gxmttsex
Advertisement
PARTNER SERWISU
mllrjnuw

Program do giełdy w C++ - notowania, bossaAPI?

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 11 września 2010 12:40:54
Nie wiem czy trafię tu na jakiegoś programistę-tradera, ale może akurat :)

Jestem w trakcie pisania programu "do giełdy" w C++ z użyciem biblioteki QT. Program na początek ma pokazywać notowania, wskaźniki fundamentalne, pokazywać (może kiedyś analizować) komunikaty spółek, mieć moduł do AT wykresów (coś jak na bossa.pl) z podstawowymi funkcjami. W dalszej perspektywie na podstawie moich AT i notowań ma dawać sygnały kupna/sprzedaży różnych spółek. Może kiedyś wyposażę go w system automatycznych transakcji, ale to już daleka przyszłość.

Jak na razie program próbuje parsować strony www :), lecz zastanawiam się czy bossaAPI nie byłoby lepsze.

Jak na razie najtrudniej chyba o dostęp do konkretnych notowań. Powiedzmy, że chcę mieć kurs otwarcia z dnia wczorajszego. Albo chociaż notowania aktualne. Parsowanie stron internetowych jest dość czasochłonne, chociaż daje mi wieloplatformowość w przeciwieństwie do bossaAPI. Jeśli ktoś z was próbował coś takiego pisać może zna trzecie rozwiązanie? Nie wiem czy to nie jest tajemnica SW, ale jeśli nie, to może WatchDog mógłby zdradzić skąd bierze notowania do serwisu? Czy jest to jakaś płatna usługa?

Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z bossaAPI? Chciałbym wiedzieć, czy w miarę łatwo to opanować, bo nie widziałem jakiejś ogólnodostępnej dokumentacji, a na forum wejść nie mogę bo nie mam jeszcze rachunku maklerskiego w BOŚ.
Edytowany: 11 września 2010 12:53

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 11 września 2010 13:23:58
Z tego co mi wiadomo notowania są z bossy. Watch Ci jednak powinien dokładniej to wyjaśnić.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 września 2010 13:42:06
Notowania udostępnia bossa, ale będziemy się przenosić na lepsze i mocno płatne źródło, ale nie ma innego wyjścia, jeśli chce się mieć porządny sygnał notowań bieżących. Bez niego nie wprowadzimy AT intraday do serwisu. Planuję kupić surowy sygnał, który będzie wstępnie obrabiany, a potem będzie zasilał różne miejsca, np. AT, ale planuję też dynamiczne wskaźniki (dostępne w abonamencie, bo nie damy rady udźwignąć całego ruchu w real-time), przeliczane na bieżąco w trakcie sesji.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 11 września 2010 15:37:01
kneczaj napisał(a):
Nie wiem czy trafię tu na jakiegoś programistę-tradera, ale może akurat :)

Znajdziesz Angel

Powiedz mi tylko dlaczego wyważasz otwarte już drzwi? Jestem pewien, że da się wszystko zakodować w Amibrokerze, a zaoszczędzony czas lepiej spożytkowałbyś na naukę AT, na której zdaje się opierasz. 8 stów za soft to nie jest dużo, jak podsumujesz swój czas poświęcony na podążanie ślepymi uliczkami...
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 11 września 2010 15:54

kneczaj
0
Wysłane: 11 września 2010 15:53:46
Notowania z bossa.pl pobieracie za pomocą bossaAPI?

kneczaj
0
Wysłane: 11 września 2010 16:02:20
v3nom napisał(a):

Powiedz mi tylko dlaczego wyważasz otwarte już drzwi? Jestem pewien, że da się wszystko zakodować w Amibrokerze, a zaoszczędzony czas lepiej spożytkowałbyś na naukę AT, na której zdaje się opierasz.

W sumie nie znam możliwości Amibrokera. Brakuje mi czegoś takiego jak ustalenie jakiejś linii trendu, albo poziomu wskaźnika, po dojściu do którego program poinformuje komunikatem na kompie lub smsem. Da się to zrealizować w Amibrokerze?

Poza tym samo filtrowanie listy spółek do przejrzenia pod kątem AT po wskaźnikach fundamentalnych byłoby dużym ułatwieniem.

W przyszłości chciałbym, aby zamiast powiadamiania program sam dokonywał transakcji być może za pomocą bossaAPI. Tego już na pewno nie da się zrealizować w Amibrokerze :]

Powiedzmy, że jak na razie ostatniego punktu nie biorę pod uwagę, bo nie wiadomo czy coś takiego w ogóle zdałoby egzamin.
Edytowany: 11 września 2010 16:12

v3nom
0
Wysłane: 11 września 2010 16:30:56
Knejczaj, sam jestem noga z Amibrokera, dopiero się zaczynam wtrybiać w system, więc nie będę w stanie odpowiedzieć na Twoje wszystkie pytania.

1. Potrafię sobie wyobrazić, że Ami wspiera system alertów, które można zaprogramować. Nie wiem czy istnieje możliwość wysłania ich SMSem. Prawdopodobnie nie. Ale może można zrobić to pośrednio przez przechwycenie jakiegoś eventa przez zewnętrzną aplikację albo plugin?

2. Po wykresach rysować możesz. Nie ma problemu z wrzucaniem wskaźników na wykres cenowy. Wierzę, że jak zdefiniujesz jasne, matematyczne reguły dla wyznaczania linii trendu, będziesz w stanie wykreślić ją w Ami. Dodatkowo możesz przeprowadzać filtrowanie spółek na rynku pod kątem określonych sygnałów, np. duży wolumen, wskazania oscylatorów, etc...

Być może nie wszystkie Twoje założenia da się zrealizować w Ami, ale pisanie wszystkiego od zera to strata czasu. Dodatkowo narażasz się na ryzyko stworzenia błędnego kodu. Wyobraź sobie, że Twój system (ten z ostatniego punktu) zajmie automatycznie pozycję na podstawie błędnie wyliczonych wskazań RSI czy STS czy innych, dużo poważniejszych niedociągnięć blackeye

PS. Nie wiem czy jesteś doświadczonym programistą, ale jako ekspert powinieneś sprawdzić wszystkie dostępne rozwiązania, zanim zaangażujesz się w jakiś projekt. Bo dużoooo roboty przed Tobą. Sam projektuję system wspomagania inwestycji. Idzie to jak krew z nosa, ale krok po kroku... Zanim postawie choćby jedną linijkę kodu muszę mieć wszystko zaprojektowane w najmniejszym detalu, inaczej szkoda mojego czasu. Rozważałem napisanie prostego systemu np w Pythonie, ale skoro to wszystko jest już gotowe w Ami? Trzeba korzystać z gotowych narzędzi!

Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
Dosia Bio Active blackeye

kneczaj
0
Wysłane: 11 września 2010 17:20:14
Spróbuję się w takim razie pobawić Amibrokerem, ale pewnie swój program też jakoś będę ciągnął.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 11 września 2010 18:26:43
Sygnały to nie bossaAPI.

Niestety za sygnały musisz słono zapłacić.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

v3nom
0
Wysłane: 11 września 2010 22:58:30
Przewalam wprowadzenie do trialowej wersji Ami i natrafiłem na fragment:

Cytat:
Formula - based alerts

Ability to write complex formula-based alerts that can be displayed on the screen, sent to you via e-mail, plus play a user-defined WAV file.
Ability to run external applications via alerts - this allows automated trade execution

Cytat:
Scripting/COM/DLL support

AFL engine allows embedding VBScript/JScript code within AFL formulas providing UNLIMITED possibilities
ability to call external COM (ActiveX) objects from the AFL formula
free SDK (software development kit) for registered users allowing writing indicator DLLs (plug-ins)
many already available 3rd party plug-ins

Zdaj się, że tego szukałeś thumbright
Edytowany: 11 września 2010 23:01

tomaprzem
0
Wpisów: 1
Wysłane: 13 września 2010 14:57:19
Jeśli chodzi o notowania i nie potrzebujesz ich na bieżąco to ściągnij sobie pliki do metastocka z bossa.pl bossa.pl/index.jsp?layout=msto...
Ściągasz bazę danych w formacie tekstowym i masz każdą spółkę z notowaniami historycznymi.
Format pliku to CSV rozdzielany przecinkami. Można też ściągnąć aktualne kursy z ostatniej sesji w jednym pliku.
Teraz tylko stworzyć odpowiedni parser i gotowe.

mdlubak
0
Wpisów: 1
Wysłane: 15 września 2010 14:11:31
Witam wszystkich :)

@ALL
Wywołany zaocznie do tablicy postaram się odpowiedzieć pytania dotyczące bossaAPI. Mam nadzieję, że admini forum będą wyrozumiali jeśli chodzi o mała reklamę ;)

Dokumentacja bossaAPI dostępna jest pod adresem: bossa.pl/notowania/narzedzia/b...

Notowania bez najmniejszych problemów można pobierać za pośrednictwem bossaAPI, po szczegóły bardzo proszę zerknąć do dokumentacji bossaAPI-FIXML pkt. 2.2 Operacje na filtrze papierów.

Jeśli chodzi o autotrading z wykorzystaniem bossaAPI i amibrokera jest on jak najbardziej możliwy. Jeden z naszych klientów opublikował na naszym forum wtyczkę do amibrokera wykorzystującą bossaAPI i pozwalającą na generowanie automatycznych zleceń na podstawie sygnałów generowanych za pomocą AFL.

Po szczegóły zapraszam na nasze forum poświęcone bossaAPI :) Dodatkowo uruchomiliśmy forum ogłoszeniowe mające na celu kojarzenie pomysłodawców z wykonawcami. Zaznaczam, że fora dostępne są tylko dla naszych Klientów :)

Zachęcam również do wzięcia udziału w naszym konkursie "bossaAPI - Twój automat na giełdzie", którego celem jest propagowanie praktycznych przykładów wykorzystania bossaAPI i narzędzi wspomagających inwestowanie. Do zgarnięcia jest sporo kasy: za 1 miejsce – 10 tys. zł, za 2 i 3 po 5 tys. zł.

Przydatne linki bossaAPI:
- bossaAPI: bossa.pl/notowania/narzedzia/b...
- bossaTrader: bossa.pl/notowania/narzedzia/b...
- dokumentacja: bossa.pl/notowania/narzedzia/b...
- konkurs bossaAPI: http://bossa.pl/konkurs/bossaAPI/
- regulamin konkursu: bossa.pl/konkurs/bossaAPI/regu...

Serdecznie zapraszam do założenia u nas rachunku inwestycyjnego:
http://bossa.pl/oferta/otwarcie/

W przypadku pytań dotyczących bossaAPI bardzo proszę o kontakt pod adresem: api[at]bossa.pl

pozdro
michal dlubak

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,500 sek.

fplsslwy
rifakisx
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 951,14 zł +394,76% 98 951,14 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kfdsswjf
iditxiqk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat