PARTNER SERWISU
zgdlucae

polski rynek instrumentów pochodnych

ppp27
0
Wpisów: 2
Wysłane: 20 listopada 2010 15:25:36
Witam,

moje pytanie dotyczy polskiego rynku instrumentów pochodnych. Nie bardzo wiem jak je poprawnie sformułować, zatem proszę mnie ewentualnie poprawić.

"Gdzie" w na polskim rynku instrumenty pochodne są przedmiotem obrotu??

1. rynek giełdowy ( na stronie GPW są informacje)

2. giełda towarowa http://www.wgt.com.pl/

3. znalazlam informacje, że swego czasu istniały derywatywy na CeTO, teraz jest to BondSpot. Jednak na ich stronie internetowej nie znalazłam informacji, aby zajmowali się instrumentami pochodnymi? Zrezygnowali z tego czy może GPW przejęło od nich ten obszar?

4. platformy OTC, czyli jakie?? Kto oferuje coś takiego? np X-Trade Brookers?

Czy są jeszcze jakieś inne "miejsca", gdzie handluje się instrumentami pochodnymi? Czy znacie jakąś stronę, która kompleksowo omawia rynek instrumentów pochodnych w Polsce?

Z góry dziekuję za informację
Edytowany: 20 listopada 2010 15:26

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 20 listopada 2010 15:38:30
Masz jeszcze CFD na akcje i indeksy GPW.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 listopada 2010 15:42:12
Sprecyzuj może jakie instrumenty pochodne Cię interesują, bo od tego zależy gdzie ich należy szukać.
Opcje, kontrakty na nasze indeksy, akcje czy niektóre waluty znajdziesz w wiekszości biur maklerskich.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 20 listopada 2010 15:43:20
Nie możesz zapomnieć o rynku międzybankowym. Takie instrumenty jak kontrakty FRA czy różne rodzaje SWAPów. Jednak to rynek dla instytucji dlatego nie wiem, czy Cię to interesuje.

ppp27
0
Wpisów: 2
Wysłane: 20 listopada 2010 18:49:30
mathu napisał(a):
Masz jeszcze CFD na akcje i indeksy GPW.

o ile dobrze zrozumiałam to CFD są elementem rynków OTC?!

buldi napisał(a):
Sprecyzuj może jakie instrumenty pochodne Cię interesują, bo od tego zależy gdzie ich należy szukać.
Opcje, kontrakty na nasze indeksy, akcje czy niektóre waluty znajdziesz w wiekszości biur maklerskich.

Interesują mnie główne kategorie czyli Forwards, Futures, Opcje i Swapy. Jak rozumiem, wszystkie one są dostępne w Polsce?

A co z tymi derywatami dostępnymi w domach makleskich? Czy one są nowtowane na GPW, Jakie instrumenty pochodne na ogół kupimy w polskich domach maklerskich?

Kamil Gemra napisał(a):
Nie możesz zapomnieć o rynku międzybankowym. Takie instrumenty jak kontrakty FRA czy różne rodzaje SWAPów. Jednak to rynek dla instytucji dlatego nie wiem, czy Cię to interesuje.

Czy istnieje jakiś prosty podział, które są dla inwestorów detalicznych, a które dla instytucjonalnych? Jaka jest praktyka rynkowa? Interesują mnie obydwie kategorie, ale z naciskiem na inwestorów indywidualnych.

No i czy ktoś wie co się stało z instr. pochodnymi notowanymi na CeTO?

mathu
0
Wysłane: 20 listopada 2010 19:16:51
Cytat:
o ile dobrze zrozumiałam to CFD są elementem rynków OTC?!

Raczej nie.

www.bnpparibasfortis.pl/bankow...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 21 listopada 2010 13:47:54
Nie potkałem się raczej z podziałem pochodnych przeznaczonych dla indywidualnych i dla instytucji. To jest raczej umowne przyjęcie. Oczywiście to co jest dla indywidualnych to jest również dostępne dla instytucji, a raczej nie jest na odwrót.

Zwróciłbym jeszcze uwagę na opcje egzotyczne. Sa one szyte na miare dla konkretnej instytucji. Instrument bardzo ważny ponieważ bez nic nie istniałyby produkty strukturyzowane.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 21 listopada 2010 14:19:37
ppp27 napisał(a):
Witam.

Witaj.wave

Nie chciałbym gasić Twojego entuzjazmu odnośnie instrumentów pochodnych,jeśli jednak jesteś początkujący,zalecam ostrożność.Ja osobiście trzymam się od tego z daleka.Skąd sceptycyzm?Te tzw instrumenty finansowe są częścią większej całości,inżynierii finansowej.Na tym "wynalazku",od kiedy to (ostatnie dziesięć lat "amer-banki" uzyskały możliwość lewarowania z 1:10,na 1:20,30 albo i więcej) połamali zęby najwięksi.Jeśli masz czas poczytaj historię Lehman Brothers.Swego czasu Warren Buffett nazwał derywaty finansową bronią masowego zagłady.Co nie przeszkodziło mu zresztą zabawić się w to.No,ale jego to stać.
Angel salute
"Fortuna favet fortibus"

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 listopada 2010 20:49:42
Kamil Gemra napisał(a):

Zwróciłbym jeszcze uwagę na opcje egzotyczne. Sa one szyte na miare dla konkretnej instytucji. Instrument bardzo ważny ponieważ bez nic nie istniałyby produkty strukturyzowane.

A to niby dlaczego? Na waniliowych też da się zrobić...

Kamil Gemra
0
Wysłane: 21 listopada 2010 21:00:34
anty_teresa napisał(a):
Kamil Gemra napisał(a):

Oczywiście, że na waniliowych da radę zarabiać :) Zresztą egzotyczne są dostępne praktycznie wyłącznie dla instytucji. Z tego co wiem i sam próbowałem na tym grać w XTB są dostępne opcje binarne.

Problem jest taki, że nie do końca rozumiem o czym jest wątek. Czy robimy przegląd istniejących instrumentów czy pytamy na czym najlepiej szybko i dużo zarobić Think

mathu
0
Wysłane: 21 listopada 2010 21:04:59
"Zbieramy materiały do pracy magisterskiej/licencjackiej".

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 listopada 2010 21:05:17
Kamil Gemra napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Kamil Gemra napisał(a):

Oczywiście, że na waniliowych da radę zarabiać :) Zresztą egzotyczne są dostępne praktycznie wyłącznie dla instytucji. Z tego co wiem i sam próbowałem na tym grać w XTB są dostępne opcje binarne.

Problem jest taki, że nie do końca rozumiem o czym jest wątek. Czy robimy przegląd istniejących instrumentów czy pytamy na czym najlepiej szybko i dużo zarobić Think

Zrobić i zarobić to dwa różne słowa :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,218 sek.

bezkwjct
joprbkfn
xkaajaxl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
grbtjxoy
zymuyprm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat