PARTNER SERWISU
bijvfxfo

Pomiar ruchu kapitału

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 9 lutego 2011 14:11:41
Jest obawa ze "oficjalne" ideksy jak WIG czy WIG20 nie obrazuja prawdziwej sytuacji na rynku. Chodzi o walkowane tutaj juz pare razy problemy z wagami itp. Pozbawienie elementow skladowych wag wydaje sie uczciwsze z punktu widzenia drobnego inwestora ale tez sytuacji w calosci nie oddaje. W calej zabawie chodzi o pieniadze wiec pasowalo by miec jakas metode "obserwacyjna" uwzgledniajaca obrot. Chodzi mi po glowie cos co pokaze dla danej spolki (oraz w postaci zagregowanej dla grupy spolek) ruch kapitalu i cos co byloby bardziej precyzyjne niz np OBV. Koncepcje sprawdze dopiero wieczorem. Do tego czasu moze podzieliscie sie jakimis swoimi wnioskami w tej materii ?

Zalozenie jest takie zeby polaczyc obrot z ruchem ceny i nie byc czulym na manipulacje typu "przesypywanie z wora do wora".
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 9 lutego 2011 14:12

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 9 lutego 2011 16:02:58
a czego w obv Ci brakuje?

Zielarz
0
Wysłane: 9 lutego 2011 17:01:18
w OBV brakuje uwzglednienia skali ruchu. Wzrost o 10% jest traktowany tak samo jak o 1%. Przy bladzeniu w okolicy zera pojedyncza tranzakcja na zamknieciu moze zadecydowac o sposobie liczenia. Liczy sie tez volumen a nie obrot ale to juz szczegol.
Edytowany: 9 lutego 2011 17:12

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 lutego 2011 17:45:25
Czy wagi nie służą przypadkiem do obrony przed takimi dziwadłami jak BIO?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Zielarz
0
Wysłane: 9 lutego 2011 21:32:08
ochrona przed dziwadlami - pewnie mozna to i tak nazwac - jezeli ktos gra na pochodnych. Mialem na mysli bardziej cos w stylu "indeks jako sensowna reprezentacji rynku".

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 9 lutego 2011 21:53:18
wykres zawsze bedzie mapa rzeczywistosci, a nie rzeczywistoscia; zaden wskaznik nie uchroni Cie przed niereprezentacyjnymi zamknieciami itp, chyba, ze zejdziesz na poziom danych tickowych

nie znam takiego wskaznika, ale wiesz juz czego chcesz, wiec to tak jakbys to mial:) w Amibrokerze mozna na pewno (uzyc danych z wielu papierow do liczenia jednego wskaznika). Anty_Teresa wie na pewno :) moze sa jeszcze inni ami-wymiatacze.

Ciekawe, czy uzycie danych tickowych w miejsce dziennych daloby inne wnioski (co do kondycji rynku)

Zielarz
0
Wysłane: 9 lutego 2011 22:22:26
A wiec koncepcja jest taka: poruszenie wykresem ceny kosztuje.
Mozna (by) wykonywac tranzakcje w cenie poprzednich tranzakcji (C z poprz. dnia powiedzmy) ale majac pewne powody (wiemy/czujemy ze wzrosnie spadnie) ustawiamy sie w kolejce pierwsi a to kosztuje. im wiekszy kapital zostal uruchomiony do poruszenia wykresu tym ma on wieksze znaczenie.

poruszam sie dla uproszczenia sesjami
przyklad1
cena zmienia sie z 1 na 2 obrot na sesji to 100
kapital uruchomiony do zmiany indesku to 50 (taki sobie wyprowadzielm wzorek ....)

przyklad2
cena zmienia sie z 2 na 1 obrot na sesji to 100
kapital uruchomiony do zmiany indesku to -50

poniewaz poruszamy sie w jednostkach ze tak powiem gotowkowych (np pln) mozemy to dodawac dla grupy papierow.

co mi wyszlo:

kliknij, aby powiększyć

na obrazku mamy WIG jako odniesienie oraz zsyntetyzowane indeksy dla pewnej grupy papierow z najwiekszymi obrotami (kolo 30), "plaski" - kazdy skladnik ma taka sama wage oraz wlasnie tak liczony "ruch kapitalu".

teraz nalezy sobie zadac pytanie - co z tego mozna wywnioskowac ? Think
Obecna wersja nie uwzglednia przypadku kiedy poziom ceny nie zmienil sie z sesji na sesje - to moze jutro ....

Edytowany: 9 lutego 2011 22:39

Zielarz
0
Wysłane: 9 lutego 2011 22:46:42
plynacyzrynkiem napisał(a):
Ciekawe, czy uzycie danych tickowych w miejsce dziennych daloby inne wnioski (co do kondycji rynku)

wydaje mi sie ze "dobry" indeks powinien byc nieczuly na zmiane skali obserwacji, poza oczywiscie zmiana poziomu "szczegolowosci". Nie twierdze ze to co tu sklecilem spelnia ten warunek.

del-20111222
0
Wpisów: 69
Wysłane: 9 lutego 2011 22:56:28
Cena.

Należało by zdefiniować. Dla mnie ceny zamknięcia, absolutnie, zwłaszcza na WIG20, w większości przypadków, nie jest podstawą do liczeń. Nie jednokrotnie pominięcie Closów na WIG20 daje sensowny wykres i dzień do dnia wtedy sie da porównać. Zwłaszcza z cudofixów. Mozna filtr założyć np
-jeżeli cena o 17:30 jest coś tam coś tam do ceny o 17:20, to weź cenę z 17:20.

ALe to moje teorie.
Cena dla mnie to najbliższa wartość z rzeczywistej średniej sesyjnej. A tej niestety, podglądac mogę jedynie w trakcie sesji na np. NOLu. Z OHLC natomiast, najbliższa rzeczywistej jest HLC/3.

Obserwacja na intra relacji ceny średniej do ceny ostatniej, daje tez jakiś wskaz na siłę kierunku w którą idzie danego dnia, pokazuje zmienność, da sie pewne wnioski wykluć.

Edytowany: 9 lutego 2011 23:01

Zielarz
0
Wysłane: 9 lutego 2011 23:36:46
cudofixy moga zakwasic sprawe to fakt. Cene (H+L+C)/3 mozna wziasc ale jest problem - nie ma odpowiadajacego tej cenie wolumenu. wolumen jest dany dla O->C.

del-20111222
0
Wpisów: 69
Wysłane: 10 lutego 2011 00:02:54
obrót można filtrować w chyba wszystkich programach na zasadzie "godzin urzędowania" we właściwościach bazy danych (przynajmniej jest tak w Ami). Jeżeli zakończenie sesji ustawić na 17:21, obrotu z fixa nie weźmie, ale i close będzie fałszywy. Głębiej w programowanie, i można wy z całości filtrować chyba przez skrypt.

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 10 lutego 2011 12:45:24
czy to my czy jednak rynek wie, jaka jest prawdziwa cena? jesli zamkniecie jest "ustawione" to w wielu przypadkach nie zadna manipulacja, tylko zwyczajnie wtedy plynnosc jest najwieksza i mozna cos konkretnego kupic/sprzedac
nie lubie nieplynnych spolek, ale ten scenariusz z mozliwoscia transakcji niemal wylacznie na otwarciu/zamknieciu dotyczy niestety wiekszosci spolek

nie sadze natomiast, zeby w przypadku duzych spolek, w szczegolnosci najwiekszych z wigu20, mozna bylo mowic o ustawionych fiksingach. Te fiksingi sa robione za prawdziwe pieniadze, a to, ze ktos ma zlecenie ukryte, badz je zdejmie sekunde przed fiksem, to normalna czesc gry.

nie dalej jak wczoraj rozmawialem z kolega, ktory gielda sie para ~15lat; w jego opinii, zeby zrozumiec, gdzie stoja zlecenia, w szczegolnosci te ukryte, trzebaby obserwowac caly arkusz (nie tylko 5 ofert) codziennie bez wyjscia na siku. ;) Mysle, ze przesadza nieco, albo moze ja wieksze koszty transakcyjne toleruje; grunt, ze trzeba wyznaczyc granice, zeby nie zwariowac w tym temacie.

Zielarz
0
Wysłane: 10 lutego 2011 16:19:49
na dzien dzisiejszy ten wykres co zapodalem z obrotami to nie jest dobry wykres ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,360 sek.

bjpujfte
dlvzkphx
gvharitc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bphwjhpo
niczbjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat