GetBack informował, że wykupił już wcześniej pewną ilość własnych obligacji w tym roku. Zastanawiam się czy nie jest tak, że GetBack celowo tworzy napiętą atmosferę wokół spółki i panikę, by tanio wykupić własne obligacje z rynku do czego zgodnie z informacjami które wyczytałem o kilku emisjach, jest uprawniony. W ten sposób się oddłuży. Jak poda dane o spadku zadłużenia to cena akcji wzrośnie.
|
IB (interactive brokers) z nimi współpracuje biuro Lynx w Europie. O ile w IB płacisz za przechowywanie akcji to w Lynx nie. Minimalny depozyt jest także w Lynx mniejszy niż w IB. Nie polecam jednak Lynx. Próbowałem przez miesiąc otworzyć u nich rachunek - bezskutecznie. Najpierw zdjęcia dwóch dokumentów tożsamości, wydruki z konta. Potem kilka tygodni czekania, potem przelew inicjujący, potem potwierdzenia z mojego banku przelewu do nich, potem w zasadzie nie kończące się nowe wymagania dotyczące nowych wydruków z historią konta bankowego, z historią i danymi adresowymi itd. W końcu się poddałem, nie byłem w stanie tych wszystkich wydruków zgodnie z ich oczekiwaniami stworzyć w systemie mojego banku. Obsługa po polsku więc dla kogoś bez znajomości angielskiego to może być plus.
DeGiro - otworzyłem w 3 dni. Niższe prowizje niż Lynx. Niestety mało instrumentów. Mają listę ETF bez prowizji, ale te ETF nie są dostępne w systemie. Czyli ściema. W ogóle niewiele ETF. Brak małych spółek, wiele spółek kanadyjskich tylko przez notowania we Włoszech i Niemczech z wyższymi prowizjami. Sporo ściemy.
Kiedyś było Saxo, ale podobno zeszło na psy. DIF podobno dobra obsługa, ale drodzy. SwissQuote - kłopotliwe otwieranie (notarialne potwierdzanie prawdziwości twojego paszportu) i drodzy.
|
Skupuję obligacje Getinu po 90%. Ale ostatnio poszły w górę. Jeżeli Getin wycofa się na stałe z nowych emisji i obecna restrukturyzacja banku przyniesie rezultaty to w przeciągu roku możemy zobaczyć notowania na poziomie 94%-98%.
|
Kakarotto napisał(a): Wzrost stóp procentowych jest przesądzony. Obstawiam przyszły rok lub maksymalnie 2019 zakładając że po drodze nie wystąpi jakiś ekstremalne zjawisko.
Nie byłbym taki pewien. Złotówka jest mocna i podniesienie stóp procentowych mogłoby ją dalej umacniać. Była wypowiedź członka Rady Polityki Pieniężnej, że mogą tolerować krótkotrwale wzrost CPI na poziomie 4%. Dopóki EBC nie ruszy wyraźnie stóp procentowych w górę RPP nie może ruszyć swoich. Zanim EBC ruszy stopy musi skończyć skup aktywów, a na razie skup aktywów trwa. EBC nie może ruszyć stóp procentowych w górę, bo się Włochy wywrócą z długiem. W Europie nie będzie jakiegoś fenomenalnego wzrostu PKB, bo skala reform strukturalnych w Europie południowej jest niewielka. Czyli EBC nie ruszy zasadniczo ze stopami.
|