Może WatchDog nam temat naświetli
|
|
Jeśli faktycznie wywalają w rynek akcje objęte lock-upem wykorzystując pakietówki to trudno określić na jakim poziomie zatrzyma się kurs, nawet dochodząc do 4-5 zł daje to spory zarobek. Czy ktoś znający temat lock-upu mógłby się wypowiedzieć czy jest to działanie zakazane?
|
|
Ja tak z innej beczki czemu przy zmianie spółki z z o. o. na S.A cena emisyjna jest podana jako 0 www.bankier.pl/gielda/notowani... czy to zwykła pomyłka bo jak to inaczej tłumaczyć?
|
|
Temat:
11BIT
"W ramach emisji prywatnej spółka pozyskała ponad 700 tys. zł. Cena emisyjna akcji serii C wynosiła 1,92 zł. Do obrotu na NewConnect wejdzie 376.561 sztuk praw do akcji serii C." Chodzi mi o infa ze spółki o sprzedaży. Teraz to część osób kupuje tylko dltage że przyszły takie wzrosty i inni to robią nie znając nawet dokładnie powodów.
|
|
Temat:
11BIT
Nie 300-400% zysku tylko dużo więcej. W emisji prywatnej cena akcji była chyba coś koło 2 zł a potem na rynku można było kupic koło 3zł. Dziś jest po 27 więc procentowo dała zarobić cierpliwym ogromnie dużo. Jakie info mogłoby teraz bujnać kursem do góry? Potrzebna jest stabilizacja wątpiliwe żeby jeszcze przez kilka sesji tak mielili free float.
|
|
Temat:
BINARY
Kiedyś obiło mi się o uszy, że osoby, które zainwestowały w spółę biorąc udział w emisji prywatnej chciały się zrzeszyć i "walczyć ze spółką". Powodem miały być kolejne niespełnione obietnice i "naciągane raporty". Osoby te poczuły się najzwyczajniej oszukane. Sądziłem, że może o to chodzi prezesowi.
|
|
Temat:
BINARY
"Pokonujemy powoli problemy jakie wyniknęły z działań podjętych wobec Spółki przez „Inwestorów” o czym informowaliśmy Państwa w poprzednich raportach okresowych. Analizujemy proces procedowania i szacujemy odszkodowanie" słowa prezesa. Czy ktoś mógłby wyjaśnić jakie działania inwestorów wobec spółki prezes miał na myśli. Co takiego niby zrobili oni przeciwko spółce?
|
|
Temat:
BINARY
Kolejna spółka, która obiecywała inwestorom złote góry. Od wejścia na NC notuje jedynie straty. Sprzedaży praktycznie nie ma. Źle to wygląda. Szkoda tylko inwestorów, którzy powierzyli spółce swoje pieniadze
|
|
Zaśmiecam wątek ale zaryzykuje. Frog masz bardzo długie wakacje, kiedy wracasz do gry. Blog pochłania Cię bardzo, ale chyba czas na powrót Żaby na GPW.
|
|
Polskiego tłumaczenia pewnie nie ma. A coś z przetłumaczonych
|
|
Temat:
11BIT
faktycznie ciekawie zabrzmiała wypowiedz Kasi ale o dostęp do informacji poufnych nie posądzam
|
|
Oczekiwania były pewnie duże a do tego ekoexport stał się od jakiegoś czasu spółką spekulacyjną gdzie wahało się albo +6 albo -6 to chętnie ludzie sobie tutaj grają. Można prosić analityka stockwatch o analizę raportu.
|
|
1,31
|
|
Temat:
BINARY
Ja to widze tak ktoś zainwestował pieniądze w lipcu, debiut się odwlekał z inwestycji nie dało się wcześniej wyjść zaraz minie rok. Więc jak tylko lock up minął to chciał pozbyć się za wszelka cenę a że płynność jest żenująca to poleciało -50. Tylko ciekawe kto kiedyś kupował po te 6- 10 zł. Pamiętam ze wtedy obrót był dosyć wysoki.
|
|
a ja tam nabyłem po 2145 tak żeby z wprawy nie wypaść i mam zamiar w najbliższym czasie sprzedać po 2240
|
|
no i stało się "kolega" przewidział to kilka wierszy wyżej Frog rozłożył dziś ekoexport na szczęście prawdopodobnie wyzbył sie wszystkich akcji więc może nie będzie źle jutro
|
|
Firma bardzo dobra ale teraz zrobił się taki szum medialny, że już wszyscy licza na +5% dziennie i dołączają co może troche niepokoić bo gdyby ewentualnie indeksy się osunęły to Ci ostatni mogą zacząć panikować
|
|
tzn jutro windowanie indeksu bo nie wiem co robić
|
|
pięknie jest aż ustawiłem się ze swoim S na 2313 i czekamy
|
|
Temat:
SOLAR
Zatrzymywali zyski zatrzymywali więc nic dziwnego, że w końcu wypłacili dywidendę. Czytając prospekt wszystko jest dobrze. Zastanawiam się po co odsprzedają swoje akcje, wypracowują zysk rok w rok do tego wypłata dywidendy a tu 12 mln akcji poszło. WatchDog jak Ty to widzisz czy to realizacja zysku na inwestycji? Skoro idzie dobrze ja tam udziałów w takim biznesie bym nie odsprzedawał
|
|
nie kumam o co Wam chodzi widać nie znam się na sztuce. Zaczaiłem się na S na 2350
|
|
Autobiografia musi powstać. Fajnie kiedyś byłoby przeczytać jak wyglądała "droga do celu" WatchDoga. Od pierwszych kroków w biznesie do tej niezależności. Jeśli powstanie to chciałbym zarezerwować pierwszy egzemplarz może będzie to moja inwestycja długoterminowa. W każdym razie kupie napewno
|
|
Miałeś nosa Niedzwiadku że zamknąłeś. Jutro pewnie otworzą się luką co znów zniechęci do transakcji. Ten tydzień raczej out.
|
|
WatchDog prawdopodobnie byłeś jednym z najmłodszych wiceprezesów  . Nie chce zaśmiecać wątku Szefie ale ciekawi mnie jak zmieniła sie Twoja skłonność do ryzyka po tylu latach na parkiecie? Proponowałbym napisanie kolejnej książki tym razem może autobiografii. Tytuł już jest WatchDog droga do sławy i pieniędzy  . Kasiu pewnie to zły akademik był.
|
|
w Grecji płaca minimalna przed tymi cięciami wynosiła powyżej naszej średniej. Po cięciach zaczęło się wiadomo co niech przyjadą do nas i zobaczą jak przeciętni Polacy żyją.
|
|
Temat:
ZWG
na czym polega fenomen tej spółki? obryty rzędu 1mln i wyżej to tutaj norma. Błyskawiczny rajd do góry po spadkach w okolice 0,75. Czyżby to czysta spekulacja czy może jest jakiś racjonalny powód
|
|
a co jest nie tak z tymi notowaniami? Następny tydzień zapowiada się bardzo ciekawie. Wystąpienie Fed, rozliczenie. Też mi bliżej do S ale zaczekam z tym do popołudnia
|
|
WatchDog od ilu lat masz do czynienia z finansami sprawozdaniami i całą tą otoczką. Bagaż wiedzy i doświadczenia ogromny. Takich osób brakuje jako wykładowców na studiach sam bym jeszcze raz poszedł studiować. Nie myślałeś może o karierze akademickiej
|
|
Ja mam jedno pytanie pośrednio związane ze szkoleniem. Czy po szkoleniu można otrzymać numer telefonu do Pani Kasi ewentualnie do Szefa to tak na wypadek gdyby kiedyś o północy naszły watpliwości co do zawartych transakcji no i żeby to obgadać z mentorem
|
|
Temat:
PGNIG
Może jestem uprzedzony ale wybór P. Grażyny Piotrowskiej Oliwy na prezesa PGNiG-e to kolejny przykład jak wybiera się ludzi na stanowiska w spółkach Skarbu Państwa. Co będzie z łupkami to się okaże ale na tym stanowisku w takiej firmie widziałbym kogoś kto ma długoletnie doświadczenie w tej branży. To nie jest Orange a tak mamy kolejną osobę związaną z ministrem skarbu. Ta Pani jest tez chyba doradcą Prezydenta. Kariera dosyć ciekawa.
|
|
popieram komfort psychiczny jest ważny wtedy można już spokojniej na giełdzie inwestować bez szarpania. Frogu Twój MDG jest niesamowicie mocny jeśli tylko będzie się właściwie rozwijał i nie wyrośnie nagle konkurencja to
|
|
masz babo placek  teraz zaczne stosować stopy po 75 pkt.
|
|
Buldi tylko nie rób mi niespodzianki i nie zajmuj S. Złoty bardzo sie umocnił tylko jakoś to się nie przekłada na gpw więc to moje L to 50 na 50 szans. Ja tam czekam końcówki tygodnia gdy już będzie po LTRO i zobaczymy jakie wtedy będzie zachowanie indeksów.
|
|
wystawiłem zlecenie kupna na zamkniecie i czekamy na jutro
|
|
Buldi to żeś się wstrzelił prawie idealnie w dołek. Rozjechały się indeksy. Swig i mwig bardzo silne jeśli Wig20 mialby iść w ich kierunku to możesz cały Londyn objechac bez wysiadania  Choć dziwne że maluchy załapały się na tę "hossę" a wig 20 takie męki przechodzi
|
|
Wróciłem po krótkiej nieobecności i byki zdążyły porządnie narozrabiać. Trzeba patrzec na USA jeśli zaczną korektę to wtedy ruszyć za nimi inaczej szkoda kasy na S
|
|
życzyłbym wam powodzenia ale tak do 2262 bo tam wystawiam swoje S sory chłopaki z resztą Elemis jeśli grasz na dłużej to każdy z nas może swoje pkt zgarnąć
|
|
S zamknięte poczekam do następnego tygodnia chyba
|
|
tomcichy napisał(a):a ty myślisz że hossa będzie tylko wtedy kiedy wszystkie problemy znikną? będzie wtedy gdy rynek stwierdzi że jest na tyle dobry moment aby wejść w bardziej ryzykowne aktywa, a czy to u nas już? tego nie wiem ale w stanach ostatnie miesiące to tylko korekta w trendzie wzrostowym wszystkie może nie ale chociaż część  w październiku też zapanował optymizm nawet kilka sesji byliśmy powyżej 2400 na FW a potem sił brakło. Więc te wzrosty jakoś mi nie szumią w głowie. Tłumacze sobie to efektem stycznia z resztą wiecznie spadać nie może
|
|
Tomcichy wziąłem to S z myślą byś mógł K zrealizować  . Zaczne się martwić gdy do waszego obozu zawita Niedzwiadek Buldi. Z resztą S na krótko by kilka punktów zrealizować przeczekać i wyżej na S się nastawić. Jeśli to początek mega hossy to będę wśród tych co przespali  . W dłuższym terminie nadal jestem niedzwiedzio nastawiony bo wątpię by wszystkie problemy zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskigo patyka
|
|
tak pięknie urosło że wstawiam S na 2249
|
|
słusznie niech się atmosfera powoli oczyści. To pewnie stąd ten spadek eur/usd od poludnia
|
|
dobry dzień sobie wybrali żeby był pamiętny. a to podali już po zamknieciu sesji w USA ? Szczyt pod koniec stycznia więc moze nie będzie spadać długo
|
|
skad info, że Francji obniżyli rating? to chyba jedynie pogłoski jeszcze. bardziej prawdopodobna jest Austria.
|
|
w amoku coś jestem liczyłem na podejście pod 2225 niestety pary już brakło po JP Morgan zdecydowałem się obrócić ale niestety uciekło przez moją zachłanność.
|
|
zlecenie zmodyfikowane S zamiast K na 2208
|
|
Chłopaki się ożywili szkoda, że ja nie znaju się na opcjach bo też bym skorzystał. Chyba nie doczekam się tej korekty i tak leciutko wezmę po 2190. A można było mieć w portfelu po 2150 gdyby nie ten paniczny strach. Musze przyswoic sobie powiedzenie "aszym celem jest grać dobrze a nie grać często" ale to dopiero od poniedziałku
|
|
wysokość SL to już indywidualna sprawa ważne żeby strategia w końcowym rozrachunku była na plus. Osobiście nie stosuje sl poniżej 10 pkt. Przy zmiennosci jakia panuje na kontraktach trudno byłoby mi tak często odnawiać pozycję. Też licze jeszcze na podejście pod 2220. Jeśli niżej się otworzy to podstawie koszyczek.
|
|
Wyczekuje tej korekty na S&P podobnie jak dzieciaki gwiazdki wigilijnej i nic. Ile to może jeszcze potrwać. KGHM codzien nie będzie tak rosło. jutro pokusze sie jeszcze na K w okolicach 2170
|
|
farta można mieć typując liczby w lotto a tutaj wybierając z pośród 500 spółek bez wiedzy analizy i różnych czynników na dluższą metę się nie uciągnie. Swoją drogą aż strach pomyśleć ile teraz kosztowałyby akcje Medical gdyby panowała ta megahossa jak kilka lat temu. Frog żeby podciągnąć to pod złoty strzał to ile % musi urosnąć. Chyba mamy  złtych trafień
|
|
Frog Ty chyba urodzony w niedziele  . Medical urosło w tak szybkim tempie czyżby wszyscy zobaczyli coś czego nie było widać.
|
|
ponownie K na 2160 i tak aż do piątku
|
|
kurde otwieram i widze, że znów mnie wyrzucili na out  . Mdli mnie jak patrze na to co dzieje się na naszej gpw. Czt na dax 6150 czy 5800 to u nas i tak dno.
|
|
K na 2154 i czekamy
|
|
Frog-u już zasiał teraz tylko czekać na plony  . Jeszcze nie tak dawno byłeś bardzo niechętny żeby ruszać z gotówką na łowy. Jeśli masz równie dobre wyczucie jak przy wcześniejszych transakcjach znaczyłoby to, że dolki pozostana nienaruszone
|
|
może pojadę prywatą ale tak dla rozluźnienia atmosfery chcaiłem zapytać czy korzysta ktoś z nowego epromaka plus pko bp bo nie moge włączyć w nim notowań  . Wracając do giełdy to jutro wig20 powinien chyba równać do futures
|
|
jak Ci się to udało skoro była w końcówce taka kolejka chętnych do sprzedaży że już nie mial kto tego odbierać i grom zleceń zostało niezrealizowanych
|
|
Temat:
ePromak
zaglądnąłem po kilku miesiącach do supermaklera w pko bp a tu zaskoczenie jest nowy epromak plus i nie mogę włączyć notowań może ma ktos podobny problem. Korzystam z aliora ale chciałęm sprawdzić co to cudeńko potrafi.
|
|
Źle to wyglada wg mnie zanosi się na testowanie poziomu z 19.12 szkoda tylko, że uciekł mi ten ruch  . Nasza gpw aż poraża słaboscią
|
|
Jakie zaskoczenie od poczatku roku. Grudzień był kiepski a tu taka niespodzianka tylko ile są warte te wzrosty na niewielkich obrotach. Chyba poczekam jak się "wyszumią" Ci byczo nastawieni i pod koniec tygodnia ewentualnie S wezmę
|
|
Rok zamknięty i niestety przyszedł czas na rachunek sumienia. Ten rok kończy się dość słabo żeby nie użyć mocniejszych słów. Portfel ucierpiał ale tak bywa. Samych udanych inwestycji w przyszłym roku wszystkim życzę zarówno bykom jak i niedźwiadkom (powrotu wyczucia do rynku)
|
|
oby to wyczucie szybko wróciło to inni skorzystaja także. W południe przymierzałem sie na S a tu teraz zanosi się na zamknięcie na plusie. Chyba lepiej odpuścić do nowego roku bo tylko niepotrzebne straty.
|
|
jakby spisek bo dziś zamknęli na 2165. Patrząc na gpw to przypomina mi się taki film dzień świstaka  . Tutaj teź Niedźwiadki nie wróciły jeszcze po świętach
|
|
to mnie fantazja poniosła chodziło mi oczywiście o 2180 niestety
|
|
zamykam na 2280 bo dość patrzenia na tego ślimaka w smole. V3nom jeśli masz jakiś "złoty strzał" to dawaj śmiało.
|
|
a przypomniało mi się coś kiedy pisałem o krótkoterminowym trendzie wzrostowym a było to w okolicach 2270-2300 i wydawało mi się, że wzrosty są bardziej prawdopodobne to V3nom (przez duże V nie bez powodu) radził brać S pod oporem. Zacnie to przewidział można było koło 170 pkt zgarnąć ze stołu zatem
|
|
Buldi mniej zagląda pewnie strategie opcyjne obmyśla. Jakby trochę nas osierocił. W USA wyniki spółek mają być przyzwoite ciekawe czy przełoży się to na Europę. Problemy nie zniknęły więc to tylko takie bujanie od -2 do 2%. Od skrajności do skrajności
|
|
a ja przez skromność się nie będę chwalił po ile nabyłem z resztą nie ma czym. Tego roku do udanych nie zaliczę  Buldi Niedźwiadku po której stronie barykady masz zamiar stanąć o ile wogóle.
|
|
cofam swoje słowa, że nic sie nie będzie działo do końca roku  . Dziś niedzwiedzie dostały troche po plecach. Obawiam się tylko, że ten optymizm może szybko wyparować. Ciekaw jestem kiedy poleci rating Francji bo że poleci to chyba jest przesadzone.
|
|
nasza gpw jakoś nie kwapi się chociaż do niewielkiego odbicia. Chyba nie ma na co liczyć w tym tygodniu. Inwestorzy szykują się powoli do świąt więc marazm. Zastanawiam się czy nad L na 2120  niby to głupota bo trend silnie spadkowy.
|
|
nasza GPW to prawdziwa gwiazda ostatnimi czasy  . Na tym grajdołu duży może robić co mu się podoba. Ciekaw jestem poczatku następnego tygodnia. Złoty jest mega słaby. Zanosi się na gorąca końcówke roku.
|
|
Pięknie poszło do góry w pewnym momencie ponad 2%. Tydzień chyba stracony  szkoda nerwów na takie sesje jak dzisiejsza
|
|
prawdopodobnie  nawet najgroźniejsze niedźwiedzie nie spodziewaly się takiego poniedziałku
|
|
wiadomo, że jak pozycja rośnie to żal zamykać, najważniejsze żeby z zyskownej nie przejść na straty.
|
|
Buldi chodziło mi o trafnie otwierane pozycje a nie o zamykanie
|
|
"nie ważne że zarobiłeś mniej niż oczekiwałeś ważne czego..." Buldi skuteczność masz świetną mimo ze teraz zamknęło
|
|
wpadło do koszyczka L po 2251 cieszyc się czy raczej
|
|
Poszedłbym, po naukę do Niedźwiadka tylko czy mnie stać  63pkt
|
|
moje jest na 2240 tzn ja je tam widzę
|
|
trend krótkoterminowy jest wzrostowy więc S chyba dla większych emocji. Ogólnie bez korekty to nie wchodze na rynek bo teraz jest zbyt pięknie. v3nom ale Ty teraz bykiem jesteś bo pisałeś, że za przykladem Buldiego wziąłeś L
|
|
v3nom czyżbyś powoli szykował się przejscia na ciemną stronę? Zbyt pięknie by było gdyby tak rosło. Nawet taki leszcz jak ja wtedy by zarabiał i zarabiał, a tu nie ma tak prosto. Przygotowuje się na ewentualne podejscie pod 2240-2250 bo teraz kupować to nie ma większego sensu zbyt duży sl.
|
|
Nie pozwalają już naszej giełdzie rosnąć w takim tempie. Jeśli zdobyją dziś 2313 to git. Podejrzewam, że teraz będą takie przepychanki trochę w górę potem po stopach i nie powtórzy szybki wyskok w najbliższych dniach. Buldi Ty to jednak jesteś mistrz taktyki
|
|
pewnie po 10 to minimum Buldi skromość przez Ciebie przemawia. Gdybym wziął z Ciebie przykład w tym tygodniu to już bym miał na prezenty a tak samo drzewko na święta będzie
|
|
indianie mówią  że jutro możliwe przetestowanie 2250 na takie szybkie zmiany sie nie przygotowałem. Oj nie wierze żebyś po małej obsuwie pozamykał. Wytrzymałeś wczoraj rano więc tak łatwo chyba nie wypuścisz z koszyczka. Ogólnie to mam pytanie otwierasz pozycje pojedynczo czy od razu wszystkie.
|
|
Buldi mam sprawę do Ciebie, kiedy przewidujesz zamykanie swoich elek  bo przez swój regulamin mam związane ręce a powoli dojrzewa we mnie myśl żeby pomysleć nad S kiedy juz te emocje opadną
|
|
Duzi szybko się pojawiają na WIGu 20 i jeszcze szybciej mogą zniknąć. Ogólnie teraz to zewsząd słychać, że będzie rosło i to nawet pod 2800. Takiej "pewności" co do kierunku to dawno nie było
|
|
widać są duże oczekiwania co do 8-9 grudnia. Oby nie było rozczarowania bo wigilijny karp już nie będzie tak dobrze smakował.
|
|
Lop jeszcze wzrósł, kiedy nastąpi większe zamykanie pozycji? Czyżby każdy uparcie trzymał się swego
|
|
Żeby byki się nie przegrzały tylko. Jak nie -3% to +3%. Nawet sie nie śniło nikomu żeby dziś tak poszybowały indeksy. Ja tam dalej czuje niepokój i się jedynie przyglądam. Są pewne podejrzenia, że Buldi  ma szklaną kulę rano spokojnie przeczekał spadki bo wiedział, że do nieba będą lecieć
|
|
szamot realizujesz zlecenia i nie ustawiasz do nich SL. Z góry wiesz, że następnego dnia będzie luka?
|
|
szamot-kb jeszcze się do tego przyzwyczaisz i obsuwy rzedu 100 pkt nie będa robić na Tobie wrażenia. Nie ustawiasz stopów?
|
|
Jakie 6 miesięcy? reformy powinny zacząć się dawno temu kiedy jeszcze była dobra koniunktura na świecie. W ciągu ostatnich lat były miliardy z prywatyzacji a państwo i tak zadłużało się w takim tempie, że szkoda gadać. PKB całkiem pokaźny a nasza waluta to prawdziwa "słabinka"
|
|
Buldi trafnie przeczekałeś do publikacji PKB  bylo średnio a teraz jesteś w dobrym punkcie
|
|
2150 w cenach zamknięcia wydaje się ciekawym poziomem. Diś chyba emocji nie zabraknie. Wystawiam k na 2150
|
|
gpw to ostatnio giełda trzeciego świata jaka płynność "oszałamiająca". Dziś w arkuszu takie przestoje. Żal, że tak "nas" traktują  Ciekawe czy jak europa się zaczerwieni to my też będziemy pierwsi
|
|
Krewa- niedźwiadek a niedźwiadek bykiem
|
|
mizeria straszna Lop jest już dość duży. Przy wczorajszych wzrostach na świecie jakoś niedźwiedzie się nie wystraszyły i nie zamykały pozycji. Tylko kto jest po której stronie  . Europa troche puktów sobie podgoniła a my w ogonie.
|
|
Ale cienizna dziś na gpw wahania zaledwie 30pkt. jak przyjda spadki to nie będzie u nas buforu. 2230 jak zaczarowane
|
|
Tak nie wygląda punkt zwrotny nuda, wyczekiwanie. Jedno info i pewnie znajdziemy sie szybko pod 2200. Niby na ADXie powoli następuje "zbliżenie" ale to może nic nie znaczyć.
|
|
jeszcze wczoraj byłem nastawiony na kupno dziś ale jakoś mi chyba przechodzi. Poczekam czy dobije do 2250 i może wtedy ewentualnie podstawię koszyczek. Nie lubie jak się za wysoko otwiera
|
|