Temat:
IFIRMA
|
|
Od emitenta. Kupujący zapłaci cenę netto (bez odsetek). Jak sprzedasz zaraz po ustaleniu prawa, to cenę netto dostaniesz dwa dni później, a odsetki kolejne kilka dni później, ale po potrąceniu belki.
|
|
Dostaniesz odsetki naliczone do 27go. Kupujący przez kilka dni ma obligacje 'nieoprocentowane'.
|
|
Domis napisał(a):... Czy z tego wychodzi, że wymieniając się obligacjami 2 osoby zapłacą podatek od tych samych odsetek? ... To nie do końca tak jest. Może dojść do takiej sytuacji, że wygląda to jak płacenie podatku przez dwie osoby. Ale. Ty płacisz podatek od odsetek, jak odsetki są 50 PLN, to płacisz te 19% od tych 50 zl. Sprzedający - zależy po ile kupił. Jak np. kupił za 101% ceny + 48 zl narosłych odsetek, a sprzedał za 100% ceny + też 48 zl odsetek, to ma stratę. Przy kupnie i sprzedaży w dobrym momencie, możesz do pitu mieć tylko straty z obrotu obligacjami. Oczywiście podatek od odsetek będziesz płacił, ale jest to niezależnie od pitu.
|
|
Pozwolę się nie zgodzić. Odsetki są naliczane, tylko będą wypłacone temu, kto miał obligację w dniu ustalenia prawa do odsetek. Zakładając 1gr odsetek dziennie i np 50 gr naliczone do dnia prawa, to kupując tego dnia zapłacimy cenę obl + 50gr, a w dniu wypłaty dostaniemy 56gr, albo i nawet 58gr. Pomijam D+2 i podatki, żeby było trochę łatwiej. Kupując dzień po dniu prawa, kupujemy obl bez odsetek i wtedy faktycznie przez kilka dni te obligacje 'nie pracują', ale dla tego co kupił po dniu prawa do odsetek.
|
|
A da się kupić 1 sztukę? Bo wg. tej wiadomości: Uchwała Nr 124/11, najmniej kupić można 10 sztuk, czyli za 100 tys.
|
|
Jeżeli firma padnie, a nieruchomość uda się sprzedać za kwotę wyceny, to ty dostaniesz kwotę zainwestowaną plus ewentualne odsetki. Nie 130 %. Jeżeli się uda sprzedać. Bo nieruchomość będzie tyle warta, za ile ją ktoś kupi, nie na ile jest wycena.
|
|
A2 spłacone w terminie, niestety nie mogę edytować poprzedniego posta.
|
|
Dziś wykup A2 jeżeli sie nie mylę. W mBanku są już odsetki za ostatni okres, ale nie ma jeszcze kwoty obligacji. Ktoś dostał już może?
|
|
Kiri napisał(a):O czym zapominam? O SK banku z Wołomina? O tym, że dużo ciężej nie znaczy niemożliwe? Generalnie można powiedzieć, że obligacje banków wydają się być trochę bardziej bezpieczne - ale inwestuje się w konkretne papiery a nie generalnie w obligacje banków :-)
|
|
Temat:
GPW
Kota, ale żeby nie było, że politycznie, to oczywiście w butach, ten to był spryciula.
|
|
To jest teoretyczne wyliczenie, chyba uwzględniające maks cenę, jaka może być. Nie ma żadnego podatku, jest cena obligacji, narosłe odsetki i prowizja. Ale 5 zł prowizji na 15 sztuk, to daje ok 0,33 zł na jedną obligację. W sumie średnia cena powinna być ok 103 zł. Jako, że to BOSSA, to mogłem sprawdzić - zmiana PCR na konkretny limit i przeliczenie zlecenia powoduje zmianę średniej ceny po zakupie na 103.19 zł. Nawet złożenie zlecenia PCR nie musiałoby skutkować zakupem po średniej cenie 115 - po prostu zależałoby to od faktycznej ceny zakupu, która mogłaby wynieść 102, ale mogłaby być też wyższa.
|
|
To zależy które obligacje chcesz kupić. Jak koniecznie DOS1118 - to tylko tak jak napisane na stronie, w PKO BP, Inteligo lub przez stronę. I to będzie zakup defacto na rynku pierwotnym - bo kupujesz bezpośrednio od skarbu państwa. Ale nie kupisz ich na konto IKZE.
Co do obligacji skarbu państwa notowanych na Catalyst - to tak - rynek wtórny i zakup na konto IKZE.
|
|
Obligacje dostępne na obligacjeskarbowe.pl nie są przedmiotu obrotu giełdowego, a tym samym nie można ich kupić na rachunek maklerski, nie ma znaczenia czy zwykły, IKE czy IKZE. Można je jedynie kupić tak jak napisałeś - na stronie lub w banku PKO BP. Natomiast jak najbardziej możesz kupić obligacje skarbowe, ale tylko te notowane na Catalyst. No i na rynku GPW, bo na BS to transakcja od 100tys się zaczyna.
|
|
stan111 napisał(a):Spółka BEST - jedna z większych branż windykacyjnych - oferta obligacji znakomita - kto posiada wolną gotówkę to tylko brać - pozdrawiam Oczywiście oferta dobra, ale w czym seria L2 jest lepsza od serii K1 notowanej na Catalyst w granicach 99,3%-99,4%?. Chyba wolę poczekać na L2 na wtórnym i tam kupić.
|
|
|
|
A w mBanku znowu nie ma w terminie...
Pozdrawiam Michał M
|
|
1mariusz napisał(a):najlepiej to sprzedać na oplątach się zaoszdzedzi A ktoś wie co trzeba zrobić, żeby można było sprzedać? Np. seria EKA1016 od kilku dni jest równoważona na 3% i nic. A np. seria EKA0616 - dziś poszło 100 sztuk po 3% - a wcześniej było niżej. Pozdrawiam Michał M
|
|
schwart napisał(a):Z memorandum: obligatariusze mają gwarantowane objęcie 16 akcji na 1 posiadaną obligację. Ale jeżeli dobrze rozumiem memorandum, to mogę złożyć zapis na liczbę większą niż 16 x liczba obligacji w transzy dla obligatariuszy. Pozdrawiam Michał M
|
|
I wszystko jasne :-). Invista zleciła przelewy po ostatniej sesji wychodzącej z Milenium. Do tego banku dotarły jeszcze 9go a do innych 10go. Sprawdziłem formularz zapisu - przelew za obligacje był właśnie do Milenium.
Pozdrawiam Michał M
|
|
W jakim banku? W mBanku były dopiero dzisiaj.
Michał M
|
|
@DRIVER77
Ale ja głównie odpowiadałem Piotrzet'owi - bo to on chciał przychody z odsetek balansować stratą.
Michał M
|
|
Piotrzet napisał(a):Cytat:stratę można odliczać przez 5 lat w wysokości nie większej niż 50% należnego podatku w skali roku. Akurat będę miał duże przychody z tytułu odsetek Stratę podatkową spowodowaną zbyciem papierów na giełdzie można odliczyć tylko i wyłącznie od dochodów uzyskanych ze sprzedaży papierów. Podatek od odsetek (z obligacji czy lokat) albo od dywidend zapłacisz i tak. W tym pierwszy cytacie powinno być: należnego podatku od dochodów z giełdy (zbycia papierów wartościowych). Pozdrawiam Michał M
|
|
Kalashnikov napisał(a):Jak nie patrzeć to i tak każdy inwestor tutaj jest stratny lub za chwilę będzie - jak się nie odwrócisz dupa z tyłu... Niby tak, ale przy zrealizowanej stracie ta d..a tak nie boli, choć wciąż z tyłu.... Michał M
|
|
Kalashnikov napisał(a):Ile spółek nie chciałoby postawić nas pod ścianą i powiedzieć - wybierajcie sobie - akcje za dług lub upadłość. Po zamianie kogo będzie interesować że się kurs obsunie o 50-70%? Chyba lepiej sprzedać akcje za część wartości i zanotować stratę niż nie móc nic zrobić z obligacjami i nawet straty nie rozliczyć. Akcje są mimo wszystko płynniejsze - zobacz nawet teraz - jakiś tam obrót jest. A obligi - równoważenie od dobrych paru dni i nawet za 2% wartości nie bardzo można sprzedać. Pozdrawiam Michał M
|
|
beavis napisał(a):Zauważyłem dokładnie to samo. Po wypłacie kuponu kurs idzie do góry. Ale to jest normalne i ma uzasadnienie w kwestiach podatkowych. Wszyscy, którzy nie kupują na IKE albo jako firmy wolą kupić bez narosłych odsetek. Pozdrawiam Michał M
|
|
Odsetki od ROG0218 dotarły. Jak to w mBanku - na 100% będzie wiadomo jutro, bo dziś tylko kwota jest widoczna. Ale ta się zgadza.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Czy ktoś zanotował wpływ z ROG0218? w mBanku nic, ale czasami gdzie indziej było wcześniej...
Pozdrawiam Michał M
|
|
a. Ciężko gdybać, ale pewnie ktoś zapomniał.... b. Czy KDPW wydaje każdorazowo taki komunikat? A może po prostu kasa dotarła (do KDPW), tylko za późno, żeby rozesłać dalej? c. patrz a. Równie dobrze równoległa seria mogła spowodować przyczyny operacyjne - poszło na jedną a o drugiej zapomnieli, albo całość do KDPW poszła z numerami ROB0218.
Oczywiście to przypuszczenia tylko, ale dotychczasowe sygnały z Robyga raczej nie wskazywały na jakiekolwiek problemy, więc może to faktycznie jakiś głupi błąd?
Pozdrawiam Michał M
|
|
Jutro powinny być: 'Zarząd ROBYG S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, iż w dniu 26 lutego 2015 roku Spółka powzięła informację o wynikającym z przyczyn operacyjnych opóźnieniu w przekazaniu środków na wypłatę odsetek za czwarty okres odsetkowy od obligacji serii K2 Spółki oznaczonych kodem ISIN PLROBYG00164, która powinna nastąpić w dniu dzisiejszym. Jednocześnie, Zarząd informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka złożyła polecenie przelewu bankowego dotyczące środków na wypłatę tych odsetek na właściwe konto bankowe Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. ("KDPW"). Zarząd niezwłocznie poinformuje raportem bieżącym o dokonaniu wypłaty odsetek przez KDPW.' Źródło: gpwinfostrefa.pl/espi/pl/repor...Michał M
|
|
Czy dostaliście odsetki od BST0418? O ile mi wiadomo, dziś jest termin płatności, również dla BST1018. I tak w mBanku mam kasę odpowiadającą odsetkom z BST1018, a zarówno w mBanku jak i w BOSiu brak kasy z BST0418.
Edit chwilę później :-) I jest kwota z odpowiadająca BST0418, czyli można potwierdzić, że Best wypłacił dzisiaj odsetki za dwie serie.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Washington Irving napisał(a):Pytanie do użytkowników znanego i (nie)lubianego eMaklera. Odsetki księgują się w taki sposób, że dostaję "przelew z DI" no i nie wiem, jakie obligi ten kupon wypuściły. Macie jakiś prosty sposób, aby sprawdzić który przelew pochodzi od jakich obligów? W dniu wypłaty to jedynie porównanie mojej tabelki z obligacjami, które powinny dziś wypłacić. U mnie działa, bo jeszcze chyba nie miałem wypłaty odsetek z różnych obligacji w ten sam dzień. A jak nie, to jak pisał mathewg - następnego dnia. Pozdrawiam Michał M
|
|
yupik napisał(a):Ciekawe,czy mozesz napisac jak to mozna zrobic? Ciężko opisać krótko jak to zrobiłem. Ale tak jak opisał WI - potrzebny jest import danych zewnętrznych. U mnie są to Instrumenty notowane (oprocentowanie, narosłe odsetki) oraz notowania poszczególnych rodzajów obligacji. A potem to już formuły: vlookup, hlookup, find, replace (m.in). Formuła hlookup (w wersji PL to jest chyba wyszukaj pionowo) jest mi potrzebna bo niektóre papiery są notowane na rynku hurtowym - a tamte oferty mnie nie interesują. W przypadku Banków Spółdzielczych, które są notowane tylko na GPW (z jednym wyjątkiem), wystarczyłaby sama formuła vlookup. Find i replace są mi potrzebne do zamiany kropek na przecinki - bo sama GPW ma rozdwojenie jaźni - i używa raz kropki raz przecinka jako separatora jedności (np. w tabeli instrumenty notowane nominał i narosłe odsetki są z przecinkiem, ale oprocentowanie już z kropką, a w tabelach notowań - wyłącznie kropki). No i magiczna formuła XIRR do wyliczenia rentowności - Marcin Osiecki wyjaśniał na tym forum co i jak liczyć. Pozdrawiam Michał M
|
|
Odsetki od EKA1115 zaksięgowane w mBanku. Jako że to mBank, to nie ma 100% pewności - ale nic innego dziś mi nie powinno wpaść a i kwota się zgadza. 100% pewności będzie jutro, jak się w historii pokaże.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Własny arkusz excela z pobieraniem notowań z gwpcatalyst.pl
Michał M
|
|
mareksy napisał(a): dnia 2.11.2014 wystawiłem po cenie 100,50 10 obligacji MKR 1115, zostały kupione 3.11.2014
proszę powiedzieć jak to wygląda z rentownością ile straciłem na tej transakcji oraz ile zyskał kupujący, moje pytanie brzmi czy w dni 8.11.2014 kiedy następuje ostatni dzień odsetkowy kupujący otrzyma cały kupon za 3 miesiące ? za ile on kupił te obligację ?
Co do rentowności do trzeba by wiedzieć kiedy i za ile ty kupiłeś. Natomiast sprzedałeś za 1005 zł za sztukę, minus prowizja. Za to 8go listopada powinieneś dostać 25,08*10*0,81=203,15 zł, lub, jak to było w ramach IKE, to 250,8 zł. Kupujący kupił za 1005 zł plus prowizja. Nie płacił za odsetki, bo dzień ustalenia prawa do odsetek był przed sprzedażą. Pozdrawiam michał M
|
|
@Arcio Faktycznie, mea culpa. Ale z drugiej strony tylko część fragmentu Jest. Kolejne zdania wyjaśniają co i jak.
No i w tym co 'Jest', jest różnica pomiędzy 'firma inwestycyjna' a 'firma inwestycyjna, która przyjmuje zapis'. Ta pierwsza to dowolne biuro maklerskie, a druga to DM mBanku.
Michał M
|
|
@Arcio
Zacytowałeś fragment 'Było....', więc tak, trzeba było mieć rachunek w firmie inwestycyjnej, przed opublikowaniem komunikatu, do którego link podałeś. W akapicie poniżej (2gi na stronie 2giej komunikatu), masz napisane co 'Jest': 'W przypadku posiadania przez inwestora rachunku inwestycyjnego prowadzonego przez firmę inwestycyjną inną niż ta, która przyjmuje zapis, inwestor wraz ze złożeniem zapisu jest zobowiązany do złożenia dyspozycji deponowania Obligacji.'.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Arcio napisał(a):Jednak czy informacja "Od wtorku zapisy na obligacje serii K2 można składać w dowolnym biurze maklerskim" jest tylko obietnicą wyborczą? :-) Nie wiem, ale chyba tak, choć ktoś, kto to powiedział/napisał, może łatwo wytłumaczyć, że mając rachunek w dowolnym biurze możesz złożyć zapis. Chyba przy obligacjach nie widziałem oferty, gdzie zapis można złożyć w 'dowolnym biurze'. Nawet te największe oferty (Echo, Orlen) - zapisy były w jednym (ew. dwóch biurach), a jak ktoś chciał zdeponować w innym to musiał udać się do tego prowadzącego zapisy. Pozdrawiam Michał M
|
|
Tylko, że bez znaczenia ma czy masz rachunek w mBanku czy nie - DM mBanku prowizję pobiera od zapisu: 'W przypadku inwestorów posiadających rachunek papierów wartościowych w innym biurzez maklerskim aniżeli w DM mBanku - zapisy mogą być składane osobiście w jednym z POK DM mBanku' (oryginał ze strony: DM mBanku) oraz: 'DM mBanku pobiera prowizję od zapisu: w wysokości 0,1% od wartości zapisu' (z tej samej strony). Czyli każdy płaci prowizję. mBankowcy mogą to zrobić online a inni muszą najpierw przelać a potem w kapciach do POKu DM mBanku. Pozdrawiam Michał M
|
|
Chyba seria K2 nie schodzi tak szybko jak poprzednia..., dziś, ponad tydzień po rozpoczęciu zapisów, mBank rozsyła reklamę. O ile mi wiadomo, pula się jeszcze nie wyczerpała.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Odsetki za 2gi okres okresowy wypłacone, tym razem w terminie, a nie dzień wcześniej jak poprzednio.
Pozdrawiam Michał M
|
|
A to zależy od tego, co jest napisane w warunkach emisji/prospekcie. W przypadku BSów - ostatni dzień okresu odsetkowego jest dniem wypłaty, czyli w powyższym przypadku - odsetki 12go w środę na koncie.
Wydaje mi się, że rzadziej jest (generalnie wśród emitentów, nie tylko BSów), kiedy dzień płatności jest następnego dnia.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Skoro 12 jest w sobotę, to kasa będzie/powinna być w poniedziałek. Do odsetek nie ma zastosowania D+2, przynajmniej do wypłaty, bo do ustalenia dnia prawa - tak.
Czyli fizycznie musisz zakupić obligacje do 2go lipca, żeby 4go nabyć prawo do odsetek.
Pozdrawiam Michał M
|
|
W mBanku też, przelew z Invisty. Nie wiem dlaczego, przyszły dzień wcześniej - ktoś tu pisał, że 9go powinna być wypłata odsetek i ja też mam u siebie zanotowane 9go.
Michał M
|
|
anty_teresa napisał(a):Możesz na SW zapisać się na newsletter i dodać spółki którymi się interesujesz do newslettera. Codziennie otrzymasz maila przed i po sesji z informacjami i komunikatami spółki, a także aktualnym kursem. Tylko, że trzeba opłacić abonament. A przynajmniej nie byłem w stanie odszukać darmowej opcji. Pozdrawiam Michał M
|
|
remix1977 napisał(a):a z innej nieco beczki, czy jest jakiś serwis darmowy, gdzie możesz sobie ustawić, aby komunikaty wybranych spółek (ESPI, EBI) otrzymywać na swój email?
Zobacz raportygieldowe.pl Pozdrawiam Michał M
|
|
mrmrooz napisał(a):A to chyba zależy od skarbowego. Bo u mnie jest dokładnie odwrotnie - dostaję zwrot pomniejszony od razu o podatek wymagany z PIT38. 2 lata temu zapłaciłem podatek z PIT38 a pomimo to dostałem zwrot pomniejszony - ale wystarczył telefon do US, sprawdzili i zwrócili. Rok temu już nie płaciłem wymaganego podatku z PIT38. W tym też nie, ale jeszcze nie dostałem zwrotu. No żesz..... Właśnie dostałem zwrot z PIT-37! I co się okazało - nie pomniejszony o należny podatek z PIT-38. Dobrze że dziś, to zdążę zapłacić... Sprawdziłem poprzednie lata - i zarówno podatek za 2011 jak i 2012 - pierwszy wysłany był PIT-38 - parę minut wcześniej niż PIT-37. W tym roku - za 2013 - jako pierwszy wysłałem PIT-37. Oczywiście skarbowy ten sam. Nie wiem czy to reguła - ale chyba lepiej wysłać w takim razie najpierw PIT-38 z podatkiem to zapłaty, a jako drugi PIT ze zwrotem. Pozdrawiam Michał M
|
|
A to chyba zależy od skarbowego. Bo u mnie jest dokładnie odwrotnie - dostaję zwrot pomniejszony od razu o podatek wymagany z PIT38. 2 lata temu zapłaciłem podatek z PIT38 a pomimo to dostałem zwrot pomniejszony - ale wystarczył telefon do US, sprawdzili i zwrócili. Rok temu już nie płaciłem wymaganego podatku z PIT38. W tym też nie, ale jeszcze nie dostałem zwrotu.
Pozdrawiam Michał M
|
|
A dlaczego rentowność powinna być 5%? Bo są oprocentowane na 5%? Oprocentowanie obligacji to jedno, a rentowność to drugie. Jeżeli ktoś kupi obligacje po 100% ceny nominalnej (np 1000 zł), a ktoś drugi za 104% (już 1040), to czy obaj zarobią tyle samo, zakładając, że sprzedadzą w tym samym czasie? Poczytaj: Catalyst w pigułcePozdrawiam Michał M
|
|
Arcio napisał(a):Wierzę w Besta jako w firmę, ale podejście prezesa wyglądało tak, jakby firma miała coś do ukrycia. Może, ale chyba bardziej prawdopodobna wydaje się presja DM mBanku na zarobek - przetrzymanie kasy, prowizja. Cytat:Skoro mBank taki dobry to czemu przymusowy? Od kilku dni czuję się jak chłop pańszczyźniany przywiązany do ziemi:-) Ale dlaczego? Musisz kupować? Bo oferta pierwotna? Przyznam, że jak usłyszałem, że Best jest oferowany przez mBank - to byłem przekonany - wchodzę w to - bo akurat mam eMaklera. Ale im dalej w las - tym więcej wątpliwości - marża niższa, długi okres od zapisu do przydziału (prawie miesiąc), prowizja od zakupu. Prawie miesiąc - bo zakładając nadsubskrypcję, powinno się zapisać wcześniej niż 11go kwietnia - bo kto pierwszy ten lepszy. Jak ty się nie zapiszesz (bo nie masz rachunku w mBanku i nie umożliwiają zdeponowania w innym biurze) a ja bo warunki nie są odpowiednie - to może następnym razem coś poprawią :-) Choć porównując to PCC, gdzie jest 5,5% stałe przez 5 lat, czy Orleniu gdzie marża jest 1,3% ostatnio - to Best wydaje się być super. Pozdrawiam Michał M
|
|
wojanek napisał(a):- czy Państwo ma obowiązek dofinansowania związku typu PZKosz, PZPN - tak - dotacje przyznaje MSiT - ale czy ten obowiązek jest faktycznie obowiązkiem czy raczej zwyczajem? Czy zgodnie z prawem państwo ma co roku dać kasę PZPN i PZKosz czy może np. raz dać PZPN a w kolejnym roku PZKosz? Pozdrawiam Michał M
|
|
Arcio napisał(a): Może jesteś studentem?
Nie, na pewno nie jestem, choć lata temu byłem :-) Jak napisał orekki, patrz na mBank (dawny mBank) a nie na dawny BRE :-) eMaklerPozdrawiam Michał M
|
|
Arcio napisał(a):Best rusza z publiczną emisją. - ...Do tego opłata roczna/półroczna za prowadzenie rachunku! O przepraszam, ale muszę zaprotestować. Mam eMaklera w mBanku i od dobrych paru lat nie zapłaciłem żadnej opłaty za prowadzenie rachunku. Opłata jest tylko i wyłącznie jak nie ma obrotów (żadnej transakcji przez rok) na rachunku. A i tak mBank zastrzega, że może tej opłaty nie pobrać (w przypadku braku obrotów). Pozdrawiam Michał M
|
|
Wygląda, że Rank wypłacił odsetki od serii RNK0616. Jak to zwykle w mBanku, 100% będę wiedział jutro, ale to jedyne papiery w moim portfelu z datą płatności na dziś no i kwota się zgadza.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Ja bym tak nie demonizował obligacji banków spółdzielczych. Nie można ich wszystkich wrzucać do jednego worka. Są takie, które współczynnik wypłacalności mają około 8% (a zejście poniżej grozi zarządem komisarycznym) oraz takie z 15% czy 18%. Średnia dla rynku to ok 14%, a dla banków na Catalyst - ok 12%.
Jak by udało Ci się kupić obligacje BSa o wysokim współczynniku wypłacalności i w rozsądnej cenie, to jest to wtedy inwestycja warta rozważenia. Niestety, łączne trafienie obydwu warunków, choć teoretycznie możliwe, jest wyjątkowo trudne do spełnienia.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Witam serdecznie, dodaję sobie ww obligacje (GRA0816) do własnego zestawienia i jak dobrze rozumiem DI, to jest zaplanowany wcześniejszy wykup części obligacji. W tym wypadku wygląda to tak, że zostają wykupione części poszczególnych obligacji, a nie część obligacji. Wg DI, od VI okresu odsetkowego, wartość nominalna będzie wynosiła 900 zł, a nie 1000, a od okresu X-go - 700 zł.
Dość ciekawa konstrukcja i chyba widzę po raz pierwszy.
Ciekawe czy kalkulator SW uwzględni te zmiany, bo np. mój własny nie bardzo.
Ratingu na SW nie ma, bo nie mają akcji notowanych. Pozostają raporty okresowe spółki, która faktycznie działa od 2012 roku dopiero. Jakieś uwagi?
Pozdrawiam Michał M
|
|
yayurek napisał(a):... a do udziału w ofercie pierwotnej kusi mnie ew. zarobek na sprzedaży, ale z kolei odkusza mrożenie sporej ilości gotówki ... Ten hipotetyczny zysk to jedyne co może kusić. Zakładając trzymanie do wykupu, to podobną, a nawet ciut wyższą, rentowność można uzyskać kupując papiery np. KRU1018. Przy 10tys (zakładając nawet brak redukcji), czyli 100 obligacjach, sprzedaż po 101% da 100 zł zysku (bez prowizji). A nie wiem czy kurs będzie dużo wyższy (o ile będzie), bo to seria z najniższą marżą spośród notowanych Kruków. Pozdrawiam Michał M
|
|
Cytat:To jak to technicznie wygląda? Idę do BDM, przelewam im kasę, a potem obligacje pojawią się w moim domu maklerskim (XTB)? Nie bardzo rozumiem, myślałem, że otwarcie nowego rachunku to konieczność... Prawie. Wg. informacji podawanych, najpierw przelewasz a potem jak oni mają już kasę na rachunku, idziesz i składasz zapis. Nie wiem czy da radę rano przelać (pierwszą sesją) a iść po południu czy lepiej np. następnego dnia. Musisz im podać nr rachunku (bankowego - do zwrotu środków) oraz nr rachunku inwestycyjnego (do zdeponowania na nim papierów). Pozdrawiam Michał M
|
|
Przejrzałem wątek Nasze portfele, ale nie ujawnił się nikt, kto miałby serią EKA1213. Wykup za moment a ktoś chce sprzedać po 106,2 a ktoś kupić po 105,23. Gdybym miał, to bym sprzedawał, bo za miesiąc dostanie się 50 zł mniej od sztuki. Przyznam że nie jestem w stanie pojąć kto i po co może chcieć kupić po 105%? To nawet na IKE się nie opłaca. Skaner SW pokazuje rentowność brutto (YTM) -55% do wykupu...... Czy ktoś ma jakiś pomysł, czy po prostu animator trzyma stare zlecenie? A może komuś zależy na jak najwyższym kursie jak najdłużej?
Pozdrawiam Michał M
|
|
mathewg napisał(a):... Po zaksięgowaniu wpłaty należy udać się do oddziału DM BOŚ w celu złożenia zapisu. Dzięki. Czyli można bez rachunku ale z obecnością :-) Lepiej, ale wciąż daleko od ideału Pozdrawiam Michał M
|
|
koczis napisał(a):Czy ktoś może wie gdzie można znaleźć notę informacyjną do RNK0616? nie ma jej na stronie Catalystu Jest. To jest seria D i w zeszłym tygodniu była (ściągałem) i dziś dalej widzę że jest, dokładnego linka podał zgred. Michał M
|
|
Też się zastanawiam, ale nie znalazłem informacji jak się zapisać bez zakładania rachunku w DM BOŚ i bez fizycznej obecności tamże.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Chyba dalej nikt nie chce sprzedać. Ale mam pytanie - czy ktoś się orientuje dlaczego seria C, RON0617, ma tylko siedem okresów odsetkowych w nocie informacyjnej? Szósty kończy się 14.06.2016, a siódmy 14.06.2017. Albo ostatni okres jest 12to miesięczny (a wszystkie inne 6cio) albo brakuje jednego okresu od czerwca do grudnia 2016.
Pozdrawiam Michał M
|
|
W przypadku EKA1115 (seria L1), dokładnie rozpisane daty oraz kwoty odsetek za każdy okres są w nocie informacyjnej - do pobrania na gwpcatalyst.pl > dokumenty emitentów.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Kakarotto napisał(a):Czyli jak dobrze rozumiem: kupiłem za 950zł, sprzedałem w dniu wykupu za 1 000zł. Zysk jest 50zł ALE skoro podatek jest ryczałtowo to tych 9,5zł nigdy nie odzyskam w żaden sposób? Pozostaje 40,5zł i one będą w rozliczeniu podatkowym widniały jako zysk który również będzie podlegał opodatkowaniu? Czyli że będzie dwa razy opodatkowana taka obligacja? Po pierwsze, nie możesz sprzedać w dniu wykupu. Obligacja zostanie wtedy wykupiona przez emitenta. Sprzedać możesz do kiedy obligacja jest w obrocie, najczęściej jest to 6go lub 8go dnia roboczego przed wykupem, czyli do dnia ustalenia prawa do wykupu. Co do reszty - to się prawie zgadza. Zostanie pobrany podatek 9,5 i ty dostaniesz 40,5 na konto, a właściwie 990,5 (1000-9,5). I te 9,5 oraz inne kwoty z tego przykładu nie wchodzą do pita - to jest jak lokata i odsetki od niej. Czyli 950 nie będzie kosztem ani 1000 przychodem ani tym bardziej 40,5. 950 robi się kosztem jedynie gdy sprzedaż obligację przed terminem wykupu przez Catalyst. Czyli jakby Ci się udało sprzedać w ostatnim dniu obrotu za np. 995 zł, to masz 45 zł zysku, które zostaną ujęte w PIT z biura maklerskiego. Pozdrawiam Michał M
|
|
Kakarotto napisał(a):Obligacje zero kuponowe wydają się być korzystne z uwagi na rozliczenie podatku. Jak dobrze zrozumiałem to podatek belki odlicza się w tym przypadku od różnicy pomiędzy ceną zakupu a nominałem? Bo jeśli tak to widzę tu sposobność aby odzyskać np. stratę z akcji za rok ubiegły poprzez odliczenie sobie tego podatku. Czy jest taka możliwość? Nie ma znaczenia czy obligacje są zerokuponowe czy nie - zakup i sprzedaż poprzez Catalyst rozlicza się przez PITa, czyli można zyski/straty na akcjach kompensować stratami/zyskami na obligacjach. Zerokuponowe mają to do siebie, że nie ma lepszych i gorszych momentów na zakup (w zależności od terminu kuponu), bo nie ma kuponu. Natomiast zakup i trzymanie do wykupu spowoduje rozliczenie ryczałtowe podatku i potrącenie go z kwoty wykupu. Pozdrawiam Michał M
|
|
Obligacje SP (2, 3, 4 i 10cio letnie) nie są notowane na Catalyst w ogóle. Jedynie można je przedstawić do wcześniejszego wykupu (opłata 1 lub 2 zł od 1 obligacji).
Pozdrawiam Michał M
|
|
Ale chyba nie 17go czerwca? Bo powinny być 10go i ja miałem 10go.
Pozdrawiam Michał M
|
|
robertokot25 napisał(a):Sprzedałem dziś obligacje na catalyst - kiedy kasa będzie na rachunku? w środę? Powinna być w środę, zakładając że dziś poniedziałek i że nie ma żadnych świąt po drodze. W mbanku byłaby około południa w środę. Pozdrawiam Michał M
|
|
Chyba patrzycie z opóźnieniem 15 min, bo w ciągłych mam podgląd na prawie 30% już. Po 1% to można by tak kupić sporo :-)
A faktycznie na wp zmieniło się przed chwilą z 3% na 6%. I wciąż bez transakcji.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Nie skorzystali. Jest raport ESPI na stronie Marvipolu:
'W nawiązaniu do Raportów bieżących nr 045/2013 i 049/2013 opublikowanych odpowiednio w dn. 24 kwietnia i 10 maja 2013 r. Marvipol S.A. [Emitent] informuje, iż Marvipol Development Sp. z o.o. – jednostka zależna od Emitenta, nie skorzystała z wystawionej w dniu 23 kwietnia 2013 r., przez BPS Leasing S.A., ważnej do dn. 22 maja 2013 r., Promesy Zawarcia Transakcji.'
Kopiuję tekst, bo nie wiedzieć czemu ten raport nie otwiera się na stronie GWPInfosfera.
Pozdrawiam Michał M
|
|
kronau napisał(a):Tyle ze w przypadku rozpoczecia realizacji zlecenia (wystawiłeś 8sztuk a juz ktos kupił 3szt.), gdy bedziesz chciał zmienic parametry jak np cene, czy date waznosci zlecenia to z tego co pamiętam dorzucą kolejne min 3zł(0,19% od reszty zlecenia) Gdzie tak jest? Bo w mBanku właśnie chyba nie. Ciężko u nich odszukać potwierdzenie w historii, ale z tego co pamiętam, to miałem takie sytuacje, gdzie zmieniałem parametry po częściowej realizacji i prowizja nie była liczona 'od nowa', ale łącznie. Głowy za to nie dam, bo pamięć bywa zawodna, ale osobiście bym modyfikował zlecenie. Dlatego też, zlecenia sprzedaży wystawiam z długim terminem ważności. Pozdrawiam Michał M
|
|
Nie wiem jak jest w XTB, ale w mBanku można to trochę obejść - trzeba dawać zlecenie z długim terminem ważności. Przy sprzedaży części, reszta dalej jest w aktywnych zleceniach. O ile mnie pamięć nie myli, to można zmieniać parametry tego zlecenia. Co to daje? Wg cennika, takie zlecenie jest rozliczane łącznie. Prowizja 3 PLN też zostanie pobrana od pierwszych trzech papierów, ale od kolejnych będzie to już odpowiedni %, tak że od wszystkich wyjdzie 0,19%.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Po sprawdzeniu jeszcze raz noty informacyjne, wydaje mi się, że to nie Rubicon wypłacał z opóźnieniem, ale nam się wydawało, że powinien płacić 26go, a chyba jednak 27go. Sprawdziłem 3 ostatnie wypłaty - w październiku'12 i styczniu'13 27 był w weekend i wypłata była w poniedziałek. Ale w lipcu 2012 była 27go.
A co do terminu wykupu - to ja się pomyliłem. Raport bieżący 30/2011 z kwietnia 2011 roku mówił o 26.04.2013, ale już korekta tegoż raportu z 10 maja 2011 prostuje to na 27 kwietnia 2013.
Czyli dopiero w poniedziałek.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Powinni dzisiaj o ile się nie mylę, ale w mBanku jeszcze nic nie ma
Michał M
|
|
Odsetki od MVP0415 chyba wypłacone. Chyba - bo jak to w mBanku, dziś kasa, ale jutro będę widział za co :-). Ale kwota i termin pasują do Marvipolu a innych wypłat dziś nie przewiduję.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Marcin Osiecki napisał(a):Rezygnacja z pobierania podatku ryczałtowego od odsetek byłaby oczywiście dobrą wiadomością dla inwestorów, ale nie rozwiązuje niestety problemu opodatkowania obligacji. Korzystna by była rzecz jasna dla inwestorów, którzy mają jakieś straty kapitałowe. Ale jeżeli ktoś tylko zarabia na obligacjach, nie inwestuje na akcjach i żadnych strat nie ma to dla niego nic się nie zmieni. Zapłaci taki sam podatek tylko później (w rozliczeniu PIT-38, co też jest plusem), ale kwota podatku będzie taka sama jak pobierana ryczałtowo i nikt nie uwzględni tego, że ktoś przykładowo kupił papier z dużymi narosłymi odsetkami, zarobił na tym kuponie bardzo mało, a zapłacił podatek od całego kuponu. Także istotą jest, aby płacone narosłe odsetki były kosztem uzyskania przychodu. Czyli przykładowo kupuję papier z narosłymi odsetkami 20 zł, kupon wypłacony jest 30 zł, zatem płacę podatek od 10 zł, a nie od 30 zł. Promuję ten pomysł i wpisuję w wielu miejscach, bo uważam, że jest najlepszy. Wtedy płaci się podatek od rzeczywistego zysku na kuponie. Jeśli ktoś ma lepszy to zachęcam do podzielenia się pomysłami. Nie pisałem o szczegółach, ale prosty system to taki gdzie jest prosto. Kupiłem i zapłaciłem 1050 zł? To jest mój koszt. Nie ma znaczenia, że 950 to cena czysta a 100 to narosłe odsetki czy 1050 to cena czysta a odsetek jest 0. Cena zakupu papieru (bez rozbicia na cenę czystą i odsetki) - to koszt, wszelkie odsetki wypłacone w ciągu roku, jak i dywidendy - przychód. Wykupy - przychód. Przychód - koszt = dochód. Nie wiem czy jest to dokładnie o czym Marcinie pisałeś, ale przykładowo kupuję za 1050 obligację o nominale 1000 zł. Wykup w tym samym roku + odsetki 100 zł. Koszt = 1050, przychód - 1100, dochód - 50 zł. W moim przykładzie nie ma znaczenia czy kupiłem za 950 + 100 narosłych odsetek czy za 1000 + 50 czy wręcz za 1050 + 0 odsetek. W przypadku jednego kuponu płatnego w tym samym roku (też np. 100 zł), mamy przychód 1000 + 2 x 100 = 1200, minus 1050 koszt. Jeżeli w danym roku mam tylko kupony odsetkowe (lub dywidendy), to mam tylko przychód - wtedy nie jest brane pod uwagę za ile kupiłem, więc trochę inaczej niż proponujesz, ale koszt zakupu będzie uwzględniony przy wykupie/sprzedaży. Pozdrawiam Michał M
|
|
Rewolucyjne? No fakt, trochę tak, ale czy w tą stronę, w którą powinny być? To oznacza jedynie skomplikowanie i tak skomplikowanego systemu. Brak opodatkowania obligów banków - a dlaczego tylko banków? A to deweloperom nie jest ciężko i nie mają kryzysu? Albo gminy. I setki innych emitentów....
Z reguły najprostsze rozwiązania są najlepsze - dlaczego nie można odsetek od obligacji (i choćby dywidend) rozliczać razem z zyskami z rynków kapitałowych?
Pozdrawiam Michał M
|
|
maremiks napisał(a):u mnie jest już wszystko U mnie w mBanku też już jest wszystko :-). A tak z ciekawości - na cbonds emisja ma już status wykupiona - ciekawe czy poszło z automatu bo dziś data wykupu czy na podstawie komunikatów :-) Pozdrawiam Michał M
|
|
robertokot25 napisał(a):znowu nadrukowali obligów : Dlaczego nadrukowali? Na razie jak widać to na spłatę tylko i wyłącznie GNT0313. Michał M
|
|
Ale do mnie tylko nominał za GNT0313, na razie bez odsetek - mBank
Michał M
|
|
Temat:
KRUK
wapkil napisał(a):Może to głupie pytanie, ale jaki związek ma cena nabytych w 2011 pakietów z rentownością portfela? Pakiety faktycznie początkowo są wyceniane w cenie nabycia, ale rozumiałem, że potem (gdzieś po kwartale) są wyceniane zgodnie prognozowaną krzywą spłat. Wtedy, przynajmniej teoretycznie, cena ich nabycia nie powinna mieć znaczenia dla wartości i rentowności portfela. Chcesz powiedzieć, że nie ma znaczenia czy kupiłeś co za 100 czy 1000 a teraz jest warte 500? Dla wartości obecnej cena zakupu nie ma znaczenia, ale dla rentowności jak najbardziej - w końcu czy zarobiłeś zależy od tego za ile kupiłeś i za ile możesz sprzedać (choć w tym wypadku to ciężko to nazwać sprzedażą). Pozdrawiam Michał M
|
|
Jakie biuro? Mam nadzieję, że się to nie zmieniło w 2013 i to błąd, który możesz reklamować.
Ja miałem wykupy w 2011 i 2012 - eMakler w mBanku i za każdym razem było tak jak pisze Marcin - czyli nie było podatku od dyskonta, jak cena brudna była powyżej 100% nominału.
Sprawdź jeszcze u siebie raz - bo może masz korektę? W mBanku za każdym razem jest tak, że najpierw jest podatek od dyskonta (czyli tak jak u Ciebie), ale potem jest od razu zwrot tego podatku (storno). Teraz nie pamiętam czy to jest dokładnie ten sam czas, ale w historii operacji widzę to z tą samą datą. Jeżeli jest opóźnienie, to może być kwestia minut bądź godzin, ale nie dni.
Pozdrawiam Michał M
|
|
KinguS napisał(a):Witam, wczoraj przydzielono odsetki za GNT0613, tak? Kiedy będą na koncie? A to zależy od Twojego biura :-), ale wypłata nastąpi dopiero 19go marca. Powinieneś mieć 19go po południu/wieczorem. Pozdrawiam Michał M
|
|
Generalnie GNT0313 to obligacje zamienne. Ale cena konwersji to 25 zł wg noty informacyjnej GNT0313, co przy cenie akcji Ganta po ok. 3 zł nie ma za bardzo sensu. Wg. tejże noty trzeba złożyć pisemną informację w biurze maklerskim na 20 do 10 dni roboczych przed datą konwersji, czyli 29 marca 2013. Być może, w związku z ostatnimi emisjami akcji, cena konwersji jest niższa, z prostego wyliczenia 26mln emisji GNT0313 i 2mln akcji wychodzi 13 zł, co dalej jest nieopłacalne. Co do NWZA z 31 lipca 2010, to na SW można przeczytać: link. Uchwała nr 7 na 4tej stronie pdf-a. Pozdrawiam Michał M
|
|
Zgadzam się z ullevi co do dziesięciolatek. Kupowanie ich miało sens, gdy marża w kolejnych latach była 2.5 - 3%. Teraz, gdy jest to 1,5 to trochę mało :-).
Można je mieć w portfelu, ale może kiedyś, jak marża wzrośnie (albo jak się kupiło wcześniej).
Co do obligacji komunalnych - to chyba tylko Warszawę można realnie kupić, ale oprocentowanie stałe ok 6%. Inne - to praktycznie bez obrotu są, chyba że jakieś ostatnio wyemitowane.
Co do obligacji korporacyjnych - to faktycznie bankowe wydają się najbardziej bezpieczne, ale poza Gettinem i spółdzielczymi to mały wybór. Wspomniany Alior to rynek hurtowy (BondSpot). Czyli zakupu minimum za 100tys PLN.
Z banków to jeszcze Meritum ma wysokie oprocentowanie, ale to też rynek hurtowy.
Pozdrawiam Michał M
|
|
W mBanku masz dostępne również papiery z BondSpot. Wygląda to tak, że masz wybór podczas składania zlecenia: AOW0214-NC-GPW lub AOW0214-NC-CTO
Gdzie CTO oznacza chyba hurt, a GPW detal :-), sam kiedyś na początku przygody z Catalystem złożyłem zlecenie na rynek hurtowy.
Papierów Aliora nie widzę, ale to może być kwestia dodania ich w systemie. Choć jak sprawdzam inne notowane tylko na BS, to prawie w ogóle ich nie widzę - jedynie papiery Rybnika.
Teoretycznie są dostępne te, które są również notowane na rynku detalicznym, więc chyba powinny być też te, które są tylko na BS.
Wydaje mi się po prostu, że mało kto (o ile w ogóle ktokolwiek) operujący na BS ma rachunek tam gdzie większość operujących detalicznie :-), inna skala i potrzeby.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Cytat:Dziwi mnie tylko, że nie ma konwencji kto dostaje odsetki za dzień transakcji kupujący czy sprzedający. W sumie to obie strony - sprzedający od kupującego a kupujący później przy sprzedaży/wykupie/płatności odsetek :-) A dokładnie odsetki (od emitenta) dostaje ten, kto ma papiery na koniec dnia. Przy rozliczeniu D+2, papiery zakupione dziś będą zaksięgowane na rachunku kupującego w środę. Przy dniu praw w poniedziałek i wtorek odsetki pójdą do sprzedającego, a od środy do kupującego. Pozdrawiam Michał M
|
|
enroto napisał(a):Wygląda na to, że wykup GNT1212 dopiero po świętach. A to dlaczego? O ile mi wiadomo, dzień się jeszcze nie skończył.... Pozdrawiam Michał M
|
|
Na to wygląda. A szkoda, zwłaszcza, że abonament obejmuje dostęp do wszystkiego, a kiedy mnie interesują głównie obligacje, to niestety jest zbyt drogi jak na mój gust.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Emisja to emisja, czyli sprzedaż na rynku pierwotnym.
Większość papierów na Catalyst była emitowana w trybie prywatnym. Ale po dopuszczeniu do obrotu to praktycznie nie ma znaczenia - każdy może je kupić.
Obligacje notowane na Catalyst raczej nie są imienne (nie przypominam sobie takiego przypadku).
Na chwilę obecną, fakt czy WAW0922 były wyemitowane w ramach prywatnej czy też publicznej emisji nie ma żadnego znaczenia - są notowane na Catalyst i możesz je kupić.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Czy możesz przeczytać mojego posta z 18go października? Cytat:Wysłane: 18 października 2012 16:18:34
... Widać to przy sprzedaży.....
Pozdrawiam Michał M
|
|
Pisałem w jednym z poprzednich postów. Rozliczenie dla obligacji jest D+2, czyli de facto kupujesz dzisiaj ale stan jest na dwa dni robocze do przodu. Czyli zakup w piątek - odsetki z wtorku z następnego tygodnia.
Widać to przy sprzedaży - dziś transakcja - kasa za dwa dni. Niestety moje biuro przy zakupie kasę ściąga od razu.
Pozdrawiam Michał M
|
|
marluz82 napisał(a):Nie mam pojęcia gdzie jest błąd... Pisałem wcześniej. Pobierasz cenę 103% z tabel i portfel traktuje to jako 103 zł. Czyli nie bierze pod uwagę ceny nominalnej ani narosłych odsetek. Michał M
|
|
marluz82 napisał(a):Korzystam z portfela umieszczonego na stronie: http://www.money.pl/portfel/kup/Nie ma możliwości , abym źle coś wpisała ponieważ wszystkie dane są pobierane z systemu, ja wpisuje jedynie liczbę obligacji, oraz poziom prowizji tj. 0,19% w moim przypadku. Nie ty pierwsza się nacięłaś na ten portfel, podobnie zresztą jest na bankierze jak dobrze pamiętam. Kiedyś próbowałem zapisywać inwestycje w obligacje w takich wirtualnych portfelach - ani jeden nie robił tego poprawnie. No i na money.pl musisz pamiętać, żeby wpisywać kropkę a nie przecinek do oddzielenia groszy :-). Sprawdziłem teraz - pobranie ceny na money skutkuje zapisaniem 103 zł jako wydatku na obligację o wartości 1000 zł i cenie zakupu 103% :-), w ogóle nie bierze pod uwagę narosłych odsetek. Kupiłem jedną obligację za 103 zł (cena pobrana automatycznie) i jedną wpisując cenę ręcznie (1053,84) i wg portfela na money.pl jestem w plecy ponad 900 zł - zainwestowałem ok 1160 zł (103 + 1058) a wartość tych dwóch obligacji PS0416 wynosi 206 zł. Polecam excela albo inny dowolny arkusz kalkulacyjny, dla którego 103% to nie zawsze 103 zł :-) Pozdrawiam Michał M
|
|
Polecam stronę: gpwcatalyst.pllub kalkulator na stronie SW :-): PS0416Wartość nominalna to 1000 zł, cena = 103%, czyli cena zakupu czysta to 1030 zł. Do tego dochodzą odsetki na dzień 16 października (choć zakup dziś, rozliczenie jest D+2) = 23,84. Czyli cena rozliczeniowa brudna (z odsetkami) - 1030 + 23,84 = 1053,84. Prowizja 0,19% = 1053,84*0,0019 = 2 zł, w praktyce większość biur ma minimalną prowizję równą 3 lub 5 zł. Przy prowizji 3 zł, koszt zakupu jednej obligacji = 1056,84 zł. Pozdrawiam Michał M
|
|
Przyznam, że chyba na razie sama musisz trochę wyjaśnić, bo z opisu ciężko coś wywnioskować.
Cena rozliczeniowa - jest to cena zakupu danej obligacji uwzględniająca odsetki skumulowane i kurs transakcji.
Średnia cena zakupu jest średnią, w przypadku zakupu jednego rodzaju obligacji i w jednej transakcji (ta sama cena rozliczeniowa), cena średnia = cena rozliczeniowa (przy prowizji = 0%). W portfelu, który uwzględnia prowizję, średnia cena zakupu będzie trochę wyższa. Np. cena 101%, wartość nominalna 1000 zł, odsetki 5 zł. Cena rozliczeniowa - 1015 zł. Prowizja 3 zł - i wtedy średnia cena zakupu tej jednej obligacji = 1018 zł. Przy zakupie dwóch sztuk (i załóżmy prowizji równej 3 zł również), średnia cena zakupu będzie 1016,5 zł ((2 x 1015 + 3)/2).
Różnice, które Ci wychodzą (200 zł vs 40 tys) mogą sugerować błąd przeliczania % kursu na cenę rozliczeniową. Nie wiem jaki portfel, ale czy wpisywałaś kurs w % czy cenę rozliczeniową zakupu? Bo może wpisałaś 101 (bo kupiłaś za 101% obligacje) a portfel przeliczył to jako 101 zł, choć wartość nominalna obligacji jest 1000 zł?
Pozdrawiam Michał M
|
|
Z kronikarskiego obowiązku. Odsetki od serii B (MSA1013) wpłynęły na konto w mBanku. Jak to zwykle w mBanku - jutro 100% pewności, ale nie mam innych papierów z dzisiejszą wypłatą.
Jak na razie D nie takie straszne :-)
Pozdrawiam Michał M
|
|
O jakich obligacjach SP piszesz? O tych notowanych na Catalyst (hurtowe) czy tych dostępnych przez PKO BP i stronę http://www.obligacjeskarbowe.pl/ (detaliczne)? Przy tych pierwszych może i nie ma przedterminowego wykupu (czyli SP nie odkupi ich od Ciebie), ale możesz je sprzedać na giełdzie (Catalyst). Te drugie, gdzie można zakupić 1 szt za 100 zł, możesz 'odsprzedać' Państwu, po potrąceniu prowizji - 1 lub 2 zł. Pozdrawiam Michał M
|
|