PARTNER SERWISU
pltznemy

Obligacje skarbowe - płynność, animacja, zlecenia blokowe

adamuss
1
Wpisów: 8
Wysłane: 13 kwietnia 2017 14:04:10
Witam użytkowników tego szanownego forum.

Mam problem z obligacjami skarbowymi. Postanowiłem jakiś czas temu ulokować w nie część gotówki, ale mam problem z ich zakupem.
Probówałem kupić ds0725, ds0726, ds0727 (interesują mnie długie terminy i stałe odsetki). Oto co zauważyłem:
1) Płynność jest żałosna (spodziewane), a animator stoi daleko od rynku (spodziewane)
2) Jak wstawiam jakie kolwiek zlecenie, pare sekund później animator wstawia się zleceniem na taką samą ilość (lub podobną) z ceną o grosz lepszą - co skutecznie utrudnia jakikolwiek handel; jeśli nie uderzy się po rynku (w ceny bardzo dalekie od rynku) można czekać dniami
3) Nikt nie handluje w cenach rynkowych (+- środek między zleceniem kupna i sprzedaży animatora) oprócz..
3) Jedyne zlecenia jakie mają sens na tym rynku, to zlecenia blokowe (na większe ilości) które są po cenach jakie faktycznie są na rynku.

Czy macie jakieś porady jak zakupić te obligacje? Ten spread na nich skutecznie niszczy ten produkt dla jakiegokolwiek inwestora (drastycznie obniżając rentowność). Może da się z kimś ugadać żeby trzymał moje zlecenia w książce żeby dostać jakąś normalną cenę? Chodzi mi o duże ilości mogę kupować jednorazowo ponad 100 szt ale żeby dostać jakieś normalne ceny..
Skąd te zlecenia blokowe? Jak odbywa się handel na tych rynkach? Proszę o jakiekolwiek informacje i wskazówki na temat tych produktów bardziej doświadczonych inwestorów.
Edytowany: 13 kwietnia 2017 14:11

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 13 kwietnia 2017 16:45:13
Po chcesz kupować obligacje o stałym oprocentowaniu jak za rok lub dwa będą podniesione stopy procentowe?

adamuss
1
Wpisów: 8
Wysłane: 13 kwietnia 2017 17:42:11
Ponieważ chcę przez ten rok albo dwa, albo 3, a może pół mieć wyższe odsetki z dziesięciolatki. Idąc twoim tokiem rozumowania to po co ktoś w ogóle je kupuje? Bo płacą, i w tym momencie dość dobrze płacą, nie wiesz ile będą płacić za rok albo za dwa. Jest to jedno z bezpieczniejszych miejsc gdzie można zaparkować złotówki.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 13 kwietnia 2017 20:02:33
Nie wdaję się w dyskusję na temat motywów dlaczego ktoś kupuje lub sprzedaje - równie dobrze ktoś może robi sobie stratę podatkową właśnie.
Wzrost stóp procentowych jest przesądzony. Obstawiam przyszły rok lub maksymalnie 2019 zakładając że po drodze nie wystąpi jakiś ekstremalne zjawisko. (na pewno jest spora presja na trzymanie niskich stóp ze strony zwolenników utrzymania wysokiego PKB)

Nie bierzesz pod uwagę faktu jakim jest cena zakupu - te o stałym oprocentowaniu spadają na rynku wtórnym i spadać będą. Te z oprocentowaniem zmiennym mają fajną rentowność.

Czy dziś dobrze płacą za stałe oprocentowanie? Zwłaszcza te co wymieniłeś - gdzie max masz 3,25%. W banku masz w promocjach około 2,5% jak dobrze poszukasz. Szarpać się o 0,75% nie ma sensu z ryzykiem o którym pisałem wyżej.

Obligacje na pół roku nie ma sensu kupować.

AdamKruchy
0
Wpisów: 14
Wysłane: 13 sierpnia 2017 19:05:41
adamuss napisał(a):
Witam użytkowników tego szanownego forum.

Mam problem z obligacjami skarbowymi. Postanowiłem jakiś czas temu ulokować w nie część gotówki, ale mam problem z ich zakupem.
Probówałem kupić ds0725, ds0726, ds0727 (interesują mnie długie terminy i stałe odsetki). Oto co zauważyłem:
1) Płynność jest żałosna (spodziewane), a animator stoi daleko od rynku (spodziewane)
2) Jak wstawiam jakie kolwiek zlecenie, pare sekund później animator wstawia się zleceniem na taką samą ilość (lub podobną) z ceną o grosz lepszą - co skutecznie utrudnia jakikolwiek handel; jeśli nie uderzy się po rynku (w ceny bardzo dalekie od rynku) można czekać dniami
3) Nikt nie handluje w cenach rynkowych (+- środek między zleceniem kupna i sprzedaży animatora) oprócz..
3) Jedyne zlecenia jakie mają sens na tym rynku, to zlecenia blokowe (na większe ilości) które są po cenach jakie faktycznie są na rynku.

Czy macie jakieś porady jak zakupić te obligacje? Ten spread na nich skutecznie niszczy ten produkt dla jakiegokolwiek inwestora (drastycznie obniżając rentowność). Może da się z kimś ugadać żeby trzymał moje zlecenia w książce żeby dostać jakąś normalną cenę? Chodzi mi o duże ilości mogę kupować jednorazowo ponad 100 szt ale żeby dostać jakieś normalne ceny..
Skąd te zlecenia blokowe? Jak odbywa się handel na tych rynkach? Proszę o jakiekolwiek informacje i wskazówki na temat tych produktów bardziej doświadczonych inwestorów.

Jak sam widzisz obligacje skarbowe to obecnie słaby biznes. O wiele lepiej szukać okazji na Catalyst w sektorze obligacje korporacyjne.

gpwcatalyst.pl/emitenci-obliga...

MarkusWolf
0
Wpisów: 4
Wysłane: 24 lutego 2018 17:49:01
Kakarotto napisał(a):

Wzrost stóp procentowych jest przesądzony. Obstawiam przyszły rok lub maksymalnie 2019 zakładając że po drodze nie wystąpi jakiś ekstremalne zjawisko.

Nie byłbym taki pewien. Złotówka jest mocna i podniesienie stóp procentowych mogłoby ją dalej umacniać. Była wypowiedź członka Rady Polityki Pieniężnej, że mogą tolerować krótkotrwale wzrost CPI na poziomie 4%. Dopóki EBC nie ruszy wyraźnie stóp procentowych w górę RPP nie może ruszyć swoich. Zanim EBC ruszy stopy musi skończyć skup aktywów, a na razie skup aktywów trwa. EBC nie może ruszyć stóp procentowych w górę, bo się Włochy wywrócą z długiem. W Europie nie będzie jakiegoś fenomenalnego wzrostu PKB, bo skala reform strukturalnych w Europie południowej jest niewielka. Czyli EBC nie ruszy zasadniczo ze stopami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,219 sek.

hyksjzmc
pfdxzhdo
fntcpvoj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lybuddyn
wttasuca
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat