pixelg
arkusz excela do zarządzania kapitałem na giełdzie - Warsztat - Forum StockWatch.pl
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

1 2 3 4 5 6 7 8 9

arkusz excela do zarządzania kapitałem na giełdzie

The Winner
0
Dołączył: 2009-08-15
Wpisów: 167
Wysłane: 1 marca 2010 16:45:48
Po wpisaniu symbolu MCI ściągane są jakieś dziwne kursy o kilkaset procent wyższe od aktualnego...

marcink
0
Dołączył: 2009-03-11
Wpisów: 1
Wysłane: 1 marca 2010 17:19:44
The Winner napisał(a):
Po wpisaniu symbolu MCI ściągane są jakieś dziwne kursy o kilkaset procent wyższe od aktualnego...


To dlatego, że z arkusza notowań pobiera wartość dla EMCINSMED, która jest wyżej na liście niż MCI. Niewiele jest spółek z taką korelacją nazw
Przejdź do zakładki "notowania" i zmień EMCINSMED na coś innego. No chyba, że masz także walory EMCINSMED wtedy skopiuj całą linię dla MCI i wklej powyżej EMCINSMED. Ale to i tak działa aż do momentu aktualizacji notowań.

rp74
0
Dołączył: 2009-02-03
Wpisów: 60
Wysłane: 27 marca 2010 08:31:13
kijekjjk napisał(a):
edgaross napisał(a):
Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób zaczynasz kolejny rok? Wpisujesz wszystko dalej na tym samym arkuszu czy też zamykasz jeden i otwierasz drugi - a jeżeli tak to w jaki sposób wpisujesz do nowego roku niezamknięte pozycje z roku poprzedniego?Think


Zrobiłem tak: otworzyłem nowy arkusz, wpisałem transakcje na akcjach, które posiadam od poprzedniego roku..ofkoz w bilansie pojawia się strata, ze względu na wydatki na prowizje..ale te prowizje uwzględnione zostały w poprzednim roku..więc dorzuciłem jeszcze pozycje korekta, na której tworze sztuczny zysk taki sam jak kwota wydana na zakup akcji z poprzedniego roku. W ten sposób mam akcje w portfelu i w bilansie jestem na zero..czyli tak jak powinno być.


Witam, przede wszystkim, wykonałeś świetną robotę, arkusz jest znakomity. I wielki szacunek za to, że dzielisz się z innymi.

Mam prośbę dotyczącą zakończenia roku, nie mogę sobie z tym poradzić. Mógłbyś wyjaśnić, gdzie dokładnie co wpisać, aby bilans się wyzerował?
Wielkie dzięki.


kijekjjk
0
Dołączył: 2009-01-05
Wpisów: 336
Wysłane: 29 marca 2010 17:40:28
wybaczcie ze dopiero teraz;)
wpisalem w wiersze 3 i 4 w arkuszu akcje dane dotyczace spolek..a nastepnie w arkuszu opis sprawdzilem pobrana prowizje..
i pozniej sobie wygenerowalem zysk rowny naliczonej wczesniej prowizji + 10 (no bo zrobie kolejne fikcyjne transakcje kupna i sprzedazy, wiec kolejne niepotrzebne "-10" w bilansie) na spolce roboczo nazwanej "zerowanie"
ot prosto..i skutecznie..tylko wiem..oszukuje jesli chodzi o stope zwrotu w styczniu:P
arkusz akcje
media.stockwatch.pl/data/2010/...
arkusz opis
media.stockwatch.pl/data/2010/...
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

limagraf
0
Dołączył: 2009-09-26
Wpisów: 412
Wysłane: 30 marca 2010 07:40:25
Witam,
udalo mi sie sciagnac plik, ale nie moge go otworzyc gdyz ma rozszerzenie .rar.
Jak go mozna otworzyc?
Dziekisalute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

kijekjjk
0
Dołączył: 2009-01-05
Wpisów: 336
Wysłane: 30 marca 2010 14:39:26
limagraf napisał(a):
Witam,
udalo mi sie sciagnac plik, ale nie moge go otworzyc gdyz ma rozszerzenie .rar.
Jak go mozna otworzyc?
Dziekisalute

=> google => wpisujemy "winrar download" => sciagamy => instalujemy => rozpakowywujemy archiwum rar :)
wave
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

rp74
0
Dołączył: 2009-02-03
Wpisów: 60
Wysłane: 30 marca 2010 21:17:44
Dzięki za poprzednią odpowiedź, wszystko już gra.

Mam jeszcze pytanie dotyczące komórki 'Wolne środki' w arkuszu 'Ogółem'.
Z moich obliczeń wynika, że przy zakupie akcji, prowizja odejmowana jest dwukrotnie. Najpierw z wartości akcji w arkuszu 'Portfel', następnie z arkuszu 'Opis'. W związku z tym kwota wolnych środków jest za niska. Jak sprawdziłem, wszystko się wyrówna po sprzedaży, tym niemniej jednak, jeśli mam sporo zakupionych akcji, różnica będzie spora (będzie wynosiła dokładnie równowartość prowizji za zakupione akcje).
Czy jest tu jakiś błąd, czy też źle liczę?

kijekjjk
0
Dołączył: 2009-01-05
Wpisów: 336
Wysłane: 1 kwietnia 2010 00:58:17
poniżej 'krótka' instrukcja jak uniknąć zauważonego przez rp74 błędu..chyba wszystko rozpisalem jak trzeba;)..ale jakby sie pojawialy jakies watpliwosci to pytac, to postaram sie lepiej wytlumaczyc, lub ewentualnie umieszcze nowa wersje arkusza.

w arkuszu OPIS wypełniamy kolumne L w sposób następujący:
L1: "bilans bez prowizji"
w następnych wierszach wpisujemy odpowiednio...gdy:

1)
mieliśmy jakieś akcje z tamtego roku i dokonaliśmy 'fikcyjnych' transakcji, aby pojawiły się nam w portfelu, to:
do pozycji Lx wpisujemy zera w kolumnie L, gdzie "x" oznacza numer wiersza w którym dokonaliśmy zerowania prowizji, aby bilans roczny był na zero..(czyli zgodnie z wklejonymi przeze mnie wcześniej, przykładowymi screenami, x=4)
w pozycji L(x+1) wpisujemy:
=JEŻELI(akcje!K(x+2)>0;SUMA(Lx;C(x+1);D(x+1);Lx)
w pozycji L(x+2) wpisujemy
=JEŻELI(akcje!K(x+3)>0;SUMA(L(x+1);C(x+2);D(x+2);L(x+1))
itd..
i taką formułę przeciągamy do wiersza 1500 w kolumnie L

2)
nie mieliśmy żadnych akcji z poprzedniego roku na koncie i zaczynamy rok rozliczeniowy bez spółek w portfelu
L2: =JEŻELI(akcje!K3>0;SUMA(C2;D2;L2);L2)
L3: =JEŻELI(akcje!K4>0;SUMA(L2;C3;D3);L2)
L4: =JEŻELI(akcje!K5>0;SUMA(L3;C4;D4);L3)
itd..
i taką formułę przeciągamy do wiersza 1500 w kolumnie L

............................................................................

Następnie w arkuszu OGÓŁEM w pozycji D1 wpisujemy:
=SUMA(D3:D1500;kontrakty!Q1500;opis!L1500;dywidenda!F1500)
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

kijekjjk
0
Dołączył: 2009-01-05
Wpisów: 336
Wysłane: 14 czerwca 2010 15:34:49
www.filefactory.com/file/b20c2...

Przewijamy na dół strony, klikamy 'Download now with FileFactory basic'

haslo z pierwszej strony sie nie zmienilo
...
PS1 przepraszam ze dopiero wrzucam link do sciagniecia arkusza
PS2 blad wskazany przez rp74 nie zostal naprawiony..moze w wakacje znowu znajde czas na zabawy w excelu
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"
Edytowany: 14 czerwca 2010 15:36

wojder
0
Dołączył: 2009-06-09
Wpisów: 1
Wysłane: 15 czerwca 2010 11:26:19
Myślałeś, aby wzbogacić arkusz o pozycje produktów strukturyzowanych, np. na ropę czy złoto? Zainwestowałem cześć kapitału w te instrumenty, ale zapisać w arkuszu się ich niestety nie da. Jakaś rada?


Prochniak
0
Dołączył: 2010-07-01
Wpisów: 9
Wysłane: 1 sierpnia 2010 17:51:02
W zakładce opis mam komunikat o błędnych danych w "Liczba dni od poprzedniej transakcji na danej spółce".
Nie wiem czy ktoś oprócz mnie miał ten problem, ale jak tak to proponuję następujące rozwiązanie:
w kolumnie G wierszu 2 formułę zaproponowaną przez mistrza kijekjjk zastępujemy następującą
Cytat:
=JEŻELI(F2="sprzedaż";DATA(FRAGMENT.TEKSTU(akcje!B3;7;4);FRAGMENT.TEKSTU(akcje!B3;4;2);FRAGMENT.TEKSTU(akcje!B3;1;2))-DATA(FRAGMENT.TEKSTU(akcje!V3;7;4);FRAGMENT.TEKSTU(akcje!V3;4;2);FRAGMENT.TEKSTU(akcje!V3;1;2));"")
i kopiujemy ją na pozostałe wieksze.
rozwiązanie to ma jedną wadę, mianowicie data w kolumnie B w arkuszu akcje zawsze musi być dwucyfrowa, czyli jak dzień jest mniejszy od 10, to trzeba ją poprzedzić zerem

toopaz
0
Dołączył: 2009-05-20
Wpisów: 19
Wysłane: 2 sierpnia 2010 23:41:12
Witam
od dawna szukałem podobnego arkusza ten jest idealnie dopasowany do moich potrzeb
używam planszy Bergfana ale ten arkusz jest zarąbiasty
szacunek i podziękowanie dla kijekjjk wykonałeś niesamowitą robotę, dzięki serdeczne
dopiero ogarniam i ćwiczę i nie wszystko jeszcze kumam
będę jeśli można dopytywał się o pewne sprawy
dzięki jeszcze raz

janus_z
0
Dołączył: 2010-07-24
Wpisów: 162
Wysłane: 4 sierpnia 2010 13:43:12
Witam
Mam problemy ze ściągnięciem , pewnie limit się dalej wyczerpał, proszę o odświeżeniePray

sauron80
0
Dołączył: 2009-09-24
Wpisów: 51
Wysłane: 5 sierpnia 2010 13:34:34
U mnie nie aktualizują się notowania, są dane ze stycznia, może miał ktoś podobny problem ?
Nie znajduje spółki z NC ORL i oczywiście Taurona :)
Edytowany: 5 sierpnia 2010 13:35

Prochniak
0
Dołączył: 2010-07-01
Wpisów: 9
Wysłane: 5 sierpnia 2010 19:50:43
368 TAURONPE TPE
i z tego co zauważyłem to nie ma NC
Edytowany: 5 sierpnia 2010 19:51

kijekjjk
0
Dołączył: 2009-01-05
Wpisów: 336
Wysłane: 8 sierpnia 2010 01:37:22
witam
cieply, wakacyjny weekend..wiec wolontariat dla stockwatch uskuteczniam ponownie :)

do rzeczy:
1) gdy nadejdzie potrzeba zmienic plik na nowy (np na poczatku roku lub gdy pojawi sie aktualizacja) to jest skoroszyt "przeszlosc", w ktorym wpisujemy najwazniejsze informacje (co, za ile itd),klikamy przycisk..i uzupelnia nam sie arkusz o posiadane przez nas pozycje;
2) Symbol MCI i EMCINSMED juz sie nie pomyla..i inne podobne tez nie powinny;
3)blad wskazany przez rp74 istnial caly czas, nawet po zaksiegowaniu sprzedazy..spowodowany byl moim upartym dazeniem do wyswietlania sredniej wartosci akcji z uwzglednieniem prowizji..juz sie przy tym nie upieram..i blad zniknal;
4) @wojder - ja nie gram na tym.. nie mam pojecia co i jak..napisz jak widzisz taki skoroszyt, w ktorym ksiegujesz pozycje na produktach strukturyzowanych;
5)@Prochniak - nie bardzo wiem jaki blad widzisz, bo ja go nie widze;)
przyslij mi prosze arkusz w ktorym wystepuje ten blad, to bede mogl cos zdzialac w tej kwestii;
6)@ janus_z - juz sie robi.
7)@ sauron80 & Prochniak - zgadza sie nie ma NC, a raczej nie bylo..juz jest (wymusilo to dopisywanie na jakim rynku dokonujemy transakcji).


Oczywiscie - najlepszymi testerami jestescie Wy. Uwagi, zyczenia lub inne pomysly do rozwoju arkusza piszcie smialo.

Zapraszam do pobierania pliku:
Uwaga! Treść tego wpisu jest dostępna tylko dla posiadaczy abonamentu do Strefy Premium.

Zamów abonament aby uzyskać natychmiastowy dostęp do wszystkich treści i narzędzi serwisu.

(Liczba znaków: 103)

">www.filefactory.com/file/b2e93...
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

sauron80
0
Dołączył: 2009-09-24
Wpisów: 51
Wysłane: 8 sierpnia 2010 08:44:08
To co ja zauważyłam i u mnie nie działa prawidłowo:

1. Nie ma daty sprzedaży więc transakcje są zawsze jako dt i jest zawsze zła prowizja liczona (możliwe,że jest liczone od daty wpisu, a ja wszystkie zaległe wpisy z całego roku wykonałem jednego dnia)

2. Notowania w arkuszu się nie aktualizują automatycznie i muszę je wpisywać ręcznie, dlatego też nie miałem Taurona, ponieważ poprzedni arkusz był ze stycznia.

3. Nie działa mi arkusz dane miesięczne (dotyczy starego i nowego arkusza), wyskakuje Run-time error 13, Type mismatch


sauron80
0
Dołączył: 2009-09-24
Wpisów: 51
Wysłane: 8 sierpnia 2010 09:39:00
Przy akcjach WLB WILBO pisze nie znaleziono wśród Tickerów w arkuszu portfel, mimo iż akcje te są w notowaniach.

kijekjjk
0
Dołączył: 2009-01-05
Wpisów: 336
Wysłane: 8 sierpnia 2010 12:08:17
ad 1. jezeli transakcje zostaly wpisane z jedna data, no to sa traktowane jako DT (i tak tez jest liczona prowizja)..to chyba jest poprawny i logiczny sposob dzialania. nie widze tutaj zadnego bledu

ad 2. i ad 3. - u mnie dziala..wiec nie wiem gdzie jest problem..moze tu: z ktorej wersji arkusza korzystasz? wszystko jest tworzone dla excela 2007, a za plik dla excela 2003 "nie odpowiadam" - w ogole nie sprawdzam jak dziala. jest to tylko zapisany plik w starszym formacie (dorzucony, bo ktos kiedys prosil). niestety nie mam tyle czasu, aby zajmowac sie osobno wersja dla starego excela.dlatego jesli sa jakies problemy, to moge jedynie zasugerowac zmiane excela na nowszego.

jezeli problem pojawia sie w wersji dla excela 2007, to prosze o wyslanie na maila wypelnionego pliku, w ktorym pojawiaja sie bledy. (droga mailowa wowczas mozemy dojsc co i gdzie jest nie tak, aby tutaj nie balaganic)

..
sauron80 napisał(a):
Przy akcjach WLB WILBO pisze nie znaleziono wśród Tickerów w arkuszu portfel, mimo iż akcje te są w notowaniach.


zgadza sie..przybylo troche spolek w notowaniach (co mi umknelo;) i niektore 'wyszly' poza zakres poszukiwan. blad znaleziony i naprawiony. poczekam na wyjasnienie watpliwosci, ktore ma sauron80 i umieszcze naprawiony plik ponownie.
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

wasilewski
0
Dołączył: 2009-08-20
Wpisów: 324
Wysłane: 1 września 2010 19:47:28
Też mam coś takiego, tyle że bardziej niechlujne i mniej zaawansowane :)
Ludzie generalnie niedoceniają Exela...
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Nie możesz tworzyć nowych wątków.
Nie możesz odpowiadać w wątkach.
Nie możesz usuwać swoich wpisów.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz tworzyć ankiet.
Nie możesz głosować w ankietach.

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,758 sek.

PORTFEL STOCKWATCH
Data startu Różnica (%) Różnica (zł) Wartość
01-01-2017 +169,17% +33 833,23 zł 53 833,23 zł
Logowanie

Zaloguj
Zapamiętaj | Rejestruj | Aktywuj | Odzyskaj hasło