Brak raportu za 2q. Zawieszone notowania. Tam chyba już zgasło światło bo telefony tez milczą. Dramat, jeszcze 4 miesiące temu była dynamicznie rozwijającą sie firma. Dlaczego zarzad milczy? Nie ma wniosku o restrukturyzacje/upadlosc. Żadnych komunikatów.
|
|
addison napisał(a):ten o uchwale zarządu o decyzji sprzedaży dla mnie tak. ten z 6 marca tak, napisali tak, żeby był pozytywny wydźwięk a w efekcie to był desperacki krok, już wtedy wiedzili, ze jest źle. Kurs zaczął się powoli osuwać właśnie po tym info. MX chyba sugeruje, że wczorajsze ESPI było manipulacją. Ja myślę, że sprawa jest jednak poważna, a info wyszło wczoraj, bo w dzisiejszym raporcie kwartalnym musieliby już o tym napisać jako o istotnym zdarzeniu. Dużo sie tu może jeszcze dziać, łącznie z wnioskiem o restrukturyzację. Może ktoś wysłał maila do prezesa z prośbą o więcej szczegółów, już 2 razy dawał Espi z odpowiedziami na takie pytania po raportach. Obroty kosmiczne, dziś już przemielili około połowę akcji które są w obrocie.
|
|
sugerujesz ze komunikat był manipulacją?
|
|
Spółka dobra do przejęcia przez kogoś bardziej ogarniętego niż ten prezes. Teraz wartość rynkowa 5-6 mln. Duży FF sprzyja.
|
|
|
|
Przeraża mnie, że taki nijaki ktoś może być głową Państwa w najtrudniejszych czasach od 2WŚ. Zresztą Karol to chyba jeszcze gorsza opcja. To już chyba taka polska tradycja, że na prezydenta wybiera się nic nie znaczące, totalne cioty, bez żadnego kręgosłupa i charyzmy. Od Komorowskiego się zaczeło.
|
|
Przeraża mnie, że taki nijaki ktoś może być głową Państwa w najtrudniejszych czasach od 2WŚ. Zresztą Karol to chyba jeszcze gorsza opcja. Upadek państwa z całą pewnością przyspieszy.
|
|
zawieszenie obrotu w trakcie sesji bez zapowiedzi mocno dyskusyjne. Dlaczego nie zawiesili rano jak TKO na kontraktach wskazywało -6% a chwilę po otwarciu zjechało do -8,5 ??
|
|
Temat:
BACT
termin raportu zbiega się z 80-tym dniem zwycięstwa :)
|
|
Temat:
BACT
Ja myślę, że poza tym co wszyscy już wiedzą, czyli Ukraina, Rumunia i MON...może CPK? jakiś potencjał wzrostu jest tu też na prywatnym rynku w PL. Z mojego 20 letniego doświadczenia w strukturach generalnego wykonawcy - obserwujemy coraz częstsze zlecanie całego procesu przygotowania i nadzorowania inwestycji deweloperskich firmom konsultingowym. Kiedyś tego nie było, no może poza największymi projektami. Teraz nawet mniejsze inwestycje trafiają do obsługi przez takie firmy jak BAC-T a dla nich takie tematy powinny być interesujące ze względu na czas trwania i szybszą rotację kapitału. Ciężko oszacować jak dużo ten kawałek tortu może urosnąć, na pewno pomogłoby ożywienie w budownictwie. Może ktoś z analityków wziąłby raport pod lupę?
|
|
Temat:
BACT
A muszą być komunikaty, żeby rosło? Może rynek dostrzegł potencjał i po prostu akumuluje.
|
|
Temat:
BACT
|
|
Temat:
BSH
Jeszcze BIONICARE kupili. Jutro coś się dowiemy, ale bardziej wiarygodny będzie raport roczny zbadany przez audytora bo w kwartalnym różne kwiatki się pojawiają. Ktoś pisał tu na wątku że były rozbieżności między raportem rocznym a kwartalnymi w zakresie ujęcia aktywów trwałych. Niby zbudowali zakład produkcyjny a w raportach kwartalnych nie ma za wiele aktywów trwałych za to jest dużo WNiP.
|
|
Temat:
BSH
Mamy info o wyjściu jednego z insiderów (byłych). Fabian Żwirko sprzedał 240 tys (około 15%) akcji w pakietówkach po 11,50. Transakcje były podzielone tak, że raczej nikt nie ujawni się powyżej 5%, ale zobaczymy. Gość do listopada był w RN, to on rozwijał markę AC/FIX - równolegle do ACDOCTOR i CLIMASET (marki BSH). W grudniu BSH kupiło od niego AC/FIX. Ciężko mi właściwie zinterpretować to zdarzenie; cena dość niska jak na potencjał Spółki, moment wyjścia też zastanawiający - 2 dni przed raportem kwartalnym.
|
|
Temat:
BSH
Portfolio produktów jest znane od wielu miesięy, chyba nie sądzisz, że nagle posiadacze akcji sobie przypomnieli, że w zimie nie używa się klimatyzacji w samochodach i postanowili ewakuować się na łeb na szyję?? Ja czuję tutaj jednak jakiegoś trupa, bo pośpiech i desperacja w wywalaniu akcji jest zastanawiająca, jakby ktoś chciał jak najwięcej sprzedać przed raportem. A może będzie odpis WNiP z tytułu Wpadaj.pl?
|
|
Temat:
BSH
Prawdziwa rzeź od wczoraj na kursie, w 3 dni zjechało z 18 do 11 zł. Komunikatów żadnych. Za tydzień wyniki. Ma ktoś jakieś domysły, co tu się mogło wydarzyć? Jakiś trup wypadnie w raporcie kwartalnym?
|
|
przydałoby sie podmienic link w zakładce Portfele bo wciaz jest poprzednia edycja ;)
|
|
flesz napisał(a):
Ewentualnie rynek wycenia powrót do tanich ruskich surowców czy się to komuś podoba czy nie. Koniec wojny i Niemcy pierwsi polecą na Kreml. Słowacy, Węgrzy już jeżdżą i wielkiego oburzenia w Europie nie ma.
Ostatnia promocja Tauronu (stała cena prądu na 9 lat) bardzo, ale to bardzo daje mi do myślenia.
Nie trzeba było dlugo czekać, już są pierwsze sygnały i oczywiście kto? Niemcy... businessinsider.com.pl/gospoda...Z drugiej strony to też może być element rozgrywki z Trumpem.
|
|
Wybieram ROBS GROUP LOGISTIC (RGL).Zakup w dniu jutrzejszym (14 stycznia) - trwa lekka korekta więc liczę, że jutro będzie taniej. Spółka mocno się rozwija, sporo nowych zleceń i kontraktów, rosnąca branża magazynowa, zmienili model biznesowy, pilnują kosztów i efekty tego były już w III kwartale. Liczę na rekordowy rok i nowe ATH na kursie.
|
|
Absolutnie nie miałem na myśli greckiego scenariusza, do bankructwa Niemiec nigdy nie dojdzie, too big too fall. Ale jakaś konkretna pomoc EU czy ECB w warunkach stagnacji jak najbardziej - kosztem m.in kolejnego znacznego osłabienia EURUSD. Może dlatego DAX się tak trzyma.
|
|
Temat:
BACT
addison napisał(a):Po prostu nie wierzę, że Rosja pójdzie dalej na wschód. Kompletnie tego nie widzę. Po co, na co, z czym? Skoro już teraz ciągnie z Korei stary sprzęt. Rosja lepiej niech pilnuje dalekiego wschodu bo dzisiaj przyjaciel chiński jutro moze przyjść zapytać o kawałek ziemi, skoro tam już masa Chińczyków żyje po rosyjskiej stronie. Tam mają czego pilnować.
Albo jesteśmy w NATO i dajemy 2.5% na armię albo nie wierzymy w NATO. Wtedy i te 300 k nie pomoże. Pchamy w to ogromne środki, wiele za dług, ogromny skok długu, często w walucie za sprzęt, potem utrzymanie. Domański w tym roku poupychal trochę długu w USD, dolar puchnie, czołgi niespłacone. Nawet uczelniom dorzucają już obligacjami a nie gotówką. Muzeum też dostaje dotacje w obligacjach. Dziura zionie a oni p... Jak jest dobrze i bezpiecznie.
Tak, socjal też mnie wkurza. Dokładnie tak samo uważam. Zaraz będzie 3 lata jak nie potrafią ogarnąć nawet większych kawałków Ukrainy. Jedynie co robią i będą robić zachodowi to sabotaże i prowokacje typu puszczanie ślepaków jak ten pod Bydgoszcz zrywanie kabli na Bałtyku. Nie pójdą militarnie nawet na Estonię a co dopiero dalej. Media robią nam niestety wodę z mózgu. Wcale się nie zdziwię, jak za kilka miesięcy po wygaszeniu wojny Scholtz pierwszy poleci na Kreml po tanią ropę i gaz.
|
|
Yaroman napisał(a):Odpowiedzi może być więcej. To co mi się nasuwa na szybko, to może w USA jest tak drogo, że dywersyfikują portfele lokując nadwyżki w Europie, a wówczas Niemcy są pierwszym wyborem (największa gospodarka). U nas jest za blisko (terytorialnie) do wojny w Ukrainie. W przypadku zakończenia tego konfliktu na zasadzie naczyń połączonych trochę tej gotówki przeleje się na GPW, więc jest szansa na hossę Ewentualnie rynek wycenia powrót do tanich ruskich surowców czy się to komuś podoba czy nie. Koniec wojny i Niemcy pierwsi polecą na Kreml. Słowacy, Węgrzy już jeżdżą i wielkiego oburzenia w Europie nie ma. Ostatnia promocja Tauronu (stała cena prądu na 9 lat) bardzo, ale to bardzo daje mi do myślenia.
|
|
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że cała Unia zrzuci się na pomoc Niemcom poprzez jakieś kolejne kroplówki czy inne dziwne instrumenty oparte na gigantycznym dodruku Eur. Skoro kiedyś pomogli przetrwać małej Grecji, to nie pomogą takiej potędze? Inna opcja że wcale nie jest tam tak źle, tylko media z jakiegoś powodu mają taki obraz rysować.
|
|
Gratulacje dla @annadw za wygranie edycji Losy I miejsca ważyły się w zasadzie do ostatniej sesji. Wczoraj było jeszcze kilkaset złotych różnicy.
|
|
w cenach czego? Widziałeś wykres DAXa? Dobrze, że ktoś ten wątek ruszył bo nosiłem się z zamiarem pobudzić dyskusję na temat tego poniekąd fenomenu. Media ekonomiczne i nie tylko trąbią ze wszech stron o dramacie niemieckiego przemysłu, gospodarki ogólnie, demografii, ubożejącym społeczeństwie, kryzysie politycznym... pewnie jest tego więcej - mógłbym wkleić naście artykułów tylko z ostatnich tygodni, choć piszą o tym w zasadzie cały rok. A tymczasem hossa tam ma się doskonale. Media kłamią czy rynek się myli? Nie znam składu DAXa ale podejrzewam, że przemysł tam sporo waży.
|
|
Zgłaszam się i ja. Spółkę wybiorę później.
|
|
Ale ciasno w czołówce. Będzie ciekawie na ostatniej prostej.
|
|
Trochę transakcji było, przydałaby się aktualizacja portfela przed ostatnią prostą :)
|
|
Wyniki za kilka sesji, komuś się spieszy z zakupami? Największe obroty były dziś pod koniec sesji przy przebijaniu oporu na 30 gr - widać to dobrze na wykresie godzinowym. Jutrzejsza sesja musi jeszcze potwierdzić utrzymanie tego poziomu, ale wygląda mi to na sygnał kupna. Pokusi się ktoś o bardziej fachową analizę?
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):Frey napisał(a):.. Dlatego dobrym pomysłem jest blokowanie swoich akcji - przez wystawiane zleceń z długim terminem realizacji i mocno odbiegającą od rynkowej ceną. ale wtedy blokujesz swój kapitał podczas gdy mógłbyś go wykorzystać gdzie indziej zleceniem sprzedaży przecież nic nie blokujesz poza akcjami
|
|
Temat:
11BIT
tgolik napisał(a):Dla długoterminowego inwestora lawina premierowa to nic strasznego. Najważniejszy jest biznes spółki i jeśli kręci się zgodnie z założeniami, to ostatecznie znajdzie to odzwierciedlenie w kursie. dobrze, że są długoterminowi inwestorzy, bo jakby nie oni na wykresie byłyby codziennie luki po XX %
|
|
Minęły II kwartały, można prosić o analizę po pierwszym półroczu?
|
|
Temat:
BSH
No właśnie, to czy biznes jest powtarzalny okaże się w raporcie w listopadzie. Wcześniej ciężko o jakieś miarodajne dane. A może ktoś z analityków tutaj pochyliłby się nad przeanalizowaniem raportów?
|
|
poproszę o zakup BSH. Powód - rewelacyjne wyniki za II kwartał.
|
|
to była transakcja pakietowa, pod stołem ;) ciekawe jak zareaguje kurs na takie przetasowania w akcjonariacie ;)
|
|
Proszę o sprzedaż MIRBUDU. NA rynkach zawierucha więc przeczekam chwilowo bez akcji.
|
|
Spokojnie, wszystko pod kontrolą. Wczoraj robiłem research i wybór padł na MIRBUD.
|
|
Poproszę o sprzedaż AMICA - miało być wybicie ale po wczorajszej sesji bardziej prawdopodobny będzie kierunek w dół. Co do nowej spółki to miało być HORTICO ale widzę, że się spóźniłem ;) Na razie zostaję z gotówką
|
|
Ja poproszę Amica. Sytuacja techniczna mi się podoba. Ożywienie gospodarcze też powinno sprzyjać.
|
|
Poproszę o dopisanie do konkursu :)
|
|
Nie wierzę, że to ostatecznie wejdzie. Przecież na południu Europy żaden dom nie spełnia norm. Chyba, że tam mają inne normy.
|
|
Wojetek napisał(a):flesz napisał(a):kiedy będzie jakaś aktualizacja? Na dniach :) Przy okazji - sprzedaję Lubawę. Powód - słabe moim zdaniem wyniki za 1Q23 mimo sprzyjającego otoczenia rynkowego. Coś nie widać tej aktualizacji, w portfelu nadal jest spółka którą sprzedałem 24 marca ;)
|
|
kiedy będzie jakaś aktualizacja?
|
|
ponieważ mam ostatni dzień na wybór spółki wybieram KOGENERACJA Spółka robi dziś wybicie wybicie ważnego oporu na ogromnych obrotach. Podali szacunkowe dane za I kwartał.
|
|
flesz napisał(a):Poproszę o sprzedaż ZREMB. Spodziewam się większej korekty na giełdach, ponadto póki co na wykresie rysuje się spory górny cień co może powstrzymać dalszą wspinaczkę na dłużej. 60-70% zysku w niecały miesiąc wystarczy
|
|
Poproszę o sprzedaż ZREMB. Spodziewam się większej korekty na giełdach, ponadto póki co na wykresie rysuje się spory górny cień co może powstrzymać dalszą wspinaczkę na dłużej.
|
|
sprzedaję MNS Poproszę o kupno ZREMB Przyczyny czysto techniczne.
|
|
Ale dlaczego? Nie ma jeszcze 20% spadku od szczytów, a to Twoja definicja hossy/bessy.
|
|
veve napisał(a):szarlej81 napisał(a):obecnie sytuacja jest nieco inna Nieco? Bańka dotcom. Zagrożenie upadkiem głównych banków w USA. Lockdown covid. Obecna sytuacja nijak nie przypomina żadnego z tych przypadków. Teraz też się parę baniek znajdzie, trochę cierpliwości. Tymczasem bananowa znów jest chyba najbardziej spadającą giełdą w ostatnim czasie. . Co znowu wymyślił Sasin/Morawiecki? SMA200 padło bez najmniejszej obrony, czy do końca dnia byki spróbują to odzyskać?
|
|
mihumor napisał(a):Tak może być bo nic gorzej nie robi przedsiębiorczości niż własność państwowa czy zarządzanie polityczne. Obawiam się, że dali przykład jak skutecznie i desperacko można trzymać się władzy i następni z tej umiejętności mogą też chętniej korzystać. Inaczej mówiąc, mocno zaniżyli poziom standardów który i tak wysoki nie był.
|
|
veve napisał(a): PKO niedrogo, w przypadku banku państwowość nie jest dużym obciażeniem
że co?? :)
|
|
yanek z hor napisał(a):Korupcja w PE DAVOS opis zagranicznych mediów i wywiady Morawieckiego i Dudy Polska rzecznikiem pomocy dla Ukrainy ... od miesiąc trwa odkłamywanie wieloletniej narracji PO że Polska to dyktatura nie licząca się z prawem. To będzie sprzyjac dobremu klimatowi na inwestycje w Polsce TVP ma nawet tutaj swoich ludzi??
|
|
Poproszę o zakup MENNICY SKARBOWEJ. Wydaje mi się, że kurs jest w końcówce korekty, dywergencja na RSI. Fundamentalnie powinny sprzyjać rosnące ceny złota. Atrakcyjny wskaźnik c/z
|
|
Proszę o dopisanie do konkursu. Spółkę wybiorę niebawem.
|
|
Temat:
LTGAMES
Widać dziś na kursie efekty ostatniego dnia na tarczę podatkową. No bo gdzie można zrealizować tak spektakularną stratę jak nie tu? Czy longtermowi inwestorzy powrócą w kolejnych dniach? Chyba nie ma po co....
|
|
Temat:
NETWISE
Cytat:W ramach Zaproszenia, w wyniku rozliczenia transakcji nabycia Akcji Nabywanych w dniu 7 Grudnia 2022 roku, Spółka nabyła łącznie 7.147 (siedem tysięcy sto czterdzieści siedem) Akcji Nabywanych uprawniających do wykonywania 0,7% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki. Niewiele udało się wycisnąć od drobnych, mimo takiej "atrakcyjnej" ceny.
|
|
Vox napisał(a):a tymczasem PKB w USA znow przyspiesza. bylo +2.8%, jest +3.4% Cytat:Atlanta Fed GDPNow estimate for Q4 growth rises to 3.4%
Up from 2.8% on December 1 www.forexlive.com/centralbank/... po pierwsze to tylko estymacja, po drugie giełdy w zasadzie nie reagują na PKB bo to jak by nie patrzeć dane przeszłe. Poza tym, zauważyłeś, że od kilku miesięcy dobre dane to złe dane? Widać to wyraźnie po danych z rynku pracy ale też PMI, ISM itp. Pacjent zdrowy nie potrzebuje kroplówki, a żyjemy w takich patologicznych realiach, że bez kroplówki nie będzie hossy (chyba że takie błyskawiczne jak ta która właśnie się skończyła nakręcona na bezpodstawnych nadziejach że koniec inflacji i FED znów poluzuje). Nie zdziwię się, jak Powell niebawem odszczeka ostatnie deklaracje, bo się wypuścił niczym Glapa na molo w Sopocie. W ogóle wg mnie nie ma warunków na kolejną hossę (mam na myśli taką wieloletnią jak 2010-2021) i chyba długo nie będzie. Musiałaby wrócić parametry z poprzednich lat, czyli niska inflacja, tani dług i kolejne stymulusy. A wszystko wskazuje, że będzie stagflacja czyli nędzny wzrost przy podwyższonej inflacji. Natomiast ryzyk czai się sporo, choćby globalny dług który nagle bardzo spuchł i gdzieś może zacząć śmierdzieć.
|
|
Vox napisał(a):a tymczasem PKB w USA znow przyspiesza. bylo +2.8%, jest +3.4% Cytat:Atlanta Fed GDPNow estimate for Q4 growth rises to 3.4%
Up from 2.8% on December 1 www.forexlive.com/centralbank/... po pierwsze to tylko estymacja, po drugie giełdy w zasadzie nie reagują na PKB bo to jak by nie patrzeć dane przeszłe. Poza tym, zauważyłeś, że od kilku miesięcy dobre dane to złe dane? Widać to wyraźnie po danych z rynku pracy ale też PMI, ISM itp. Pacjent zdrowy nie potrzebuje kroplówki, a żyjemy w takich patologicznych realiach, że bez kroplówki nie będzie hossy (chyba że takie błyskawiczne jak ta która właśnie się skończyła nakręcona na bezpodstawnych nadziejach że koniec inflacji i FED znów poluzuje) W ogóle wg mnie nie ma warunków na kolejną hossę (mam na myśli taką wieloletnią jak 2010-2021) i chyba długo nie będzie. Musiałaby wrócić parametry z poprzednich lat, czyli niska inflacja, tani dług i kolejne stymulusy. A wszystko wskazuje, że będzie stagflacja czyli nędzny wzrost przy podwyższonej inflacji. Natomiast ryzyk czai się sporo, choćby globalny dług który nagle bardzo spuchł i gdzieś może zacząć śmierdzieć.
|
|
szarlej81 napisał(a):Wycena Orlenu jest bardzo atrakcyjna. Ale za każdym razem gdy mam ochotę kupić jakiś większy pakiet akcji przypominam sobie, że to jest SPP a ministrem aktywów państwowych jest pan Sasin. I ochota natychmiast przechodzi. ;) lepiej bym tego nie ujął ;)
|
|
coraz więcej tu optymistów, nawet 3500 już widzą a ja czuję w kościach, że niebawem ten wątek znów odejdzie w zapomnienie na długie miesiące...
|
|
Cytat:Zdaje się że Holendrzy mają dalej sporo udziałów.
Prezes jest Holendrem. Szczęśliwy zbieg okoliczności.
Oj, 1ketjoW, widać, że przesiąknąłeś dogłębnie polską patologią. Popatrz, Shell przeszedł w ręce brytyjskie właściciel a zarząd pozostał. Tam w spółkach zarządzają fachowcy, a nie tak jak u nas - kolesie.
|
|
Temat:
NETWISE
Przeanalizowałem zapisy ustawy o ofercie publicznej pod kątem ewentualnych ryzyk dla mniejszościowych akcjonariuszy związanych z próbą wycofania spółki z obrotu. Ponieważ wg mnie spółka dynamicznie się rozwija i ma bardzo duży potencjał, proponowana cena 35 zł jest niegodziwa. Zapewne dlatego główny akcjonariusz próbuje uzyskać 100% i zdjąć ją z giełdy. Możliwe, że ma na nią nabywcę który jest gotów wyłożyć kwotę znacznie wyższą, stąd ten pośpiech i tak krótki okres na sprzedaż akcji. Co ryzykujemy nie odpowiadając na zaproszenie (nie jest to wezwanie tylko zaproszenie w ramach skupu akcji który trwa od kilku miesięcy)? Moim zdaniem nic. Jakie są możliwe scenariusze? 1) Uzyskają 95% i ogłoszą przymusowy wykup na zasadach określonych w art 82 czyli po cenie ustalonej zgodnie z art 79a który mówi że cena w wezwaniu nie może być niższa niż cena po jakiej spółka nabywała już akcje w 12 mcy, czyli 35 zł Jeżeli nie uda się uzbierać 95% to opcje będą takie: 2a) podwyższenie ceny poprzez zmianę uchwały o skupie akcji 2b) wezwanie po wyższej cenie 2c) JS odpuści i spółka pozostanie na giełdzie Mam nadzieję, że akcjonariusze mniejszościowi nie ulegną i powalczą o więcej. Jeżeli moje rozważania są obarczone jakimś błędem, proszę bardziej tęgie głowy o sprostowanie :)
|
|
bankrucik napisał(a):po nowelizacji przepisów wykup przymusowy... tam już chyba wystarczy próg 90% Jest jeszcze artykuł 91 ustawy i on mówi nie o przymusowym wykupie tylko o uchwale WZA o wycofaniu spółki z obrotu i tutaj faktycznie pojawia się owe 90% wymaganych głosów. Ale zgodnie z art 91 ust 5 - taka uchwała wymaga wcześniejszego wezwania do nabycia wszystkich akcji spółki zgodnie z art 77 i 79 a te artykuły mówią, że cena w wezwaniu nie może być niższa od ceny rynkowej a w przypadku rynku alternatywnego nie może być niższa od ceny nabycia akcji w okresie 12 mcy.Przekładając to na NETWISE, nie ma opcji, by odkupili akcje taniej niż 35 zł. A jest szansa że podwyższą cenę jeżeli będą zdesperowani albo delisting się nie powiedzie.
|
|
wg ustawy która jest na stronie sejmu dalej obowiązuje 95% isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/down...art 82 Ponadto, cena minimalna w przymusowym wykupie wyznaczana jest tak samo jak cena w wezwaniu, czyli w tym przypadku nie może być niższa niż 35 zł. Czy w związku z tym jest jakieś ryzyko nie odpowiadania na zaproszenie?
|
|
Temat:
NETWISE
Wczoraj info o zaproszeniu do sprzedaży akcji w ramach skupu po 35 zł. Jest tutaj ktoś z akcjonariuszy obecny? Moim zdaniem cena jest zbyt niska by oddawać. Główny akcjonariusz chce całą spółkę dla siebie, to nie ulega wątpliwości. Obecnie posiada razem ze skupionymi przez Spółkę 92,5%, do pułapu przymusowego wezwania brakuje mu niespełna 25.000 akcji i na tyle ogłosił wezwanie. Zaznaczę, że po ostatnich rewelacyjnych raportach c/z wynosi około 5,5, firma dynamicznie rosnie, nie ma praktycznie zadłużenia i "śpi na gotówce". Czy jest jakieś ryzyko nie odpowiadania na zaproszenie? Chyba nie, bo jak nie uzbiera 95% to albo będzie musiał podnieść cenę albo zrezygnować z delistingu. Jeżeli uzbiera, będzie musiał zrobić przymusowy wykup po cenie minimum 35 zł. Osobiście nie widzę innej opcji i uważam, że sprzedanie Spółce akcji w zaproszeniu jest nieracjonalne. Może jest tutaj ktoś z akcjonariuszy i się wypowie w kwestii powyższej? A oto jak w osobliwy sposób Prezes Jakub Skałbania próbuje nakłonić akcjonariuszy do sprzedaży akcji  kliknij, aby powiększyćWczoraj, gdy jeszcz można było komentować były same komentarze, że to świetna cena i warto sprzedać. Jak pojawiły się głosy, że cena jest mało atrakcyjna, zablokował możliwość komentowania argumentując to co najmniej dziwnie (powyżej).
|
|
moją jedyną perełkę która została w portfelu ( NETWISE) będę chyba zmuszony oddać "za grosze". Poszło dziś w EBI zaproszenie do sprzedaży spółce w ramach skupu resztek akcji po 35 zł. C/Z =5,5 przy bardzo mocno rosnącym biznesie. Kpina. Pewnie mają już kupca na całość za 3x większą wycenę. A główny udziałowiec Jakub Skałbania na Linkinie bezczelnie pisze: Cytat:Ile można zarobić na akcjach Netwise, sprzedając je w okresie 21.11 - 02.12 spółce po 35,00 PLN?
- kiedy ktoś kupił nasze akcje 4 lata temu (10.11.2018) po 4,70 PLN zarobi +645%
- kiedy ktoś kupił nasze akcje 3 lata temu (10.11.2019) po 8,40 PLN zarobi +316%
- kiedy ktoś kupił nasze akcje 2 lata temu (10.11.2020) po 9,80 PLN +257%
- kiedy ktoś kupił akcje rok temu (10.11.2021) po 24,80 PLN zarobi +41%
Całkiem niezły zwrot z inwestycji. Ale już czas sprzedać je spółce póki grzecznie zaprasza Co w sytuacji gdybym nie zdecydował się sprzedać akcji a główny po umorzeniu skupionych akcji przekroczy 95%?
|
|
Temat:
LTGAMES
Komediodramatu ciąg dalszy: Cytat:Zarząd Longterm Games S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, że sprzedaż gry Space Tail: Every Journey Leads Home ("Gra") od momentu premiery w dniu 3.11.2022 r. do dnia publikacji niniejszego raportu tj. 14.11.2022 r. wyniosła 1144 sztuk, w tym 609 egzemplarzy sprzedało się na PC (Steam - 514, GOG - 95) i 535 egzemplarzy na Nintendo Switch.
Lista osób oczekujących na zakup Gry na platformie Steam ("wishlista") na dzień publikacji niniejszego raportu wynosi 15 595 zapisów. infostrefa.com/infostrefa/pl/w...Recenzja nie zostawia na ierce suchej nitki.... www.gram.pl/artykul/recenzja-s...Będzie rekord w kategorii "od debiutu do bankructwa" ?
|
|
Vox napisał(a):z tym że na pokój podobno naciska USA, a że oni dostarczają Ukrainie kroplówkę...
to USA zdecyduje. a jaki USA ma interes w zakończeniu wojny?
|
|
Bardzo ciekawy i istotny tekst z dzisiejszego Money.pl, który o dziwo pozostał bez większego echa. www.money.pl/gospodarka/alert-...Cytat: Sytuacja w finansach Polski jest napięta. Rząd na gwałt szuka oszczędności, a rynek uważnie przygląda się działaniom polityków znad Wisły. Co się takiego stało? - Pachnie rokiem 2008, kiedy na głowę zwalił nam się globalny kryzys finansowy. Sytuacja bez precedensu za tej władzy - mówi w rozmowie z money.pl wysoko postawiony urzędnik Ministerstwa Finansów. Czym to może skutkować?
|
|
Nie spieszyłbym się tak z tym optymizmem. Wszyscy krzyczą o zmianie trendu, nowej hossie, ale jak to w mediach, taka jest teraz potrzeba to takie się daje newsy i obrazki. Jakoś umilkły na chwilę tematy wojny, inflacji, ale to wróci. A sytuację na rynku (naszym) można też pokazać tak.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Czyli pora zawracać. Po weekendzie przyjdzie opamiętanie ;)
|
|
Temat:
LTGAMES
flesz napisał(a):A jaka jest realna, zbywalna wartość tych 10 mln?? Inżynieria finansowa tutaj na niezłym poziomie.
Coś czuję, że za rok będzie tutaj max 2-3 zł Przesadziłem z tym rokiem, rośnie szansa, że jeszcze w tym roku.
|
|
Jednak sporo tych optymistów. Cytat:Odsetek byków na poziomie 50% jest najwyższy od 11 listopada 2021 r., z kolei niedźwiedzi jest najmniej od 6 stycznia. Tak spore przepływy w ankiecie powodują, że różnica pomiędzy optymistami i pesymistami jest najwyższa (na korzyść byków) też od 6 stycznia. Jeśli badanie odpowiada faktycznym nastrojom ulicy, to mamy piękne ubieranie. https://stooq.pl/mol/?id=29546
|
|
Wróciłem wczoraj po kilkutygodniowej przerwie do S-ek na FW20. Uważam, że mamy koniec odbicia i wracamy do spadków. Cel 1250 na W20.
|
|
Nawet w tak fatalnym otoczeniu makroekonomicznym jakie mamy i ewidentnej bessie, muszą być jakieś techniczne odbicia. Ostatnio problemem był brak pretekstu do wzrostów więc "rynki" wymyśliły sobie powód w postaci bełkotu (dosłownie) o możliwym pivocie, luzowaniu zarówno w US jak i w EU. Ręka do góry kto dał się na to nabrać i faktycznie uwierzył w koniec bessy??
|
|
|
|
Temat:
LTGAMES
mm1001 napisał(a):Po co piszesz bzdury o 2-3 PLN za akcje, skoro wszystkie akcje w obiegu były sprzedawane wąskiej grupie osób w ramach pre-IPO po cenie wielo-wielokrotnie wyższej. Kto miałby sprzedawać te akcje z taką stratą?
Widzę że należysz do osób które życzą innym jak najgorzej i czerpiesz z tego satysfakcję, czego ja nie szanuję. Absolutnie nie czerpię satysfakcji, raczej ostrzegam bo wiem że spory zasięg ma społeczność LT. A ja widzę, że należysz do grupy związanej z LT i poprostu naganiasz. Nie róbmy jaj, 30 mln za spółkę która nic jeszcze nie zrobiła poza demem kiepskiej gierki i ma akcje kilku podobnych balonów? Mam swoje prywatne zdanie o A.R. (które ostatnio się potwierdza) ale zostawię je dla siebie.
|
|
Temat:
LTGAMES
Teraz na giełdzie robi się tanio, a inwestorzy w tej społeczności są przecież długoterminowi. Wątpię, żeby chcieli wpychać kapitał w tak przewartościowany startup. mając na giełdzie tyle spółek z realną wartością po atrakcyjnych wycenach a będzie jeszcze taniej. edit: patrząc na debiut, chyba te 2-3 zł będzie szybciej niż za rok. edit 2: co do samej gry, raczej nie wygląda na taką, która miałaby generować cash przez długie lata :)
|
|
Temat:
LTGAMES
A jaka jest realna, zbywalna wartość tych 10 mln?? Inżynieria finansowa tutaj na niezłym poziomie. Coś czuję, że za rok będzie tutaj max 2-3 zł
|
|
Temat:
LTGAMES
Hmm, wycena 30 mlm??? Poważnie? Za co?
|
|
Kolejne potwierdzenie tego, co pisałem już wcześniej. Nadrzędnym a w zasadzie jedynym celem działań ekipy rządzącej jest utrzymać się u władzy. Robią i będą robić to wszelkimi sposobami, wszystko inne nie ma znaczenia. RPP stał się jednym z elementów tego mechanizmu.
|
|
80% w gotówce. Z akcji został tylko NETWISE i resztka KPPD. Dość aktywnie działam na kontraktach na W20, dzięki czemu wartość portfela na historycznych maksimach. Staram się to robić z umiarem, maksymalnie angażuję jako depozyt 10% portfela. Co do perspektyw na kupno akcji to uważam, że nie ma pośpiechu, bessa się dopiero rozkręca. Myślę, że zimą/wiosną będzie można zacząć myśleć o budowaniu portfela akcji.
|
|
1ketjoW napisał(a):Natomiast, jeżeli PiS jednak wprowadzi daninę to znaczy, że uznali że przegrają następne wybory.
No to Cię tutaj poniosło ;) Oni nie uznają przegranej nawet po miażdżącej przegranej. Będą głosić, że Tusk sfałszował.
|
|
Kwestia interpretacji, ale wg mnie close na 112-115 nie jest pro wzrostowe. Nie chcę nic ujmować spółce, ale chyba nie czas jeszcze na wspinaczkę wyżej. Wypowiadam się tylko o tym co widzę na wykresie i w notowaniach, perspektyw fundamentalnych nie analizowałem.
|
|
Infa piękne, ale na nowe maksima kursu chyba długo przyjdzie poczekać bo górne cienie po każdej próbie wyjścia w górę ponad 120 sygnalizują, że sporo już jest w cenie.
|
|
Bessa będzie długa i bolesna. Choroba się dopiero rozkręca, a lekarstwo podawane od dawna kroplówką okazało się w dłuższej perspektywie bardziej szkodzić niż pomagać. Nowego leku jeszcze nie opracowano. A niebawem okaże się, że spadki cen energii wcale nie obniżą inflacji.
|
|
O ile inflacja faktycznie może w II połowie 2023 wyhamować do wartości jednocyfrowych, to w brak recesji w PL chyba nikt nie wierzy. Recesja będzie, i to jedna z głębszych w Europie. Niewiarygodne, że ten człowiek wciąż rzuca takie "prognozy", tyle razy się już diametralnie pomylił i żadnych wniosków nie wyciąga.
|
|
1ketjoW napisał(a):Biedny sprzedaje bo musi. Bogaty kupuje gdy krew się leje: Cytat: W I półroczu 2022 r. inwestorzy zagraniczni wygenerowali 63 proc. obrotów na Głównym Rynku (GR) akcji GPW (+8 pp. rdr) - to rekordowy udział za pierwsze półrocze w ciągu ostatniej dekady. Krajowi inwestorzy indywidualni odpowiadali za 18 proc. obrotów (-6 pp. rdr), a instytucjonalni – za 19 proc. (-2 pp. rdr)
www.gpw.pl/aktualnosc?cmn_id=1... A gdzie masz napisane że zagranica kupuje? Taki wodospad to głównie efekt ewakuacji zagranicy z polskich akcji...
|
|
Tomasz Gessner ze Stooq też czuje zapach trupa z szafy. Cytat:Nasz rynek omijany jest coraz szerszym łukiem. Otwartą pozostaje kwestia, co takiego wyceniamy. Tego dowiemy się jak zwykle po czasie https://stooq.pl/mol/?id=28351Nasza słabość na tle innych rynków jest wręcz porażająca. Tak jak pisaliście wyżej, jest cały szereg znanych już czynników, dołożyłbym jeszcze jeden nie wymieniony wyżej tj coraz mniejsza szansa na kasę z KPO i dalsza marginalizacja Polski na arenie międzynarodowej. W sytuacji gdy po sąsiedzku wyrosło nam duże ryzyko militarne, my najbardziej machamy szabelką i konfliktujemy się w zasadzie z wszystkimi dookoła. Może w tej kwestii kroi się jakieś większe nieszczęście? NIe sądzę, że te spadki to tylko wycenianie podwyżki stóp. Za mocne te spadki jak na taki "drobiazg" No chyba, że podwyżka byłaby o 2pp co raczej nie jest możliwe.
|
|
mihumor napisał(a):Mamy całą szafę trupów, wszystkie są znane od dłuższego czasu. Masz je w tym wątku podane na tacy. Do wyboru, do koloru. Problemów morza, rozwiązania mgliste i na kredyt. Jeśli coś już jest znane to nie spełnia definicji trupa w szafie ;)
|
|
Tymczasem nasz w20 urwał kolejne denko. Jesteśmy ostatnio najmocniej spadającą giełdą na świecie. Jakiś duży trup z naszej szafy wyleci??
|
|
1ketjoW napisał(a):flesz napisał(a):Jak to jak, zrobią to co z bankami i kosztami kredytów. Teraz spółki energetyczne wezmą na siebie większość kosztów podwyżek. Nie bez powodu dopłaty do opału nie objęły odbiorców z cenami taryfowymi. Zauważ, że UE też chce wprowadzić mechanizm regulowania cen energii. Cytat:Ceny energii elektrycznej w Niemczech i Francji spadały między innymi w reakcji na ogłoszenie przez przewodniczącą Komisji Europejskiej Ursulę von der Leyen pilnej interwencji w celu obniżenia notowań i strukturalnej reformy rynku. serwisy.gazetaprawna.pl/energe... Zauważyłem i niepokoi mnie to, bo to jednak jest patologia, a skoro zachód zamierza to robić, to u nas nie będzie już żadnych hamulców. Trochę z innej beczki - zastanawiam się kiedy prywatni właściciele instalacji PV będą "dzielić się swoimi oszczędnościami" z tymi którzy instalacji nie mają. Bo w myśl powszechnej ostatnio idei - zabrać bogatym i dać biednym - to całkiem realny scenariusz. Np. poprzez dodatkową, niemałą opłatę dystrybucyjną albo sieciową. Bo dlaczego jedni mają cierpieć przez drożejącą energię, a inni ani trochę? To przecież niesprawiedliwe.
|
|
Jak to jak, zrobią to co z bankami i kosztami kredytów. Teraz spółki energetyczne wezmą na siebie większość kosztów podwyżek. Nie bez powodu dopłaty do opału nie objęły odbiorców z cenami taryfowymi.
|
|
anty_teresa napisał(a):Ja nie jestem makroekonomistą, ale rząd popełnił IMO błędy przy covidzie - dotacje dla przedsiębiorstw były za duże. Wniosek taki można wyciągnąć po stopie bezrobocia. Ona praktycznie wszędzie wzrosła w I połowie 2020 r. a w Polsce płasko.  kliknij, aby powiększyćNa 500 + w 2020 r. wydano 40 mld zł, natomiast 13 emerytura 11,7 mld zł. Za to na na tarcze poszło 100 mld zł... Mogę potwierdzić na konkretnym przykładzie. branża budowlana, subwencja PFR z tarczy 1.0 - 2 mln, covid żadnej krzywdy firmie nie zrobił a finalnie to może nawet pomógł, Środki z tarczy poprawiły płynność finansową, pozwoliły spłacić przeterminowane długi.
|
|
|
|
opłacało się to mieć? wypłacają dywidendę? Napisz na przykładzie Elektrim
|
|
1500 szybko stało się nieaktualne. Trzeba było nie ruszać tych eSek, bo siła WIGospadu jest potężna. Nie ma sensu próbować go łapać. L-ki szybko zamknięte nawet z lekkim plusem. Ciekawe jak będzie jutro, bo USA wyszli nawet na + Czas trochę ochłonąć, postać z boku i poobserwować. 58% w gotówce
|
|
Zamknięte S-ki na W20 po 1493. (zysk kosmiczny - prawie 200 pkt) Myślę, że wsparcie na 1500 na chwilę powstrzyma wyprzedaż, może nawet jakieś odbicie zdechłego kota wystąpi więc wziąłem L-ki po 1488 z bardzo ciasnym SL. Ubyło też trochę akcji GRC. Aktualnie w portfelu: Gotówka + depozyt za kontrakty 57% NTW 21% HOR 12% GRC 6% KPD 4%
|
|
Cytat:- na akcje trzeba czekać i obserwować. Nadchodząca recesja to mniejsze zyski i znajduje to odzwierciedlenie w wycenach akcji. Ale nadejdzie czas, kiedy rynek będzie wyprzedany i zacznie się wycenianie wyjścia z”dołka” i wtedy trzeba zacząć zakupy. Kiedy? Trzeba obserwować to dobry teaser do odświeżenia wątku "Kiedy dno bessy".
|
|
Dawno nie pisałem. Portfel akcyjny bardzo uszczuplony. Nie ma już MNS - sprzedane w panice po infie o braku dywidendy z lekką stratą ze sredniią gdzieś około 100-105 zł, mimo że pozycja w pewnym momencie miała prawie 50% zysku. Pogoniłem też HOR - po wynikach, sprzedaż w przedziale 4,80-4,40 Wg mnie raport mocno niepokojący - spadek nominalny sprzedaży. Spodziewam się tutaj mocnego hamowania w segmencie hobby, natomiast spekulacyjnie może być pewien jednorazowy nadzwyczajny zysk na wyprzedaży zapasów nawozów. Pod to złapałem co nieco w okolicach 3,80. KPPD - tu też spora redukcja mim o że raport był kosmiczny ale chyba to jeden z ostatnich takich. Zostało 20% tego co posiadałem. To była jedna z najlepszych inwestycji w całej mojej giełdowej historii czyli od 2009. GRC - tu też był dobry raport ale obawiam się że hamowanie gospodarki i u nich będzie odczuwalne dlatego zredukowałem pozycję o ok 50%. NTW - piękny raport za 2Q. Dobrałem symbolicznie po wynikach. Jedyna pozycja której wg mnie nie grożą większe spadki w najbliższych kwartałach. Spadek akcyjnej wartości portfela z nawiązką kompensują kontrakty na spadki W20. Aktualnie w portfelu S-ki od 1690. Wcześniej próbowałem zagrać na odbiciu ale mimo posiadania L od 1690 nie zamknąłem przy wzroście do 1760 i ostatecznie zamieniłem na S przy 1690. Co dalej? Spodziewam się spadków na giełdach co najmniej do wiosny 2023. Powoli rodzi się plan by otworzyć rachunki IKE i IKZE dla siebie i żony i powoli wyszukiwać perły na kolejną hossę, oczywiście z dala od spółek z udziałem SP. Tylko pytanie czy na kolejną hossę nie przyjdzie nam poczekać kilka lat??
|
|