suuderib
Advertisement
PARTNER SERWISU
gsppecev
19 20 21 22 23
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 10 marca 2010 15:05:48 przy kursie: 4,17 zł
Popatrzcie na wykres :) moze i rekomendacja cos daje ale konsolidacja sie konczy, ciekaw jestem na ile mam racji :) jezeli sie nie myle to jak juz pisalem od 2 polowy marca czeka nas nastepna prawie roczna fala wzrostowa.

Mysle ze jak sie wyjasni z przejeciem do przyszlego roku mozemy byc powyzej 10zl wiem ze glupota jest pisanie o takim poziomie w dniu dzisiejszym ale tak uwazam w ciagu roku przedzial 10-12 zl

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 10 marca 2010 15:34:31 przy kursie: 4,17 zł
na godzinówce wygląda mi to na wybicie z trójkąta. na dziennym duża luka została. ale przydałoby się to jutro potwierdzić.

troche ktoś walił na ukrytym i blokował kurs, ale skutecznie poległ. tym razem byk silniejszy

10zł - różnie to może być. nikt w to nie uwierzy Taurus dziś, ale jutro, pojutrze albo za miesiąc - hm ......... :P
Edytowany: 10 marca 2010 15:35

Taurus80
0
Wysłane: 10 marca 2010 15:40:20 przy kursie: 4,17 zł
Dlatego zaznaczylem ze niektorym moze to sie glupie wydawac :) narazie najwazniejsze jest przebic sie przez 5zl i mysle ze najpozniej na poczatku kwietnia to nastapi.

A to ze z ukrytego ktos walil od dluzszego czasu to jest widac i dzisiaj mogl odposcic widzac jak znikaja mu akcyjki ale kto wie moze jutro wroci.

krewa
PREMIUM
1 364
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 968
Wysłane: 10 marca 2010 15:42:23 przy kursie: 4,17 zł
ponieważ w trójkącie zabraknie niedługo miejsca - czas przerzucić się z MSO na JTZ salute nie zapominając o SL ciut poniżej 4,00

enforces
0
Wysłane: 10 marca 2010 15:44:42 przy kursie: 4,17 zł
krewa napisał(a):
ponieważ w trójkącie zabraknie niedługo miejsca - czas przerzucić się z MSO na JTZ salute nie zapominając o SL ciut poniżej 4,00

wielu już chyba w ten sposób wróciło z mieszka.

"czysciciele stopów" wiedzą że wiara ma poniżej 4 ustawione więc może być jakiś długi cień tam. dziś sprawdzali z rana ile potrzebują papiera. 20k do 4.02 o 8:30 potrzebowali. a jeszcze trzeba zejść poniżej 4 żeby odpalić coś
Edytowany: 10 marca 2010 15:46

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 10 marca 2010 21:18:53 przy kursie: 4,17 zł
Akurat ktoś mnie prosił dzisiaj abym spojrzał na JTZ stąd zabieram głos.
Nie wiem jaki koledzy widzą tutaj trójkąt ale ja jedyny jaki widzę to zniżkujący. A to nie jest pozytywna informacja.

Te ruchy na dzień dzisiejszy nie przedstawiają żadnej istotnej informacji dla ewentualnie kupujących. Nawet jak się wybije później gdzies do góry to napewno zdąży wrócić ku ucieszę tych co będa chcieli zakupić.
Na razie to nie wybija się nigdzie i leży w bez-trendziu, nieważne czy to jest szerzej czy wąsko. Ani to to sprzedawać ani kupować. Choć bardziej wydaje sie że pasuje żeby sprzedac "na krótko". Ja bym nie robił nic.
Ktos kto lubi kupować szczyty to ma do brania powyżej 4,45 na zamknięcie. Na krótko sprzedać /albo ew. wywalać dołek/ to <3,95 na zamknięcie. Wewnątrz tego bez znaczenia gdzie jest kurs

PS. dla tych co nie lubią trójkątów to wystarczy na średnie popatrzeć jakies długie, średnie i krótkie. Ewidentnie spółka na ochotę schodzić niżej niz wchodzić wyżej.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 10 marca 2010 21:36

krewa
PREMIUM
1 364
Wysłane: 10 marca 2010 21:36:54 przy kursie: 4,17 zł
@Dapi, wybacz lenistwo, ale "oglądam" LM i nie zwizualizuję Tobie trójkąt. wg mnie on zaczął tworzyć się 8 lutego. jeżeli zignorujemy dolny cień świecy z dnia 26.02 (wiem, naciągane, powinno się uwzględniać wszyskie ruchy) to wyjdzie nam całkiem ładny trójkąt równoboczny i apex przypadnie za max 2 tygodnie.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 10 marca 2010 21:41:27 przy kursie: 4,17 zł
krewa napisał(a):
@Dapi, wybacz lenistwo, ale "oglądam" LM i nie zwizualizuję Tobie trójkąt. wg mnie on zaczął tworzyć się 8 lutego. jeżeli zignorujemy dolny cień świecy z dnia 26.02 (wiem, naciągane, powinno się uwzględniać wszyskie ruchy) to wyjdzie nam całkiem ładny trójkąt równoboczny i apex przypadnie za max 2 tygodnie.

Jeżeli rozpatrujesz taki trójkąt to jest to możliwe że jest. Tylko teoretycznie jest to formacja kontynuacji w takim wymiarze czasowym /czyli małym/. A ruch wcześniej w dużym trókacie zniżkującym świadczy o trendzie spadkowym w tej skali.
A więc kontynuacja trendu spadkowego idzie po wybiciu w dół...Góra jest bez znaczenia.
Nie możesz rozpatrywac małego trójkąta do kontynuacji ruchu w góre który powinien utworzyć duży trójkąt. A duży mówi przeciwnie. Jakbys miał w dłuższym terminie trójkąt symetryczny to mógłbys rozpatrywac formację kontynuacji. Tylko wtedy...a duży od listopada pasuje na zniżkujący
Jeszcze jedno trójkąt symetryczny /jego dół/ budujesz na róznicy paru groszy. Trochę niebezpiecznie, to może być czysty przypadek

Edytowany: 10 marca 2010 21:59

enforces
0
Wysłane: 10 marca 2010 21:45:44 przy kursie: 4,17 zł
krewa napisał(a):

dokładnie wtedy była ogólna obsówa na rynku co można wg mnie wyłączyć, tak jak jedną pompkę na jtz do góry

@Dapi zobaczymy, to tylko analiza danych historycznych.
Edytowany: 10 marca 2010 21:47

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 10 marca 2010 21:47:08 przy kursie: 4,17 zł
enforces napisał(a):
krewa napisał(a):

dokładnie wtedy była ogólna obsówa na rynku co można wg mnie wyłączyć, tak jak jedną pompkę na jtz do góry

formacje nigdy nie są książkowe, trzeba zawsze zakładac jakiś margines przy malunkach.

Co zobaczymy na analizach historycznych ? Pierwsze pytanie a drugie to masz jakieś inne dane do AT do analizowania ?

PS. Już zrozumiałem co napisałes. AT to nie sztuka wróżbiarstwa to narzędzie które ma powiedziec kiedy ewentualnie mozna kupic i ewentualnie sprzedać.
Dzisiaj mówi że nie ma sensu robić nic. Prawdopodobieństwo powodzenia jest równe 50 na 50. Mozna wtedy kupic tylko nie bardzo wiem po co. W ruletce tak się robi i tylko tam.

Edytowany: 10 marca 2010 21:57

Taurus80
0
Wysłane: 10 marca 2010 22:01:18 przy kursie: 4,17 zł
Dapi pociagnij dolna linie od 5 pazdziernika 09 przez 5 luty
a gorna od 3 listopad po lepkach :)
i powiedz co mozna zauwazyc??
Na poczatku tez myslalem caly czas o trojkacie znizkujacym ale pozniej troche inaczej zaczalem patrzec na wszystko :)
Malo tego mozna doszukac sie analogi czasowych porownujac dokladnie z poczatkiem zeszlego roku, na tej podstawie jestem pewien na wiecej jak 50% ze w 2 polowie marca najpozniej na poczatku kwietnia ruszymy do gory.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 10 marca 2010 22:17:05 przy kursie: 4,17 zł
Taurus80 napisał(a):
Dapi pociagnij dolna linie od 5 pazdziernika 09 przez 5 luty
a gorna od 3 listopad po lepkach :)
i powiedz co mozna zauwazyc??
Na poczatku tez myslalem caly czas o trojkacie znizkujacym ale pozniej troche inaczej zaczalem patrzec na wszystko :)
Malo tego mozna doszukac sie analogi czasowych porownujac dokladnie z poczatkiem zeszlego roku, na tej podstawie jestem pewien na wiecej jak 50% ze w 2 polowie marca najpozniej na poczatku kwietnia ruszymy do gory.

Chcesz aby tak było.
Nie masz wypełnienia od dołu tej linii. Krewa budował trójkąt symetryczny na róznicy paru groszy od dołu Ty budujesz nastepny na zbyt duzej róznicy kursów. :)

Od góry masz granice błedu wypełnienia a od dołu ponad 20 groszy Ci brakuje pomijając że traktujesz właśnie Krewy podparcie jako swoje co wyżej napisałem jest przypadkowe.
Sami pisaliście wczesniej że koło 4 zbierają specjalnie ze stopów a później traktujecie to jako podparcie lini zakrzywionej do góry /podstawy/zamiast konsekwentnie traktować to jako błąd wskazania /ze względu an odpalenie stopów/

Ewidentnie spółka zbudowała 3 dna przy zwiększonych wolumenach.

Edytowany: 10 marca 2010 22:24

enforces
0
Wysłane: 11 marca 2010 07:45:02 przy kursie: 4,17 zł
Cytat:

Wedel

Prawdopodobnie jeszcze w tym roku Kraft Foods spełni warunek postawiony przez Komisję Europejską i sprzeda działalność produkcyjną Cadbury związaną z marką Wedel.

Wbrew obiegowej opinii musi się pozbyć nie tylko marki. – Obowiązek sprzedaży obejmuje zarówno prawa do rejestracji znaków towarowych Wedel, działalność franczyzową prowadzoną pod tą marką (sklepy i pijalnie czekolady), jak i zakłady w Bielanach Wrocławskich i Warszawie – mówi Małgorzata Szwaj, radca prawny z Linklaters.

Podobnego zdania są przedstawiciele kancelarii Salans. – Przy czym na prośbę Krafta i na podstawie odpowiedniego raportu powiernika transakcji (niezależnego podmiotu, który nadzoruje przebieg sprzedaży – red.) Komisja może się zgodzić na wyłączenie ze zbycia części bądź całości majątku i personelu zakładu w Bielanach Wrocławskich – dodaje Pirouzan Parvine, partner w departamencie M&A kancelarii Salans.

Fundusze zainteresowane...

Erste Group szacuje, że za Wedla trzeba będzie zapłacić 600–800 mln zł. Niewielu inwestorów branżowych będzie stać, żeby wyłożyć taką kwotę. Czy to szansa dla funduszy private equity?

– Na rynku panuje opinia, i ja się do niej przychylam, że zakup Wedla byłby dla funduszy interesującą inwestycją. To atrakcyjna firma ze znaną marką i duża transakcja. Polityka informacyjna Enterprise Investors nie zakłada jednak komentowania pytań o nasze potencjalne zakupy – mówi Jacek Siwicki, prezes Enterprise Investors. Wtóruje mu Piotr Czapski, partner i szef polskiego biura EQT.

– Wedel to flagowa firma na polskim rynku spożywczym. Spodziewam się dużego zainteresowania inwestorów – mówi. Po przejęciu giełdowej HTL-Strefy funduszowi EQT pozostało do wydania w Polsce jeszcze ponad 2,6 mld zł. Niedawno Czapski w rozmowie z „Parkietem” wskazywał, że fundusz jest zainteresowany m.in. dużymi spółkami spożywczymi. Czy chodzi o Wedla? – Nie udzielamy komentarzy w sprawie konkretnych spółek – ucina Czapski.

Aktywnym inwestorem w naszym kraju jest również czesko-słowacki fundusz Penta. – Polska jest dla nas bardzo interesującym rynkiem – podkreśla Martin Danko, reprezentujący Pentę. Fundusz ma w Polsce siedem inwestycji. – Spodziewamy się, że w tym roku sfinalizujemy jeszcze co najmniej jedną lub dwie – mówi Danko. Nie wyjaśnia, czy Penta jest zainteresowana zakupem Wedla.

...inwestorzy branżowi też

Jak wynika z naszych informacji, o przejęciu Wedla myśli firma Maspex (producent napojów i makaronów). Kolejny chętny to giełdowa Jutrzenka. Czy byłoby ją na to stać? Analitycy są w tej kwestii podzieleni. Część uważa, że zakup Wedla Jutrzenkę przerasta.

Jednak zdaniem Artura Iwańskiego z Erste Group giełdowa spółka byłaby w stanie zgromadzić potrzebne pieniądze. Około 350–400 mln zł mogłaby pozyskać np. z emisji akcji, a pozostałą część z długu. – Uważam, że Jutrzenka powinna spróbować – mówi analityk. Roczne, docelowe efekty synergii, wynikające z przejęcia Wedla, Iwański szacuje na 20–30 mln zł.

Czas goni Krafta

Amerykański koncern przejął Cadbury po pięciomiesięcznej walce. Brytyjczycy 19 stycznia zaakceptowali ofertę opiewającą na 11,9 mld funtów (ok. 19,2 mld dolarów).

Wiadomo, że Komisja wyznaczyła Kraftowi termin, do którego musi sprzedać Wedla. Jednak jest on tajemnicą. Dlaczego? – Gdyby termin został ujawniony, potencjalni nabywcy mieliby dużo lepszą pozycję negocjacyjną.

Mogliby przeciągać negocjacje, tak by w ostatniej chwili narzucić jak najkorzystniejszą dla siebie cenę – wyjaśnia Agnieszka Stefanowicz-Barańska, partner w kancelarii Salans. Dodaje, że znając dotychczasowe działania Komisji, można założyć, że czas, w ciągu którego Kraft powinien dokonać sprzedaży, nie jest krótszy niż sześć miesięcy i nie dłuższy niż 1,5 roku.

Sprzedaż Wedla diametralnie zmieni układ sił na polskim rynku słodyczy. Jest on wiceliderem w segmencie czekolady z 24-proc. udziałem. Pierwszą pozycję, z 34 proc., ma Kraft. Amerykański koncern jest też liderem na całym rynku słodyczy, kontroluje 21,3 proc. Wedel ma tu 12,5 proc. Za nim, z prawie 10 proc., znajduje się grupa Jutrzenki.

źródło, dzisiejszy parkiet, główna strona, czołowy art www.parkiet.com/artykul/905801...

niby pół roku do 1,5 roku czasu, czyli średnio 1 rok czasu, to jakby się uprzeć i dość optymistycznie pomyśleć Jutrzenka może teraz coś złapać i jeszcze za rok :)

Aha Dapi - nie wziąłeś w swoich wczorajszych rozważaniach takiego sygnału jak MACD Sygnał kupna. Wczoraj w trakcie sesji padł

atwig.pl/index.php?id=00209135...

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
10.03 Jakkolwiek walor w dalszym ciągu pozostaje pod linią spadku, to dzisiejsza sesja o wyższych obrotach nosi cechy wybicia z lokalnej konsolidacji z uwagi na wyraźniejszy ruch ceny wobec poprzednich sesji oraz wyższy wolumen ( nie potwierdza tego jednak ATR) , może to przełożyć się na kolejną próbę ataku na linię spadku.
Edytowany: 11 marca 2010 07:55

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 11 marca 2010 17:30:42 przy kursie: 4,22 zł
enforces

Odnosiłem się do analiz wykresu umieszczonych w wątku więc przedstawiłem swoje stanowisko w tym samym kontekście.
Nie dokonywałem w ogóle analizy wskaźnikowej ponieważ żadne wskaźniki nie były poruszane.
Ponieważ jednak przedstawiłeś MACD to się odniosę do tego.

Macd poprzez swój histogram potwierdza nie istnienie wyraźnego trendu. Jego ewentualne przecięcia nie przedstawiaja większej wartości analitycznej, w związku z tym. RSI /przedstawione powyżej/ potwierdza wskazania wypływające z histogramu MACD czyli grzebanie się około 50 - typowe beztrendzie. W przypadku stałego wejścia pow. 55-60 możemy zacząć patrzeć na wskaźniki typowo trendowe czyli właśnie np. MACD.

Ogólnie te wskaźniki sa odzwiercedleniem tego co jest na wykresie. Malejącej amplitudy wahań kursu, kompletnie nie przydatnej dla spekulanta, który chciałby wyciągnąć jakies pieniądze z nich. Zagrożenie niepowodzeniem jest zbyt duże, inaczej zakładając że z wachniecia jesteśmy w stanie wyciągnąć 50 do 70% jego wysokości to rozmawialiśmy na wczoraj o 1.5 do 4-5% /pi razy drzwi/. O co się bić ? Nie wiem ile można wcisnąc kupującycm na jednym poziomie być może mozna pobawić się w HFT jak Morgany ;)
Dzisiejszy dzień niewiele zmienił w tym obrazie, oprócz ewentualnego zysku , który się zmniejszył.
Spółka ostatni miesiąc miała fatalny a układ świeczek z 15-16 luty to poezja smaku. W tym czasie nie było żadnej dogodnej pozycji do zajęcia pozycji, nawet układ dna w 5-10.02 był fatalny i nie potwierdzający tego, że w dalszych dniach spółka będzie walczyć. Wszedzie w ostanim czasie dużo górnych cieni /strasznie nieprzyjemnych/ z czego wnosze że jest chyba strasznie jednak niepłynna w zachowaniach intra.
Poprzednie dno tez jest bardzo dziwne. A póżniejszy ruch albo swiadczy o dużej obecności inw. indywidualnych bez pomysłu na spółkę albo o tym co napisałem powyżej straszliwej niepłynności na wykresie intra /nie oglądałem - trochę mi sie nie chce/.

ps. a co ma potwierdzac ATR lub nie to chyba tylko piszacy ta analize wie. Może się odezwie bo ja nawet się nie domyślam...szczerze

ps.2. a jak cos rosnie szybko a spada wolno to ma dywergencję na rsi, to jest nieubłagana matematyka tego wskaźnika a nie coś dziwnego

Edytowany: 11 marca 2010 17:48

enforces
0
Wysłane: 14 marca 2010 12:41:12 przy kursie: 4,16 zł
wielu krzyczy że mieszko lepszy niż jtz bo niedowartościowany. takie małe przemyślenia z mojej strony o aktualnej sytuacji na jtz.

tu już ktoś pisał ze trudno będzie zejść poniżej 4 bo tam czyha Kolański ze skupem akcji własnych

nie sposób porównywać się do innych... to jest bez sensu - mieszko np. nie ma napojów, wedel także, jutrzenka ma ziołopex czyli przyprawy - mieszko tego nie ma, maspex ma napoje i soki ale nie ma cukru.
więc nikt nie jest w stanie porównać całości firm tylko poszeczególne sektory - to po pierwsze,

po drugie mieszko jest dobry w pralinach, wedel w czekoladach i delicjach, jutrzenka w ciastkach, waflach także w czekoladach.

po trzecie - wskażniki przekłamują nieco i w wycenianiu spółki nie można się nimi sugerować. przykład - Ambra która przy cenie 6,6 zł jest niedowartościowana, a jeszcze kilka miesięcy temu miałem ją po 3zł, i czy spada? nie, wrecz rośnie. wg jej wycen masz 4zł, jest o 30% droższa.

spółki spożywcze mają to do siebie że są wyceniane wyżej, równie dobrze może to być 50% większa wycena jeśli będziemy dyskontować jej przyszłość, a na giełdzie nie dyskontuje się przeszłości tylko przyszłość, to co było i co dali w raporcie to już było, teraz czas na 1Q, raport stary tylko daje wskazówkę do tego co będzie.

każdy ma głowe i myśli. jak będzie poniżej 4zł - proszę bardzo - sam chętnie dokupię.wcale bym się nie obraził.

z moich obserwacji wynika że jesteśmy w stosunku do wig20 o jakieś 5-6%

a jak już ktoś się chce czepiać wskażników to

c/wk 1,07 co daje niedowartościowanie w sektorze
z/wk 11 optimum dla sektora, średnia jest nawet wyższa
p/wk 1,06 przewartościowanie lekkie, tutaj mamy pole do wzrostu przychodów. i na tym też trzeba się skupić. jak spadnie euro, a już powoli spadło to europie będzie opłacało się importować towary i to wg mnie może być kluczowe jeśli na zachodzie ruszy większa konsumpcja

markoczarko
0
Wpisów: 96
Wysłane: 14 marca 2010 13:26:53 przy kursie: 4,16 zł
enforces napisał(a):
jak spadnie euro, a już powoli spadło to europie będzie opłacało się importować towary i to wg mnie może być kluczowe jeśli na zachodzie ruszy większa konsumpcja

wszystko wszystkim ale import jest bardziej opłacalny dla europejczyków gdy euro jest droższe a nie tańsze co oznacza że korzystniej dla nich jest kupic w Polsce za 1 euro dwie czekolady niż przy niższym kursie euro kupić za 1 euro jedną czekolade . Gdy euro tanieje import do Polski staje sie bardziej opłacalny
Edytowany: 14 marca 2010 13:28

enforces
0
Wysłane: 14 marca 2010 14:58:26 przy kursie: 4,16 zł
markoczarko napisał(a):
enforces napisał(a):
jak spadnie euro, a już powoli spadło to europie będzie opłacało się importować towary i to wg mnie może być kluczowe jeśli na zachodzie ruszy większa konsumpcja

wszystko wszystkim ale import jest bardziej opłacalny dla europejczyków gdy euro jest droższe a nie tańsze co oznacza że korzystniej dla nich jest kupic w Polsce za 1 euro dwie czekolady niż przy niższym kursie euro kupić za 1 euro jedną czekolade . Gdy euro tanieje import do Polski staje sie bardziej opłacalny

jesus... ale walnąłem, to przez kaca :P jest tak jak piszesz. no to można obrócić to w drugą stronę - taniej Kolański załatwi kakao, cukier (o ile nie biorą z kraju) itd więc osiągną większą marże
Edytowany: 14 marca 2010 14:59

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 15 marca 2010 10:07:41 przy kursie: 4,10 zł
Wskaźniki wskaźnikami, ale my nadal lecimy..Think

krewa
PREMIUM
1 364
Wysłane: 15 marca 2010 10:21:21 przy kursie: 4,10 zł
nigdzie nie lecimy, ciągle poruszamy się w trójkącie z dopuszczalnymi wahaniami kursu 4,00-4,2x

enforces
0
Wysłane: 15 marca 2010 14:05:25 przy kursie: 4,10 zł
dolarman napisał(a):
Wskaźniki wskaźnikami, ale my nadal lecimy..Think

tak jak krewa pisał. większego zagrożenie nie ma (oby nie wywołać wilka, a raczej niedzwiedzia z lasu). aczkolwiek lepiej by było być na 4,2 (bezpieczniejszy poziom).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,372 sek.

altrspoo
exwpwxri
wtvttuem
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 553,06 zł +382,77% 96 553,06 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rypjjtfo
rjmsaolv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat