Może ktoś wie, w jaki sposób można w przybliżeniu wyliczyć zmianę ceny certyfikatu w czasie, bez zmiany instrumentu bazowego ?
Innymi słowy ile spadnie cert Faktor np x3 na WIG20 w czasie np 50 sesji, kiedy WIG20 pozostanie na tym samym poziomie?
Dla Turbo mamy taki kalkulator na stronie ingturbo.pl, na Raiffeisenie nie widziałem.
|
|
Temat:
DEGIRO
Czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami jak wygląda podsumowanie transakcji za poprzedni rok (do rozliczenia PIT) ? Czy jest to informacja podobna do cityindex, gdzie mamy rozpisane wszystkie transakcje włączenie z zestawieniem kursów rozliczeniowych NBP itp? Czy może wygląda jak w AM, gdzie mamy przychód kosztu uzyskania przychodu i koniec informacji ?
Ogólnie minęło kilka miesięcy od wprowadzenia oferty. Czy są już jakieś opinie ? Zwłaszcza w zakresie ETFów i opcji na DAX ?
|
|
Temat:
DEGIRO
No tak, z tym, że brak PIT-8C wynika akurat z prawa państwa na terenie którego działa DeGiro. Przykre jest to, że będąc uczciwym i rozliczając wszystkie podatki jak należy i tak człowiek obawia się kontroli.
|
|
Temat:
DEGIRO
Czy ktoś z forum ma jakieś doświadczenia z tym brokerem ? Ceny wyglądają bardzo atrakcyjnie. Może to przyzwyczajenie, że musi być drogo, powoduje szukanie problemów i innych haczyków.
|
|
Witam, od jakiegoś krótkiego czasu w arkuszu zleceń opcji pojawiły się zlecenia po 5 opcji w obie strony. Spread jest ustawiony na około 3% dla opcji call ITM, ATM i rośnie do max 8% dla OTM 300 pkt wyżej.
Czy to jest wynik działania tego nowego animatora ?
Jeżeli mi się coś przewidziało, albo jest to już omówione na forum proszę moderatora o usunięcie tematu
|
|
Jeżeli jesteś z Warszawy to jest szkolenie między innymi na temat tych certów (o których mało kto wie). 17.05 na GPW za free. Trzeba się tylko zarejestrować. www.gpw.pl/wydarzenia/?ph_tres...
|
|
Zielarz napisał(a):bossa.pl/pub/ciagle/mstock/ses...narazie pobieram recznie ale zrobienie automatu nie powinno byc trudne - wada: nie ma informacji o ilosci tranzakcji, obrot zlotowkowy trzeba sobie liczyc samemu, w sumie zaden problem ale nie beda to aptekarskie wyliczenia ;) Jest taki soft QuotesUpdate do ściągania danych z bossy. Format Metastocka, lub zwykły tekst blogi.bossa.pl/2008/12/06/boss...
|
|
Z ciekawości - czy jakieś biuro maklerskie wprowadziło do obrotu te certyfikaty dla zwykłych klientów ?
|
|
Scarry napisał(a): jest na forexie dla kontraktów CFD na akcje, ale z kolei forex to trochę inny rynek.
Z tego co czytałem (sam nie praktykowałem jeszcze) w XTB mamy coś takiego jak CFD DMA, prowizje są identyczne jak na rynku GPW (0,25%), 1 lot = 1 akcja. Lewar nie jest duży (1:4, 1:10 w zależności od spółki) Jest kilka walorów na których można grać krótko. Może jest tu jakiś praktyk tego rozwiązania ?
|
|
|
|
Być może ktoś uzna, że nie potrzebnie zakładałem nowy temat. Wtedy proszę o połączenie z innym(ale takiego stricte o różnych książkach nie znalazłem)
Do rzeczy. Chciałbym zapytać, czy ktoś już opanował książki:
1. Sukces na giełdzie. Marcinowski 2. Sztuka spekulacji po latach. Komar
Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że pierwsza może być na zasadzie "jak zarobić miliard w godzinę". Po prostu jakoś za dużo reklamy przy niej. Opinie ekspertów nad wyraz pochlebne. To także niepokoi.
Co do drugiej pozycji to już poważniejszy wydatek (~150zł). Objętościowo jest to uzasadnione. Klasyczna Sztuka spekulacji była przyjemnie napisana. Jak jest z tym wydaniem ? Wiedzy na pewno panu Komarowi odmówić nie można. Tutaj reklamy zupełnie nie uświadczyłem. Znalazłem książkę przez przypadek.
|
|
Dzięki za pomoc. Ruszyło.
|
|
1. Excel 2007
2. OK spróbuję dać wszystkie kolumny. (btw można jakoś z automatu wrzucić wszystkie opcje, czy tak jak to teraz robię (ins i nazwa opcji pojedynczej i tak po kolei).
Pytam, bo normalnie korzystam z Sidomy i środowisko NOLa tylko jako serwer DDE ma służyć.
3. Pewnie o to chodziło. Sprawdzałem w nocy.
Jutro jak będę przy komputerze swoim spróbuję w trakcie sesji i dam znać jak poszło.
|
|
Pozwoliłem sobie napisać nowy temat. Może pomóc innym. Działając zgodnie z instrukcją arkusz po prostu nie działa. Po kolei: 1. Wykaz z DDE Manager'a:  kliknij, aby powiększyć2. Makra włączone 3. Plik xlquery dodany wg instrukcji w opcjach excela. 4. NOL3 włączony (ON-LINE) W komórkach wyświetla się tylko "#ADR!". Może komuś udało się to uruchomić i chciałby się podzielić doświadczeniem.
|
|
Najłatwiej porównać otwierając konto demo na Option Traderze XTB. Są tam wbudowane podstawowe strategie, a także kreator strategii. Do zrozumienia podstaw opcji fajna sprawa. Profil wypłaty ładnie wyrysowany, także od razu wiadomo kiedy zyskamy/stracimy. Co do płynności to wydaje mi się (jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić), że gramy przeciwko brokerowi, więc płynność w zasadzie nieograniczona.
|
|
Witam, zainteresował mnie ostatnio temat opcji. Do nauki korzystam z konta demo na XTB Option Trader.
Jak wiadomo inaczej człowiek uczy się, gdy wrzuci nawet drobną kwotę. Tutaj moje pytanie.
Gdzie można znaleźć brokera oferującego opcje (na waluty i indeksy) z mikrolotami ? Najlepiej, gdyby miał przyjazną platformę oraz rozliczenia w PLN (podatki)
|
|
Temat:
GPW
Wszytko fajnie. Żarty żartami, ale czy napisze ktoś coś konkretnego dla ludzi, którzy chcą sprzedać na otwarciu, ale niekoniecznie mogą w tym czasie być przy komputerze/telefonie/na parkiecie czy gdziekolwiek.
|
|
Temat:
GPW
paya napisał(a):Jeśli nie będzie przeciwstawnego odpowiedniego zlecenia to spowodujesz panikę. A poza tym zlecenie 1 zł będzie najprawdopodobniej spoza widełek i najprawdopodobniej zostanie odrzucone. Z tego co mi wiadomo, to wszyscy dokonują pierwszej transakcji po jednakowej cenie debiutu. Ciekawi mnie właśnie, czy takie zlecenie na 1 zł również zostanie zaakceptowane (właściwie, czemu nie).
|
|
Temat:
GPW
W IPO z tego co się orientuję nie przechodzą zlecenia PKC, czy dobrze rozumiem, że, chcąc sprzedać na otwarciu wystarczy dać zlecenie sprzedaży na, przykładowo 1 zł ?
|
|
_Tomo_ 48,83 Dlaczego? Bo równie dobrze może być to każda inna cena.
|
|
|
|
Dzięki przejrzę i postaram się napisać wrażenia.
|
|
Witam, chciałbym malować sobie linię powiedzmy Cena - ATR(10)*2,5 w metastocku. Domyślam się, że nie jest to prawdopodobnie trudne.
Powiecie, żebym nauczył się sam programować. Jestem na etapie poznawania, ale MQLa. Do MS potrzebuje tylko tego.
Jeżeli ktoś ma taki kod, lub nie byłoby problemem napisać takiego indyka to poproszę.
Sprawa drugorzędna. Jak wam się widzi taki typ SL ?
|
|
Temat:
GPW
Chciałbym zapytać zorientowanych jak to jest z instytucjami, które wprowadzają GPW na GPW. Z tego co można znaleźć globalnymi koordynatorami są Citi, Goldman Sachs, JP Morgan, UBS. Dodatkowo prywatyzację ma wspierać jeszcze kilka innych dużych instytucji.
Tutaj pytanie z pogranicza polityki, finansów i prestiżu. Czy koordynatorzy ponoszą odpowiedzialność za IPO skończone na minusie ?
Wartość całej oferty to 1,15mld zł, co dla tych instytucji jest kwotą niewielką. Czy zatem można się spodziewać, że będą próbowali zakończyć IPO na + ?
I jeszcze sprawa polityczna. PKO BP MOŻE generować popyt. Zastanawiam się, czy nie będzie presji, aby nie zniechęcić ok 100 000 ludzi przed wyborami.
|
|
Znowu trochę mniejszy wolumen. Ciekawe jak ten ETF zachowa się jak wig20 przebije te opory (przy założeniu, że tak się w ogóle stanie). Ostatnio to mu bardzo pomogło, ale jak widać dziwne czasy.
|
|
Temat:
ORANGEPL
Pomijając kwestie fundamentalne TPSA zaczyna wyglądać ciekawie technicznie. Przebicie 17,50, czyli szczytów z 2009-01-21, 2009-10-26 i 2010-08-06 - 2010-09-03 wskazuje na możliwość wzrostu w okolice 19,50-20,30. Warunkiem jest oczywiście utrzymanie co najmniej obecnego poziomu cen. Przebicie WIG20 poziomu 2600 może pomóc we wzroście.
|
|
W mediach można było usłyszeć 22.09, że obrót dla ETFa był słaby. Po pierwsze sądzę, że wielu inwestorów nie do końca rozumiało dlaczego mają płacić ponad 260zł skoro indeks nawet nie próbował tego dnia zmierzać w kierunku 2600pkt. Trzeba było trochę poszukać, żeby doczytać się o tych dywidendach itp. Ogólnie nakładając zmiany W20 i ETFa wykresy bardzo były zbliżone
Nie jest chyba tak źle z tym obrotem (wolumenem) 22.09 - 1754 23.09 - 4289 24.09 - 11538
Dynamika ~2,5x idąc tym tropem powinniśmy spodziewać się po miesiącu (20 dniach roboczych)około 63,8 mld wymienionych jednostek
Poza tym wszystkim dzisiaj 24.09 widoczne były 3 paczki po 3500 co może oznaczać, że instytucje zaczęły się interesować tym instrumentem a to z kolei może powodować dalszy wzrost zainteresowania.
Miło byłoby zobaczyć w niedalekiej przyszłości ETFW20S
|
|
Posiada ktoś taki arkusz i zechciałby się podzielić ? Wiem, że jest coś takiego od Bossy, ale wymaga notowań z NOL3.
|
|
Temat:
MIDAS
No to sobie mogę już odpowiedzieć.
|
|
Temat:
MIDAS
Oczywiście niejasno się wyraziłem. Powtarzam zatem pytanie. Czy myślicie że jutro padnie ostatnie wsparcie krótkoterminowe (dokładniej w zakresie roku 2010 :] ) ?
|
|
Temat:
MIDAS
Jak myślicie padnie jutro ostanie wsparcie MDSa ? USA nam nie sprzyja.  kliknij, aby powiększyćI czy tu nie ma przypadkiem takiej dużej RGR ?
|
|
OK wszystko jasne. Teraz tylko poczekać na lepsze czasy i odważyć się. Dziękuję za wyjaśnienia.
|
|
Dzięki dalej nie do końca rozumiem, co znaczy sprzedać a co zamknąć. Utrzymuje mnie to w przekonaniu, że nadal nie mam pojęcia jak działają opcje. Zatem to nie dla mnie.
|
|
Rozumiem, że tak samo jest ze sprzedażą takiej opcji. Czyli pozbywając się jej (przed wykonaniem) otrzymuję cena*10 ?
|
|
Witam. Czytam o opcjach ale nie potrafię do końca ogarnąć tego umysłem Przykładowo dzisiaj (10.05.2010 9:30) mamy opcję OW20R0230 wartą 60,00zł Z tego co czytam to znaczy, że jest to opcja typu put z datą wykonania 3 piątku w czerwcu. Czy to oznacza tyle, że nabywając tą opcję za 60zł zakładamy że kurs przebije do tego czasu 2300 punktów (w dół) i od tego momentu zarabiamy? Mnożnik jest chyba 10x. Czy to jest tak, że każdy punkt poniżej 2300 jest premiowany 10zł ? I w końcu, czy kupując tą opcję za 600zł, płacę 600zł + prowizja czy to jest jeszcze inaczej ?
|
|
OK. Szukałem informacji na ten temat na forum.
"Na trzy dni sesyjne przed upływem terminu prawa poboru przestają być notowane i nie można już ich sprzedać"
Czyli po upływie 3 dni można się zapisywać na akcje nowe emisji ?
Nie wiem jeszcze gdzie, poza prospektem emisyjnym, mogę znaleźć informacje na temat harmonogramu. Macie jakieś stronki?
|
|
Witam. Czy mógłby ktoś wyjaśnić istotę PP i PDA
Z tego co do tej pory przeczytałem to PP dostajemy, gdy mamy już akcje danej spółki, a ta decyduje się na wyemitowanie dodatkowych akcji. Wtedy mamy PP, które możemy albo sprzedać, albo zamienić (zapisać się) na PDA.
Teraz sprawa PDA. Czy dobrze rozumiem, że PDA znaczy tyle, że w momencie wejścia na giełdę akcji danej spółki PDA zamienia się z automatu na akcje po cenie debiutu?
Gdzie można wyczytać informacje typu: dzień zamiany PDA na akcje? Przykładowo dzisiaj notowane były INTAKUS-PDA. Gdzie znajdę informacje o harmonogramie tych wszystkich zamian itp. Prospekt emisyjny nie jest zbyt wygodnym rozwiązaniem.
|
|
v3nom napisał(a):Tomo, jesteś w stanie wyciąć tylko ten skrypt? Ja korzystam z NoScript, ale on wyłącza wszystko, w tym sortowania tabel, etc. Noscript nie wiem jak ustawić nie próbowałem, natomiast w adblocku plus proponuję dodać do filtrów: | www.stockwatch.pl/js/jscroller...I wszystko wraca do normy
|
|
babel85 napisał(a):mam takie pytanie, pobieram dane z bossa.pl w formacie Metastocka ale jak je próbuje otworzyć w programie to mi wyskakuje not a valid metastock windows file..... dlaczego tak???? Proponuję ściągnąć program quotes update. Wystarczy odznaczyć opcję "pobierz w formacie tekstowym" i dane są gotowe do użycia w MS Cytat:Czy można pobrać do niego dane ropy, złota lub innych surowców. Chodzi bardziej o dane, które można pobrać za darmo z sieci. Jeśli ktoś wie to poprosiłbym o odpowiedź, ewentualnie wskazanie stron, z których można to zrobić. Za darmo można mieć np. ropa od 2005.03 złoto od 2008.11 USD/PLN od 2003.10.30 Żeby mieć takie dane należy założyć darmowe konto demo na XTB. Dostajemy platformę XTB-Trader z danymi. 1. Narzędzia - centrum historii. 2. wybierasz interesujące walory -> dzienny interwał 3. po załadowaniu do końca danych klikasz eksportuj. Wybierz typ pliku ASCII Text (*.prn) 4. uruchom Downloadera z MS 5. Tools - Convert ... - Destination: filetype wybierz metastock. - Teraz klikamy options ... i w zakładce source w miejscu first date wpisz coś dawnego np 1900-01-01 - zaznacz: Use today's date - Periodicity:Daily Ok. Program jeszcze zapyta o nazwę. Takie dane można już importować do MS Jeżeli coś niejasnego to mogę okrasić posta screenami.
|
|
Problem występuje pod FF (XP, Vista, WIN7) nie wiem jak na innych przeglądarkach.
Na stronie głównej jest skrypt jscroller.js, który jak zauważyłem odpowiada za przewijanie części "Ostatnio zaktualizowane dane" Bez przewijania strona nie traci na uroku, ale nie powoduje takiego obciążenia.
Osobiście używam adblocka do blokowania tego skryptu.
|
|
Do kolejnych minusów zaliczam tempo zakładania rachunku.
2 tygodnie i 2 dni po podpisaniu umowy ktoś się ze mną skontaktował.
W tzw międzyczasie (około tygodnia temu) rozmawiałem z konsultantem, na ich czacie, który potwierdził, że umowa już u nich jest i w najbliższym czasie ktoś się skontaktuje.
Jak będzie dalej - zobaczymy.
|
|
W sieci można znaleźć wiele negatywnych opini. Dotyczą one zwykle rynku forex.
Mi chodzi o opinie na temat działalności tej formy pod kątem GPW. Prowizje najniższe, więc kuszą. Ale czy warto ? I jeszcze jedno - jak sprawuje sie ten system obsługi Siodoma czy jakoś tak.
|
|
Wielkie dzięki.
Trudno znaleźć takie informacje.
|
|
karolhot napisał(a):Transakcje są zawierane tak, jak w przypadku notowań ciągłych akcji.
Na przykład teraz w arkuszu (11:58): (2) 209,00 | 210,63 (500)
Czyli długą pozycję można otworzyć po 210,63. Krótką po 209,00.
gdy oferty w arkuszu nie są zadowalające, zażądać wykonania na otwarciu następnej sesji.
Czyli powiedzmy mam pozycję długą ale chcę umorzyć i teraz mam 2 możliwości: - oddaję po 209,00 - czekam do jutra i cena ściśle zależy od WIGu20 na otwarciu karolhot napisał(a): W sprawie NIK-u - jeśli chodzi o przydzielenie - jest bezpłatne.
Ok ale jakiś opłat rocznych nie ma co ? Pytam bo mam teraz konto w mBanku (emaklera) i tam nie ma pochodnych, więc i NIKu nie wyrobili. A nie chcę zacząć się z tym bawić a potem dowiedzieć się że jestem winny KDPW powiedzmy 1000zł za niedopatrzenie. A jeszcze dodatkowe pytanie XTB nadaje się do tego typu operacji ?
|
|
Z tego rozumiem, że transakcje są zawierane między, nazwijmy to, inwestorami po określonej cenie (fixing). Słusznie? Nie rozumiem natomiast :
"- dom maklerski informuje inwestora w trybie i w sposób określony przez dom maklerski, że został on wylosowany do wykonania zobowiązania z tytułu posiadanych krótkich pozycji w jednostkach (np. telefonicznie lub e-mailem); inwestor może złożyć zlecenie typu DDM z dyspozycją otwarcia pozycji w przypadku, kiedy zostanie wylosowany (swoista dyspozycja rolowania pozycji) "
Czy to oznacza, że w przypadku posiadania krótkiej pozycji musimy na żądanie KDPW "odkupić" pozycje ?
Jeszcze prośba do kogoś zorientowanego w temacie KDPW i NIK czy za to się płaci ?
|
|
Witam. Nie wiem czy można zadawać takie pytania tutaj, ale zaryzykuję. Chciałbym się dowiedzieć jak działają jednostki miniWIG20. Czy to działa na takiej samej zasadzie jak akcje, tzn musi się znaleźć kupujący i sprzedający? Bo z tego co rozumiem to musi iść w parze z indeksem.
Druga sprawa to pytanie o NIK. Dobrze rozumiem że wniosek tak naprawdę składa w naszym imieniu makler? A jak to wygląda od strony opłat ?
|
|