0 Dołączył: 2015-03-12 Wpisów: 1
Wysłane:
26 września 2017 07:15:48
Witam,
Nabyłem obligacje PCC Exol w dniu 15.09.2017 jest to również data ustalenia praw do odsetek których wyplata przewidziana była na 24.09.2017. W związku z powyższym czy zasadnym jest że odsetki nie zostały mi wypłacone ?
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 września 2017 09:13:38
Jak mniemam stałeś się posiadaczem serii A1. Faktycznie dzień ustalenia prawa przypadał na 15 września, ale to dzień ustalenia prawa posiadaczy obligacji w KDPW a nie na rachunku. Kłania się zasadą D+2. Pomiędzy transakcja na rynku i księgowaniem papierów w KDPW masz dwa dni różnicy. A zatem słusznie odsetki nie zostały Ci wypłacone, bo nabyłeś papier o 2 sesje za późno.
|
PREMIUM
42 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 września 2017 12:33:55
Tak się składa, że to nawet lepiej że się spóźniłeś. Skumulowane odsetki doliczane są do ceny płaconej poprzedniemu właścicielowi. W tym wypadku, gdybyś kupił te papiery trochę wcześniej, to zapłaciłbyś sprzedającemu cenę rynkową plus odsetki za całe trzy miesiące, w których on trzymał obligacje i ponosił ryzyko. To jest nawet słuszne, ale niestety problemem są podatki. W dniu wypłaty odsetek dostałbyś na konto kwotę pomniejszoną z automatu o 19% podatku Belki, mimo że jeszcze nie zdążyłeś nic zarobić. Czyli na start masz stratę.
Edytowany: 26 września 2017 12:34
|
0 Dołączył: 2015-06-08 Wpisów: 86
Wysłane:
8 stycznia 2018 16:06:31
Czyli wg waszych wpisów najefektywniej kupić obligacje zaraz po zakończeniu okresu rozliczeniowego?
Dobrze myślę?
Czy z tego wychodzi, że wymieniając się obligacjami 2 osoby zapłacą podatek od tych samych odsetek?
Sprzedający bo dostał za 3 miesiące ode mnie przy sprzedaży i z tego on płaci podatek bo ma zysk i ja też automatycznie po wypłaceniu tych odsetek mi?
|
PREMIUM
42 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 stycznia 2018 17:06:43
Zgadza się, w praktyce po odcięciu odsetek jest również największa płynność rynku, ponieważ większość inwestorów dokonuje transakcji właśnie wtedy.
Sytuacja ma jednak dwie strony. Część inwestorów korzysta z IKE/IKZE, gdzie nie płaci się podatku do czasu wypłacenia pieniędzy z konta. Teoretycznie na efektywnym rynku przed odcięciem odsetek powinni uzyskać niższą cenę zakupu, niż tuż po odcięciu. Sporo jest też osób, które zagapiły się i wystawiły oczekujące zlecenie kupna z długim terminem nawet nie wiedząc, że w ten sposób mogą nawet stracić na całej inwestycji.
Z kolei od strony sprzedającego, jeżeli ktoś ma możliwość rozliczenia w PIT straty podatkowej z poprzednich lat, to warto sprzedać papiery jeszcze przed odcięciem. Przykład: Kupuję obligacje za 1000 zł, a odsetki wynoszą 50 zł na kwartał. Wystawiając zlecenie sprzedaży pod koniec kwartału również po cenie 1000 zł, dostaniemy np. 1048,59 zł, ponieważ odsetki za okres przetrzymywania papieru będą doliczone do transakcji. Dom maklerski potraktuje 48,59 zł jako dodatnią różnicę między ceną kupna i sprzedaży, czyli zysk. Taką kwotę pokaże w pit-8c na koniec roku.
Edytowany: 8 stycznia 2018 17:08
|
0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 193
Wysłane:
8 stycznia 2018 19:06:00
Domis napisał(a):... Czy z tego wychodzi, że wymieniając się obligacjami 2 osoby zapłacą podatek od tych samych odsetek? ... To nie do końca tak jest. Może dojść do takiej sytuacji, że wygląda to jak płacenie podatku przez dwie osoby. Ale. Ty płacisz podatek od odsetek, jak odsetki są 50 PLN, to płacisz te 19% od tych 50 zl. Sprzedający - zależy po ile kupił. Jak np. kupił za 101% ceny + 48 zl narosłych odsetek, a sprzedał za 100% ceny + też 48 zl odsetek, to ma stratę. Przy kupnie i sprzedaży w dobrym momencie, możesz do pitu mieć tylko straty z obrotu obligacjami. Oczywiście podatek od odsetek będziesz płacił, ale jest to niezależnie od pitu.
Edytowany: 8 stycznia 2018 19:07
|