PARTNER SERWISU
agzxgxxa
1 2 3 4

varciasz-portfel fundamentalny+lekko spekulacyjny nastawiony na odbicie

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 28 czerwca 2013 20:12:21
kolejne transakcje w portfelu.

PGE - dokupione przy 14,8
OrzelOpony - sprzedane 20% akcji
wycofane z inwestycji ok 3% środków (wakacje :) )

z ciekawszych wydarzeń
VIDIS - ładne wybicie powyżej 2,2 PLN przy zwiększonym obrocie mam nadzieję oznacza zwiastun dalszych zysków
PGE - tąpnięcie na kursie. Słaba dywidenda + forsowanie Opola przez rząd. Wykorzystane do dokupienia akcji
InstalKrakow - niestety po dynamicznym wzroście kurs osunął się w okolice ceny zakupu
Agroliga - piękne wybicie w górę.

Planowoane operacje:
* dalej rozpatrywane zmniejszanie zaangażowania w OrzelOpony

Moje typy na najbliższe dni: Agroliga oraz Vidis.
Uważam że przecena na PGE była przesadzona - tutaj jednak zależy sytuacja głównie od OFE i od tego czy będą miały kasę na zakup po "reformie"

varciasz
22
Wysłane: 14 lipca 2013 13:52:56
właśnie wróciłem z krótkich wakacji więc troszke nie pisałem

Przed wakacjami wykonałem kilka operacji, w trakcie wakacji wykonało się samo troszke ustawionych

OrzelOpony - sprzedane troche akcji w okolicach 1,5. Pozostało 50% pierwotnej ilości. Strata tutaj spora :/
InstalKrakow - dokupione troszke po 14,5
Vidis - sprzedane prawie 50% portfela po średniej powyżej 2,2
Vidis - odkupiona mała część po 2,05
Agroliga - kilka akcji wpadło po 112
Agroliga - wszystkie akcje sprzedane po 130

komentarz:
Orzełek redukowany zgodnie z zapowiedziami
InstalKrakow - ostrożnie tu wchodzę bo już kilka razy udało się zarobić na wahaniach. Cena moim zdaniem atrakcyjna ale podaż spora
Vidis - stwierdziłem że akcje stanowią zbyt duży procent portfela (dochodził do 30% głównie ze względu na piękne wzrosty). Spółka sobie dalej radzi świetnie więc mam nadzieję pozostałą część akcji sprzedać znacznie wyżej
Agroliga - zamknięta pozycja z ładnym zyskiem (łącznie około 50%). Dalej obserwuję z nadzieją na odkupienie taniej

Planowane transakcje :
Orzełek pewnie pójdzie cały. Nie po tej cenie jednak. 1,2 tutaj to ostra przesada
Agroliga- jak wspomnialem - jeżeli spadnie to odkupię
Vidis - kusi aby odkupić jeżeli kurs się jeszcze troszke osunie. Tym bardziej że znowu piękne info ze spółki przyszło (wyłączność na dystrybucję ViewSonic)
Nanotel - mam już zakładaną ilość, ale nie wykluczam że jeszcze troche dobiorę

varciasz
22
Wysłane: 18 lipca 2013 23:32:22
dokupiony troche Nanotel po spadkach (po 1,86)
dokupione sporo Vidis. Właściwie już mam cały pakiet jaki miałem. A może nawet troszke wiecej :)

komentarz do spółek
Vidis - nagłe osunięcie się kursu. Wyglądało to strasznie. Jakby ktoś na wyścigi wywalał bez ładu. Albo był zmuszony wywalać albo chciał zaniżyc kurs albo wiedział o czymś złym w spółce :/
Nanotel - spadek kursu spowodowany nie przyznaniem dotacji. Niby nie powinno to rzutować na wyniki ale widać że ktoś zareagował emocjonalnie. Spółka wypłaciła pierwsze odsetki od obligacji.
Instal Krakow - dalej kurs powoli spada. Muszę zrobić głębszą analizę spółki aby zdecydować czy sprzedać z małą stratą czy też przetrzymać spadki. Raczej nie będę dokupywać
Talex - kurs spada przy małych obrotach. Czekam
PGE - kurs dalej szoruje po dnie. Na pewno nie sprzedam po tej cenie. Mozliwe że trzeba będzie wziąć dywidendę
Orzel Opony - zraziłem sie do spółki. wyniki rosną ale nad głowami caly czas emisja

varciasz
22
Wysłane: 8 sierpnia 2013 20:15:18
w zeszłym tygodniu kupiłem troszke akcji Ciech (srednia 24,22). Jak na razie udana inwestycja. Zamierzam sprzedać w krótkim terminie.

Z niecierpliwością czekam na wyniki kwartalne moich spółek. W większości powinny pokazać ładne dane, co mam nadzieję zostanie odwzorowane w kursie.

varciasz
22
Wysłane: 9 sierpnia 2013 15:57:49
sprzedany Ciech za 25,90
zysk prawie 7%

ładnie jak na 2 tygodnie, szkoda że mała kwota :)

varciasz
22
Wysłane: 9 sierpnia 2013 17:03:33
zakupione z poodobną kwotę do Ciechu akcje NOWAGALA

liczę na odbicie pod wyniki

varciasz
22
Wysłane: 20 sierpnia 2013 12:58:17
sprzedana NowaGala po 15,2 dzisiaj
(kupowalem po 1,37)
zysk 11% w 11 dni :)

wywaliłem w piątek resztę akcji Orzełka (po 0,9)
Spoooooora strata na tych akcjach. Chociaż jak widać po aktualnym kursie (0,7) to nie zrobiłem źle.

Przyglądam się teraz Agrolidze i po cichu liczę że jeszcze spadnie abym mógł kupić troche taniej.
Jutro wyjazd na wakacje więc zostawiam sobie w miarę bezpieczny portfel aby się nie martwić:

InstalKrakow 5%
Nanotel 11%
PGE 21%
Talex 24%
Vidis 22%
gotówka 17%

varciasz
22
Wysłane: 30 sierpnia 2013 14:18:51
witam po urlopie

dzisiaj sprzedałem (po ładnych wynikach) Instal Kraków po średniej ok 16,26 - troszke za wczesnie :/
zysk na tych akcjach : 13% w 2 miesiące (z dywidendą).

z ważniejszych wydarzeń na moich akcjach :
- PGE opublikowało ładne wyniki więc mamy pokaźne odbicie (również pewnie pod dywidendę)
- Nanotel - piękny kontrakt podpisany zaowocował mocnymi wzrostami kursu
- Talex - czekamy na dzisiejszy raport
- Vidis - cisza. Chyba z większymi wzrostami trzeba będzie poczekać do decyzji o dywidendzie

Na PGE postanowiłem wziąć dywidendę. Ładne wzrosty dają szansę na powrót kursu w aktualne okolice po wypłaceniu dywidendy

z obserwowanych
Agroliga- dalej liczę na spadki w okolice 100 zl

szukam okazji do krótkoterminowego wskoczenia. Jak znajdę dam znać. Jak macie jakies podpowiedzi - nie krępować sie :)

varciasz
22
Wysłane: 30 sierpnia 2013 23:38:54
jest raport TALEXu

i jest ... lepszy niż sie spodziewałem :D

bardzo szybko rosnące przychody, ładny zysk, brak zadłużenia
myślę że na ten rok bardzo ostrożnie można zakładać 6-8 milionów zysku. A spółka warta na giełdzie 30 mln

A na dodatek mamy ogłoszony skup akcji własnych i przeznaczenie na ten cel 5 milionów...

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 288
Wysłane: 31 sierpnia 2013 12:18:39
Powyższy post to pod naganianie raczej idzie...

Cytat:

bardzo szybko rosnące przychody, ładny zysk, brak zadłużenia

Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 51 085 / 40 510 (H1.2013 do H1.2012) Przychody urosły o 25% - czy to jest bardzo szybko z tak niskiej bazy hmmm.
zysk faktycznie ładny (bo wcześniej były straty), brak zadłużenia ? hmm
X. Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 18 503 / 14 183 (jw) - jak widać wzrosły zwłaszcza krótkoterminowe
XII. Zobowiązania krótkoterminowe (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 16 115 / 11 733 (jw) o jedynie 37% !.
Kapitał własny to XIII. Kapitał własny (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 41 263 38 850 , capital gearing to jedyne 44% co brakiem zadłużenia z pewnością nie jest.

Cytat:

myślę że na ten rok bardzo ostrożnie można zakładać 6-8 milionów zysku. A spółka warta na giełdzie 30 mln

To też ciekawe - zysku netto za H1 było raptem 1,8mln a tu miałoby być 3x tyle w drugim półroczu ? Owszem dla Talexu widać sezonowość i najlepszy jest Q4 tyle że w H2.2012 mieli jedyne 6,7 mln ale straty. Przepływy finansowe też delikatnie mówiąc słabe.

Cytat:

A na dodatek mamy ogłoszony skup akcji własnych i przeznaczenie na ten cel 5 milionów...

Ujemne CF, ledwo jeden niezły kwartał a tu skup za kwotę większą niż spółka ma na koncie gotówki ? (4,9mln mają po H1.2013). Pomysł trochę w stylu kamikaze ;o.

Tyle z moich delikatnych obiekcji co do powyższych tez. Miejmy nadzieję że spółka będzie miała kolejne udane kwartały i faktycznie zrobią te 6-8 mln zysku netto na koniec roku - ale obecnie dla mnie wycena 30-35 mln jest adekwatna.
Edytowany: 31 sierpnia 2013 12:19

varciasz
22
Wysłane: 31 sierpnia 2013 23:09:06
cześć Wojetek,

bardzo cenię odmienne punkty widzenia i rzeczową dyskusję więc dzięki że podjąłeś się polemiki

Cytat:
Powyższy post to pod naganianie raczej idzie...

Staram się tutaj prezentować swój punkt widzenia. Czasami jest on pozytywny (jak z Talexem czy Vidis) czasami negatywny (np Orzełek). Mam nadzieję że ktokolwiek na tej podstawie przegląda spółki które tutaj poruszam i sam podejmuje decyzje inwestycyjne

poruszone przez Ciebie kwestie :
Cytat:
Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 51 085 / 40 510 (H1.2013 do H1.2012) Przychody urosły o 25% - czy to jest bardzo szybko z tak niskiej bazy hmmm.

Niska baza została odwzorowana w aktualnej wycenie. Jeżeli mówimy o stabilnej firmie (działającej od lat w tej samej branży) to uznaję 25% wzrostu przychodów za bardzo szybki wzrost

Cytat:
zysk faktycznie ładny (bo wcześniej były straty), brak zadłużenia ? hmm
X. Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 18 503 / 14 183 (jw) - jak widać wzrosły zwłaszcza krótkoterminowe
XII. Zobowiązania krótkoterminowe (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 16 115 / 11 733 (jw) o jedynie 37% !.
Kapitał własny to XIII. Kapitał własny (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 41 263 38 850 , capital gearing to jedyne 44% co brakiem zadłużenia z pewnością nie jest.

jako odpowiedź zacytuję część sprawozdania :
Łączna kwota zobowiązań na dzień 30.06.2013 r. wynosiła 16 115 tys. PLN, stanowiły one 39,1% kapitałów własnych, dodatkowo należności znacznie przewyższają kwotę zobowiązań w I półroczu 2013 roku, taka struktura zobowiązań nie wpływa zatem na ryzyko zadłużenia Spółki. Spółka na dzień 30.06.2013 r. nie korzystała z kredytów bankowych.
oraz:
Wysoki poziom płynności finansowej potwierdza również wysoki poziom majątku obrotowego w majątku ogółem przedsiębiorstwa, na dzień 30.06.2013 r. wyniósł on 53%. Spółka w I półroczu 2013 r., posiadała zgromadzone na rachunkach środki pieniężne, w wysokości 4 890 tys. PLN. Spółka nie korzystała w badanym okresie z kredytów obrotowych, nie posiada również kredytów inwestycyjnych czy długoterminowych, wszelkie wydatki na potrzeby bieżąco realizowanych kontraktów Spółki były pokrywane ze środków pieniężnych przedsiębiorstwa.
Wskaźnik ogólnego zadłużenia na dzień 30.06.2013 roku ukształtował się na poziomie 0,28 i wzrósł on, w porównaniu do I półrocza 2012 roku, ze względu na wyższy poziom zobowiązań Spółki. Zarówno struktura tych zobowiązań jak i dodatkowo optymalne wielkości wskaźników płynności zmniejszają ryzyko finansowe w przedsiębiorstwie oraz prawdopodobieństwo utraty zdolności do spłaty zadłużenia.
Na ostatni dzień czerwca 2013 roku występuje niewielkie zadłużenie długoterminowe, wynikające z umów leasingu.

Cytat:
Cytat:

To też ciekawe - zysku netto za H1 było raptem 1,8mln a tu miałoby być 3x tyle w drugim półroczu ? Owszem dla Talexu widać sezonowość i najlepszy jest Q4 tyle że w H2.2012 mieli jedyne 6,7 mln ale straty. Przepływy finansowe też delikatnie mówiąc słabe.

H2 2012 mieli 6,7 mln straty ? Skąd te dane ?
w H1 2012 mieli 3,5 mln straty. Za cały 2012 mieli 2,1 mln straty. Stąd wynika że w H2 2012 mieli 1,4 mln zysku (w tym za Q4 2012 mieli 2,5 mln zysku)

Cytat:

Ujemne CF, ledwo jeden niezły kwartał a tu skup za kwotę większą niż spółka ma na koncie gotówki ? (4,9mln mają po H1.2013). Pomysł trochę w stylu kamikaze ;o.

5 mln to maksymalna kwota skupu. Nie sądzę aby przekroczyli wartość posiadanej gotówki (która jest praktycznie równa tej kwocie).
Warto zwrócić uwagę na bardzo zachowawczy sposób zarządzania spółką - tutaj główni właściciele nie chcą ryzykować własnych majątków w postaci akcji Talex'a. Nie posądzałbym ich o loty pikujące w stylu kamikaze :)

Jak dla mnie to był drugi udany kwartał Talex'u
Pierwszy kwartał był bardzo ładny przez sam fakt pozostania na plusie w najgorszym kwartale dla firmy

Jeżeli Twoja wycena spółki (górne 35 mln) jest prawidłowa to powinniśmy mieć kurs 11,5 PLN a nie aktualne 9 PLN :)

Aby nie wiać hurraoptymizmem - uważam że dla wszystkich jasne powinno być że o prawdziwej sile spółki upewnią nas dopiero wyniki za Q4

Dzięki Wojetek za podniesienie uwag co do mojej oceny spółki. Będę wdzięczny jeżeli znajdziesz chwilę aby równie krytycznie spojrzeć na moją ocenę spółki Vidis.
I jeszcze raz: wszystkie uwagi do moich spółek są tutaj mile widziane - zapraszam do wyrażania opinii

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 288
Wysłane: 1 września 2013 12:18:02
Rzeczowa dyskusja zawsze jest przydatna. Mam odmienny punkt widzenia na Talex głównie z powodu tego co widzę w raportach (oraz tego co było). Nigdy tych akcji nie miałem i nie mam więc oceniam temat bez emocji.

Cytat:
Niska baza została odwzorowana w aktualnej wycenie. Jeżeli mówimy o stabilnej firmie (działającej od lat w tej samej branży) to uznaję 25% wzrostu przychodów za bardzo szybki wzrost

Ok - to jest niezły wzrost przychodów, nie twierdzę że to coś złego bo wzrost biznesu to pozytyw. Jeśli utrzymają w kolejnych kwartałach taką tendencję (tj te 20-30% przychodów kw/kw) to super. Aczkolwiek zwracam uwagę na tą niską bazę bo jak wiadomo dużo łatwiej zrobić z 50 mln przychodu - 100 mln niż z 500 mln - miliard.

Odnośnie zacytowanej części sprawozdania to pokrywa się z moimi wyliczeniami, piszą też że ogólne zadłużenie wzrosło. Fakt iż nie mają kredytów bankowych jest pozytywny, tyle że zobowiązania krótkoterminowe to ciągle zobowiązania które trzeba oddać (no chyba że spółka nie zamierza płacić np. kontrahentom...). Trochę dziwny jest tekst: " jak i dodatkowo optymalne wielkości wskaźników płynności zmniejszają ryzyko finansowe w przedsiębiorstwie oraz prawdopodobieństwo utraty zdolności do spłaty zadłużenia." Jakie są optymalne wartości wskaźników płynności ? Może sam to stwierdzę ;) ?

Cytat:
H2 2012 mieli 6,7 mln straty ? Skąd te dane ?

Faktycznie źle policzyłem bo dane podawali nie jednostkowo a narastająco. Po 3 kwartałach mieli 4,6 mln straty, w Q4 mieli 2,5 mln zysku co dało ostatecznie stratę 2,1 mln. Z obliczeń wynika że mieli w Q3.2012 0,7 mln straty (3,9mln straty po H1.2012). Podsumowując mieli wiec 1,8 mln zysku w H2.2012. Biorąc pod uwagę że za H1.2013 mieliby też 1,8 mln zysku netto, przy założeniu konserwatywnym że powtórzą H2.2012 wychodzi 3,6 mln zysku netto na koniec roku co daje wycenę w granicach wspomnianych 35 mln. W wynikach spółki jest widoczna sezonowość, Q4 jest z reguły najlepszy - w latach 2012 i 2011 spółka wykręcała w nich ok 2,5 mln zł zysku. Zakładając że spółka znów pokaże podobny wynik w Q4, ważny też będzie Q3 - jeśli w nim spółka pokaże jakiś zysk automatycznie wycena pójdzie w górę.

Cytat:
5 mln to maksymalna kwota skupu. Nie sądzę aby przekroczyli wartość posiadanej gotówki (która jest praktycznie równa tej kwocie).
Warto zwrócić uwagę na bardzo zachowawczy sposób zarządzania spółką - tutaj główni właściciele nie chcą ryzykować własnych majątków w postaci akcji Talex'a. Nie posądzałbym ich o loty pikujące w stylu kamikaze :)

Biorąc pod uwagę fakt iż spółki padają nie w braku zysku a z braku płynności to przeprowadzenie skupu za większą kwotę niż posiada się stan gotówki jest naprawdę głupi. Możliwe że wielkość skupu będzie znacznie mniejsza, jednak sama idea i tak dla mnie jest słaba bo świadczy o tym że spółka nie wie co ma robić z pieniędzmi. Dla akcjonariuszy wbrew pozorom statystycznie skupy akcji są złe gdyż spółka stara się akcje skupować jak najtaniej (wzrost kursu nie leży więc w ich interesie). Dużo lepszym wyjściem dla akcjonariuszy byłoby gdyby spółka skupu nie przeprowadzała wcale a do tego posiadane pieniądze przeznaczyła na jakiejś nowe inwestycje a nie odkupowanie własnych papierów.

Na Vidis w wolnej chwili spojrzę, choć z tego co pamiętam (bo już kiedyś ich raport miałem na biurku) to byli dość mało transparentni.
Edytowany: 1 września 2013 12:19

varciasz
22
Wysłane: 2 września 2013 00:32:30
Cytat:
Jeśli utrzymają w kolejnych kwartałach taką tendencję (tj te 20-30% przychodów kw/kw) to super

Ja uważam że skromne 20-30% wzrostu przychodów rocznie to już jest spory wzrost (o ile mówimy o stałym trendzie skorelowanym ze wzrostem zysku netto)
Zależy tutaj jakich spółek się poszukuje

Cytat:
W wynikach spółki jest widoczna sezonowość, Q4 jest z reguły najlepszy - w latach 2012 i 2011 spółka wykręcała w nich ok 2,5 mln zł zysku. Zakładając że spółka znów pokaże podobny wynik w Q4, ważny też będzie Q3 - jeśli w nim spółka pokaże jakiś zysk automatycznie wycena pójdzie w górę.

Ja zakładam że spółka będzie na małym plusie w Q3 i uzyska trochę wyższy zysk w Q4 niż w zeszłym roku. Na tym oparłem założenia zysku na 2013. Nie mam oczywiście do tego żadnych przesłanek poza podpisanymi nowymi umowami i aktualnymi wynikami.

Cytat:
Biorąc pod uwagę fakt iż spółki padają nie w braku zysku a z braku płynności to przeprowadzenie skupu za większą kwotę niż posiada się stan gotówki jest naprawdę głupi. Możliwe że wielkość skupu będzie znacznie mniejsza, jednak sama idea i tak dla mnie jest słaba bo świadczy o tym że spółka nie wie co ma robić z pieniędzmi.

Spółka jak wspomniałem jest zarządzana bardzo zachowawczo. Świadczy o tym ilość posiadanej wolnej gotówki, brak kredytów oraz wszędzie obecne ubezpieczenia ryzyka i inne zabezpieczenia. Trzeba wspomnieć że spółka posiada spore możliwości kredytowe i jeżeli się nie mylę to chyba jedyna firma w tej branży która z tego nie korzysta. Pomimo tych możliwości kredytowych nie wierzę jednak z ich wykorzystania głównie ze względu na wspomniany sposób zarządzania (co mi osobiście się podoba).
Jedna z teorii mówi o tym że firma powinna opierać się na kredytach i zarabiać powyżej kosztów ich obsługi, a wolne środki przekazywać inwestorom, ale to już temat na dłuższą polemikę :)

Cytat:
Dla akcjonariuszy wbrew pozorom statystycznie skupy akcji są złe gdyż spółka stara się akcje skupować jak najtaniej (wzrost kursu nie leży więc w ich interesie). Dużo lepszym wyjściem dla akcjonariuszy byłoby gdyby spółka skupu nie przeprowadzała wcale a do tego posiadane pieniądze przeznaczyła na jakiejś nowe inwestycje a nie odkupowanie własnych papierów.

osobiście lubię spółki skupujące akcje własne. Dobrze wyszedłem już na wielu takich spółkach.
Ostatnie przykłady to Vidis, Pelion, Polna (udokumentowane na tym forum)

Cytat:
Na Vidis w wolnej chwili spojrzę, choć z tego co pamiętam (bo już kiedyś ich raport miałem na biurku) to byli dość mało transparentni.

Myślę że się polepszyło. Wypuścili nawet prezentację z działalności spółki którą zobowiązali się okesowo uaktualniać.
Czekam z niecierpliwością na analizę tej spółki przez innych inwestorów gdyż mam wrażenie że mogę być zbyt optymistycznie do niej nastawiony

Pozdrawiam

varciasz
22
Wysłane: 6 września 2013 14:29:30
sprzedane PGE za 15,94 (strata około 3%)

Możliwe że będzie rosło, ale po tym ciosie z OFE to dzisiejsze wzrosty mogą być tylko małą korektą przed dalszymi spadkami. W każdym razie ograniczam ryzyko i wychodzę.

Pozostały tylko 3 pozycje w portfelu:
Nanotel,
Vidis
Talex

nanotel i talex radzą sobie bardzo dobrze
Vidis zalicza po raz kolejny swoje minima. Za miesiąc wszystko się wyjaśni po rocznym.

Dalszych sprzedaży nie planuję do czasu ładnych zysków na tych pozycjach

Szukam krótkoterminowych możliwości wskoczenia

varciasz
22
Wysłane: 25 września 2013 17:26:42
Sprzedaż PGE okazała się niestety błędem. Można było jeszcze chwile poczekać i wyciągnąć kilka procent zysku zamiast straty... trudno

W tym tygodniu zakupione EZO. Możliwe że będzie tutaj trzeba troche poczekać na zyski, ale nie koniecznie

Ładnie ostatnio zachowuje sie VIDIS. Widać spore branie, jednak na podaży nie ma teraz wiele. Mam nadzieję że szybko i tym razem na stałe przebijemy 2 PLN

Zastanawiam sie nad powrotem na Ciech. Decyzji jeszcze nie podjąłem

varciasz
22
Wysłane: 21 października 2013 12:15:52
Dawno nie pisałem bo inne rzeczy niż giełda mają teraz priorytet. Niestety coraz mniej czasu na giełdę będę miał w najbliższym czasie

Dzisiaj poszło moje ostatnie 350 akcji Nanotela po 3,3

Inwestycja w Nanotel zakończyła się sukcesem.
Srednia sprzedaży 3,15
zysk na ostatnich transakcjach : 75%

Coraz mniej papierów w portfelu:
TALEX
EZO
VIDIS

No i dużo gotówki (mimo że wszystkie kredyty na inwestycje na giełdzie spłacone :) ). Jeszcze nie wiem jaką strategię inwestycyjną przyjmę na najbliższy okres
Możliwe że w coś będę wchodził na krótko (niestety przespałem ostatnio moment wejścia w Agroligę i Ciech o których wspominałem)
Inna mozliwość jest taka że zostawię sobie taki portfel a gotówkę wydam :)

varciasz
22
Wysłane: 30 października 2013 12:10:11
z dzisiejszej perspektywy (jak na razie) sprzedaż Nanotela była dobrą decyzją. Kurs jest wprawdzie teraz wyżej ale obroty na tyle spadły że ciężko by było się akcji pozbyć.

Bardzo ładnie dzisiaj zachowuje się Talex. Widzę jeszcze tutaj potencjał do wzrostów. Przynajmniej na 12 PLN gdzie powinien być kolejny odpoczynek. Dzisiaj już mamy wyczyszczone 11 PLN

Gorsze wiadomości przyszły ze spółki Vidis. Ponownie przełożony został termin raportu rocznego. Mam złe przeczucia nauczony wieloma wtopami, ale mam nadzieję że sie mylę.

varciasz
22
Wysłane: 15 listopada 2013 00:11:42
No i mamy okres publikacji wyników.

Dobre wyniki pokazał Vidis (ale gorsze niż się spodziewałem).
Bardzo dobre pokazał Talex
Zgodne z oczekiwaniami pokazało EZO

szczególnie Talex cieszy, mamy 2,8 mln zysku po 3 kwartałach
Jeżeli powtórzą wynik za 4 kwartał to w 2013 będą mieli 5,3 mln zysku
Na razie jednak każdy kwartał mają lepszy niż w zeszłym roku więc myślę że jest szansa na więcej

Czyli ogólnie kwartał w kwestii wyników spółek bardzo udany :D

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 15 listopada 2013 08:17:37
popatrz jeszcze na raport miesięczny EZO. Na 26 listopada spodziewają się kolejnej transzy z PARP na 10 mln.

varciasz
22
Wysłane: 15 listopada 2013 11:23:47
Nie ukrywam Flesz że to dzięki Tobie zauwazyłem tą spółkę. Na razie wszystko tam się układa bardzo dobrze, chociaż nie można ukrywać że ryzyko jest spore.

Dzisiaj sprzedałem całość Talex'a. średnia koło 12,25
Można było pewnie troche poczekać bo wątpię czy to koniec wzrostów, ale ja jestem zadowolony :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,476 sek.

aygwplrc
rlqbhhgj
onchxpda
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rwcnrovt
ryljhtwa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat