lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
del-20111222

del-20111222

Ostatnie 10 wpisów

przykład

ps.
GPW powinno być na końcu tej listy rozwijalnej.

tak jak chcesz, to sie nie da Shame on you

wstawiam jako link, bo duze

przykład

przy imporcie z MS wstatwia w jedną grupę, grupy można przemianować, ale potem trzeba "rozksięgowac na konta" recznie przez "Information" przez odpowiednie przypisanie w sekcji 'Categories".
Ja nie znam metody automatu do takiego podziału jak chcesz, bo i dane z GPW trochę ubogie w dodatkowe znaczniki,które by na to pozwalały. Do innych rynków sa serwery z takimi danymi np.
Yahoo Fundamental - Basic i Yahoo Fundamental - Extra
tu przez AmiQuote mozna importować nawet dane fundamentalne. Jak by się bardzo uparł, to pewnie jakiś plik wynikowy można by sklecić z kilku źródeł i zaimportować, ale choć o tym myślałem, i na myśleniu sie skończyło.

tastyfriedchicken napisał(a):
overlay nakłada wskaznik na wykres natomiast insert pod wykres. Nie mam pojecie co to jest efekt dragowania i jak sie go usuwa jak byś mogł wyjasnic dokładne byłbym wdzięczny. Pozdrawam

Ami ma taki mechanizm ochrony skryptów, który pozwala zachować ich pierwotną tresć. Dlatego polecenie insert powoduje wstawienie wykresu, ale jak zobaczysz na "edit" ścieżkę do aefela, to zobaczysz inny katalog i przed nazwą jeszcze dopisany podkreślnik. Kazda zmiana i zapisanie pliku, powoduje powstanie nowego skryptu w tym folderze z kolejnymi cyferkami typu plik1, plik11, plik111 itd
Katalog Drag&Drop domyślnie jest ukryty, ale można go uwidocznić w parametrach programu.

Polecenie insert linked natomiast wstawia wykres jako link do skryptu oryginalnego i jezeli zrobisz jakiekolwiek zmiany i zapiszesz, to już w tym miejscu jest to na trwale zmieniona zawartość. Dlatego do prób i eksperymentów polecam Insert jako bezpieczniejsze. Zawsze po zmianach mozna użyć polecenia "zapisz jako" i zapisać w pożądanym katalogu pod inną nazwą.

przykład tego samego skryptu wstawionego na dwa sposoby

kliknij, aby powiększyć

Polecenie overlay, powoduje "dodanie", (doklejenie) całej treści skrypty wywołanego na końcu skryptu akurat aktywnego (klikniętego) okna. Usuwanie przez edit i delete blackeye

Zielarz napisał(a):
Analizowanie wlasnych tranzakcji ktore popelnilo sie w przeszlosci jest wazne. Brakuje mi tego po przesiadce na ami. Koncepcja jest taka:
1. pobrac logi z tranzakcji ze swojedo DM'a
2. przeparsowac je, a z wyniku wygenerowac skrypt dla AMI
skrypt bylby skanowany raz po aktualizacji danych i bylby postaci
Kod:
if (currentTicker==ticker1ZlogaZTranzakcjami) {
  umiescZnacznikNaWykresieTuATu
} else if currentTicker==ticker2ZlogaZTranzakcjami {
.
.
.
}

Pytanie brzmi - czy da sie to zrobic lepiej ? Macie jakas sprawdzona metode ?

menu->File->New->Account

nie prościej?

tutaj inna odmiana transformaty z widmem

kliknij, aby powiększyć

Kod:
//Fourier Transform for Traders
PI = 3.1415926;
Data = (H+L)/2;
// detrending ( high-pass filter )
HFPeriods = Param("HP filter cutoff", 40, 20, 100 );
alpha1 = ( 1-sin(2*pi/HFPeriods) ) / cos( 2 * pi / HFPeriods );
HP = AMA2( Data - Ref( Data, -1 ), 0.5 * ( 1 + alpha1 ), alpha1 );
// 6-tap low-pass FIR filter
CleanedData = ( HP + 2 * Ref( HP, -1 ) + 3 * Ref( HP, -2 ) +
   3 * Ref( HP, -3 ) + 2 * Ref( HP, -4 ) + Ref( HP, -5 ) )/12;
// Discrete Fourier Transform
WindowSize = Param("Window Size", 50, 20, 100 );
Maxpwr = 0;
x = BarIndex();
for( period = 8; period <= WindowSize; period++ )
{
  tx = 2 * pi * x / period;
  cosinepart = Sum( CleanedData * cos( tx ), WindowSize );
  sinepart = Sum( CleanedData * sin( tx ), WindowSize );
  pwr = cosinepart ^ 2 + sinepart ^ 2;
  Maxpwr = Max( Maxpwr, pwr );
  VarSet( "pwr"+period, pwr );
}
// Normalize and convert to decibels
for( period = 8; period <= WindowSize; period++ )
{
  pwr = VarGet("pwr"+period);
  db = -10 * log10( 0.01 / ( 1 - 0.99 * pwr / Maxpwr ) );
  db = Min( db, 20 ); // 'saturate' at -20db
  VarSet( "db"+period, db );
}
Title = Name() + " HiRes DFT : ";
// Plot Heat Map ( Spectrogram )
// and find dominant cycle
DcNum = DcDenom = 0;
for( k = 8; k <= WindowSize; k++ )
{
  db = VarGet("db"+k);
  // convert dB to color
  Red = IIf( db > 10, 255 * ( 2 - db/10 ), 255 );
  Green = IIf( db <= 10, 255 * ( 1 - db/10 ), 0 );
  PlotOHLC( k, k, k-1, k-1, "",
            ColorRGB( Red, Green, 0 ), styleCloud | styleNoLabel);
  if( SelectedValue( db ) <= 5 )
      Title = Title + k + " = " + StrFormat("%.2lf",-db) + "dB, ";
  // dominant cycle calcs
  DcNum = DcNum + (db < 3 ) * k * ( 3 - db );
  DcDenom = DcDenom + ( db < 3 ) * ( 3 - db );
}
if( ParamToggle("Show Dom. Cycle?", "No|Yes" ) )
{
  DominantCycle = DcNum / DcDenom;
  Plot( DominantCycle, "Dominant Cycle", colorBlue );
  Title = Title + "{{VALUES}}";
}
GraphZOrder = 1;

mike05 napisał(a):

to jest ten EXAMPLE z linka na żywca
fft leght 124

tygodniowy z zaznaczeniem zakresów połówek fal

kliknij, aby powiększyć

FFT
- performs Fast Fourier Transform

kliknij, aby powiększyć

kierując się tą sinusoidą, dużego błędu nie ma, strzałki na dolnym przeniesione z jej ekstremów

obrót można filtrować w chyba wszystkich programach na zasadzie "godzin urzędowania" we właściwościach bazy danych (przynajmniej jest tak w Ami). Jeżeli zakończenie sesji ustawić na 17:21, obrotu z fixa nie weźmie, ale i close będzie fałszywy. Głębiej w programowanie, i można wy z całości filtrować chyba przez skrypt.

Cena.

Należało by zdefiniować. Dla mnie ceny zamknięcia, absolutnie, zwłaszcza na WIG20, w większości przypadków, nie jest podstawą do liczeń. Nie jednokrotnie pominięcie Closów na WIG20 daje sensowny wykres i dzień do dnia wtedy sie da porównać. Zwłaszcza z cudofixów. Mozna filtr założyć np
-jeżeli cena o 17:30 jest coś tam coś tam do ceny o 17:20, to weź cenę z 17:20.

ALe to moje teorie.
Cena dla mnie to najbliższa wartość z rzeczywistej średniej sesyjnej. A tej niestety, podglądac mogę jedynie w trakcie sesji na np. NOLu. Z OHLC natomiast, najbliższa rzeczywistej jest HLC/3.

Obserwacja na intra relacji ceny średniej do ceny ostatniej, daje tez jakiś wskaz na siłę kierunku w którą idzie danego dnia, pokazuje zmienność, da sie pewne wnioski wykluć.

Ciekawie Gordonie snujecie swe prawdy. Dodał bym jeszcze do tej Twojej listy to, że nie można stać dwoma nogami na rożnych platformach. Obie nogi muszą być razem, jak mawiała pewna pani na urlopie. :)

Z Optykiem to róznie moze być. Zobacz Dapi na Haikin_Ashi. Tam nie zapowiada sie na zmianę.

Dapi napisał(a):
Zrobiono badania nt. poziomów zniesienia Fibo.
Sam nie lubie tak pisać ale zdarza mi się to już bardzo często - zbyt duzo już przeczytałem - nie moge podać źródła - nie pamietam Silenced

Badania wykazały one jakąś tam skuteczność ale co ważniejsze wykazały skuteczność zwiększoną na poziomach lekko przesuniętych czyli np. o 0.5%.

Więc ewidentnie widac próby manipualcji przy tym.

Nie jest to post na potwierdzenie, że Fibo działa. To jest jak astrologia, planety złote liczby i nic więcej nie potrzeba żeby być bogatym. Jak u wróżki...

ps. jak ja ubolewam nad tym, że jestem bałaganiarzem linkowym binky
Te przesunięcia przypadkiem nie tworza sie z tego powodu, ze wielu graczy ustawia na nich pozycje wejścia/wyjścia? Przy uruchomieniu większego wolumenu przez takie zlecenia oczekujące, przesunięcie jest jak najbardziej naturalną bezwładnością. I think so.

Kiedyś ten temat wziąłem na tapetę. Zrobiłem test optymalizacji różnych systemów mechanicznych. Parametrem badanym była zawartość % spółek w portfelu pod względem max net % profit.
W zasadzie w każdym z tych systemów, a zrobiłem tych testów około 30, pokazywał w okolicach jednej wartości.
40%

Jestem za 40-40-20. A którą 40, a którą 20? Tu raczej kolejność sygnałów decyduje, chyba że w systemie jest jeszcze inna zasada decydująca o wielkości.

Nie zapominajmy jednak o ważnym dla każdego portfela fakcie, ze jeżeli zarabia, nie rośnie w nieskończoność. Przecież konsumujemy te zyski i wartość portfela ulega przez to tez wahaniom i nie zawsze proporcję można utrzymać. Ważne, aby jakąś zasadę mieć.

Dapi,
ciekawie by było, jak byś po zajawce, ze jest formacja, opisał np. po tygodniu co się sprawdziło, a co nie

i właśnie nie oto chodzi, w ich skrypcie jest jakiś błąd, próbowałem importować kwerendą wszystkie dane, jakie w odnośnikach są i wszystkie wchodzą do Excela oprócz "ciągłych" i "indeksy"
przy akcjach ciągłe pokazuje mi błąd w wierszu 18, znak 13540 w javasript

Chyba kopiuj, wklej...

ale ze strony "old.gpw.pl" czy nowej?
Jak z nowej, to może jakaś podpowiedź?
Próbowałem wczoraj na Excel2007 i nic z tego nie wychodziło, kwerenda pobiera tylko nagłówek z menu. Danych nie.

A z "old" rzeczywiście jest więcej kolumn i formuły wyszukiwania trzeba poprawić.

Wydaje mi sie, że na pewne rzeczy niepotrzebnie tracisz czas.
Po co ci widok całego przebiegu i rysowanie formacji na widocznym interwale. Sadze, ze najważniejsza formacja, jeżeli jest, powinna być ta ostatnia a jeszcze ważniejsze, jeżeli jest to czy możliwe jest lub już nastąpiło wyłamanie z tej figury.
To co masz, to przypomina trochę zasadę boksów Darvasa, ale też tylko trochę przypomina. Kreski pionowe miedzy figurami też zamazują, jak możesz, to jest taki "tip", ze niepotrzebne linie, jeżeli już muszą być, maluje sie w kolorze tła i wtedy jakby ich nie było :)
Mam taki skrypt do Amibrokera, co rysuje kanały wg zadanej głębokości szukania tzn wyznaczania 2 par piwotów o zadanej z parametru zmianie % szerokości górnych i dolnych. Kanały wyrysowuje nie na cenie, ale na krzywej RSI (!).
Z rożnych możliwych do wystąpienia figur, wybicie z klina jest tutaj najbardziej potwierdzającą się wróżbą i do tego to używam, inne figury raczej pomijam.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

trzeba zaktualizować adres kwerendy (edytuj), ten adres niestety działa tylko do 8-go
dalej nie wiadomo jak, bo nowa strona gpw z notowaniami nie ma ramek i nie daje się
zrobić z tego źródła do Excela ;(

old.gpw.pl/wyniki/tabelki.asp?...

tu paterny świecowe
www.amibroker.com/members/libr...

tu automatyczne linie wsparcia, opory
http://echarts.eu/a/GP.ZIP
UWAGA!!!

strasznie zasobożerny,
nie zostawiać widocznej zakładki z tym afl przy zamykaniu Ami.

widział, widział

No właśnie, poszedłem na skróty.

do Buy heveliusa:

Cytat:
Buy = (Volume > Ref( HHV( Volume , 22 ) , -1 ) AND Close>Open AND Cross(RSI(),40)) OR (Cross(MACD(),Signal()) AND Volume > HHV(Volume,22));

tak napisał

ja zasugerowałem taką zmianę:

Filter=C>0.12 AND V> Percentile(V,120,85);

Buy = (Volume > Ref( HHV( Volume , 22 ) , -1 ) AND Close>Open AND Cross(RSI(),40)) OR (Cross(MACD(),Signal()) AND Filter;

MarginCall napisał(a):
Odstrzelona głowa z ramion
(Failed Head & Shoulders)

...

MarginCall

dobre, masz jeszcze coś w tym rodzaju?

hevelius,

ja stosuję taki filtr do Buy na akcyjnym i się sprawdza:

Filter=C>0.12 AND V> Percentile(V,120,85);

pierwszy eliminuje groszówki, drugi wybiera z listy zaakceptowanych przez algorytm potencjalnych pozycji do Buy tylko te o lokalnie zwiększonym wolumenie niż 85% od normalnego z (np.) 120 świeczek.
Wartości w przykładzie raczej optymalne dla EOD. Dla innych interwałów czasowych trzeba przetestować.

plynacyzrynkiem,

dlaczego optymalizacja ci "śmierdzi"?

zamiast szukać dziwnych hipotez, należy poczytać
informacje, prognozy i dane(np. Free Float: 34%)

Każdy to chce mieć a Prezes jak by ciągnął, to komunikaty o tym byś czytał...

Sądzę, że nie niżej niż 8,7, ale proszę się nie sugerować.

Dzięki. Tak już trochę lepiej.

Pytam.
Mówienie o obecnych wskaźnikach jest tylko podaniem faktu. Porównanie tamtych z obecnymi i stopą zwrotu lepiej daje ogląd sytuacji i ułatwia własne interpretacje inwestorów. Podkład fundamentalny pod wzrosty w omówieniu historycznym, czyli z czego ten odpał?

W Amibrokerze jest dostępny już od jakiegoś czasu plugin do platformy InteractiveBrokers ( http://www.interactivebrokers.com ):

IBController (auto-trading interface)

A porównaj, jakie były wskaźniki w marcu i czy była podstawa fundamentalna do takiego wzrostu 2 -> 8?

Jedna z lepiej zachowujących się spółek.

Patrząc na stopy zwrotu:

tydzień -8 wynik
miesiąc -22 wynik
kwartał -7 wynik

Wykres ładnie wrysowywał sie w kanał (tu Andrews` Pitchwork), po wypadnięciu z niego, nie było siły na przebicie dolnej ML i powrót do kanału. Powstała ładna chorągiewka, z której zasięg obecnego ruchu określam na 8,7 - 8,8 i odpoczynek.
Tu cena będzie w zakresie ostrych wahań i konsolidacji z lata 2007 (a w zasadzie już jest w tej strefie). Dobre informacje ze spółki pomagają i poziom 10 PLN jest w zasięgu w dalszej perspektywie.
Inwestycja długoterminowa bezpieczna dla mających. Dla wchodzących ostrożność, by nie wpaść akurat w kolejną chorągiewkę, która w okolicy 8,8 może potrwać do 2 miesięcy.

kliknij, aby powiększyć

Przykład trade`ów z wykorzystaniem tej metody opisania rynku. Automatyczne rysowanie takiego kanału zawierają w zasadzie wszystkie programy do AT.

Dla poszerzenia wiadomości, polecam wygooglać sobie hasełko i poczytać. Ja polecam trzy linki:

www.investopedia.com/terms/a/a...

www.forex.nawigator.biz/dyskus...

www.moneytec.com/forums/f59/eu...

Przykład z traidingu on line:

kliknij, aby powiększyć

Radzę jednak poćwiczyć "na sucho", gdyż najważniejsze jest nauczenie się prawidłowego oznaczania kanału AP, czyli oznaczenie median lines (ML,ML low,ML high).

Powodzenia!

Wiesz snake,
Czy mi się chce? Pewnie jeszcze trochę zapału zostało. Dziadek mi zawsze powtarzał - realizuj marzenia. :)
A publikuje, bo nie mam z kim pogadać o tym w domu.

anty_teresa napisał(a):
raul07 napisał(a):
pytanko , natknął się może ktoś na badania skuteczności formacji świecowych ??(oczywiście oprócz tych na atinwestor.pl :) najlepiej dla rynku polskiego dzieki

A nie możesz sobie zrobić samemu? akurat świece nie wymagają dużego nakładu sił. Gorzej z liniowymi. Dla rynku amerykańskiego robił je niejaki Pan Bułkowski. Popełnił z resztą w tym temacie pracę. Tytułu nie pamiętam.
http://thepatternsite.com/

Snake napisał(a):
Zamiast analizować przydatność %D, proponuję zapoznać się z inną - bardzo ciekawą - pochodną oscylatora stochastycznego o nazwie Dynamo. Wyszukał i opisał to Dapi na swojej stronie atinwestor.pl w najnowszym artykule. To jest dopiero fajna rzecz, a nie jakieś tam łapanie po pięć procent...

... btw, z VST dalej nic (zgodnie z wcześniejszymi założeniami czekamy na EMA 250 i niskie StDev)

Witaj snake!
Nie gadaliśmy chyba z rok.
Przeczytałem ten wątek i ponieważ tez długo opierałem swoje racje na stochu podam coś ciekawego do tematu.
Pewnie przeglądałeś moje forum, ale nie wiem, czy zajrzałeś do Strefy Amibrokera, bo tam opublikowałem ten wskaźnik. Spotkałem go bodajże w zestawie oscylatorów na standardowych wykresach on-line chyba na google finanse.

Wskaźnik KDJ

Został on opracowany ze stochastyka ale zawiera jedną dodatkową linię J.
Linii J stanowi odchylenie % wartości D z K%. Wartość J może wykraczać poza [0, 100] dla % K i % D na linii wykresu. Jeżeli J jest ponad 100 lub jest poniżej 0, to jest jeden z najbardziej byczy lub niedźwiedzi sygnał. J wydaje się być opóźnionym wskaźnikiem, ale wydaje się dokładny na dużą zmienność.
Linia K jest jedną z najszybszych i linia J jest najwolniejsza z dwóch linii. Należy przyglądać się, jak w linia D i cena zaczyna się zmieniać i przecina się albo z linią wykupienia (ponad 80) lub wyprzedania (20) pozycji. Inwestor musi rozważyć sprzedaż akcji gdy porusza się wskaźnik powyżej 80. Odwrotnie, rozważyć kupno, jeżeli jest poniżej 20 i zaczyna się ruch w górę o zwiększonym volumenie.

Dobry przykład z ostatnich tygodni:

kliknij, aby powiększyć

Jest to pewne wzbogacenie stocha, a przecież dyskutowaliśmy kiedyś o tym, ze AT powinna się rozwijać i sam to przecież robisz przez rożne transformacje.
Pozdrawiam Panią snake`ową salute

TheBlackHorse napisał(a):
mike05 napisał(a):
Jest obejście tego tematu.

Jakie?

I od razu kolejne pytanie. Często mam problem z dopisywaczem jeśli chodzi o samo dopisywanie... Eh?
Mianowicie podczas aktualizacji pojawia się coś takiego:

kliknij, aby powiększyć

Ostatnio zdarza się to coraz częściej. Czy wina leży po mojej stronie czy to błąd, który wyjaśniony jest w wyświetlonym komunikacie? Think

Obejście przypisania ścieżek afl-i można ustawić sobie na stałe. Trzeba zainstalować AMIbrokera na dysku twardym w partycji ze zmienioną literą dysku (np: M://Amibroker), skopiować na pena i pena przemianować na literę "M" przed uruchomieniem na innym kompie. Ścieżki dostępu z komputera podstawowego pozostaną widoczne przy pracy z pena.

Co do tego komunikatu z dopisywacza, to jest wszystko OK. To jest komunikat mówiący, ze nie ma pliku na BOSSA z danymi tego dnia. Jak klikniesz "NIE", dopiszą się pozostałe dane z poprzednich dni.
Chociaż BOSSA ostatnio daje już częściowe dane w trakcie dnia i komunikat ostatnio się nie pokazuje.

kiedyś może zmienicie zdanie...

jak i ja zmieniłem

owner napisał(a):
no fibo rozrysowałeś dobrze tylko wydaje mi się że wziąłeś pod uwage zbyt krótki okres czasu. nie widać tego na wykresie ale to chyba okres 19-23 pażdziernik a interwał pewnie godzinowy bądź mniejszy. samo rozrysowanie zniesień to żadna gwarancja sukcesu. rozrysuj zniesienia z większej perspektywy np 04 marzec do 22 czerwiec i zobaczysz że w tej chwili jesteśmy w okolicach 38,2
dlaczego piszesz, że "zbyt krótki okres"?
uważam, ze autor chciał zobaczyć analizę konkretnego ruchu ceny we wskazanym zakresie oraz porównać do następnych czy odnieść aktualną cenę do ostatniego ruchu i moim zdaniem jest to pokazane prawidłowo

Aby móc określić kierunek przeważający trejdów, należy śledzić statystykę transakcji Ask i Bid co mało które narzędzie potrafi. Ami to umie pokazać!
Co do bazy, to jest więcej opinii mówiących, ze jej wielkość i wektor nic nie znaczą i nic z jej analizy nie można wysnuć, niż tych przeciwnych. Tak samo odnośnie aktualnej wielkości czy delty LOP (OI).

Dapi napisał(a):
W jaki sposób sformatować dysk aby nie utracić danych w Amibrokerze? Nie chcę aby poginęły żadne ustawienia i przede wszystkim dopisywacz, z którym męczyłem się kilka dni...
Pewnie skopiować i przerzucić na dysk D tylko co? Help Pray .

Sprawdz. Ja kiedyś przerzuciłem wszystko łącznie z bazą tzn. katalog ami plus katalog bazy. Jak nie mógł znaleźć bazy to poprosił zaraz po uruchomieniu o wskazanie i już działał.

Proponuję wrzucic na pena i uruchomić z pena na innym kompie. Jak zadziała to będzie działał wszędzie na ustawiniach takich samych.
Druga droga to napisac do pomocy technicznej Ami.

ps. nie biorę odpowiedzialności ;)
Ami podczas instalacji proponuje domyślną ścieżkę docelową instalacji c:/program files/Amibroker/
To dosyć komplikuje w wypadku chęci lub konieczności przeniesienia folderu z programem do innego miejsca. Proponuje odciąć się od Windozowego kikuta Program Files i wybrać docelowy katalog np. "D:/Amibroker/". Dlaczego tak korzystniej? Jak ktoś dociekliwy dojdzie sam, jak nie mogę wyjaśnić kilka motywów na +.

W przypadku robienia kopii zapasowej, proponuję natomiast wykluczyć z kopii katalog "Reports", który zajmuje przeważnie kilka razy więcej miejsca, niż pozostałe pliki do kupy.
Chyba, że komuś zależy na archiwalnych wynikach backtestów i ma dużo wolnego czasu. Można również pominąć pliki baz danych nie używanych, testowych czy po prostu zapomnianych.

Pomysł z pendrivem niezły. Tylko jak przekopiujesz z folderu twardziela, ścieżki do plików afl program zapamiętuje i nie pokaże wykresów w ich oknach, bo ich nie znajdzie pod zapamiętanymi ścieżkami. Jest obejście tego tematu.

cyklotyk napisał(a):

Polecicie jeszcze jakieś polskojęzyczne forum (grupę dyskusyjną) o AmiBrokerze?
A angielskojęzyczne?

Może tu znajdziesz coś ciekawego...
king

ustaw kursor na "Param" i F1

nocnygracz napisał(a):
No i teraz pytanie, czy waszym zdaniem:

1) Chlopcy pisza wszystkim to samo, aby samemu rowniez wejsc do tej rzeki. W tej sytuacji jesli "naiwnych" oprocz mnie jeszcze sie troche ubiera, moga wywolac wzmozony ruch na spolce i mozemy miec do czynienia ze samospelniajacym sie proroctwem.
2) Chlopcy pisza wszystkim to samo, aby samemu wyjsc z tej rzeki po wyzszej cenie niz weszli.
3) Chlopcy pisza roznym osobom rozne rzeczy czym zwiekszaja swoje szanse na "trafienie".
4) Jestem autorem tej intrygi i tym wątkiem liczę na wzmocnienie efektu.

To oczywiście żart i proszę nocnygraczu, nie miej za złe, ze "zmanipulowałem" twój cytat.

Angel

Nie wiem po co wam to "cudo", jeżeli tylko dla ramki czarnej, to szkoda tylko zajętego czasu i bajtów dla załadowania tego tła.

kliknij, aby powiększyć

No moze i za szeroko opisałem, ale takiego rozwoju wypadków nie należy wykluczać.
A`propos,
Czy wie ktoś, kto jest egzekutorem Fortisa?

ps.
w raporcie jest pozycja środki pienięzne i ekwiwalenty, moze być, że np. weksle.

Czy jakieś środki pieniężne były na lokatach?
Co stało sie ze 150 bańkami z emisji?

edit:

wywalający insajder niekoniecznie ze strony spółki, argue

Chyba trochę więcej.

media.stockwatch.pl/data/2008/...

W ślad za fortisem, może pójść BRE. Kto pierwszy ten lepszy. Bank ma w d... firmę, tylko własne bezpieczeństwo.

Bre ma coś około 17 mln.

Zła sytuacja Fortis na to sie nakłada, zadłużenie ok 14 mln w tym banku w stosunku do środków pieniężnych wykazanych w raporcie pozwala

przewidywać, ze za Fortisem pójdą inne banki. Każdy będzie sie spieszył, aby odebrać swoje.

Wnioski o upadłość do sadu moga posypać się lawinowo.

Szuler,
# rynek zrobił się ostatnio bardzo nieprzewidywalny
# przy tej nerwowości inwestorów trudno przewidzieć co zdarzy się jutro, a co dopiero w tym tygodniu

Oscylatory na wskaźnikach skrócone do minimum i też ciężko coś znaleźć. Infa powodujące rok temu śrubę, dziś przechodzą bez echa, albo wręcz odwrotnie skutkują.

Dobry dzień dziś do wzięcia, ale czy decyzja słuszna, tego nie wywącha.

A w zasadzie co tu dywagować. Wygląda obiecująco. Kontrolnie można mały pakiet nabyć. Zawsze można wygrać, przegrać albo zremisować, jak mawiał nasz najlepszy trener.

W ocenie bilansowej liczy sie dynamika zmiany. Dzis policzone w stosunku do poprzedniej wartości np. 5% (albo i -5%) dynamiki wzrostu, staje sie bazą i wartrością wyjściową do liczenia dynamiki zmiany w nastepnym okresie.
Taki sposób prezentacji danych finansowych (dynamika zmian) w szerszym horyzoncie historycznym opartym o kilka (jak najwiecej ile można mieć danych wstecz) okresów pozwala lepiej spojrzeć na trend w poszczególnych składnikach prezentacji bilansowej. Jeden z elementów DD.
Jezeli o to ci opennetpr chodziło.

Bartosz napisał(a):
tak czytajac o forach mi sie nasunelo, ze najlepiej papier idzie jak na forach jest spokojnie, raz na jakis czas ktos cos napisze:) sprawdzone

chyba nie to jest wykładnikiem kierunku i popularnosci. Raczej odwrotnie.

Jezeli jest wybicie, wzrasta ilość obserwatorów i uczestników a co za tym idzie, piszących :)

Ilość postów na jakimkolwiek forum nie jest na pewno żadnym wskaźnikiem. Juz prędzej ilość użytkowników obecnych jest jakimś wskazaniem, ze coś sie dzieje, ale czy dobrego czy złego, nie wskazuje.

Nie mylcie kosztów zarządu z kosztami Zarządu. To nie tylko to co by sie z nazwy nasuwało. To są koszty ogólnego zarządu (administracyjne) - obejmują głównie wynagrodzenia pracowników administracji, materiałów biurowych, ale także np. koszty prenumeraty czasopism, reklamy, obsługi prawnej, księgowości, audytów, koszty utrzymania związane z uczestnictwem w związkach, stowarzyszeniach czy koszty związane z faktem bycia spółka publiczną na GPW itp.
Jeżeli każda z konsolidowanych spółek posiada własne koszty w tym zakresie, połączenia daje oszczędności przez wyeliminowanie powtarzających sie wydatków w każdej z nich.

Radze ostrożność w decyzjach. Pomimo wykazanej sporej kwoty przychodów (brawo- spółka zaczyna zarabiać), proszę zwrócić uwagę na przepływy pieniężne związane z lewarowaniem. Grupa spłaciła 7,5 mln pożyczek, ale zaciągnęła następne na 14,7 mln (circa). plus ~64 mln kredytu kupieckiego.
Kredyty ostatnio sprawa drażliwa i niebezpieczna. Zmiana LIBOR, WIBOR działa na niekorzyść.
Pozytywna różnica należności w stosunku do zobowiązań+zapasów.
Do wyniku należy uwzględnić też wartosć amortyzacji w okresie, co jest też przychodem przedsiębiorstwa (3,66 mln).

Nie rozumiesz, co chce powiedzieć. Kredyt bankowy. Zarówno spółki jaki np. odbiorcy produktów spółki moze być zagrozeniem. Poszukiwać by można od biedy w raportach bierzących wstecz, ale to trzeba by sie cofnac kilka lat, wiec bez sensu.
Konkretnie pozycja bilansowa

PASYWA
B
II
2.
a
oraz
III
2.
a

Jak to wygląda, nie ma znaczenia. Pochodzi z serwisu płatnego i tylko przykład. Nie krytykuje i nie sugeruje co tu ma być, bo to wasze, podałem tylko przykładowo.
Ale nie w tym rzecz. W obecnym kryzysie, ważna sprawa to jak wyglądają zobowiązania spółki (grupy) pochodzące z kredytów bankowych a tego w raportach nie ma, bo w pozycje zadłużenia na dzień bilansowy, wchodzą nie tylko kredyty bankowe, ale również np. kupieckie, poręczenia, przejściowe zobowiązania płacowe, podatkowe, itp, których termin płatności wypada poza datą bilansowa a dotyczą sprawozdawanego okresu. Jak pisałem, te wartości są widoczne w szczegółowym bilansie. Te z kolei trzeba by oglądać w KRS, bo spółki ich nie publikują inaczej, niż wymaga to przepis dla spółek publicznych.

Z raportów nie bardzo mozna wyciagnąć wartość lewarowania bez wglądu w sam bilans, a o takie zadłuzenie mi chodzi. Z raportów najbliżej to chyba long-term debt to equity ratio.

coś takiego np:

kliknij, aby powiększyć

dla porównania spółka z tega samego koszyka

kliknij, aby powiększyć

Witam,
WatchDog, jak będziesz analizował raporty, obecnie jednym z wazniejszych wskazówek myśle, należy szukać w stopniu zadłużenia. Papiery na duzych kredytach, w perspektywie czekają zwiększone koszty, a nawet może dojść do perturbacji na linii spółka -> bank i ryzyko rośnie.

Moze jakiś współczynnik wspólny dla wszystkich?

WatchDog napisał(a):
Jestem buldogiem, a nie chartem :cyclopsan

pomału się przegryzę.
tylko dwie rzeczy:
- wyceny: w jakim kontekście, i na jakim przykładzie, żeby nie popaść w akademicką teorię, od której się usypia?
- coś za coś: masz super bloga, zapodaj czasem tutaj coś o AT, bo jestem głodny tych tematów - ale na razie przekąskę, bo dania głównego jeszcze nie dam rady przełknąć... :drunken:

Cytat:
Ignorowanie analizy technicznej być może zaprzepaszcza szanse na nowe drogi rozwoju - w połączeniu hybrydowym z analizą fundamentalną może być inspirujące.

Ja nic nie sugeruję. Wyrażam tylko swoje zdanie. :)

(Ten komentarz nie jest rekomendacją podjęcia jakiejkolwiek decyzji inwestycyjnej. Używasz jej na własne ryzyko.)

Artur napisał(a):
Na ile oceniacie zasieg obecnej fali wzrostowej ? 25 ?
Dzisiaj jest troche lepsze popyt. Ja juz chyba nie bede kupowal.
Postaram sie zlapac gorke i sprzedac, a potem znow
odkupic. Zobaczymy czy sie uda.
Zastanawiam sie jednak czy to ma sens. Na Sygnity ostatnio
sa niskie obroty, zbyt niskie zeby w ciagu sesji udalo sie
za rozsadna cene kupic wiecej niz 1000 akcji nie windujac
za bardzo ceny.

Chcesz, aby rosło, ale cudzymi pieniędzmi?:hello1:

owner napisał(a):
mike05 napisał(a):
możliwy dalszy scenariusz:

jaki ten scenariusz bo trudno sie dopatrzec??

generalnie wydaje mi sie ze kurs dalej bedzie rosl a do tych szoolerowych szostek to nie predko :)

Narysowany wczoraj poziom 8,6 jest na linii oporu(gruba niebieska), jeżeli dziś zamkniecie będzie powyzej (i również, im wyżej, tym lepiej), Dalszy mozliwy przebieg w górnym białym kwadracie ograniczonym poziomem zasiegu wybicia z trójkąta w ciagu 4 nast. sesji. Jezeli na 4 sesji bedzie w okolicy tego poziomu(druga elipsa przerywana), potwierdzi to również przciecie linii zasiegu z 2 linią wachlarzy Fibo, który to już sie sprawdził raz na pierszej linii wachlarza (pierwsza elipsa przerywana).

właśnie widać było w końcówce sesji, ze cześć nie uwierzyła i pozycje były zamykane.

możliwy dalszy scenariusz:

kliknij, aby powiększyć

martwi volumen, percentyl 85% ze 100 dni to 40K, dziś niecałe 23K

mike05 napisał(a):
Witam,
z punktu widzenia AT, kurs na intraday wyrysował lokalny trójkąt od 11-go września. Dziś nastąpiło wybicie góra z tego trójkąta. Następnym oporem jest linia górna ograniczenia kanału wyrysowanego z dłuższej perspektywy, a to jest ok 8,3 (piszę z pamięci, nie mam przed sobą tego wykresu). Jeżeli ten poziom zostanie przecięty, możliwy zasięg ruchu do ok 9,3 - 9,4.

...
Aby scenariusz sie sprawdził, zamkniecie dziś powyżej 8,3, im wyżej od tego, tym lepiej. Aktualnie jest 8,37. Na pewno nie moze spaść poniżej 8,18, to powrót do kanału ograniczonego gorą przez 21 tyg. EMA.

GoldPivot3afterFIBO!
Date: 2008-09-25 14:26:00

PROSPER - PROSPER
O:8.3, H:8.37, L:8.3, C:8.37

Aktualna sytuacja rynkowa dla PROSPER (240-minute) jest
średnio zniżkująca.

Kierunek ruchu:

Dodatni indeks kierunkowej linii ruchu (+DI) jest aktualnie powyżej ujemnego indeksu kierunkowej linii ruchu (-DI)
Ich przecięcie powyżej 50 świeczek wstecz.

Welles Wilder (autor 'Directional Movement Indicator') sugeruje kupno, kiedy +DI rośnie ponad -DI oraz sprzedaz, kiedy +DI spada ponizej -DI.

Przeciecie nastąpiło więcej, niz 3 świeczki temu, wiec jest za późno zająć pozycję wg tego sygnału.

Siła trendu:

Wartośc ADX wynosi obecnie 31.325 i rośnie.
To sugeruje, że trend jest dość silny.

Ten komentarz nie jest rekomendacją podjęcia jakiejkolwiek decyzji inwestycyjnej. Używasz jej na własne ryzyko.

OK, jutro wkleję nowy obrazek mniejszy z aktualna sytuacja. Nie mam tej analizy na tym kompie. A komentarz 7 postów wyżej. Wklejka jako ilustracja. Wykres 4-ro godzinny, co do różności na nim widocznym, to główna wstęga to kanał WMA 27 okresów, w środku kanał Keltnera 20 ale w okresie tygodniowym.
Jakby jakieś pytania, postaram się więcej przybliżyć.

Pozdr.

Witam,
z punktu widzenia AT, kurs na intraday wyrysował lokalny trójkąt od 11-go września. Dziś nastąpiło wybicie góra z tego trójkąta. Następnym oporem jest linia górna ograniczenia kanału wyrysowanego z dłuższej perspektywy, a to jest ok 8,3 (piszę z pamięci, nie mam przed sobą tego wykresu). Jeżeli ten poziom zostanie przecięty, możliwy zasięg ruchu do ok 9,3 - 9,4.

pozdrawiam

ps.
Szuler, gratuluję dobrej analizy (wpisy na 1 stronie wątku) i jak czytam, a czytam to miejsce dobrych kilka dni, poziom 9,4 gdzieś był wspomniany wczesniej.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 17 marca 2011 00:34:18
Liczba wpisów: 69
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,822 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat