Snake napisał(a):Zamiast analizować przydatność %D, proponuję zapoznać się z inną - bardzo ciekawą - pochodną oscylatora stochastycznego o nazwie Dynamo. Wyszukał i opisał to Dapi na swojej stronie atinwestor.pl w najnowszym artykule. To jest dopiero fajna rzecz, a nie jakieś tam łapanie po pięć procent...
... btw, z VST dalej nic (zgodnie z wcześniejszymi założeniami czekamy na EMA 250 i niskie StDev)
Witaj snake!
Nie gadaliśmy chyba z rok.
Przeczytałem ten wątek i ponieważ tez długo opierałem swoje racje na stochu podam coś ciekawego do tematu.
Pewnie przeglądałeś moje forum, ale nie wiem, czy zajrzałeś do Strefy Amibrokera, bo tam opublikowałem ten wskaźnik. Spotkałem go bodajże w zestawie oscylatorów na standardowych wykresach on-line chyba na google finanse.
Wskaźnik KDJZostał on opracowany ze stochastyka ale zawiera jedną dodatkową linię J.
Linii J stanowi odchylenie % wartości D z K%. Wartość J może wykraczać poza [0, 100] dla % K i % D na linii wykresu. Jeżeli J jest ponad 100 lub jest poniżej 0, to jest jeden z najbardziej byczy lub niedźwiedzi sygnał. J wydaje się być opóźnionym wskaźnikiem, ale wydaje się dokładny na dużą zmienność.
Linia K jest jedną z najszybszych i linia J jest najwolniejsza z dwóch linii. Należy przyglądać się, jak w linia D i cena zaczyna się zmieniać i przecina się albo z linią wykupienia (ponad 80) lub wyprzedania (20) pozycji. Inwestor musi rozważyć sprzedaż akcji gdy porusza się wskaźnik powyżej 80. Odwrotnie, rozważyć kupno, jeżeli jest poniżej 20 i zaczyna się ruch w górę o zwiększonym volumenie.
Dobry przykład z ostatnich tygodni:

kliknij, aby powiększyćJest to pewne wzbogacenie stocha, a przecież dyskutowaliśmy kiedyś o tym, ze AT powinna się rozwijać i sam to przecież robisz przez rożne transformacje.
Pozdrawiam Panią snake`ową