Na pierwszy rzut oka kiepsko. Pogorszenie r/r w każdym punkcie rachunku zysków i strat. O ile jeszcze przychody spadły o ok. 10%, to już spadek zysku operacyjnego o blisko 40% i zysku netto o ok. 25% nie wyglądają ciekawie. Plusy to na pewno dodatnie przepływy operacyjne. Spółka jest bezpieczna. Świetne wskaźniki płynności, dużo gotówki, niewielkie zadłużenie, wzorowy Rating Altmana. Dla mnie to jednak za mało. Obserwuję tą spółkę od dawna ze względu na jej chroniczne niedowartościowanie, jednak obecnie myślę, że można znaleźć ciekawsze inwestycje, nawet w sektorze budownictwa.
P.S. Do tego jeszcze zerwano z długoletnią tradycją wypłaty dywidendy.
|
|
Pytanie do użytkownika XTB_Dealer.
Wyjątkowo denerwujące dla mnie jest to, że przy Sidomii wymagane jest korzystanie ze starusieńkiej wersji 11 Javy. Przez to praktycznie niemożliwe jest korzystanie z aplikacji takich jak np. ISPAG. Czy nie da się tego zrobić, aby Sidoma pracowała pod aktualną wersją Javy. Obecna sytuacja wygląda dla mnie tak, jakby ktoś np. publikował oprogramowanie, które pracuje tylko pod systemem Windows 98, troszkę to bez sensu, prawda?
|
|
rp74 - IPX 5 AST 5
|
|
rp74 - MSW zamiana MNI
|
|
rp74 - MSW 5 WAS 5
Jeśli chodzi o MSW postanowiłem zaryzykować. Uważam, że dramatyczne spadki w ostatnim czasie nie mają uzasadnienia w fundamentach. Mam nadzieję, że w lutym będzie odbicie.
WAS świetnie się rozwija, co rusz informuje o nowych umowach, a kurs od jakiegoś czasu stanął w martwym punkcie. Myślę, że zbliżający się raport (mam nadzieję, że rekordowy), napędzi wzrosty.
|
|
anty_teresa napisał(a): Kurcze, Napisałem maila do spółki i nawet dostałem odpowiedź na co zawiązano wspomnianą rezerwę. Niestety nie mogę się doczekać pozwolenia na publikację, choć to w sumie w zasadzie oczywiste. Jak nie dostanę odpowiedzi wykluczającej do środy to wtedy napiszę własnymi słowami. Powiem tylko, że jeśli chodzi o tę pozycję to aż tak ostrożnym jak sugerowałem być nie trzeba ;)
Coś nowego w tym temacie? Dostaliśmy pozwolenie?
|
|
Chciałbym się odnieść do zestawienia dywidend. Uważam, że mogłoby to być bardzo fajne i przydatne narzędzie, niestety nie w takiej formie jak obiecnie.
Moja propozycja to: - usuwanie na bieżąco z tego zestawienia wszystkich dywidend, które już zostały wypłacone (moim zdaniem historia dywidend umieszczona na stronie spółki w zupełności wystarczy) - pozostawienie w zestawieniu tylko informacji dotyczących przyszłości.
Myślę, że taka zmiana uczyni to zestawienie bardziej przejrzystym i przydatnym.
Pozdrawiam
|
|
rp74 - SNS 5 MNI 5
|
|
Mam jeszcze pytanie. Czy możliwe jest dodanie do wskaźników średniego obrotu podanego za jakiś okres, np. pół roku. Płynność waloru jest dla mnie istotna przy wyborze strategii działania. Teraz muszę to wyliczać na piechotę, a taki wskaźnik mocno ułatwił by życie. Dzięki.
|
|
Temat:
IMPEL
Witam, pytanie do załogi SW - dlaczego średnia płynność dla Impelu ma wartość ujemną?
|
|
Przeczytałem przed chwilą analizę dwóch nowych IPO. Świetna robota, WD. Uważam, że to znakomity pomysł, aby wszystkie debiuty były analizowane odpowiednio wcześnie, przed rozpoczęciem zapisów na akcje. Dobrze by było jednak, aby informacja o tym, że pojawiła się taka analiza, była łatwa do znalezienia. Tak jak jest w menu zestawienie analiz raportów spółek, tak można by może dodać zestawienie analiz IPO? Pozdrawiam
|
|
rp74 - SNS 6 STP 4
|
|
Mam pytanie do załogi SW. Wyniki z ostatniego raportu nie zgadzają mi się z wynikami podanymi na stronie spółki w SW. Np. przychody za 3Q wg raportu wynoszą 541041, SW podaje natomiast wartość 749,39 mln. Podobnie nie zgadza się zysk, gotówka, przepływy...
Bardzo proszę o wyjaśnienie i sprostowanie jeśli to ja gdzieś źle patrzę. Dzięki.
|
|
Anty-tereso, czy da się jakoś ustalić jaki jest poziom gotówki w spółce? Nie ma takiej pozycji w bilansie, zapewne przez to na stronie spółki w SW widnieje zero www.stockwatch.pl/gpw/instalkr...Chyba że rzeczywiście są goli jak święty turecki
|
|
rp74 - OBL 6 MNI 4
OBL - perspektywiczna branża, ciągła progresja wyników, kurs w trendzie wzrostowym blisko historycznym maksimów
MNI - solidne fundamenty, mocne niedowartościowanie, po dużych spadkach, w ubiegłym tygodniu było kilka wzrostowych sesji przy dużym wolumenie, po korekcie, która ma miejsce obecnie, liczę na dalsze wzrosty
|
|
Temat:
BUDIMEX
Przyznaję, że moje spojrzenie na wyniki było bardzo powierzchowne, ot porównałem kilka liczb (wkaźniki porównywałem do ubiegłego kwartału). Tym niemniej jednak, obserwując zachowanie kursu, większość inwestorów odebrała raport bardzo pozytywnie, więc moim zdaniem, w krótkiej perspektywie akcje Budimexu zysk przynieść mogą, zwłaszcza jeśli będzie bił kolejne rekordy na poziomie przychodów.
Jeśli chodzi o szersze spojrzenie, to całkowicie się z Tobą zgadzam anty tereso. Zresztą bardzo sobie cenię Twoje opinie. Dla kogoś o tak niewielkim doświadczeniu jak ja, są niezwykle pomocne.
Pozdrawiam.
|
|
Temat:
BUDIMEX
Zgadzam się, że popadanie w euforię po ogłoszeniu wyników jest odrobinę przesadzone, jednak nie jest też źle. Zestawiłem sobie najważniejsze liczby i wychodzi, że mamy poprawę na każdym polu. Lepsze przychody, zysk operacyjny i zysk netto. Poprawiła się rentowność i wskaźniki płynności. Przybyło gotówki, zmniejszyła się wartość kredytów. Przepływy na plusie. Zerkając na wskaźniki publikowane przez SW - wartość księgowa, Altman, ROA, ROE, SEVA - wszyskto w górę. Pytanie tylko, czy taką progresję da się dalej utrzymać? Portfel zamówień cały czas rośnie, jeśli tylko uda się podnosić rentowność, to myślę, że będzie dobrze.
|
|
Frog napisał(a):Przypominam, że wątek konkursowy na Listopad jest już utworzony. Zgłoszenia przyjmuję do 2 listopada do 8:00.
Klikam na powyższy link i mam odmowę dostępu.
|
|
Temat:
AMBRA
Na Twój rachunek wpływa kwota już pomniejszona o podatek, tak więc nie musisz nic robić.
|
|
Temat:
MIRBUD
Wybicie z 30.IX i 1.X (dwie białe świece z luką) okazało się niestety fałszywe. Pocieszające jest jedynie to, że dołek wypadł powyżej poprzedniego, więc cały czas jest nadzieja na przebicie linii trendu i marsz w górę. Niestety ostatnie dwie świece nie wskazują, żeby miało to nastąpić. Moim zdaniem najbardziej prawdopodobna będzie teraz konsolidacja, na co wskazuje również spadający ADX. Natomiast zejście poniżej 3,90 potwierdzi trend spadkowy.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
HBPOLSKA
Poniżej kilka moich kresek na temat HBPOLSKA.  kliknij, aby powiększyćKurs HBPOLSKA od miesiąca znajduje się w trendzie spadkowym. 28 września z hukiem spadł poniżej linii trendu i wyhamował na 61,8% zniesienia całej poprzedniej fali wzrostowej, na poziomie 3,35 - 3,38. Kilkukrotne próby sforsowania tego poziomu na razie nie przyniosły rezultatu co daje pewną nadzieję na odwrócenie trendu. Optymistyczny sygnał wysłał również MACD, który zmienił kierunek na wzrostowy. Osoby lubiące ryzyko mogą zainwestować w akcje przy wsparciu, jednak radziłbym tu ustawić dość bliskiego stopa. Dużo bezpieczniej będzie na pewno poczekać aż kurs upora się z poważnym oporem na 3,54 (luka bessy), a przede wszystkim powróci ponad fioletową linię trendu. Czy jednak starczy na to sił? Myślę, że obserwować warto.
|
|
Temat:
MIRBUD
Po piątkowej sesji na wykresie powstała bardzo ciekawa sytuacja techniczna sugerująca powrót do wzrostów. Po wyrysowaniu trzyfalowej korekty kurs zatrzymał się na 38,2% zniesienia fibo i zawrócił przy zwiększonym wolumenie. Przebił linię trendu, która teraz powinna stanowić wsparcie. Ruch potwierdza MACD, która zawróciła ponad poziomem 0 i zmierza do przebicia linii sygnalnej. Kluczowym problemem pozostaje pokonanie poziomu 4,50 - 4,60.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
DROP
Sądząc po ilości wpisów na forum Drop nie cieszy się zbyt wielkim zainteresowaniem, tymczasem patrząc na ostatnie wyniki, a także wskaźniki, prezentuje się bardzo dobrze. Branża perspektywiczna, przychody w ostatnim kwartale zwiększyły się niemal dwukrotnie rok do roku, jeszcze bardziej wzrósł zysk operacyjny. Wyniki poparte są dodatnimi przychodami operacyjnymi. Świetne wskaźniki płynności (nawet trochę za duże), znakomity rating, zadłużenie minimalne. Jedyne co martwi to niska rentowność, zaledwie 5,86% sprzedaży i 3,04% operacyjna, no i niewielka ilość akcji w obrocie co zapewne przekłada się na niewielkie obroty. Wydaje mi się jednak, że spółka jest perspektywiczna.
A może ktoś z załogi SW dałby się skusić na krótką analizę ostatniego raportu i, być może, skorygował moje optymistyczne wnioski?
|
|
Temat:
BUDIMEX
Budimex będzie startował w przetargu na budowę bloku gazowo-parowego w Elektrowni Stalowa Wola. Koszt inwestycji to ok. 2 mld zł. Nawet zakładając, że wystartują w konsorcjum, kwota jest spora. Ciekawe jaką będą mieli konkurencję? budownictwo.wnp.pl/budimex-zai...
|
|
rp74 - ABE 6 INK 4
ABE - spółka dobrze prezentuje się na tle konkurencji, zaprezentowała ładne wyniki w ostatnim raporcie, w ostatnim czasie mocno rośnie, po korekcie myślę, że wzrosty będą kontynuowane
INK - solidna spółka, wszystkie wskaźniki wskazują niedowartościowanie, kurs od dłuższego czasu w konsolidacji, liczę, że w końcu wyjdzie z niej górą
|
|
Temat:
BOGDANKA
WD poproszę o wyjaśnienie. Dlaczego średnia płynność dzienna dla Bogdanki jest ujemna? Dzięki.
|
|
Co się dziej z wolumenem? Zazwyczaj pojawia się ze sporym opóźnieniem, co przyznam jest nieco kłopotliwe. Tym razem jednak wczorajszy nie pojawił się w ogóle. No i dzisiejszego też ciągle nie ma
|
|
Temat:
PKNORLEN
Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego potencjał zmiany kursu wg SW jest ujemny skoro prawie wszystkie poszczególne wyceny wskazują na niedowartościowanie?
|
|
Temat:
BUDIMEX
Wielkie dzięki Kasiu za, jak zwykle, świetną analizę.
|
|
Temat:
MMPPL
Sorki, wróciłem z urlopu i mam głód wiedzy. :) Czekam cierpliwie.
|
|
Temat:
MMPPL
WD, czy mógłbyś rzucić okiem na ostatni raport? Z góry wielkie dzięki.
|
|
Czy można prosić o omówienie ostatniego raportu? Dzięki.
|
|
Temat:
KOGENERA
Rafsty, jeśli znajdziesz chwilkę, można Cię prosić o rzut okiem również na ostatnie sprawozdanie? Z góry wielkie dzięki.
|
|
Temat:
ERGIS
Dzięki rafsty.
|
|
Temat:
FORTE
Czy można prosić o krótką analizę ostatniego raportu? Dzięki.
|
|
Temat:
BUDIMEX
Można prosić o krótką analizę ostatniego raportu?
|
|
Dzięki wujku za odpowiedź, niestety u mnie to nie działa. Przyznam, że jest to tak irytujące, że rozważam zmianę domu maklerskiego.
|
|
Błędów nie popełnia kto nic nie robi. Dzięki za szybką reakcję.
|
|
WD mam pytanie. Dlaczego w historycznych wynikach są ujemne przychody za 2Q10?
|
|
wujek_staszek napisał(a):Działa Wam sidomka na najnowszej javie? Mi sie nie che uruchomić. W procesach niby jest proces javaw.exe ale sidomki nie widać. A jak zainstaluje zalecaną wersje 11 to nie działa mi AT na stooq. Macie jakieś problemy z tym? Mam podobny problem. Przy wersji 11 praktycznie nie da się korzystać np. z ISPAGa, działa przeraźliwie wolno, nie działa również sporo aplikacji spod Javy. Z kolei przy nowszej wrsji Javy, nie działa Sidoma. Ma może ktoś jakąś radę, jak sobie z tym poradzić?
|
|
Wielkie dzięki !!!
|
|
Wiem, że są ważniejsze i ciekawsze spółki, ale gdyby udało się choć krótko spojrzeć na raporty EUROCASH, IMPEL, KREDYTIN i MNI byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
ARMATURA
Niestety koszty rosną szybciej niż przychody. Sprzedaży wzrosły o 35%, a ogólnego zarządu o 32%. Ujemne przepływy operacyjne nie potwierdzają zysku. Nie jest więc chyba jednak tak różowo.
|
|
WatchDog napisał(a):Okej, choć trochę mam opory żeby nie było to za lakoniczne, ale zaraz spróbuję z K2Internet, gdzie nie ma o czym pisać, ale jednak podsumować się da i może warto - plz jak już będzie, oceń czy o coś takiego by Ci chodziło. Jeśli można się wtrącić... Mnie taka forma bardzo odpowiada, przy mniejszych spółkach, krótka analiza moim zdaniem w zupełności wystarczy. Jeśli można poprosić o taki rzut okiem na ostatnie raporty KREDYTIN i ASSECOBS? Dzięki.
|
|
Można liczyć na analizę raportu CCIINT? Z góry dziękuję.
|
|
Wielkie dzięki WD za analizę. Ze swej strony chciałbym jeszcze dodać taki drobiazg pokazujący jak spółka traktuje indywidualnego inwestora. Jakiś czas temu mieli awarię na stronie, nie można było ściągnąć raportów, kliknięcie w link przerzucało na stronę główną. Napisałem do nich. Po niespełna dwóch godzinach przyszła odpowiedź (było to ok. 22:00) z przeprosinami i informacją, że problem został rozwiązany. Wielkie brawa. Świetna spółka, szkoda tylko, że nikt się nią nie interesuje
|
|
Jeśli można, poprosiłbym o zerknięcie na raport Pozbudu. Wiem, że zainteresowanie spółką jest prawie żadne, jednak na pierwszy rzut oka prezentują się bardzo solidnie. Ciekawi mnie, czy mają jakiś potencjał do wzrostu. Dzięki.
|
|
Bardzo proszę o pomoc, bo nie jestem pewien, czy dobrze rozumuję czym jest średnia płynność dzienna.
Czy jest to procent akcji znajdujących się w wolnym obrocie jaki zmienia właściciela w ciągu jednej sesji?
I jeszcze za jaki okres jest liczona ta średnia.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
Dapi napisał(a):Funkcjonalnośc swobodnego ustalenia okresu jest udostępniona w Ustawieniach wykresu w liście Zakres - trzeba wybrać Okres z listy rozwijanej i za pomoca kalendarza ustalić zakres dat do wyświetlenia Dzięki za odpowiedź. Nie zauważyłem tego na początku. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy byłaby możliwość wyraźniejszego zaznaczenia poziomów wykupienia/wyprzedania na wskaźnikach oscylatorów? Np. linii 30 i 70 na RSI. Taki drobiazg, ale myślę, że ułatwiłby obserwację.
|
|
Przede wszystkim gratulacje i wielkie dzięki. Moduł AT to właśnie to, czego mi w SW brakowało. Mam nadzieję, że z powodzeniem będziecie go dalej rozwijać.
A teraz troszkę moich uwag. Oczywiście możliwość swobodnego rysowania, moim zdaniem, to konieczność. Świetne jest dociąganie linii trendu do świec. Jednak przydało by się jeszcze rysowanie linii wsparć i oporu, czyli po prostu zwykłych poziomych linii. Świece rzadko są na idealnie równych poziomach, więc na chwilę obecną linie nie biegą idealnie w poziomie. Przydałaby się jeszcze możliwość swobonego ustawiania zakresu czasowego wykresu oraz przemieszczania się po nim.
A poza tym, po kilku ćwiczeniach, dla mnie super.
Pozdrawiam.
|
|
Temat:
GTC
To raczej trójkąt zwyżkujący, nie klin. Jednak, aby trójkąt zwiastował kontynuację trendu, musi takowy być. A tu raczej żadnego trendu w ostatnim czasie nie widać. Moim zdaniem, aby myśleć o wzrostach musi być mocne wybicie ponad 25,00, a najlepiej 26,00. Do tego czasu będzie takie bujanie, w górę i w dół.
|
|
Temat:
MWTRADE
Oj, chętnie bym zobaczył jakieś, choćby drobne, spadki. Może udałoby się jeszcze coś dokupić po korzystnej cenie. Jednak, jak widać, za bardzo nie ma chętnych do oddania akcji. Myślę, że ostatnia luka na 5,37 będzie stanowić solidną zaporę, a już niedługo okaże się, że aktualna cena jest wciąż dobra do zakupu.
|
|
Temat:
ORANGEPL
W ubiegłym roku, po każdym raporcie, notowania rozpoczynały się sporą luką w dół i kończyły na około 5-cio procentowym minusie. Teraz jest lepiej, rynek nie reaguje już tak nerwowo na, ciągle przecież, nienajlepsze wyniki tps-y. Co więcej, na tle wigu, tpsa wyglądała dziś całkiem nieźle. Jednak, czy pójdziemy w górę, czy w dół? Kurs jest w konsolidacji i dopóki nie przebije zdecydowanie 16 lub 17 złotych, trudno cokolwiek powiedzieć.
|
|
Temat:
MWTRADE
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy wpis na forum spółkowym.
Na wykresie wytworzyła nam się zasłona ciemnej chmury,ponadto oscylatory są już rozgrzane do białości. Czyżby czekała nas korekta, podobna do tej z sierpnia-października ubiegłego roku? Jeśli tak do ilu możemy zejść? Wtedy korekta doszła do 38,2% zniesienia Fibo, zakładając analogiczne zachowanie kursu, wychodzi poziom 4,50.
Może jakiś doświadczony technik rzuciłby na to okiem?
|
|
Dzięki za poprzednią odpowiedź, wszystko już gra.
Mam jeszcze pytanie dotyczące komórki 'Wolne środki' w arkuszu 'Ogółem'. Z moich obliczeń wynika, że przy zakupie akcji, prowizja odejmowana jest dwukrotnie. Najpierw z wartości akcji w arkuszu 'Portfel', następnie z arkuszu 'Opis'. W związku z tym kwota wolnych środków jest za niska. Jak sprawdziłem, wszystko się wyrówna po sprzedaży, tym niemniej jednak, jeśli mam sporo zakupionych akcji, różnica będzie spora (będzie wynosiła dokładnie równowartość prowizji za zakupione akcje). Czy jest tu jakiś błąd, czy też źle liczę?
|
|
kijekjjk napisał(a):edgaross napisał(a):Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób zaczynasz kolejny rok? Wpisujesz wszystko dalej na tym samym arkuszu czy też zamykasz jeden i otwierasz drugi - a jeżeli tak to w jaki sposób wpisujesz do nowego roku niezamknięte pozycje z roku poprzedniego? Zrobiłem tak: otworzyłem nowy arkusz, wpisałem transakcje na akcjach, które posiadam od poprzedniego roku..ofkoz w bilansie pojawia się strata, ze względu na wydatki na prowizje..ale te prowizje uwzględnione zostały w poprzednim roku..więc dorzuciłem jeszcze pozycje korekta, na której tworze sztuczny zysk taki sam jak kwota wydana na zakup akcji z poprzedniego roku. W ten sposób mam akcje w portfelu i w bilansie jestem na zero..czyli tak jak powinno być. Witam, przede wszystkim, wykonałeś świetną robotę, arkusz jest znakomity. I wielki szacunek za to, że dzielisz się z innymi. Mam prośbę dotyczącą zakończenia roku, nie mogę sobie z tym poradzić. Mógłbyś wyjaśnić, gdzie dokładnie co wpisać, aby bilans się wyzerował? Wielkie dzięki.
|
|