euhjtbax
Advertisement
PARTNER SERWISU
cytqzgqp

Opis rynku - indeks cenowy

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 lipca 2011 10:14:58
Jeśli patrzymy na indeksy to obowiązuje trend wzrostowy. Natomiast jeśli spojrzeć na indeks cenowy rynku, czyli taki WIG, ale bez ważenia walorów kapitalizacją, to jest zgoła odmiennie.

kliknij, aby powiększyć

Od listopada zeszłego roku indeks cenowy spada. Poziom spadków sięgnął 20%, czyli wartość tradycyjnie uznawana dla określenia bessy. Nie zostały złamane znaczące poziomu tego indeksu, więc ciężko mówić o długoterminowy trendzie spadkowym. Mamy raczej średnioterminowy spadkowy, oraz długoterminowy boczny, przynajmniej na obecną chwilę.

Podobnie sprawa wygląda jeśli wziąć pod uwagę inne wskaźniki. 88% spółek wskazuje na trend spadkowy definiowany ADX i DMI. W ciągu ostatnich sesji tylko w przypadku 40% czasu rynek rósł, natomiast w 60% spadał. NHNL wskazuje na to, że raczej mamy do czynienia rynkiem niedźwiedzia.

kliknij, aby powiększyć

Niemniej podzielam pogląd, że to tylko czasowa słabość rynku.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 20 lipca 2011 10:15:40
buldi napisał(a):
Ilu inwestorów tyle podejść do tematu bessy.
Anty - na stooqu też masz indeks cenowy szerokiego który wygląda tak

kliknij, aby powiększyć

Wyraźnie widać że że w całej wielkiej hossie 2003-2007 nie było takiej obsówy z jaka mamy doczynienia w ostatnich miesiącach.
Spadek indeksu od początku hossy wynosi już blisko 40%!

Inne podejscie do tematu prezentuje wskaźnik BP oparty na procentowym udziale spółek z sygnałami zakupu wg XO
http://www.czasnazysk.pl/
Tu sygnał sprzedaży padł już w listopadzie 2009'. Dalej pojawiały się sygnały korekt spadków, natomiast w ostatnich miesiącach mamy doczynienia z potwierdzeniem sygnału sprzedazy.

Nie oznacza to że jednoznacznie możemy zwinąć manele z rynku i zająć się nagle pasterstwem owiec lub poezją, bo na giełdy nie ma mądrych, ale czekanie w rozkroku na kopa do jakiego przymierza się rynek mi sie nie widzi.
Osobiście staje po stronie kolegi qeess'a.
Ja też uważam że to już.
Obecnym rynkiem rządzą niedźwiedzie, czy się to komuś podoba czy nie.Anxious

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 20 lipca 2011 10:16:10
Buldi,
Zgadza się, że dominują w obecnej chwili niedźwiedzie. Tyle, że w mojej opinii trwająca od listopada bessa powinna niebawem się kończyć. Przynajmniej taki jest mój scenariusz bazowy, który i tak w zasadzie nie ma wpływu na decyzje, bo jak pisałem mój system zostaje na rynku cały czas.

Nie wiem jak koledzy z akcje.net definiują swój indeks cenowy, ale mój wygląda nieco inaczej:

kliknij, aby powiększyć

D = suma ilorazów c/c-1 wszystkich spółek
I = ilość spółek na itej sesji

Indeks= wskaźnik wyrównujący * ( ILOCZYN(od i =1 do i=dziś)(D/I))

co w języku ami wygląda tak:

AddToComposite( C/Ref(C,-1), "~cena", "X") ;
AddToComposite( 1, "~cena", "I" );
Buy = 0;

a=1000;
D = Foreign("~cena","C") / Foreign("~cena","I");
indeks = a * exp( Cum( log( D ) ) );

Możliwości konstrukcji jest nieskończenie wiele.

Spadki są bardzo podobne do tych z 2005 roku. Był w zeszłym tygodniu art. w PB, w którym jakiś mądry człowiek blah5 zauważył, że sytuacja wygląda jak z tego okresu, na podstawie NHNL, ale także historycznych CWK CZ czy wskaźników wyprzedzających ISM.
Śmiem twierdzić, że te spadki nie będą głębokie jak się nic złego nie wydarzy na świecie, bo po prostu nie jest drogo jeszcze.

Z mojego systemu wynika, że sytuacja jest niejednoznaczna. Siłę wykazują zarówno KGH czyli spółka na wskroś ofensywna, jak też PGN, czyli mistrz defensywy oraz CEZ raczej defensywny. Z taką konstelacją mieliśmy do czynienia do połowy 2008 roku. Tutaj można powiedzieć, że bessa jest za progiem i powinna się rozpocząć gdzieś na jesieni. Natomiast jeśli wziąć pod uwagę duże spółki, to w ostatnim czasie nic się nie zmieniło.

ACP spada od końca 2009 roku
BRE spada od czerwca tr
GTC od połowy 2009
PBG spada od 2007 roku
LTS W kanale wzrostowym, blisko dolnego ograniczenia
PEO 2letni trend boczny
PGN blisko szczytów hossy
PKN jw blisko dolnej krawędzi kanału wzrostowego
PKO trend boczny od listopada przy dolnym ograniczeniu
TPE W środku trendu bocznego od listopada
TPS w trendzie wzrostowym.

W roku 2008 silne spółki były w trendach bocznych. Obecnie rosną i to dość mocno z mniejszymi lub większymi korektami. Z tego powodu sądzę, że to raczej odpowiednik 2004-2005 roku. Wtedy defensywna TPSA czy MOL miały dużą względną siłę i rosły, tak jak obecne defensywne MOL i PGN. Banki były w tej hossie słabe, a kursy raczej stabilne.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 20 lipca 2011 10:16:43
Zielarz napisał(a):
Kontynuujac offtopic blackeye chcialem tylko napisac ze wydaje mi sie ze to co zapodal Anty odnosnie konstruowania indeksu nie jest prawidlowe. Niestety nie mam teraz pod reka ami by to sprawdzic Think

Cytat:
AddToComposite( C/Ref(C,-1), "~cena", "X") ;
AddToComposite( 1, "~cena", "I" );

D = Foreign("~cena","C") / Foreign("~cena","I");
indeks = a * exp( Cum( log( D ) ) );

IMHO przed jakimkolwiek AddToComposite nalezy "uliniowic" dodawana wartosc. Wynik C/Ref(C,-1) sie do tego nie nadaje. odwrotnoscia wzrostu 2x - wartosci 2 jest spadek o 50% czyli wartosc 0.5) To co sie tutaj dodaje uklada sie nieliniowo wokol liczby 1. PRZED dodawaniem nalezy zapodac log a nie po.

www.math.edu.pl/dzialania-na-l...
Edytowany: 20 lipca 2011 10:17

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 20 lipca 2011 10:22:07
anty_teresa napisał(a):

Zauważcie, że odległość między obiema liniami jest niemal identyczna na początku oraz na końcu wykresu. Czyli przez 8 lat oba indeksy wzrosły o podobną wartość.
Wniosek jest taki, że do obserwacji trendów długoterminowych nadają się oba.
A to, którego z nich użyć do analiz bieżących trendów średnio i krótkoterminowych zależy od... napiszę przewrotnie, od wniosków do jakich chcemy dojść/tez jakie chcemy udowadniać blackeye
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 20 lipca 2011 10:40:02
Zielrz,
Możesz szerzej to wyjaśnić?

W końcu (2+0,5)/2=1,25, i tak jest stopa zwrotu z indeksu. Do opisu rynku, a nie banchmarku, zakładam redystrybucję portfela po każdej sesji, aby spółki miały znów równą wagę. To nie ma obrazować zachowania portfela.

logarytm w moim wyrażeniu został użyty tylko dlatego, żeby użyć sumy skumulowanej, bo iloczynu w ami nie ma. To ma znaczenie przy przebiegu czasowym.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 20 lipca 2011 10:48:36
Frog napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Zauważcie, że odległość między obiema liniami jest niemal identyczna na początku oraz na końcu wykresu. Czyli przez 8 lat oba indeksy wzrosły o podobną wartość.
Wniosek jest taki, że do obserwacji trendów długoterminowych nadają się oba.
A to, którego z nich użyć do analiz bieżących trendów średnio i krótkoterminowych zależy od... napiszę przewrotnie, od wniosków do jakich chcemy dojść/tez jakie chcemy udowadniać blackeye

Akurat po 8 latach wartość indeksu cenowego jest prawie dwukrotnie większa od wartości indeksu WIG. To przez mega hossę na maluchach...

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 20 lipca 2011 10:53:44
Nieprawidlowe to moze faktycznie za mocno powiedziane. Jest to kwestia zalozen jak ma sie zachowywac "nasz indeks". Jezeli w sytuacji kiedy polowa indeksowanych spolek spada o polowe a polowa wzrasta dwukrotnie spodziewany sie wzrostu indeksu o 1.25 "raza" to wszystko sie zgadza (taki bylby zysk zgdybysmy kupili wszystkiego po rowno). Mozna sobie jednak wyobrazic konstrukcje indeksu ktory w takim przypadku powie cos w stylu "statystycznie dzis rynek sie nie ruszyl". Musze to jeszcze przemyslec ... Think
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 20 lipca 2011 14:16:36
cholera malo kawy dzis wypilem, jezeli zaczne bredzic prosze mnie wymoderowc bez skrupolow blah5

taka sytuacja jak pisalismy:
dwie spoleczki w indeksie mamy obie,
dzien 1:pierwsza wzrasta 2x druga spada o 50%, indeks liczony a'la Anty pokazuje wzrost
dzien 2:pierwsza spada o 50% druga wzrasta dwukrotnie , indeks liczony ala'Anty pokazuje kolejny wzrost
czyli tak: dwa dni indeks rosl a wartosc naszych papierow ... jest taka jak na poczatku mimo ze mamy wszystkie spolki z indeksu ...

Jezeli traktowac dwa dni jako jedna calosc ("kwant" do liczenia indeksu) to wtedy oczywiscie sie on nie zmieni.
czy ja tu gdzies popelniam jakis prostacki blad czy jednak trzeba liczyc po mojemu ? bandhead Pomocy.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 20 lipca 2011 16:17:14
Trzeba liczyć tak, by pokazywało to co chcesz. Ja wyraźnie napisałem, że zakładam rebalancing portfela po każdej sesji. To nie ma pokazać stopu zwrotu z portfela, tak jak w przypadku WIG, czy WIG20, a Ty właśnie chyba o tym piszesz. To co pokazałeś jest ważne jak portfel ciągniesz w czasie. Wtedy trzeba liczyć logarytmiczną stopę zwrotu. Tak np buduje się indeksy cenowe jako banchmarki. Tylko, że w takim wydaniu zaczyna się tak naprawdę ważenie... Bo jak zaczynasz "pamiętać" zmianę ceny, która staje się niejako wagą. Z automatu indeks zacznie się ważyć ceną, czyli kapitalizacja, a ja tego chciałem uniknąć.
To co proponujesz dobre jest jako banchmark, ale jako wskaźnik rynku zaczyna nabierać tych samych wad co WIG. Odarty z ważenia jest tylko w momencie startu liczenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,235 sek.

fsgsbvqe
hldegfmk
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +79 018,61 zł +395,09% 99 018,61 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uhwzysbu
gqdnjmgo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat