PARTNER SERWISU
nkvgfkbe

Sezonowość spółek. Kiedy jaka ?

Veri0n
0
Wpisów: 22
Wysłane: 1 marca 2010 10:41:40
Jak wiadomo, wiele spółek 'faluje' z przychodami zyskami, jest w fazie niższej aktywności przez pewien kwartał po to by w następny wyrwać do przodu razem z podłożem i znów wchodzi w swoją nisze. Dzięki takim falowaniom można uzyskać wstępną wiedzę do tego kiedy zainwestować , aby potencjalnie zarobić max w danym kwartale.
Tak np
Sprzedaż medialna: Bardzo dobrymi kwartałem dla niej jest Q4 miesiąc listopad , grudzień. Ponieważ to wtedy organizowane jest najwięcej promocji, świątecznych, to wtedy ludzie najwięcej czasu spędzają rodzinnie przed tv , jednocześnie przynosząc mediom zyski z reklam. Przykładem jest firma UPS (wiadomości z prywatnej wiedzy :) ) w , której to przychód ze sprzedaży w grudniu wzrasta 3x. Promocje świąteczne bardzo skutecznie napędzają rynek mediów, wzrasta zarazem konkurencja , jednak mimo to owocem jest większa sprzedaż, większy zysk.
Spółka Dębica: producent opon. Jeśli mowa o oponach letnich. W miesiącach w Q 3 i 4 produkcja , a luty marzec , prowadzi ogólno krajową sprzedaż produktu do dystrybutorów. Zatem to wtedy przychody znacząco powinny wzrosnąć.
Spółki hotelarsko restauracyjne. Orbis, Rainbow. Silna sezonowość. Najlepsze kwartały to II, III. Dlaczego ? Oczywistym jest to , że są to kwartały dobrej pogody na wyjazdy zagraniczne, zatem wzrasta wtedy sprzedaż , czyli rośnie przychód i zysk.
Spółki paliwowe. Sprzedaż również największa w sezonach urlopowych. Powodem jest większy popyt na paliwa.
Oczywiście do tego trzeba wsiąść , poprawke, na wiele innych spraw, jak kursy walut, ceny surowcow, materiałów, różnych innych zależności, ogólna sytuacja spółek. Chodzi mi jednak o takie podstawowe informacje.

Moja wiedza póki co jest zbyt skromna , aby podzielić się jeszcze jakiś spostrzeżeniami odnośnie innych spółek, ale po to zakładam ten temat , aby dowiedzieć się więcej o innych branżach i dzięki niemu uzyskać informacje kiedy i na czym najlepiej zarobić.

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 1 marca 2010 12:32:22

Oczywiście do tego trzeba wsiąść , poprawke, na wiele innych spraw, jak kursy walut, ceny surowcow, materiałów, różnych innych zależności, ogólna sytuacja spółek. Chodzi mi jednak o takie podstawowe informacje.

W spółkach turystycznych jak Rainbow,wymienione przez Ciebie kwestie powyżej mają chyba kolosalne znaczenie. Ceny surowców chociażby. Niech cena ropy pójdzie znacząco w górę to i cena wycieczek albo idzie w górę, bo przelot kosztuje,albo w walce o klienta firma robi je po kosztach,a to też przecież trwa do czasu. Ryzyko znaczne. To samo z kursami walut. Jak dla mnie to są bardzo ważne elementy,wpływające na opłacalność w ogóle takiej działalności. I nie wolno zapominać jeszcze o jednym,w sumie nie wiem czy nie równie istotnym jak cena ropy:). Zamachy terrorystyczne. W lecie zazwyczaj większość wycieczek skierowana jest do Turcji,Egiptu, a tam o zamach nie trudno. Załamanie koniunktury dla jakiegoś obszaru w przypadku dużego bum jest wtedy ogromny. Spada sprzedaż znacząco,a to ma swoje odbicie w wynikach kwartalnych itd.

Sam tak na początku dobierałem spółki, nazwę to "sezonowo". Jak już się na jakąś zdecydowałem to czekałem właśnie na okres kiedy zapotrzebowanie na jej produkty będą jak najmniejsze. Np gdy kupowałem Oponeo to w czasie kiedy większość kierowców miała jeszcze opony letnie,a do jesieni było troszkę czasu. W sumie jedyna spółka sezonowa,którą posiadam jeszcze w portfelu. Najlepszy, teoretycznie na zakup powinien być okres zmian pogodowych dla takiej spółki. Teoretycznie:). Odszedłem to tego typu spółek właśnie poprzez ich sezonowość. Przemyślałem sprawę i uważam,że długoterminowo a tak staram się grać, spółki sezonowe nie zdają rezultatu. Ja po takim okresie odszedłem od w/w spółek z wyjątkiem właśnie Oponeo,bo liczę,(naiwnie?),że ich „strony zachodnie” zaczną w jakimś czasie przynosić zyski. Niemniej spółki sezonowe obarczone są dla mnie dużą skalą niepewności,choćby na przykładzie Rainbow. Za dużo niewidomych.

Poza tym spółki telewizyjne. Raczej z sezonowością tego bym nie wiązał. W tym okresie, o którym wspominasz mają duża sprzedaż,ok ale jej celem jest raczej pozyskanie klienta,niejednokrotnie po kosztach na dłuższy okres a nie tylko sprzedaż towaru w danym momencie. Sezon w tej branży trwa w sumie cały rok.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 marca 2010 12:34:43
Pamiętajcie że zawsze można ograniczać ryzyko zabezpieczając pozycje kontraktami terminowymi na pogodę :)
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Veri0n
0
Wpisów: 22
Wysłane: 1 marca 2010 21:52:17
Rainbow jest ewenementem jeśli chodzi o branże turystyki. Jest to spółka sezonowa, ale bardzo silnym sentymencie i jej wykres wygląda jak dolina , a teraz to jest na nią 'szał pał' póki co, mimo , że to branża turystyczna to nie widać sezonowości na wykresie, widać natomiast spore oczekiwania inwestorów na przyszłe zyski. W przypadku Orbisu z raportów rocznych wynika znacząco , że średnio w II, III Q , przychody są wyższe i da się zauważyć swoiste falowanie.
Sezonowością wykazują się chyba wszystkie spółki bazujące na handlu, bądź produkcji. Ktoś się może podzieli tym jak wygląda przychód CCC, Vistula itp. W jakich kwartałach dobrze zwrócić na nie uwage ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 marca 2010 22:50:18
sezonowość jest w cenach i nie ma większego sensu pod to grać. Jeśli ją widać w wynikach, albo zarząd o nie pisze to nie analizuje się do poprzedniego kwartału, ale do kwartału sprzed roku, właśnie aby wyeliminować sezonowość.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,189 sek.

gvbxgdes
njusnfvj
rvxqdiwb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gspzpnxt
ksxiaekg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat