Zgadza się. Przez to właśnie chciałem ograniczyć dane dla wzoru. Najlepiej wziąść pod uwagę jedną spółke w czasei tygodnia lub miesiąca , co dało by bardziej obiektywną wartość i tylko tyle. Jeśli jednak twierdźicie , że wskaźnik ma nie wielką wartość przekazu, rozbieżność to wporządku. Dziękuje za informacje i uwagi na jego temat.
ps. Ilość osobowośći anty_teresy to była luźna dygresja, która prosi o swobodne sprostowanie. Nie jest to mój przedmiot badań , a pytanie pojawiło się dlatego , że ta osoba skierowała do mnie odpowiedź , a inna znów nawiązała do wątku także chciałem mieć właściwi wzgląd na to do kogo i w jakim czasie się zwracam.
ps dziękuje za odpowiedź
|
|
No właśnie później anty-teresa pisze , że potrzebny jest wolumen, żeby wskaźnik miał sens. Tak na marginesie to ile jest tych anty_teres pod jednym nikiem ? bo mam wraźenie ,że 3  .
|
|
Na samym początku chciałem powiedzieć , że nie sugeruje tego aby zrobić na serwisie tabele z tymże wskaźnikiem, a tylko chciałem zapytać o to gdzie dostępne są dlań dane, żeby zrobić z nich pożytek w swoim szalonym laboratorium. Oczywiście cieszył będę się jak uznacie ten wskaźnik za ciekawy i godny uwagi i zrobicie z niego pożytek tutaj poprzez automatyczną aktualizacje, bo w ten sposób przyczynię się w jakimś stopniu dla rozwoju forum. anty_teresa Wyczytałem w literaturze, że do obliczenia potrzebny jest wolumen nie obrót. Wskaźnik ten posiada również nazwy takie jak. STTI (Short Term Trading Index) , MKDS i wspomniane wyżej dwie nazwy. Te informacja ,a także jak spożytkować ten wskaźnik znajdują sie pod pozycją Richard. W Arms "Znaczenie Wolumenu" . Wyciągnięcie wskaźnik dal całego sektora jest bardzo poglądowe, ale zalecane. Dla pojedynczych spółek może mieć on spory rozrzut , ale na przestrzeni tygodniowej sądze , że może dało by się zauważyć jakies potwierdzenia bądz zależności. Zresztą czasem przydało by się i dal pojedynczej sesji. Załóżmy że pojawia się cykl świec do ji w konsolidacji, wtedy bierzemy dane z interesującego nas okresu wyciągamy wskaźnik i widać jaka jest tendencja zmiany.
|
|
Ja preferował bym zestawienie tygodniowe i miesięczne dla wybranego sektora ,bądź spółki o ile to możliwe. Cieszę się , że posiadasz możliwość dostępu do takich danych, a gdzie sam mógłbym coś takiego znalejść ? Wszędzie dostępny jest tylko ogólnie wolumen, a o danych związanych z akcjami ze wzoru to już nie wspomnę.
|
|
Witam Mamy pytanie. Czy ktoś wie skąd , albo gdzie znalejźć dane do tego wskaźnika. Przytocze jego definicje TRIN lub AI = (A/D)/(AV/AD) gdzie: A - liczba akcji rosnących D - liczba akcji zniżkujących AV - Wolumen akcji rosnących AD - Wolumen akcji malejących Dzięki temu wskaźnikowi określa się siłę rynku. Jeśli rynek jest równy 1 tzn że jest w równowadze <1 rynek byka >1 rynek niedźwiedzia
|
|
Obecne wskaźniki wyglądają jak RTG płuc faceta , który pali sporty mocne od 50 lat, ale pojawiło się rok temu światałeko, które uwieńczone było wzrostem, a później spadkiem , bo spółka miła wszystkich zaserować już w II Q 2009. klikDziś w raporcie za IV Q 2009 czytamy, wyniki zamiarów. Cytat:W dniu 04.01.2010 roku Spółka zaleŜna Latteria Tinis Sp. z o.o. uruchomiła docelową produkcję włoskich serów w zakładzie w Rzepinie. W pierwszej fazie rozwoju zakładu w Rzepinie większość produkcji będzie eksportowana do krajów zachodnioeuropejskich, takich jak: Włochy, Francja. Zgodnie z opublikowanymi informacjami w skonsolidowanym raporcie kwartalnym QSr 3/2009 z dnia 13 listopada 2009 roku proces inwestycyjny został zakończony. Dodatkowo, pod koniec 2009 roku, Latteria Tinis Sp. z o.o. pozytywnie przeszła proces certyfikacji, którego celem było uzyskanie certyfikatów IFS (International Food Standard) i BRC (British Retailer Consortium), które są międzynarodowym standardem dotyczącym jakości i bezpieczeństwa Ŝywności dla dostawców sieci handlowych. Dodatkowo zakład w Rzepinie został poddany audytowi przez istotnych, zachodnioeuropejskich odbiorców. W związku z tym wszystkie kwestie proceduralne zostały zakończone i docelowa produkcja moŜe być realizowana. Uruchomiona produkcja pozwoli Grupie North Coast na istotne zwiększenie skali działalności i osiąganych obrotów. Dodatkowo wpłynie znacząco na zmniejszenie ryzyka walutowego. Widać , że inwestorzy wiążą nadzieje z wyjściem z dołka dzięki tej spółce, która wygląda jak koło ratunkowe dla NC co przekłada się na wzrost. Gorzej jak dnia 14 maja 2010 r. w raporcie serki nie będą miały zbytu i pokaże się również straty. Obecnie wzrost, myśle, że z obecnego impetu możemy doczekać się sporych wzrostów już na przestrzeni miesiąca. Obecnie RSI z poziomu ~50 zachęca do kupna. Patrząc na początek roku oscyluje właśnie między 70 a 50. edit: Jeszcze jedna ciekawiąca mnie rzecz, w której widać pewna rozbieżność podawanych faktow. W artykule z money tak jak pisałem spółka deklarowała uruchomienie produkcji w IIQ 09 po czym tego nie zrobiła, bo robi to teraz z początkiem tego roku. W raporcie za IV Q 2009 czytamy, że zgodnie z opublikowanymi informacjami proces inwestycyjny został zakończony w listopadzie, ale to i tak nie uruchomienie produkcji. Czyli dwie rzeczy: albo zwykła pomyłka , albo celowe przekolorowanie sytuacji na lepsze ? Jak sądzicie ?.
|
|
Temat:
ORBIS
I chyba będziemy mieli przekroczenie pierwszej lini oporu, czy sukces na drodze do sukcesu. Jeśli ten kurs się utrzyma to będziemy mieli owartcie gap- em i moża by chyba zacierać ręce na obięcie hossy Uważam , że Orbis doszybuje do 50 zł. To dlatego , że za IQ 2010 będzie spora różnica w wynikach. Obecnie - ROA - ROE, ujemny stosunek kapitału. To wszystko za sprawą odcięcia orbis pbp. IQ 2010 uważam , że z wielkim prawdopodobieństwem będzie dużo lepszy, choćby z uwagi na silne PLN, brak działalności zaniechanej o której wspomniałem wyżej , niedawna informacja o obniżeniu wskaźników pokrycia obsługizadłużenia dla Orbis przez co stali się fajni. To wszystko może spowodować dźwignię psychologiczna po raporcie w Q4 bo "cóż to za wspaniałe odrodzenie z tych minusów". Jednak my wiemy , że to nie żadne odrodzenie a po prostu odcięcie chorej kończyny . Orbis uznał ,że nie warto łatać dziury w jednej ze swoich łajb i holować ją psującą się to odciął hol i zostawił wrak do zwiedzania nurką, co właśnie zaowocowało rażącymi wskaźnikami obecnie. Da nam to spory kontrast Między Q4 09 a Q1 010, co może wywołać sporą fale entuzjazmu, właśnie w maju na poziomie 40 zł kiedy to spotyka się parę kresek po majstrowaniu w AT , wynikiem czego może będzie dalszy wzrost. Na dzień dzisiejszy oczekiwania spore , spółka niedowartościowana, drożejąca, jest dobrze i uważam, że będzie lepiej przynajmniej do raportu za IIQ2010 jeśli po drodze się nic nie urodzi negatywnego dla ich branży.
|
|
Temat:
ARCTIC
Odnośnie prognozy na 21 zł. Sądzę , że im więcej ludzi to przeczyta tym ta prognoza będzie bardziej prawdopodobna. Wczoraj ARCTIC poleciało tak w gorę, że myślałem , że mi monitora braknie. Biała świeca praktycznie zasłaniająca cały poprzedni szczyt i korektę. Wedle AT, RSI pokazuje, że sytuacja może iść jeszcze w górę, tak samo optymistyczny jest MACD, dalej rekomenduje trzymaj. Wedle analizy TRD linia przebiła pierwszy szczyt ewentualnej korekty i dąży do szczytu z grudnia 2009 w którym to jest max. ULT jednak zarysował symetrie, czyli możemy po osiągnięciu tego psychologicznego 21 spodziewać się korekty albo większej wyprzedaży. Oscylator volumenu pokazuje małe wartości przy wysokim wzroście , świadczy to o słabnącej sile trendu. Wszystko jakby przemawia za tym , że w przyszłym tygodniu nastąpiła by zmiana. Może ktoś także pokusi się o publiczną subiektywną spekulacje ? :)
|
|
Temat:
ERGIS
Zastanawia mnie jedna rzecz. W przpływach z działalności finansowych w segmencie wpływy; kredyty i pożyczki są ze znakiem minus. Skąd taki wynik ? Jeśli wpływ to ze znakiem +. Chyba , że ma to powiązania jakieś z siła złotówki. klik
|
|
Temat:
ARCTIC
W raprotach o Arctic pojawił się komunikat o treści linkKto mi wytłumaczy co znaczy treść tego raportu ? Ja rozumie to tak, że wyemitowane zostały akcje serii E na okaziciela czyli ogólnie mówiąc dla nas , ale nie mają do nich prawa poboru już obecni akcjonariusze. Dodatkowo co 31 marca zostaną one zaoferowane w subskrypcji prywatnej. Czyli szukanie znaczącego inwestora , stricte na te akcje ,który zakupi je wszystkie lub znaczną ilość (z możliwością negocjacji (dokłądnie nie rozumiem pojęcia subskrypcji prywatnej)?).Całośc procedury powoduje podwyższenie kapitału o 30 mln zł
|
|
Rainbow jest ewenementem jeśli chodzi o branże turystyki. Jest to spółka sezonowa, ale bardzo silnym sentymencie i jej wykres wygląda jak dolina , a teraz to jest na nią 'szał pał' póki co, mimo , że to branża turystyczna to nie widać sezonowości na wykresie, widać natomiast spore oczekiwania inwestorów na przyszłe zyski. W przypadku Orbisu z raportów rocznych wynika znacząco , że średnio w II, III Q , przychody są wyższe i da się zauważyć swoiste falowanie. Sezonowością wykazują się chyba wszystkie spółki bazujące na handlu, bądź produkcji. Ktoś się może podzieli tym jak wygląda przychód CCC, Vistula itp. W jakich kwartałach dobrze zwrócić na nie uwage ?
|
|
Jak wiadomo, wiele spółek 'faluje' z przychodami zyskami, jest w fazie niższej aktywności przez pewien kwartał po to by w następny wyrwać do przodu razem z podłożem i znów wchodzi w swoją nisze. Dzięki takim falowaniom można uzyskać wstępną wiedzę do tego kiedy zainwestować , aby potencjalnie zarobić max w danym kwartale. Tak np Sprzedaż medialna: Bardzo dobrymi kwartałem dla niej jest Q4 miesiąc listopad , grudzień. Ponieważ to wtedy organizowane jest najwięcej promocji, świątecznych, to wtedy ludzie najwięcej czasu spędzają rodzinnie przed tv , jednocześnie przynosząc mediom zyski z reklam. Przykładem jest firma UPS (wiadomości z prywatnej wiedzy :) ) w , której to przychód ze sprzedaży w grudniu wzrasta 3x. Promocje świąteczne bardzo skutecznie napędzają rynek mediów, wzrasta zarazem konkurencja , jednak mimo to owocem jest większa sprzedaż, większy zysk. Spółka Dębica: producent opon. Jeśli mowa o oponach letnich. W miesiącach w Q 3 i 4 produkcja , a luty marzec , prowadzi ogólno krajową sprzedaż produktu do dystrybutorów. Zatem to wtedy przychody znacząco powinny wzrosnąć. Spółki hotelarsko restauracyjne. Orbis, Rainbow. Silna sezonowość. Najlepsze kwartały to II, III. Dlaczego ? Oczywistym jest to , że są to kwartały dobrej pogody na wyjazdy zagraniczne, zatem wzrasta wtedy sprzedaż , czyli rośnie przychód i zysk. Spółki paliwowe. Sprzedaż również największa w sezonach urlopowych. Powodem jest większy popyt na paliwa. Oczywiście do tego trzeba wsiąść , poprawke, na wiele innych spraw, jak kursy walut, ceny surowcow, materiałów, różnych innych zależności, ogólna sytuacja spółek. Chodzi mi jednak o takie podstawowe informacje.
Moja wiedza póki co jest zbyt skromna , aby podzielić się jeszcze jakiś spostrzeżeniami odnośnie innych spółek, ale po to zakładam ten temat , aby dowiedzieć się więcej o innych branżach i dzięki niemu uzyskać informacje kiedy i na czym najlepiej zarobić.
|
|
Ano faktycznie :) - źle , + dobrze. Moje złe rozumowanie było wynikiem tego , że przestawiłem wzór: Czyli. zrobiłem ; sEVA = koszt kapitału - Zysk z kapitału własnego (źle, ale wtedy - jest dobrze ) a powinno być ; sEVA = Zysk z kapitału własnego - koszt kapitału ( dobrze, - jest negatywny).
|
|
Powiem tak przeczytałem pewien artykuł na temat sEVA a konkretnie EVA. I Zrozumiałem to tak. Jeśli spółka wygeneruje zysk , który nie pokryje kosztu kapitału, wtedy ponosi strate ekonomiczną. Jeśli natomiast spółka wygeneruje zysk , który przekroczy koszty kapitału tzn , że jest efektywna, bo nie 'niszczy' a produkuje. Zatem wskaźniki sEVA dodatnie to właśnie niszczenie kapitału, czyli zysk firmy , który jest niewystarczający na pokrycie go, a zaś wskaźnik ujemny to właśnie pozytywna informacja, że spółka wygenerowała zysk , który niedość, że pokrył cały koszt kapitału to jeszcze przyniósł stopę zwrotu o ujemną wartość uzyskaną. Prawda , czy mylę się trochę czy bardzo ?
|
|
Takie pytanie: używam MS do AT i ściągam dane do analizy z bossa, ale dane niektórych spółek nie są kompletne, tzn od debiutu. Wie może , ktoś skąd takie dane pobrać ?
|
|
Gdyby ktoś był zainteresowany MSv11 to pisać na PW
|
|
Temat:
ORBIS
Przepraszam ,faktycznie jest to raport kwartalny za 4 kwartał, ale myślę , że porównanie i wnioski chyba nie wiele odbiegają od moich prawd, oczywiśnie odnośnie kwartału. Uważam, że Orbis buduje hotele z wzrokiem skierowanym na 2012 , kiedy to zaczną liczyć solidne zyski, do tego czasu będą sporo inwestować w hotelarstwo restauracje, czyli sprzyjać będzie to rozwojowi. Odchodzą od biur podróży ze względu na niskie marże i sporą konkurencje, a pozostją przy transporcie i rozwijają wynajem samochodów. Pamiętać należy o tym , że w tej branży najlepszymi kwartałami są II , III . Z moich amatorskich obserwacji wynika, że atrakcyjnie jest kupować akcje orbisu w 1kwatale i trzymać do zakończenia sezonu kiedy to popyt wyhamowuje. Wzkaźniki AF też za tym przemawiają. To wszystko tylko moje nerwowe spekulacje, mam nadzieję , że niedługo pojawi się fachowa wypowiedź , która wniesie bardziej pragmatyczny pogląd na tą spółke.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
ORBIS
No i jest raport roczny za 2009
Mimo mojej skromnej wiedzy na temat analizy raportów postanowiłem zagłębić się w wstępną analizę tegoż sprawozdania, przesz co mam nadzieje , że niezostanie zlinczowany , za wyniki niedouczenia bądź błędne wnioski.
Zacznę od tego , że przychód ze sprzedaży w stosunku do roku 2008 zmniejszył się 9,08 % , a zysk aż o 77 %. Zysk netto znacznie się zmniejszył z uwagi na działalność zaniechaną. Spowodowane jest to wyzbyciem się udziałów orbis pbp. Spółki , która przede wszystkim odgrywała role biura podróży. Jest także pewna jak dla mnie niepokojąca wzmianka. Orbis pragnie uciekać się od formy biur podróży , i chce się skoncentrować na hotelarstwie. Prognozy na rok 2010 według Orbis w segmencie turystyki nie są optymistyczne szczególnie jeśli chodzi o hotelarstwo , z uwagi na malejący popyt na tą usługę turystów zagranicznych co poparte jest spadkiem wzrostu gospodarczego obcych krajów, co pociąga za sobą mniejszą atrakcyjność i większy koszt wyjazdu zagranice czyli do Polski. Dlatego powątpiewam czy to dobry krok.Natomiast słabszy wzrost gospodarczy krajów ościennych pozwala nam Polakom więcej podróżować. Co zresztą widać po co raz bardziej atrakcyjnych cenach wycieczek. Orbis dużo mniej przeznaczył na inwestycje w roku 2009 bo ponad 210 mln , co pozwoliło mu mu spłacić więcej kredytu i przeznaczyć na drobną inwestycje, przez co wyszedł bardziej na prostą , a przepływ środków pieniężnych ukształtował się DO + ,DI - ,DO - , co pociąga do wstępnego wniosku o stabilizacji finansowej, co także jak myśle zaowocowało podpisaniem aneksu w.spr Wskaźnika Pokrycia Obsługi Zadłużenia. Swoje także zrobiło zbyć nierentowniej spółki PBP. Orbis stał się bardziej wierzytelny kredytowo , z perspektywą rozwoju hotelarstwa co może owocować zbliżającymi się inwestycjami , a co za-tym idzie zwiększenie wartości akcji co potwierdzają także obecne wskaźniki , które przemawiają za sporymi oczekiwaniami , atrakcyjnością ceny akcji ,oraz rating . Co sądzicie o mich wstępnych amatorskich wnioskach ? :p Czy jest sens wyciągać wskaźniki z przeszłego IQ 2009 i zestawić je z obecnym IQ i sytuacją po czym wyciągnąć wstępną prognozę ?
|
|
Pytanie odnośnie wskaźnika sEVA Obecnie pewna spólka prezentuje na serwisie stock takie dane. Zwrot z kapitału własnego (ROE) -1,07% Zwrot z aktywów (ROA) 0,19% Wskaźnik ogólnego zadłużenia 28,13% Średnioważony koszt kapitału (sWACC) 5,84% Zysk ekonomiczny (sEVA) -5,46%
Więc zgodnie ze wzorem sEVA = Zysk z kapitału własnego - koszt kapitału sEVA = -1,07 % - 5,84% sEVA = -6,91 % Zatem skąd wzięła się ta nieścisłość ? I pytanie kolejne . Jak traktować wskaźnik sEVA ? im bliżej zera tym lepiej ? Bo jeśli jest na minusie to przecież tak czy inaczej generowany jest zysk z kosztu kapitału.
|
|
Czy ma ktoś przykładowy bilnas spółki i do tego bilnasu obliczone wskaźniki AF ? Lub może ktoś ma jakies szersze materiały na temat wskaźników AF ? Chciałbym widzieć obliczenia w praktyce z paroma słowami tłumaczenia, co pozwoli mi łatwiej wdrożyć się w tą tematyke. Jest wiele stron na , których znajdują się suche wzory i ich wytłumaczenia , ale żadko się zdarza porządne rozwinięcie danego wzoru. Chciałbym bardziej zrozumieć zależności tych współczynników przy analizie spółek paliwowych i banków.
|
|
Widać spore powiązanie WIG 20 , a siły złotówki. Zatem, nie wiele chyba mija się z prawdą to, że jeśli wig 20 lub kurs PLN jest w trendzie spadkowym, to możemy się spodziewać przewagi spadków na giełdzie. Pojawia się pytanie. Inwestując na przestrzeni tygodnia, z wykorzystaniem paro dniowych wzrostów, należało by zacząć od: 1 analiza wskaźników AF dzięki której wyłonimy spółkę z obiektywnie dobrą perspektywą. 2 analiza techniczna spółki , aby 'wstrzelić' w wzrost. 3 analiza WIG 20 jaka (jest tendencja trendu). 4 obserwacja wiadomości z kraju, świata dot. inwestycji obcych spółek w nasz kraj co jak wspominaliście wiąże się z wykupem PLN i jego umacnianiem ?
|
|
Witam
Jestem raczkujący w dziedzinie inwestowania na giełdzie. Póki co moje działania sprowadzają się do przyswajania ogromu wiedzy związanej z tą tematyką , a także zabawy przy pomocy portfeli inwestycyjnych na portalach. Chciałbym się dowiedzieć jak zależność ma siła złotego, kursy walut do kursu akcji. Jak to ze sobą jest powiązane , dlaczego spodziewać się spadku jeśli PLN słabnie albo wzrostu. Jakie znaczenie ma kurs waluty dla banków, a jakie dla spółek działających typowo w kraju, a dla tych , które działają na arenie między narodowej.
Pozdrawiam
|
|