PARTNER SERWISU
jeeallmi

Opór a kupno i sprzedaż

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 18 sierpnia 2010 11:33:40
Jeżeli cena zbliża się do ceny oporu, lub wynosi dokładnie tyle ile opór (1.05zł), to czy takie zlecenia mogą świadczyć o tym, iż byki biorą górę?

kliknij, aby powiększyć
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 18 sierpnia 2010 11:59:49
To zbyt daleko posunięte wnioski. Technicznie rzecz biorąc byki będą górą, jeśli pokonają opór w cenie close, porządną, białą świecą na sporym wolumenie. Ale to nie jest przecież reguła Angel

Układ arkusza moim zdaniem świadczy tylko o tym, że popyt wybrał zlecenia podaży aż pod sam opór. A co będzie dalej? Ja nie zajmuję pozycji tuż pod ważnymi oporami. Wolę poczekać na rozstrzygnięcie.

Myślę, że powinieneś rozpatrywać przypadek w szerszym oknie. Jaki jest ogólny układ sił na spółce - trend spadkowy, wzrostowy a może horyzontalny? Jak układa się wolumen? Jaka jest waga oporu (wysokość formacji, czas, "liczba trafień", etc..).

Mistrz Elder pisał, że "profesjonaliści" lubią wykorzystywać fałszywe wybicia do odwrócenia pozycji i że rozstrzygają wszelkie wątpliwości na korzyść trendu horyzontalnego. To może nie do końca pasować do naszego rynku, bo odnosi się do giełdy, na której można grać łatwo na akcjach na krótko. U nas to jeszcze skomplikowany proces.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 18 sierpnia 2010 12:00

TomekP
2
Wysłane: 18 sierpnia 2010 12:10:18
v3nom napisał(a):
To zbyt daleko posunięte wnioski. Technicznie rzecz biorąc byki będą górą, jeśli pokonają opór w cenie close, porządną, białą świecą na sporym wolumenie. Ale to nie jest przecież reguła Angel

Układ arkusza moim zdaniem świadczy tylko o tym, że popyt wybrał zlecenia podaży aż pod sam opór. A co będzie dalej? Ja nie zajmuję pozycji tuż pod ważnymi oporami. Wolę poczekać na rozstrzygnięcie.

Myślę, że powinieneś rozpatrywać przypadek w szerszym oknie. Jaki jest ogólny układ sił na spółce - trend spadkowy, wzrostowy a może horyzontalny? Jak układa się wolumen? Jaka jest waga oporu (wysokość formacji, czas, "liczba trafień", etc..).

Mistrz Elder pisał, że "profesjonaliści" lubią wykorzystywać fałszywe wybicia do odwrócenia pozycji i że rozstrzygają wszelkie wątpliwości na korzyść trendu horyzontalnego. To może nie do końca pasować do naszego rynku, bo odnosi się do giełdy, na której można grać łatwo na akcjach na krótko. U nas to jeszcze skomplikowany proces.

Na pewno poczekam na zamknięcie. Ta spółka to BBZ. W momencie gdy to napisałem jej kurs przebił 1.05 i teraz oscyluje na poziomie 1.07. Gdzie mogę więcej dowiedzieć się na temat: "Jaka jest waga oporu (wysokość formacji, czas, "liczba trafień", etc..)."?

Może teraz wiedząc jaka to spółka i jak kształtuje się jej kurs potrafisz powiedzieć coś więcej na temat tych sił?

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 sierpnia 2010 12:22:09
Tomek ,ale tu masz opór na 1,08, dodatkowo potwierdzony przez 61,8% zniesienia ostatniej fali spadkowej. Dopiero wyjście powyżej tego punktu może świadczyć o jego przełamaniu.

v3nom
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 12:28:05
TomekP napisał(a):
Gdzie mogę więcej dowiedzieć się na temat: "Jaka jest waga oporu (wysokość formacji, czas, "liczba trafień", etc..)."?

Aleksander Elder, Zawód inwestor Giełdowy, tam to jest opisane z naciskiem na psychologię.

Co do BBZ, niestety nie mam czasu teraz przyjrzeć się dokładnie...

TomekP
2
Wysłane: 18 sierpnia 2010 12:28:46
buldi napisał(a):
Tomek ,ale tu masz opór na 1,08, dodatkowo potwierdzony przez 61,8% zniesienia ostatniej fali spadkowej. Dopiero wyjście powyżej tego punktu może świadczyć o jego przełamaniu.

Rzeczywiście, coś musiałem pomylić. Tak czy siak o tych siłach by się coś przydało dowiedzieć.

v3nom
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 12:59:11
TomekP napisał(a):
Rzeczywiście, coś musiałem pomylić. Tak czy siak o tych siłach by się coś przydało dowiedzieć.

Może zainteresować Cię jeszcze Martin J. Pring, Psychologia inwestowania.

TomekP
2
Wysłane: 18 sierpnia 2010 13:27:32
v3nom napisał(a):
TomekP napisał(a):

Może zainteresować Cię jeszcze Martin J. Pring, Psychologia inwestowania.

Przejrzę, dziękuję.

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 18 sierpnia 2010 13:55:34
Tomku, na pewno o poziomach wsparcia i oporu, a także o ich znaczeniu znajdziesz sporo w internecie.
Co do wolumenu - polecam Znaczenie wolumenu Armsa, bardzo dużo można się dowiedzieć zarówno o wolumenie, jak i o wykresach equivoluem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,158 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat