PARTNER SERWISU
kjxsgsys
1 2

Teoria ramkowa - N.Darvas

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:45:55
Maniek napisał(a):
Dapi napisał(a):
Maniek napisał(a):
Darwas kupował akcje wtedy jak kurs pobił maksima WSZECHCZASÓW, i dlatego na dzień dzisiejszy nie widzę możliwości zastosowania jego metodydontknow

Niekoniecznie. Opis metody jest bardzo niejasny. Wynika to z tego, że nie była to jakaś metoda systemowa ale sposób na to jak już na rynku był.

Tak z ciekawości otwarłem teraz książkę,żeby sprawdzić ta kwestię i jest tak:
w ostatnim rozdziale, a raczej dodatku tj "Pytania i odpowiedzi" na str.214 ostatni wers jest odpowiedź, zacytuję razem z pytaniem: " Pytanie Jeśli kupował pan po rekordowych cenach, miał pan na myśli dosłownie rekord...."
Odpowiedź: "Zawsze miałem na myśli rekord wszechczasów"

A więc sprawa jest jasna, a ja odetchnąłem z ulgą że z moja pamięcią nie jest aż tak źlethumbright

Niestety nie; uwierz mi; kiedyś temat bardzo zgłębiałem...niestety nie dam Ci linków innych informacji dzisiaj.
Jedną z wysoce prawdopodobnych wersji z tego co pamiętam było dwa razy minimum chyba z ostatniego roku. W samej książce były nieścisłości które ktos sprawdził. Wydaje mi się że kolejne wydania też się różniły. I nie mówię tutaj o wersji polskiej. Sprawdzałem to tak dawno temu, że juz do tego nie wrócę...ponieważ mi się nie chce. To akademicka dyskusja na dzisiaj.
Nie zawsze jest tak prosto jak wygląda...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 8 grudnia 2009 22:53:02
na końcu książki jest 8 wykresów z dokładnie zaznaczonymi momentami wejścia Darvasa na rynek. przecież widać że nie kupował na żadnych rekordach tylko wsiadał do pociągu gdy kurs rósł i pokazywały się znaczące obroty.
EEX

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 8 grudnia 2009 23:46:46
owner napisał(a):
na końcu książki jest 8 wykresów z dokładnie zaznaczonymi momentami wejścia Darvasa na rynek. przecież widać że nie kupował na żadnych rekordach tylko wsiadał do pociągu gdy kurs rósł i pokazywały się znaczące obroty.

No wlasnie o tym pisalem czyli jednak jeszcze z moim czytaniem ze zrozumieniem nie jest tak zle:) Moze i zawarl jakies transakcje na rekordach, ale to byly jedne z wielu transakcji. Pisal poprostu, ze wybieral czesto akcje drogie co powodowalo zmniejszenie prowizji bo wtedy byly takie zasady, ze im wiecej akcji tym wieksze prowizje. Poza tym pisal o tym jak znalazl sie w bessie i przygladal sie spolka, ktore pierwsze zaczna sie wybijac. Opisal tez 3 przypadki w ktorych posiadal akcje, na ktorych zostal przeprowadzony split i co tez mu pomoglo szybciej zarobic. Teraz juz wiem ze np. Patrowicz czy Karkosik a ostatnio chyba prezes "chemosa" tez czytali ta ksiazke:)

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 9 grudnia 2009 21:38:46
jestescie chociaz pewni ze Darvas te miliony na gieldzie zarobil, a nie na sprzedazy ksiazki ? ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 9 grudnia 2009 21:59:18
DarkestLie napisał(a):
jestescie chociaz pewni ze Darvas te miliony na gieldzie zarobil, a nie na sprzedazy ksiazki ? ;)

zarobił w 58-59 a książka w pierwszej wersji wyszła bodajże w latach 70
EEX

robertkajzer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 10 grudnia 2009 13:28:02
Zawsze jest mozliwosc, ze ksiazka zostala dopasowana pod dane historyczne, zeby dana metoda okazalo sie skuteczna i pokazywala autora jako super inwestora. Dlatego trzeba myslec podczas czytania ksiazki i nie traktowac jej jako poradnik typu: Jak krok po kroku zostac milionerem na gieldzie.
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

despersky
0
Wpisów: 19
Wysłane: 26 grudnia 2009 09:48:35
robertkajzer napisał(a):
Zawsze jest mozliwosc, ze ksiazka zostala dopasowana pod dane historyczne, zeby dana metoda okazalo sie skuteczna i pokazywala autora jako super inwestora. Dlatego trzeba myslec podczas czytania ksiazki i nie traktowac jej jako poradnik typu: Jak krok po kroku zostac milionerem na gieldzie.

Nic nie zostało dopasowane, na końcu ksiązki są załączone telegramy (dokładna data) ze zlecaniami kupna akcji. Historia jak najbardziej autentyczna tylko należy pamiętać, że Darvas te dwie bańki nie zrobił od zera (sprzedaż nieruchomości i zaskurniaki). Strategie miał fajną, jak ktoś ładnie napisał wyżej wsiadał do rozpędzonego pociągu i odrazu chronił kapitał STOP-LOOS'em, ładnie też przewidział besse. Polecam książkę bo są w niej również opisane jego pierwsze porażki i bliskie bankructwo :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,938 sek.

xvbilwdw
bowzdbkl
hkpcjurf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 694,79 zł +383,47% 96 694,79 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
miskiiuw
ocsxzawj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat