anty_teresa napisał(a):slenart napisał(a):anty_teresa napisał(a):...Ta wartość mówi przy jakiej bazie i zerowych kosztach transakcyjnych opłaca się taką pozycję otworzyć...
- nie rozumiem jak to sie ma do bazy.
tzn, że jak mam różnice 100 pkt to mam czekać aż baza osiągnie taką wartość i potem wykonywac arbitraz ?
no raczej nie.
Dokładnie TAK!
Jeśli będzie mniejsza to więcej zarobisz na instrumencie bez ryzyka niż na arbitrażu, więc po co go dokonywać? Tyle, że taka baza to wyjątek, sytuacja wręcz nienormalna, choc wydaje się iż tak powinno być. Arbitrażu raczej dokonuje się na najbliżej wygasającej serii, bo tam jak masz miesiąc do wygasnięcia to baza czasem przekracza 30-pkt, w szczególności na foxingach.
no wlasnie NIE
gdy bym mogl wykonac krotka sprzedaz to sprzedajac akcje dostaje za te akcje nie swoje pieniadze, ktore moge ulokowac bez ryzyka, a swoje 24k moge zainwestowac w cos innego.
i wyglada to tak:
kupno kontraktu: 2400 zl + Nk zł depozytu na wahania +20 zl prowizji
sprzedaz i odkupienie akcji: 2x +/-100 zł prowizji
na kupno kontraktu i prowizje ustalam 5000zl (w tym okolo 2k na depozyt)
nie wiem ile potrzeba depozytu na wahania ceny kontraktu: powiedzmy, ze 2000-10000
przy czym 10k jest bardzo malo prawdopodobne (wig20 = 1400pkt)
teoretycznie - bede tu potrzebowal 24k jesli wig20 spadlby do zera.
jesli nawet na calosc mam przeznaczyc 10k
to do wrzesnia 2010 mamy 10 miesiecy, ktory kazdy przyniesie mi 100 zl
to jest 10% zwrotu
a jesli wig bedzie rósl to wystarczy 5000 zl by uzyskac ten sam wynik
to jest 20% zwrotu
BTW: przydalby sie rozklad prawdopodobienstwa, ktory pokaze zakres wymaganego depozytu i
szanse na wystapienie kazdej z wartosci, aby dokladniej szacowac stope zwrotu z arbitrazu.
czy ktokolwiek sie czyms takim zajmowal? (jakas ksiazka)
poza tym:
anty_teresa napisał(a):
Jest złe założenie... Do arbitrażu ze sprzedażą akcji potrzebna jest ujemna baza. Pomijam dostępność short selling na GPW, ale teoretycznie tak powinno być. Inaczej mówiąc baz może się poruszać w przedziale +-R * T/365 i jest neutrelana dla arbitrażu.
no tak to zrobiłem
w przykladzie jest ujemna baza (akcje (2393) sa tansze od kontraktu (2414)),
a dopiero roznica teoretycznej i rzeczywistej ceny kontraktu mowi mi ile mozna zarobic oraz jaki arbitraz wykonac.