Cześć!
Po długim weekendowym odpoczynku wreszcie mogę napisać małe podsumowanie szkolenia, które odbyło się w ostatni piątek. Cała relacja dostępna jest na naszej stronie
Akademia StockWatch.pl relacja.
Poniżej krótkie podsumowanie:
- największym atutem podobno było to, że ja z WatchDogiem się nie zgadzałam w wielu wycenach. Co jeszcze ciekawsze, tym razem to ja grałam dobrego policjanta (dotychczas było odwrotnie).
- bardzo ciekawe wnioski mieliśmy odnośnie wyceny DSS i możliwości uratowania spółki. Wchodziliśmy nawet w teorie spiskowe i polityczne.
- przejrzeliśmy sektor deweloperów (przede wszystkim Polnord na zamówienie) i właśnie Polnord jest niesamowicie tani w odniesieniu do reszty spółek z sektora.
- jedna z uczestniczek (statystycznie na 1 szkolenie przychodzi 1 kobieta) uznała, że giełda to jest to. A do tego ma doświadczenie w branży budowlanej i zdradziła niektóre tajniki podpisywania kontraktów podwykonawczych na budowę lub konstrukcyjnych. Okazuje się, że część spółek akceptuje straty na kontraktach byleby zdobyć referencje do kolejnych. Myślicie, że nasi emitenci też mogli stosować te zasady?
Jest jeszcze jeden ważny dla nas wniosek na przyszłość. Wyjaśnianie zasad analizy fundamentalnej i zawiłości sprawozdawczości jest uczestnikom potrzebne. Wiele osób wskazało ten obszar jako najmniej znany lub najbardziej tajemniczy. W związku z tym dokonaliśmy zmian w programie.
Już za miesiąc planujemy przeprowadzenie kolejnego szkolenia - tym razem w Katowicach. Zapraszam wszystkich zainteresowanych!