Proponuje abyś najpierw sporo poczytał o opcjach. Szczególnie chodzi o to żeby wiedzieć, kiedy cena opcji wzrasta, spada i z jaką siłą. Według mnie jest to kluczowe na tym rynku, ponieważ w przeciwnym razie nieźle możesz wtopić.
Polecam na początek coś takiego:
www.gpw.pl/zrodla/papierywarto...Znam autora osobiście i jest to człowiek, który od początku inwestuje na rynku opcji na GPW. Opracowanie jest napisane zatem od praktycznej! strony.
Jeszcze taka moja wskazówka - na GPW nie ma sensu stosować żadnych złożonych strategii opcyjnych, ponieważ rynek charakteryzuje się słabą płynnością. Na większości opcji nie ma transakcji. Spore są też spready. Po drugie zobacz sobie jak zmieniają się notowania opcji podczas sesji - zmiany o kilkadziesiąt procent nikogo nie dziwią. Najważniejsze: pamiętaj, że opcje notowane są w punktach a nie w zł. Może to być dla kogoś oczywiste, ale własnie autor powyższej książki mi opowiadał jak widział transakcje na tym rynku ludzi, którym się pomylił sposób notowania i jak najszybciej sprzedawali za bezcen opcje. Jeszcze jedno - proponuje nie wystawiać opcji. Depozyty bardzo się zmieniają i jak nie masz sporo kapitału na rachunku to DM Ci zamknie pozycje.
To by było na tyle mojego wywodu