Frog napisał(a):Indeksy odrobiły już połowę pandemicznych strat. Byki chwytają się każdej możliwej informacji aby rosnąć. Ja już miałem 3 telefony od osób do tej pory będących poza giełdą, czy mają kupować akcje bo tanio jest. Na giełdę weszli już wszyscy ich znajomi którzy też dopiero zaczęli przygodę z giełdą - polikwidowali lokaty, bo się nie opłaca i kupują akcje.
Jak dla mnie perspektywa nie uległa zmianie - indeksy na dzisiaj wyceniają lekkie spowolnienie, nie recesję. W perspektywie średnioterminowej sądzę, że będziemy niżej. Zastanawiam się tylko, na ile sił starczy młodym bykom.
A może obecne wzrosty to jest namiastka tej słynnej euforii, kiedy to wszyscy kupują akcje i po czasie okazuje się końcem rynku byka? A nie myślisz, że FED wszystko kupi?
|
|
Powstała właśnie grupa mailingowa dla drobnych akcjonariuszy, którzy nie godzą się na zaproponowaną cenę 41,10 zł. Nieważne czy masz 100 szt. czy 10 000 szt. akcji Integera. Dołącz do nas! Tylko działając wspólnie możemy uzyskać dużo korzystniejszą cenę. Jeżeli chcesz przystąpić do naszego grona to wystarczy, że napiszesz maila do głównego organizatora: tsuchy@poczta.fmJeśli znasz innych akcjonariuszy to proszę przekaż im powyższą informację i zaproś do naszej inicjatywy. Każda osoba i każda akcja się liczy!
|
|
Wojetek, chyba leci jakiś inny scenariusz. Jak widzisz dalszy rozwój sytuacji? Wojetek napisał(a):BRA week  kliknij, aby powiększyćSzybka odp bo mam go też na celowniku. Po wybiciu z początku sierpnia na dużych obrotach (wręcz książkowe) nastąpiła realizacja zysków (wolumeny + świece z 12 i 16.08), od tego czasu trwa korekta. Dzisiejsza świeca nie wygląda idealnie z racji podażowego górnego cienia, choć wzrost 5% na słabej sesji robi i tak wrażenie. Jeśli cień zostanie zanegowany korpusem wzrostowej kolejnej świecy mamy sygnał że to koniec korekty i wzrosty powinny być kontynuowane do poziomu 34-35zł. W słabszym scenariuszu możliwa korekta ABC (z dzisiejszym B ?) i C na poziomie 19-21 zł. Generalnie jak ktoś ma i kupił np 4.08 to bym trzymał, sam nie mam to celuję w koniec korekty :).
|
|
Dzięki :-)
|
|
Wojetek, mógłbyś spojrzeć na wykres Braster?
|
|
The Winner napisał(a):Szutnik, a co myślisz o konsolidacji na Brasterze? Czy tutaj nie będzie podobnie? Rynek chyba potwierdza :-) Jakie jest Twoje zdanie Szutnik? Wkleisz swoje kreski?
|
|
Szutnik, a co myślisz o konsolidacji na Brasterze? Czy tutaj nie będzie podobnie?
|
|
No to kiedy dno bessy?
|
|
Wojtek, a jak widzisz dalej Braster?
|
|
Temat:
BRASTER
Braster – innowacja na skalę XXI wiekuCytat:Polscy naukowcy stworzyli pierwsze na świecie urządzenie, które w sposób znaczący zwiększy możliwość wykrycia raka piersi na bardzo wczesnym etapie. Skuteczność produktu potwierdziły już badania kliniczne przeprowadzone w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w 2013 r. O innowacji testera kobiety będą się mogły przekonać już za rok. To wtedy do sprzedaży komercyjnej trafi produkt firmy Braster.
|
|
Temat:
BRASTER
Czy są technicy na sali? Jak to widzicie? Wklei ktoś jakieś kreski?
|
|
Temat:
BRASTER
Cytat:East Value Research: BRASTER SA - Initiating Coverage - Fair value PLN 32-PLN 40 per share Rekomendacja
|
|
Czy mógłbym prosić o analizę Braster i Arctic?
|
|
Temat:
LESS
Frog napisał(a):@mwpol
Przypominam, że o własnych transakcjach na wątkach spółek nie rozmawiamy. Frog, co sądzisz o obecnej sytuacji z Groclinem?
|
|
Temat:
LESS
Ile to jeszcze będzie spadać? Jest jakiś technik na sali?
|
|
A ja poproszę o Groclin.
|
|
A ja o analizę Groclinu :-)
|
|
Scarry napisał(a): Wiem równiez jak bardzo nieładnie buldi potrafił zachować się tutaj, w czasie dyskusji politycznej PO-PIS, kiedy zaczął interlokutorów obrzucać błotem tylko za wyrażanie opinii niezgodnych z jego poglądami pro-pisowskimi.
Bardzo nieładnie, to jest sekować kogoś za jego poglądy, tak jak próbujesz to właśnie zrobić z Buldim. Dopóki zwolennicy PO będą tak agresywni, to niestety cienko widzę szanse na pojednanie narodowe :-(
|
|
Szutnik - wkleisz update swojej analizy Groclinu?
|
|
Szutnik - czy w jakiś sposób zmieniła się Twoja percepcja od tego wpisu na temat Groclinu pod wpływem zachowania kursu w ostatnich miesiącach? Za którym poziomem docelowym wzrostów obstawałbyś dzisiaj? Szutnik napisał(a):Dokąd to może sięgnąć? Kilka prawdopodobnych rejonów: 1. Zakładając, ze obecny ruch ma identyczny rozmiar jak wzrost z lat 2009-11 (czyli układ 1:1), zasięg wychodzi na okolice 34 zł. Na poziomie 34,80 zł mamy istotne stare minimum z 16.06.2006 i testowanie od dołu tego rejonu byłoby całkiem prawdopodobnym zwieńczeniem wzrostów, zaczętych w 2009 r. 2. Podobny zasięg wychodzi przy założeniu, że wzrost od 2009 to korekta potężnych spadków z lat 2004-09. 23,6% tych spadków będzie zniesione na poziomie 37,8 zł, a 38,2% na poziomie aż 59 zł. Ponieważ uważam, że wzrosty GCN od 2009 r. to jedynie korekta spadków z lat 2004-09, nie widzę za bardzo szans wyjścia ponad ten drugi poziom bez wcześniejszego powrotu do rejonu dna z 2009 r., a więc okolic plus minus 2 - 3 zł za kilka lat. Wiem, że na dziś brzmi to jak bajka o żelaznym wilku :-)  kliknij, aby powiększyć3. Analiza proporcji Fibonacci’ego wskazuje na jeszcze jedną ciekawą okolicę – rejon 43-45 zł jako możliwy zasięg wzrostów. Taki zasięg sugeruje np. 1618% spadków z lat 2011-12 oraz 4236% wzrostów z okresu lipiec 2012 – marzec 2013, odłożone w górę od szczytu z marca 2013. Inne proporcje wskazują na rejon już ciut powyżej 30 zł. Za najbardziej prawdopodobny rejon zakończenia wzrostów GCN uważam strefę 30-38 zł
|
|
Dzięki za analizę. Robi wrażenie.
|
|
The Winner napisał(a):Szutnik, nie uważasz, że ciekawą sytuację mamy obecnie na Groclinie? Szutnik, podejdziesz jakoś do tematu Groclina? Wkleisz swoją analizę?
|
|
Szutnik, nie uważasz, że ciekawą sytuację mamy obecnie na Groclinie?
|
|
Temat:
GRAAL
Pomimo wszystkich zastrzeżeń co do wyników spółka zarabia i jest bardzo niedowartościowana. Co rynek zatem dyskontuje, że cały czas spada?
Buldi, czy Twój wykres cały czas aktualny?
|
|
Temat:
GRAAL
Jak to widzicie po dzisiejszej sesji?
|
|
Ja obstawiam Lenę - przemysł elektromaszynowy, spółka skorzysta z rewolucji LED-owej i będzie jedną z gwiazd tej hossy (nie była gwiazdą żadnej z poprzednich hoss)
|
|
Szutnik, zauważyłeś, że wstęga Boolingera na Lenie w ostatnim dniu znacząco się zwęziła? Nadal prognozujesz korektę?
|
|
Szutnik, wchodzisz z Lenę zgodnie ze swoją analizą?
Na wątku tej spółki Krewa nie zgodził się z koncepcją dużego ORGR-a na tej spółce. Jak byś to skomentował?
|
|
Temat:
LENA
A mógłbyś pokazać swoją analizę?
|
|
Temat:
LENA
Dziś spółka przebija linię szyi olbrzymiego ORGR z zasięgiem na minimum 5 PLN. Jakiś czas temu narysował już odpowiedni wykres Szutnik: Lena ORGR
|
|
Temat:
KERDOS
Dapi, zrobiłbyś jakieś AT dla tej spółki po dzisiejszej sesji?
|
|
Temat:
HAWE
To teraz w kierunku górnego ograniczenia kanału wzrostowego :-)
|
|
Temat:
HAWE
|
|
Temat:
Okazje
Adrian S, pop: gdzie widzicie teraz wsparcie na Grajewie?
|
|
Temat:
CEDC
No i jak to teraz zanalizujesz Mir? Co mówią Twoje kreski po dzisiejszej sesji?
|
|
No to jak już nawet WD zwątpił, to jestem przekonany, że mamy właśnie dno bessy na nieruchomościach. Teraz tylko do góry ;-)
|
|
Temat:
CEDC
biedak, a jaki widzisz zasięg tego orgr-a?
|
|
Bankrucik, na co liczysz na CEDC i w jakim terminie?
|
|
Temat:
CEDC
Mamy info o ustanowieniu zabezpieczeń na rzecz Deutsche Bank: CEDC - ustanowienie zabezpieczeńZdaje się, że jakoś przedwczoraj Deutsche Bank wydał rekomendację sprzedaj dla CEDC. Czy ktoś z ekipy StockWatch mógłby skomentować?
|
|
Temat:
CEDC
William Carey, prezes CEDC widzi efekt synergii w razie akceptacji oferty Russian Standard: Wywiad z Wiliamem Careyem z CEDCCytat:CEDC wciąż rozważa propozycję Russian Standard, która zaproponowała objęcie nowych akcji spółki w zamian za swoje aktywa. - Dostrzegamy potencjalne efekty synergii wynikające z silnej pozycji CEDC na rynku rosyjskim w segmencie wódek i pozycji wiodącego dystrybutora wyrobów spirytusowych oraz portfolio marek premium, jakie ma Russian Standard - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prezes CEDC William Carey.
|
|
To weź sobie CEDC ;-) Jeśli będzie fuzja z Ruskimi, to w krótkim czasie sporo zarobisz.
|
|
Temat:
CEDC
Mamy info: InfoPodobno takie umowy zawiera się w USA na krótko przed fuzjami, co sądzicie? Czy jakiś technik mógłby spojrzeć na sytuację kursu w PL i US?
|
|
Temat:
CEDC
Liczę na wsparcie, 50% zniesienia wzrostów i mam nadzieję, że dwie sesje pod rząd w Stanach po -10% bez katastroficznego infa się nie zdarzą, a szansa na kolejny komunikat, po którym pójdzie ostro do góry niezerowa istnieje. Ładnie odrobiłem połowę strat po tegorocznych wyprzedażach na tej spółce. Najpierw z 10.66 na 15.10, później z 17.50 po infie na 20.85. Liczę na więcej. Myślę, że z opisanych powodów to jest raczej niski stosunek ryzyka do potencjalnego zysku.
|
|
@vanGaild
Nie no, jak można wciąż powtarzać te wyssane z palca brednie, po tym jak już nawet Platforma się z nich wycofywała. Pewnie nie jesteś świadom, że to co napisałeś o tzw. sprawie Sawickiej, agenta Tomka i CBA, to niczym nie potwierdzone plotki, co przyznał nawet szef odpowiedniej sejmowej komisji śledczej Andrzej Czuma (PO). Wybacz, ale kolportowanie tych kłamstw na kilka dni przed wyborami, to albo totalna ignorancja (w takim stanie nie powinno się głosować!) albo zła wola. Mam nadzieję, że w Twoim przypadku, to jest to pierwsze...
Ponadto jeśli nie widzisz różnic pomiędzy walką z korpucją pani minister Julii Pitery z PO (największy sukces: wyśledzenie dorsza, za chyba 8 zł. opłaconego służbową kartą ;)) a walką z korupcją Mariusza Kamińskiego z PiS (choćby wykrycie afery hazardowej), to ja już nie mam nic do dodania.
|
|
Scarry napisał(a):@koordian
a ja tam nie widzę w tym tekście nic uwłaczającego inteligencji kogokolwiek. Tak konfliktogennego, złośliwego i małostkowego polityka jak Jarosław Kaczyński chyba przez 20 lat nie mieliśmy. Bycie w opozycji nic nie zmieniło stylu prowadzenia polityki przez tego człowieka. No może poza Donaldem Tuskiem ;) Scarry napisał(a):@koordian (ach i ten "wyssany z mlekiem" obrzydliwy antysemityzm Polaków, koniecznie trzeba podkreślić poprzednie nazwisko Michnika, żeby wszystkim krzyczeć - to ŻYD, patrzcie to ŻYD). Od razu widać przygarnięty przez PiS LPRowski beton. Tu też się mylisz: Giertych jest koalicjantem i stronnikiem PO od 4 lat. Pobudka!
|
|
PIS 61%, PO 44%, Palikot 36%, PSL 35%, SLD 22%
Najbardziej się zdziwiłem, że aż w 36% Palikot odpowiadał tak samo. Pewnie ściemniał ;)
|
|
|
|
Taurus80 napisał(a):Ropa, midz, srebro,zloto na zielono do tego bana gielda tez sie zieleni normalnie sielanka  Ciekawe kto sponsoruje ta zabawe i kto sie myli?? Dax i Cac dzisiaj a minimach a u nas piekna zielen A jaka jest Twoja opinia?
|
|
Jako głęboką korektę w hossie.
|
|
Wolę na niebie: wygląda na to, że panika sięgnęła dna i strach jest już tak duży, że czas na odbicie. Zresztą popatrzcie na S&P500 Fut. Z moich obserwacji wynika, że przynajmniej te małe spółki, które mam w portfelu już najgorsze mają za sobą - pojawiły się na nich ogromne zlecenia na kupnie i kurs zaczyna odbijać.
|
|
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że rozpoczynamy odbicie. Kod:mod: pokaż jakiś znak, nie musi być na niebie, wystarczy na ziemi
|
|
Frog napisał(a):Scarry napisał(a):Obejrzyjcie sobie filmowe komentarze analityków z amerykańskiego rynku do dzisiejszego dnia: Yahoo financejest i Schiff i wielu innych. Krótko mowiąc wniosek jest mniej więcej jeden: UCIEKAĆ! Jak zaczynała się bessa, ci sami (większość) radziła kupować. Teraz radzą sprzedawać? Czy tym razem mają rację? Wszystko to jakieś takie pochrzanione, niesztampowe. Hossa jakaś taka niedopieszczona, spadki bez poprzedzającej euforii. Do tego palec mnie boli Frog, zgadza się. Nie było euforii ani odjazdu w kosmiczne przewartościowanie i wszyscy dookoła nie każą nam kupować, bo to tylko korekta (tak mówili jeszcze długo po starcie ostatniej bessy). Zatem albo to rzeczywiście korekta (tak obstawiam), albo na naszych oczach zmieniają się cykle koniunkturalne i nic nie będzie już tak jak było przez ostatnie kilkadziesiąt lat.
|
|
Korekta chyba kończy się paniką... W każdym razie szczyty tej hossy najwcześniej w okolicach euro 2012.
|
|
Wkrótce oznacza przed 2020 rokiem ;)
|
|
I kolejne zmiany konsolidujące portfel.
Aktualny skład portfela:
MCI - ok. 56% portfela PHO - ok. 44% portfela
Photon tym razem rozpędza się na dobre przy bardzo sprzyjającym otoczeniu i świetnych zarządzających. Wkrótce bańka spekulacyjna na energii odnawialnej.
|
|
The Winner MCI 7 ACE 3
|
|
ACE (Automotive Components Europe) - ale to nie polska tylko hiszpańska firma.
|
|
Będzie odbicie. Od początku tej hossy prognozowałem jej koniec najwcześniej w okolicach Euro 2012.
|
|
The Winner MCI 7 GNT 3
|
|
The Winner - ABM 7 MCI 3
|
|
Ja od początku tej hossy zakładałem jej koniec gdzieś w okolicach Euro 2012, ale nie jestem od tego ściśle przywiązany, może też to nastąpić np. rok później. Aczkolwiek od okolic Euro 2012 będę pilnie przyglądał się, czy już się nie wycofać. Ostatnio wycofałem się w sierpniu 2007 i czekałem na okolice 1100 - 1300 na WIG20. W następnej bessie czekam na okolice 1400-1600 na WIG20.
|
|
The Winner - MCI 7 ACE 3
|
|
PEP, BBI Zeneris na rynku głównym oraz Photon Energy na New Connect.
|
|
Temat:
ACE
|
|
Temat:
ACE
Czy ktoś z redakcji Stockwatch mógłby omówić raport?
|
|
Temat:
CEDC
Irfy, kiedy masz zamiar zagrać pod "odreagowanie" :)
|
|
Temat:
ACE
Jest raport: Raport ACEKasia mogłabyś omówić raport ACE?
|
|
Temat:
CEDC
WD, Kasia - można prosić o analizę raportu spółki?
|
|
The Winner - MCI 7 ACE 3
|
|
15/20
|
|
Tak jak zamierzałem i pisałem poprzednio zmniejszyłem liczbę spółek w portfelu do trzech.
Są to aktualnie:
MCI - ok. 50% portfela ACE - ok. 25% portfela PHO - ok. 25% portfela
Jak widać zrobiłem to co planowałem, z jednym wyjątkiem: sprzedałem BBZ, a nową spółką z sektora energii odnawialnej jest w moim portfelu Photon Energy, moja pierwsza spółka zakupiona na New Connect. Tutaj spodziewam się bardzo dużej stopy zwrotu.
@MaciasWronki:
Dopiero teraz zauważyłem Twój wpis, ACE jak widzisz przetrwało przemeblowanie portfela, nadal wierzę w tą spółkę.
|
|
Zarząd spółki Gastel Żurawie przedłużył o tydzień zapisy na akcje. Potrwają do 16 lutego– W ostatnich dniach pojawiły się informacje o ruchach zarządu i rady nadzorczej na papierach, niedługo mogą być kolejne komunikaty, dlatego chcemy dać drobnym akcjonariuszom więcej czasu, by zobaczyli, jak będzie wyglądać akcjonariat – komentuje Grzegorz Żółcik, prezes przedsiębiorstwa. Spółka jest w trakcie emisji 108,5 mln akcji po 0,4 zł (kapitał zakładowy się podwoi). Udział w ofercie zapowiedzieli dwaj najwięksi udziałowcy: Tomasz Kwieciński i Wiesław Mieszało, którzy kontrolują łącznie ponad 54 proc. kapitału. Prawa poboru sprzedał Grzegorz Żółcik i Jan Koprowski, członek rady nadzorczej.
PARKIET
|
|
Raport bieżący nr 14 / 2011 Data sporządzenia: 2011-02-05 Skrócona nazwa emitenta GASTEL ŻURAWIE S.A. Temat Informacja o transakcjach na papierach wartościowych Gastel Żurawie S.A. zawartych na podstawie art. 160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi Podstawa prawna Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
Treść raportu: Zarząd Gastel Żurawie S.A. informuje o otrzymaniu w dniu 4 lutego 2011 roku zawiadomienia w trybie art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 o obrocie instrumentami finansowymi.
Zawiadomienie dotyczy zbycia akcji Emitenta oraz jednostkowych praw poboru od osoby pełniącej w strukturze Spółki funkcję Członka Zarządu:
- 3 000 000 szt. praw poboru po cenie 0,20 zł/prawo poboru w dniu 28.01.2011 roku
Sprzedaż miała miejsce poza rynkiem regulowanym GPW, w trybie pozasesyjnym.
- 85 800 szt. akcji po średniej cenie 0,60 zł/akcja w dniu 02.02.2011 roku; - 900 000 szt. praw poboru po średniej cenie 0,14 zł/prawo poboru w dniu 02.02.2011 roku; - 477.624 szt. akcji po średniej cenie 0,60 zł/akcja w dniu 03.02.2011 roku; - 5 467 901 szt. praw poboru po średniej cenie 0,11 zł/prawo poboru w dniu 03.02.2011 roku.
Sprzedaż miała miejsce na rynku regulowanym (GPW), w trybie sesji zwykłej.
Podstawa prawna: Art. 160 ust. 4 Ustawy o obrocie – informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych.
|
|
pop napisał(a):A widział ktoś dwukrotny rzut sprzedaży po kilkaset tys. akcji w trakcie dzis.notowań...? To mnie skutecznie wystraszyło.Dziwne rzeczy się tu dzieją niestety. Widziałem, ale tłumaczyłem to wywalaniem akcji, aby odkupić za chwilę taniej przez pp.
|
|
The Winner - MCI 7 KPX 3
|
|
Temat:
HERKULES
Kiedy jest ostatni dzień notowania praw poboru?
|
|
The Winner - MCI 5 RLP 5
|
|
The Winner - ACE 5 KPX 5
|
|
Gdyby inwestor nr 2 nie wybrał ulubionej pozycji, to mnie bardziej z tych dwóch interesowałaby "Gra giełdowa".
|
|
The Winner - BBZ 5 MCI 5
BBZ - dosłownie za chwilę kilka inwestycji funduszu zacznie działać i generować zyski
MCI - szykuje się kilkadziesiąt milionów zysku za III kwartał
|
|
The Winner - RLP
Relpol - wybicie z trzyletniej konsolidacji, pierwszy zyskowny kwartał od lat, spółka wyszła z kłopotów, a kurs prawie na historycznych minimach. Dziś piękne wybicie. Będzie kontynuacja.
|
|
Temat:
RELPOL
W transakcjach pakietowych sprzedano 17,91 proc. Relpolu PAP - Biznes 29 Wrz 2010, 15:39
29.09. Warszawa (PAP) - W środę do godziny 15.20 w kilku transakcjach pakietowych sprzedano 1.721.195 akcji Relpolu, stanowiących 17,91 proc. kapitału. Transakcje zawierane były po 4,40 zł.
Około 15.20 za akcje spółki płacono na GPW 4,70 zł. (PAP)
|
|
Temat:
RELPOL
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 64 / 2010 Data sporządzenia: 2010-09-29 Skrócona nazwa emitenta PONAR Temat Zawarcie znaczącej umowy przez spółki zależne Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu: Zarząd Ponar S.A. (Emitent) informuje, że w dniu dzisiejszym (tj. 29 września 2010 r.) Emitent otrzymał informację o zawarciu w dniu 28 września 2010 r., przez spółki zależne Ponar Holding sp. z o.o. i Ponar Corporate Center sp. z o.o. (Sprzedający) z Domem Maklerskim IDM S.A. (Kupujący), Umowy inwestycyjnej.
Umowa inwestycyjna przewiduje zbycie wszystkich posiadanych przez spółki Ponar Holding sp. z o.o. i Ponar Corporate Center sp. z o.o. akcji spółki Relpol S.A. odpowiednio w liczbie 2.974.795 szt. i 152.500 szt. za cenę 4,40 zł za jedną akcję. Zbycie i przeniesienie akcji spółki Relpol S.A. nastąpi pod warunkami zawieszającymi - złożeniu przez Gospodarczy Bank Wielkopolski S.A. oświadczenia o zwolnieniu zabezpieczenia w postaci zastawu rejestrowego na akcjach Relpol S.A. oraz ustanowieniu przez Ponar Holding sp. z o.o. zabezpieczeń w/w transakcji na rzecz Kupującego. Zgodnie z otrzymaną przez Emitenta informacją powyższe warunki zawieszające zostały spełnione.
Sprzedaż akcji Relpol S.A. ma zostać zrealizowana na rzecz Kupującego oraz inwestorów wskazanych przez Kupującego w terminie do 03 grudnia 2010 r., w trzech transzach, w ramach transakcji pakietowych zgodnie z Regulaminem Giełdy Papierów Wartościowych S.A. w Warszawie. Strony dopuszczają również możliwość dokonania zbycia akcji Relpol S.A. w ramach ostatniej transzy w transakcji pozagiełdowej na podstawie odrębnej umowy. Rozliczenie nastąpi w dniu następującym po dniu zawarcia transakcji sprzedaży akcji w ramach danej transzy. Wartość umowy przekracza 10% wartości kapitałów własnych Emitenta.
|
|
Temat:
RELPOL
hotstock pisze... ( http://hotstock2.blogspot.com) Relpol- tak wykres bardzo ładny, a na dodatek wybicie poparte obrotami. Przed nami dosyć silne opory na szczytach z sierpnia 2009 - 5,35 oraz kwietnia 2009 - 5,65. Myślę że byki są w stanie dojść w tym ruchu przynajmniej do tego pierwszego oporu. Silne wsparcie na dzisiejszej luce hossy 4,76 i ewentualne cofnięcie w ten rejon można wykorzystać do wejścia. 27/9/10 22:02
|
|
Temat:
RELPOL
Relpol: Na plusie pierwszy raz od ponad dwóch lat Sebastian Krawczyk 17-09-2010, ostatnia aktualizacja 17-09-2010 07:26 Restrukturyzacja wprowadzana przez nowego prezesa Relpolu zaczyna przynosić efekty. Spółka znów notuje zyski. Pierwszy raz od dwóch lat.Rafał Gulka jest prezesem spółki od maja 2010 r. Co udało mu się zrobić, że Relpol w końcu wyszedł na plus? – Renegocjowaliśmy umowy z klientami krajowymi i zagranicznymi oraz z dostawcami materiałów i usług. Zwiększyliśmy wydajność pracy, równocześnie zwolniliśmy część pracowników nieprodukcyjnych. Przenosimy produkcję przekaźników przemysłowych z Litwy na Ukrainę, gdzie koszty pracy są niższe – wymienia prezes Gulka. Dodaje też, że ograniczono koszty przez rozpoczęcie likwidacji nierentownych spółek. Na pierwszy ogień poszedł Relpol Hungary, który już nie istnieje. – Zaczęliśmy też likwidację angielskiej spółki Relpol Ltd. – dodaje Gulka. Obecnie spółka sprzedaje na tamtejszych rynkach przez sieć dystrybutorów. – Rozmawiamy też z koncernem z Niemiec na temat produkcji wyrobów pod jego logo – mówi Gulka. Drugi kwartał zakończył się dla producenta przekaźników elektrycznych 900 tys. zł zysku netto, podczas gdy jeszcze w I kwartale miał ponad 2,6 mln zł straty. Na fatalną kondycję firmy wpływały w ciągu ostatnich lat m.in. kryzys gospodarczy, załamanie eksportu na Wschód i straty na opcjach walutowych. Zarząd nie chce na razie mówić o tym, jak wyglądał III kwartał i czy cały rok zakończy się dla Relpolu zyskiem. PARKIET www.parkiet.com/artykul/9,9692... No i chyba mamy wybicie z dwuletniej konsolidacji + odwrócenie trendu.
|
|
Frog, a czemu nie mam zaliczonych punktów z lipcowego konkursu?
|
|
The Winner - ACE
|
|
Jestem w trakcie odchudzania portfela, bo potrzebowałem i jeszcze trochę potrzebuję pieniędzy na wykończenie i umeblowanie domu. Sprzedałem już prawie cały IDM oraz GNT (ten tylko dlatego, że po satysfakcjonującym mnie w danej chwili kursie w odróżnieniu od innych spółek).
Myślałem też już od jakiegoś czasu nad skonsolidowaniem portfela do ok. 3-4 spółek. Pewniakami są u mnie MCI, ACE oraz BBZ - tych nie ruszam. KPX i RLP (oraz reszta IDM) do sprzedania w sprzyjających okolicznościach, na ich miejsce rozważam dokupienie MCI lub jakąś nową spółkę jeśli osiągnie satysfakcjonujące mnie poziomy cenowe.
MCI jest już ładnych parę lat na rynku, historycznie, średnio rokrocznie osiągało stopę zwrotu prawie 20%, a teraz prezentuje się znacznie korzystniej niż w przeszłości (trochę czytałem spotkałem się z panią wiceprezes Beatą Stelmach i pogadałem o sytuacji w firmie) - moim zdaniem szansa na dużą premię przy stosunkowo niskim ryzyku.
ACE mam od 2.83 zł., trzymam dalej, spółka będzie generować już w najbliższej przyszłości coraz większe zyski.
A co do BBZ, to nie sprzedaję, ale też nie zainwestowałem w tą spółkę z podobnych powodów co w ACE i MCI. Traktuję ją jako inwestycję w start-up, małą częścią portfela w potencjalnie modnym w czasie tej hossy sektorze energii odnawialnej. Co prawda sam nie wierzę w różowe perspektywy tego sektora, ale jest mnóstwo grup interesów i wielu eko-maniaków, którzy za pomocą choćby dotacji z UE ładują w ten sektor ogromne ilości kasy. Jeśli w ten sposób zostanie wykreowana moda na "zieloną energię", to może i ja podłączając się pod BBZ coś na tym zarobię :)
|
|
Nie polecam NLP. To jest pseudonaukowe oszustwo. Stroi się w piórka nauki, a tak naprawdę jest zwykłym średniowiecznym zabobonem i służy głównie do wyciągania pieniędzy od naiwnych adeptów.
|
|
Stawiam na Petrolinvest!
|
|
The Winner - MCI
DM DnB Nord rekomenduje "kupuj" MCI Management, cena docelowa 9,77 zł
29.07. Warszawa (PAP) - Analitycy DM DnB Nord, raportem z 28 lipca, rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla MCI Management od zalecenia "kupuj", cena docelowa została ustalona na 9,77 zł.
W dniu wydania rekomendacji za akcje spółki płacono 6,91 zł, a w czwartek około 13.20 były one warte 7,12 zł. (PAP)
MCI jest zdrową, stabilną społką z świetnymi perspektywamu. A poza tym wczoraj MCI przebiło strefę silnych oporów 7,20-7,30 i teraz następny opór jest dopiero na 10 zł.
|
|
Widzę, że mam w sprawach o których rozmawiamy na tym wątku kompletnie inny pogląd niż moi szanowni rozmówcy. Wydaje mi się, że jasno przedstawiłem moje poglądy na te kwestie i nie ma sensu, abym je dalej powtarzał. Na koniec tej dyskucji wklejam ciekawy link do artykułu na blogu dziennikarza odnoszącego się do części spraw o których dyskutowaliśmy. Z mojej strony EOT. jankepost.salon24.pl/206784,ja...
|
|
siekoo napisał(a):The Winner, latwo powiedziec, ze ktos ma krew na rekach, tylko ze czasem rozwiazania sa tylko zle i gorsze. co np.Ty bys zrobil na miejscu Jaruzelskiego? Siekoo, mnie by na pewno nie było na miejscu Jaruzelskiego, bo w życiu nie wpadł bym na pomysł robienia kariery jako namiestnik Sowietów w podporządkownej Polsce. Ale na pewno w sytuacji, kiedy nie było groźby interwencji radzieckiej nie wprowadzał bym stanu wojennego. Dziś już wiemy, że takiej groźby nie było, a gen.Jaruzelski wprowadził stan wojenny, aby utrzymać władzę.
|
|
krewa napisał(a):The Winner, nie rozumiemy się. nie musisz mi robić wykładu na temat zobowiązań członków paktu. a jeżeli posiłkujesz się wikipedią to chociaż powołaj się na to źródło ;) czy Ty nie pamiętasz, że w Iraku nie znaleziono nawet śladu owej broni, którą to Bush straszył ludzkość i domniemanie posiadania której było "powodem" agresji? podsumowując - Związek Radziecki nie miał prawa wspierać afgańskiego rządu komunistycznego, wybranego w demokratycznych wyborach, który próbował wykorzenić islam (przypomnijmy Twoje słowa Cytat:bo celem muzułmańskiego terroryzmu jest zniszczenie całego świata zachodniego i zaprowadzenie rządów islamu wszędzie. ) a USA ma moralne prawo do podobnych działań, ponieważ nie jest Związkiem Radzieckim? Krewa, nie zaglądałem do Wikipedii, ale rozumiem, że tam podobnie jest to opisane :) Co do Iraku, to nikt mi nie powie, że Hussein nie produkował broni masowego rażenia, bo widziałem zdjęcia i czytałem relacje z unicestwiania całych wiosek kurdyjskich bronią chemiczną - okropna śmierć i to stosowana wobec własnych obywateli. A ZSRR nie wspierał rządu komunistycznego wybranego w demokratycznych wyborach (notabene to też byłaby obca interwencja w sprawy niepodległego państwa) tylko dokonał agresji na Afganistan i obalił nawet ten komunistyczny rząd zastępując go swoimi marionetkami! A USA nie dokonało agresji na Afganistan, tylko to z terytorium Afganistanu nastąpiła agresja na USA - taka jest różnica.
|
|
siekoo napisał(a):The Winner napisał(a):Sorry Krewa, ale zdrada własnego Państwa jest złem, a zdrada Państwa okupacyjnego jest dobrem.
Tak samo, wojna w celu podboju jest zła, wojna obronna jest w porządku, chociaż w wojnie obronnej też giną niewinni ludzie. chlopie, pomysl zanim napiszesz. takich glupot nazeniles, ze az musze sie uzewnetrznic, zeby mi ulzylo. no to uwaga, zaczynam: 1. zdrada wlasnego panstwa jest zla - ok, ale Mr. K. przysiegal bronic PRL, a nie ZSRR. myslisz, ze bedac tyle lat w wojsku nie wiedzial ze trzymamy sztame z ZSRR (czy tego chcemy czy nie)? 2. zdrada panstwa okupacyjnego jest dobrem - interesujaca teza. najpierw trzeba by takiemu okupantowi przysiadz wiernosc, ale... to juz bylaby zdrada Ojczyzny, czy sie myle? ciekawe jest to, ze patrzac z mojej perspektywy to Mr. K. zdradzil PRL dopiero decydujac sie na wspolprace z CIA, patrzac z Twojej perspektywy, zrobil to wiele lat wczesniej, godzac sie byc zolnierzem kolaborujacym z wrogiem 3. wojna obronna jest w porzadku? no to zapytaj Serba albo Albanczyka kto sie bronil a kto atakowal. albo Palestynczyka i Zyda. albo ofiare terrorystow i terroryste. wojna ekstrapoluje charaktery, tyle ze bohaterowie bardzo szybko gina, a gnidy i bydleta dorabiaja sie krzywda tych najbardziej bezbronnych. a PRL? PRL to tez byla Polska. smiem twierdzic, ze w Partii tez bylo sporo dobrych ludzi, prawdziwych patriotow, ktorzy widzac w jakiej sytuacji jestesmy postanowili zrobic wszystko, by zylo nam sie w danych nam warunkach jak najlepiej. nazywani byli swiniami, kolaborantami itp, ale to dzieki nim w PRL dalo sie zyc. byly kolonie, praca, kielbasa, wodka, jeansy - normalne zycie w malo normalnym kraju. a potem zaczela sie operacja CIA pod tytulem 'Solidarnosci obala komunizm' (jak to bylo na Kubie) i stan wojenny, ktory wylacznie dzieki Jaruzelskiemu nie zamienil sie rzez. potem znowu byly strajki, w efekcie reglamentacja niemal na wszystko, potem '89 i 20 lat burdelu. Siekoo, odpowiem krótko: Ad.1 - jeśli, jak sugerujesz płk.Kukliński "bedac tyle lat w wojsku wiedzial ze trzymamy sztame z ZSRR", to uważam, że z taką wiedzą jego obowiązkiem było zdradzić PRL, jako niesuwerenny byt, będący narzędziem okupacji Polski przez ZSRR. Ad.2 - PRL to nie wolna Polska, tylko narzędzie zniewolenia Polaków przez ZSRR, a zdrada ojczyzny, to nie zdrada PRL, ale wspieranie zaprowadzania radzieckich porządków w Polsce poprzez PRL. Ad.3 - Tak wojna obronna jest w porządku i nigdy się nie zgodzę na sugestie zamazujące różnice pomiędzy ofiarą a sprawcą. To co piszesz na końcu, to teoria spiskowa, z którą się nie zgadzam. A Gen.Jaruzelski, to sowiecki patriota, który ma polską krew na rękach.
|
|
Taurus80 napisał(a):The Winner napisał(a):Taurus80 napisał(a):The Winner napisał(a):... Nie wiem ale zdaje mi sie ze Polaska to wlasnie PRL pl.wikipedia.org/wiki/Polska_R... niestety ale takie wtedy byly czasy, myslac w taki sposob to sprobujmy sobie wyobrazic dzisiaj ze ktos zdradza polske dla jakiegos muzelmanskiego panstwa pozniej sie okazuje ze to panstwo wygralo wojne wplywow z USA i co okrzykniemy go wtedy bohaterem ??? Bo nas wyzwoli spod strefy wplywow USA :) Jak mozna WOJNE nazywac misja pokojowa ??? Ci niby terrorysci wlasnie z Afganistanu sie wywodza i przypominam ze przez lata to CIA ich szkolilo a teraz co chca ich wygonic ?? Przypominam ze caly tamten rejon jest bardzo bogaty w rope i inne surowce :) czy przypadkiem haslo walki z terroryzmem to nie jest zaslona dymna ?? news.money.pl/artykul/surowce;...www.newsweek.pl/artykuly/sekcj...Jak juz kiedys wygraja to Wojne w co Baaaardzo watpie okaze sie ze te surowce wydobywaja tylko amerykanskie koncerny a rzad afganski dostanie jakies ochlapy :) Wszedzie gdzie amerykanie byli tak sie konczylo Taurus, mam wrażenie, jakbyś nie widział różnicy pomiędzy ZSRR - agresywnym totalitarnym państwem, które miało w celach podbój całego świata i zniewolenie ludzi, a USA, zachodnią demokracją z ideologią wolnościową i wolnym rynkiem. Dla mnie porównywać te państwa z sugestią moralnej równoważności to jakaś aberracja i antyamerykanizm. Masz prawo do wlasnych pogladow jednak prosze o obiektywizm :) To ze ZSRR bylo zle wiadomo ale niech nikt mi farmazonow nie wbija ze USA jest dobre :) powiedz mi w ilu wojnach USA bralo udzial tylko w ostatnim 20to leciu ?? A w ilu ZSRR w swoim powojennym istnieniu ?? I jedni i drudzy sa zli tylko ZSRR chcialo rzadzic swiatem pod flaga ZSRR a USA chce rzadzic swiatem dajac innym panstwom zludzenie w postaci wlasnej flagi i niby niepodleglych rzadow :) Za to tak steruja finansami swiata ze i tak wszyscy sa na ich lasce :) Do tego wymyslaja sobie co jakis czas jakies smieszne walki z terroryzmem dziwnym trafem znajdujac sie tam gdzie smierdzi najwiekszymi interesami surowcowymi :) Husain byl zly ale nikt go nie tykal dopuki trzymal strone USA jak tylko oznajmil swiatu ze za rope maja mu placic EURO nie minal rok i juz go nie bylo :) pamiec wszyscy maja dobra ale krotka :) Taurus, Twój pogląd na tą kwestię dla mnie jest surrelistyczny :) Jeśli twierdzisz, że USA do tylko inna (sprytniejsza?) wersja ZSRR, bo do tego się to chyba sprowadza w Twoich rozważaniach, to mogę tylko stanowczo zaprotestować pomiędzy porównywaniem demokratycznego państwa z totalitarnym reżimem, który wymordował wiele milionów ludzi.
|
|
krewa napisał(a):ślicznie, sam dokonałeś właściwiej oceny czynu Kuklińskiego a co do wojny obronnej - nadal nie pojmuję przed kim USA bronią się tysiące mil od własnego kraju? przed tymi, których sami szkolili w latach 80' ubiegłego wieku i których uzbrajali? a w Iraku przed kim bronili się? i ostatnie pytanie - przed kim broni się Polska w tych dwóch krajach? W temacie płk.Kuklińskiego chyba się dalej nie rozumiemy :) PRL to była okupacyjna formuła Polski narzucona przez ZSRR siłą - zdrada PRL w celu odzyskania niepodległości przez Polskę jest czynem patriotycznym. I to niezależnie od tego, czy była dokonana we współdziałaniu z USA, Izraelem, czy Szwajcarią ;) A USA bronią się tysiące mil od własnego kraju przed terrorystami, którzy ich stamtąd zaatakowali i tam mieli swoje siedlisko, no cóż w XXI wieku zagrożenia są trochę inne niż w wieku XV na przykład i ataku można spodziewać sie niekoniecznie tylko od Państw sąsiadujących. Amerykanie szkolili do walki z sowiecką agresją w latach 80-tych nie talibów, tylko afgański ruch oporu pod kierownictwem legendarnego komendanta ś.p. Ahmeda Szacha Massuda, który zresztą zginął w zamachu zorganizowanych przez Talibów/Al Kaidę. A w Iraku bronili się przed nieobliczalnym reżimem Saddama Hussaina, który stosował broń chemiczną wobec własnych obywateli i był o krok od wyprodukowania broni jądrowej z którą zamierzał zagrozić USA. Po 11 września 2001 r. NATO po raz pierwszy w swojej historii zastosowało słynny piąty paragraf – atak na jeden kraj, czyli Amerykę, został uznany za atak na cały Pakt Północnoatlantycki. Zgodnie z paragrafem piątym Polska jest zobowiązana jako członek Paktu Północnoatlantyckiego w chwili ataku na inne państwo członkowskie NATO czynnie przystąpić bez zbędnej zwłoki do obrony sojusznika. Dlatego jesteśmy w Afganistanie - bronimy USA przed terrorystami, ale także i samych siebie, bo celem muzułmańskiego terroryzmu jest zniszczenie całego świata zachodniego i zaprowadzenie rządów islamu wszędzie. Na to samo, tj. czynną i niezwłoczną obronę liczymy od sojuszników z NATO w przypadku np. agresji Rosji na Polskę. Reasumując: realizujemy zobowiązania sojusznicze, które podjęliśmy wstępując do NATO.
|
|
Taurus80 napisał(a):The Winner napisał(a):... Nie wiem ale zdaje mi sie ze Polaska to wlasnie PRL pl.wikipedia.org/wiki/Polska_R... niestety ale takie wtedy byly czasy, myslac w taki sposob to sprobujmy sobie wyobrazic dzisiaj ze ktos zdradza polske dla jakiegos muzelmanskiego panstwa pozniej sie okazuje ze to panstwo wygralo wojne wplywow z USA i co okrzykniemy go wtedy bohaterem ??? Bo nas wyzwoli spod strefy wplywow USA :) Jak mozna WOJNE nazywac misja pokojowa ??? Ci niby terrorysci wlasnie z Afganistanu sie wywodza i przypominam ze przez lata to CIA ich szkolilo a teraz co chca ich wygonic ?? Przypominam ze caly tamten rejon jest bardzo bogaty w rope i inne surowce :) czy przypadkiem haslo walki z terroryzmem to nie jest zaslona dymna ?? news.money.pl/artykul/surowce;...www.newsweek.pl/artykuly/sekcj...Jak juz kiedys wygraja to Wojne w co Baaaardzo watpie okaze sie ze te surowce wydobywaja tylko amerykanskie koncerny a rzad afganski dostanie jakies ochlapy :) Wszedzie gdzie amerykanie byli tak sie konczylo Taurus, mam wrażenie, jakbyś nie widział różnicy pomiędzy ZSRR - agresywnym totalitarnym państwem, które miało w celach podbój całego świata i zniewolenie ludzi, a USA, zachodnią demokracją z ideologią wolnościową i wolnym rynkiem. Dla mnie porównywać te państwa z sugestią moralnej równoważności to jakaś aberracja i antyamerykanizm.
|
|
krewa napisał(a):nie, The Winner, mylisz się. te wydarzenia są identyczne, niczym coca-cola i pepsi. a sztaby marketingowców i speców od reklamy i PR próbują (skutecznie!) przekonać Ciebie o wyższości własnego g.... nad g.... konkurencji. zdrada jest zdradą, nie da się stopniować tego określenia. zabijanie niewinnych ludzi zawsze pozostanie zabijaniem, niezależnie od tego kto tego dokona. Sorry Krewa, ale zdrada własnego Państwa jest złem, a zdrada Państwa okupacyjnego jest dobrem. Tak samo, wojna w celu podboju jest zła, wojna obronna jest w porządku, chociaż w wojnie obronnej też giną niewinni ludzie.
|
|
krewa napisał(a):The Winner napisał(a): ...przeciwko Związkowi Radzieckiemu, aby uchronić nas od nuklearnej zagłady mogącej być konsekwencją planów ZSRR podboju wolnego świata...
pragnę przypomnieć, że jedynym krajem, który użył broni jądrowe przeciwko ludziom są Stany Zjednoczone. widzisz, jednak zdrada na rzecz USA to wręcz bohaterski czym w mniemaniu wielu osób. powiedz, The Winner, czym różni się "agresja wojsk sowieckich na Afganistan" od "misji pokojowej USA i sojuszników" w tymże kraju? to jest pieprzone dorabianie ideologii do bieżących potrzeb. minister spraw zagranicznych szczyci się, że strzelał do okupantów w Afganistanie i jednocześnie nie ma śmiałości zauważyć, że teraz jego kraj w roli okupanta występuje. Krewa, rzecz w tym, że płk.Kukliński nie zdradził Polski, tylko PRL - niesuwerenne, podległe Związkowi Radzieckiemu państwo - a zdradził to państwo w interesie wolnej Polski, tak jak np. powstańcy pod zaborami i o to chodzi, a nie o to czy wpółpracował w celu odzyskania niepodległości przez Polskę z wywiadem amerykańskim, niemieckim czy Wybrzeża Kości Słoniowej. Z wywiadem radzieckim z oczywistych powodów w tym celu współpracować nie mógł ;) Natomiast "agresja wojsk sowieckich na Afganistan" od "misji pokojowej USA i sojuszników" w tymże kraju różni się tym, czym różni się próba podboju Państwa przez agresywny reżim totalitarny (ZSRR) od wojny obronnej w celu zlikwidowania siedliska terrorystów, którzy zaatakowali pamiętnego, 11 września World Trade Center i uniemożliwienia ataków na wolny świat z tego terytorium.
|
|