100 tys. w przeciągu roku, cena emisyjna jest ustalana od nowa? Na jakiej zasadzie? Co z kims kto miał 51%
kupionych akcji a przez podwyzszenie kapitału posiadany % zmniejszyl sie do 25%?

- Czy spadki/wzrosty o te pare groszy w codziennych notowaniach sa spowodowane
tylko i wylacznie kupnem/sprzedaza danych akcji?

-Ktos kupuje np 51% wszystkich akcji i co to oznacza? Że ma większosć czyli wylaczne prawo do zarządania wszystkimi pieniedzmi inwestorów w inwestycjach firmy?

- Czemu firmy posiadaja ceny w notowaniach np. rzędu 200 zł nie decydują sie od razu na split, jaka maja korzysc z tego że uniemozliwiaja 'mniejszym' inwestorom kupna danych akcji? A może to jakiś rodzaj zabezpieczenia?

Czytam, zgłębiam wiedze i musze wrócic do sedna. Cały czas zastanawiam się nad dwoma tematami:

Porównanie dwóch spółek (Inteliwise i LiveChat Software - zasugerował mi @WATCHDOG i bardzo mi to podpasowało, aczkolwiek czy tak różny okres debiutu i stosunkowo duża różnica czasowa istnienia spółki nie przeszkodzi w wyciąganiu wniosków?)

Jedna spółka i analiza jej.

Plan pracy - coś tam mniej więcej mam ale sam nie wiem co jest istotne, co zawrzeć.. więc licze z waszej strony na największa pomoc właśnie w tej kwestii.

Myślałem o (chronologicznie)
- opisie rynku (w tym wypadku new connect)- charakterystyka
- jak wygladalo wprowadzenie spolki (regulacje prawne itd - czy to istotne?)
- emisje prywatna/publiczna spolki/obu spolek

i w zasadzie tutaj stanałem ...

Jeżeli ktoś ma pomysł i mysli nad tym czy chce mu sie to wszystko tutaj pisać, prosze napisać na PW, tam objaśnimy szczegóły ;). Pozdrawiam

A może po prostu debiut jakiejś spółki, emisja prywatna/publiczna. Ryzyko z tym zwiazane, analiza techniczna i fundamentalna tej spolki oraz jakiegos typu manipulacje gieldowe/sytuacje ktore mialy wplyw na ksztalowanie sie danej spolki?

W ogole zaczalem sie zastanawiac nad tym porownaniem, czy nie lepiej wlasnie byloby skupic sie na jednej konkretnej spolce i ew. bez analizy porownawczej z inna, wyciagnac wnioski albo po prostu wybrac jakis jeden czynnik i umotywowac czy mial on wplyw na ksztaltowanie sie cen akcji.

Przestraszylo mnie to ze rzeczywiscie moje wnioski, ktore beda wnioskami osoby ktora opiera sie wylacznie na ew. danych i przypuszczeniach nie popartych doswiadczeniem moga byc latwe do podwazenia, a nie chcialbym na obronie zaczac dopiero myslec czemu napisalem tak a nie inaczej. Stad moj pomysl na uproszczenie tematu.

Caly czas mysle o modyfikacji/zmianie mojego tematu, stad te dywagacje.

Zadebiutować i przetrwać.
Nie wiem czy postawic jakas hipoteze bo jeszcze glebiej o tym nie myslalem. Jesli bylby to opis stanu rzeczy to chyba wnioski tez wypadaloby jakies wyciagnac.

"Porownac dwie spolki nie jest prosto" - co masz na mysli, jesli moglbys rozwinac wypowiedz bo tak jak mowie dopiero raczkuje ze swiezo wybranym tematem i dlatego spytalem czy nie porywam sie na zbyt gleboka wode.

Wybor okresu jak mniemam to analiza jakis czynnikow w danej chwili ktore mialy wplyw posredni na ksztaltowanie sie danej spolki na rynku. Moglbys wybrac mi ew. dwie spolki i umotywowac jakos wybor, bardzo by mi to pomoglo, nawet nie tyle bym z tego sciagnal ale Ty, umotywowujac swoj wybor dalbys mi jakis przeglad, na co zwracac uwage przy ich porownywaniu albo jakich danych bede potrzebowal najbardziej.

Witam,

pisze prace inz o rynku new connect ( debiut dwoch spolek i analiza porownawcza - spolki ktorej sie udalo i tej ktorej sie nie udalo).

Plan pracy juz mniej wiecej mam zarysowany ale potrzebuje paru porad (plan pracy moge wyslac na PW).
Jakich danych bede potrzebowal, gdzie je uzyskac, czy w ramach praktyk studenckich praca w biurze maklerskim mi w czyms pomoze?
Czy pisanie o tym wymaga gruntownej wiedzy popartej doswiadczeniem czy przy odrobinie zaangazowania powinienem sobie poradzic z tym tematem?

Czy wszystkie dane ktore bede potrzebowal znajde w internecie? Czy niektore dane sa niepubliczne i bedzie mi ciezko? W takim wypadku ktore spolki wybrac zeby miec o nich jak najwiecej informacji)

I PROPOZYCJA: ktos kto ma odrobine checi i oczywiscie wiedzy i doswiadczenia w tym temacie odezwał sie na PW (w kwestii ew. zapłaty na pomoc powinnismy sie dogadac).

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 15 listopada 2021 18:43:24
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,210 sek.

iirbqaqs
xpglypeh
cmxvrcif
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gnhnfmdo
dtpncbmm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat