Knejczaj, sam jestem noga z Amibrokera, dopiero się zaczynam wtrybiać w system, więc nie będę w stanie odpowiedzieć na Twoje wszystkie pytania.
1. Potrafię sobie wyobrazić, że Ami wspiera system alertów, które można zaprogramować. Nie wiem czy istnieje możliwość wysłania ich SMSem. Prawdopodobnie nie. Ale może można zrobić to pośrednio przez przechwycenie jakiegoś eventa przez zewnętrzną aplikację albo plugin?
2. Po wykresach rysować możesz. Nie ma problemu z wrzucaniem wskaźników na wykres cenowy. Wierzę, że jak zdefiniujesz jasne, matematyczne reguły dla wyznaczania linii trendu, będziesz w stanie wykreślić ją w Ami. Dodatkowo możesz przeprowadzać filtrowanie spółek na rynku pod kątem określonych sygnałów, np. duży wolumen, wskazania oscylatorów, etc...
Być może nie wszystkie Twoje założenia da się zrealizować w Ami, ale pisanie wszystkiego od zera to strata czasu. Dodatkowo narażasz się na ryzyko stworzenia błędnego kodu. Wyobraź sobie, że Twój system (ten z ostatniego punktu) zajmie automatycznie pozycję na podstawie błędnie wyliczonych wskazań RSI czy STS czy innych, dużo poważniejszych niedociągnięć
PS. Nie wiem czy jesteś doświadczonym programistą, ale jako ekspert powinieneś sprawdzić wszystkie dostępne rozwiązania, zanim zaangażujesz się w jakiś projekt. Bo dużoooo roboty przed Tobą. Sam projektuję system wspomagania inwestycji. Idzie to jak krew z nosa, ale krok po kroku... Zanim postawie choćby jedną linijkę kodu muszę mieć wszystko zaprojektowane w najmniejszym detalu, inaczej szkoda mojego czasu. Rozważałem napisanie prostego systemu np w Pythonie, ale skoro to wszystko jest już gotowe w Ami? Trzeba korzystać z gotowych narzędzi!
Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
Dosia Bio Active

Klika się i sprzedaje ;-)