bluyriep
Advertisement
PARTNER SERWISU
ozdkvtog
varciasz

varciasz

Ostatnie 10 wpisów
Dokupione Relpol przy kursie około 8,5

W tym tygodniu dokupione stalprofil, relpol oraz sporo Delko

Sprzedany Aplisens za 21. Uwzględniając dywidendy zrobiłem na tych akcjach około 100% zysku :)

Dzisiaj dokupione trochę Relpol.

Zadziwiająco dobrze wszystkie moje spółeczki ostatnio prą do góry. Aż się miło na notowania spogląda :)

Dopiero połowa 2023 minęła a już rok znacząco przekroczył moje oczekiwania

Budowałem ten portfel w grudniu 2021 wybierając spółki które bez problemu przetrwają nawet większe zawirowania (np recesja) a okazuje się że te spółeczki nie tylko są w miarę bezpieczne ale również mocno wzrostowe.

Od grudnia 2021 (kiedy to sprzedałem wszystko z portfela i stworzyłem nowy) inwestowałem w 11 spółeczek. 2 z nich już sprzedane. 9 w potfelu. 7 z nich zyskowne. 2 z nich na minusie (na szczęście to są 2 najmniejsze pozycje w portfelu). Zysk przez 1,5 roku to ponad 30%. Oczywiście to w większości niezrealizowany zysk więc nie ma się jeszcze z czego nadmiernie cieszyć :)

No i wygląda na to że Betacom w końcu rusza.

Ogólnie to wszystkie moje spółeczki ostatnio bardzo ładnie rosną.

Zrobiłem przegląd mojego portfela i zastanawiałem się nad ewentualnymi zmianami. Doszedłem do wniosku że jest OK i nie robię żadnych zmian.

Zacząłem obserwować nową spółkę. Aktualnie jej kurs spada więc czekam cierpliwie na jeszcze trochę niższe poziomy. Jeżeli dojdzie do mojej ceny to dokonam zakupu i wtedy zdradzę ;)

Dzisiaj dokupione Delko za 10,25

Mam wrażenie że giełda obrywa przez słabnącą złotówkę. A złotówka spada bo nasi geniusze w rządzie mówią o obniżaniu stóp procentowych zamiast o walce z inflacją.

JWW oraz Relpol w końcu odpaliły. Myślę że można się tam spodziewać +100% w tym roku.

Pozostałe akcje też ładnie idą do góry.

Czekam jeszcze na wystrzał na Betacom :)

Dzisiaj ENEA -6% więc cieszę się że udało mi się sprzedać przed spadkiem :)

Do tego bardzo ładnie rośnie JWW, Relpol i Aplisens

dla formalności rozliczam rok 2022.

Ponieważ wg mojej zasady rozliczam tylko zrealizowane zyski a w 2022 była tylko 1 sprzedaż więc zysk portfela w całym roku wyniósł 2%

2022 był bardzo słabym rokiem na giełdzie. 2023 zapowiada się trochę lepiej ale też bez szaleństw.

varciasz napisał(a):
Przyszedł czas na rozliczenie 2021 roku

Jak zawsze rozpatruję tylko zrealizowane(sprzedane) inwestycje jako zysk/strata roczna.
W tym roku jest to znaczecznie trudniejsze bo część inwestycji była na IKE IKZE moje i żony.

Więc trochę zaokrąglając:

Rok 2021 zakończyłem zrealizowanym zyskiem z inwestycji na rekordowym poziomie ... PONAD 200% !!!

Liczyłem wiele razy aby się upewnić jak to możliwe że wyciągnąłem taki kosmiczny wynik ale faktycznie zawsze wychodzi ponad 200% ( pomnożyłem kasę 3x)

Niesamowite jest również to że prawie wszystkie moje inwestycje okazały się zyskowne.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy miałem sporo nowych operacji których jeszcze nie ujawniałem i zbudowałem nowy portfel na najbliższe kilka lat. Jak znajdę chwilę to podsumuję to co aktualnie posiadam.

Mam nadzieję że dla Was rok 2021 był równie przyjemny :)

varciasz napisał(a):
Przyszedł PIT za 2020 więc jak zawsze dzielę się wynikami.

Rok 2020 zakończył się zrealizowanym zyskiem trochę powyżej 30%

Te zyski nie obejmują oczywiście AGL którą sprzedałem w styczniu ( i na której zarobiłem więcej niż łącznie w całym 2020 :) )

załączam posty z rozliczeniami za poprzednie lata:

varciasz napisał(a):
Przyszedł PIT więc pora na rozliczenie roku 2019

Rok zakończył się zrealizowanym zyskiem w wysokości 17% od którego trzeba będzie grzecznie zapłacić podatek w PIT.

Jestem zadowolony. Tym bardziej że w rok 2020 wszedłem z bardzo dobrymi spółkami i ten rok zapowiada się bardzo dobrze :)

varciasz napisał(a):
Z ciekawości sprawdziłem jak te zyski wyglądały w latach poprzednich

2008 (-4)%
2009 17%
2010 9%
2011 (-3)%
2012 (-1)%
2013 16%
2014 10%
2015 30%
2016 8%
2017 6%
2018 10%

niektóre mocno przybliżone ale przynajmniej widać że na tym hobby nie tracę :)

Chciałem się pochwalić: w całym 2022 dokonałem tylko jednej(!) operacji sprzedaży. Było to SEKO w marcu 2022.
W całym 2023 dokonałem wczoraj pierwszej operacji sprzedaży
Sprzedałem ENEA - zysk około 45% (ale był to mały pakiet około 3% portfela)

W 2022 oraz 2023 cały czas dokupowałem akcje

Aktualny portfel:

SANOK (średnia zakupu: 15.15 ; procent portfela: 21.4 %)
JWWINVEST (średnia zakupu: 1.99 ; procent portfela: 19.9 %)
RELPOL (średnia zakupu: 6.84 ; procent portfela: 14.4 %)
DELKO (średnia zakupu: 8.44 ; procent portfela: 11.9 %)
BETACOM (średnia zakupu: 8.07 ; procent portfela: 11.6 %)
STALPROFI (średnia zakupu: 10.83 ; procent portfela: 9.2 %)
APLISENS (średnia zakupu: 11.44 ; procent portfela: 5.6 %)
PKNORLEN (średnia zakupu: 72.83 ; procent portfela: 3.4 %)
KGHM (średnia zakupu: 172.27 ; procent portfela: 2.6 %)

Na wszystkich aktualnych akcjach jest teraz 9% zysku. Jak uwzględnić dywidendy to będzie to ponad 10%

Szukałem innych ciekawych spółek ale niestety nic nie znalazłem więc pewnie będę dokupował spółki które posiadam (głównie JWW oraz RELPOL).

gratuluję wybrania dobrego momentu na EDO!

Nawet inwestycje korporacyjne (których jak wiesz nie lubię) mogą się okazać pomysłem lepszym niż akcje bo ciężko znaleźć portfel akcyjny który w tym roku jest na plusie. Zależy czy uda Ci się z nich wyjść na plusie

Widzę że optymistycznie zakładasz że w ciągu roku pożegnamy się z recesją.
Jest to możliwy scenariusz (oby tak było)

Innym możliwym scenariuszem jest że kryzys będzie spowolniony i "rozwlekany" a przez to potrwa 3-5 lat gdzie będziemy mieli ciągłe spadki przerywane krótkimi "wystrzałami w górę". Wszystko niestety zależne od polityki :(

Trzymanie gotówki może być dobrym podejściem.
Nie wiem czy będą spadki. Pewnie jest na to spora szansa.

Ale...

Jeżeli patrzy się na inwestycje długoterminowo - czy nie lepiej trzymać w portfelu perspektywiczne, stabilne spółki które przeżyją kryzys? Oczywiście one też mogą spaść, ale jeżeli faktycznie są to wartościowe spółki to za rok, dwa lub trzy odbiją i dadzą zarobić.
Jeżeli jednak kryzys uderzy z taką siłą że nawet stabilne, dobre spółki mocno ucierpią i zaczną padać ... to złotówka i tak zareaguje spadkiem wartości o 80%

No i pozostaje jeszcze szansa że będą wzrosty na giełdzie ... a wtedy dobrze coś mieć w portfelu

A co do kontraktów ... to jestem przeciwnikiem - zbyt dużo hazardu w takim inwestowaniu.
Byłbym nawet zadowolony gdyby kontrakty i lewary były zakazane a jedyną formą inwestycji byłoby kupowanie i sprzedawanie akcji spółek. Zero spekulacji, tylko rozsądne alokowanie własnego majątku.

Ale to tylko moje zdanie :)

Duuużo czasu nic nie pisałem.

Bo właściwie nie ma o czym pisać.

Żadnych akcji nie sprzedawałem. Wszystko co mam w portfelu dalej wygląda OK do trzymania w tych trudnych czasach

Zasiliłem IKE/IKZE nową gotówką i wpadło trochę dywidend.
Część z tej gotówki już wykorzystana na:
1) powiększanie pozycji w już posiadanych papierach
2) zakupiłem trochę ENEA ze średnią 5.2

W tym roku giełda to straty - po dużych zyskach z lat poprzednich trzeba część z tego oddać. Naturalne to więc nie panikuję.

Największe moje zyski w tym roku to zakupione produkty "na zapas" takie jak nie psująca się spożywka, chemia domowa, paliwo. Na tym wszystkim mam kilkadziesiąt procent zysku bo ceny pną się znacznie szybciej niż oficjalna inflacja. Śmieszne? Może i śmieszne ale jednak zysk.

Dobrze wyszło że już dawno temu część oszczędności przeniosłem na dolary i inwestycje w dolarach.

No i świetną inwestycją jest aktualnie nadpłacanie kredytu hipotecznego. Też niby śmieszne ale jednak zysk gwarantowany 10% zamiast strat na akcjach.

Obiecuję że jak znajdę chwilę czasu to coś więcej napiszę na temat strategii inwestowania (trochę ją zmieniłem na ten rok) i podsumuję posiadane akcje.

Dla wszystkich młodszych inwestorów: Nie panikujcie. Nie inwestujcie pieniędzy których możecie potrzebować w okresie 2-3 lat. I najważniejsze: Nie starajcie się "odrabiać strat" wchodząc w ryzykowne papiery lub lewary.

Pozdrawiam

Dawno do Ciebie na wątek nie zaglądałem ale cieszę się że dostrzegłeś ryzyko na obligacjach korporacyjnych przy galopującej recesji. Jak pewnie pamiętasz - próbowałem to podpowiadać pół roku temu ;)

Mam w tym roku podobne podejście - stracić jak najmniej. Poprzednie lata dały ogromne zyski więc naturalne jest to, że trzeba część z tego oddać (trzymanie gotówki to też oczywiście strata przy wysokiej inflacji)

Zaczepnie rzucę hasło - duża inflacja powinna powodować wzrost kursu spółek value, szczególnie eksporterów.
Postaram się to na moim wątku rozwinąć jak będę miał więcej czasu. Pozdrawiam.

w tym roku mamy już 4 raporty o znacznych zamówieniach na łącznie prawie 6M Euro czyli jakieś 27M złotych.
To znacząco więcej niż aktualna wycena która dalej oscyluje wokół 20M zł.

A to są tylko zamówienia za niecałe pół roku i tylko te znaczące które wymagały powiadomienia akcjonariuszy.
Wygląda na to że 2022 będzie rekordowy pod względem przychodów. Mam nadzieję że również pod względem zysków

w zeszłym tygodniu dokupiony Stalprofil za 11 PLN

Ogólnie to bardzo dużo się na moich spółkach dzieje więc postaram się podsumować ich sytuację jak znajdę chwilę.

Co do szerszego rynku to jesteśmy na granicy globalnej recesji. Do tego wojna i inflacja.
Bardzo prawdopodobne są mocne spadki na wszystkich giełdach.
Oczywiście nic nie jest pewne ale już widać że 2022 będzie ciężkim rokiem aby zarobić na giełdzie.

Yaroman napisał(a):
Trwa emisja obligacji ECHO na rynku pierwotnym. Emitent „pewny” czyli o zminimalizowanych ryzykach, sprawdzony.

Mam mocne wątpliwości czy jest to taka "pewna" firma.
Dobrze sobie radziła w łatwych czasach (mocne ssanie na rynku nieruchomości i wzrost ich wartości + niskie stopy procentowe). Chociaż jak spojrzysz na przepływy finansowe to nawet tak dobrze to w tych latach nie wyglądało.

Jak sobie poradzi w czasach kiedy deweloperka oberwie a stopy procentowe będą wysoko?

Trzeba spojrzeć na 4.5 mld długu i zastanowić się:
1) ile będzie potrzebowała finansowania na obsługę tego długu jak wibor będzie 7-8%? Uwzględniając marżę i inne koszty emisji to sama obsługa długu może kosztować ponad 500 mln rocznie (!)
2) Dlaczego firma musi pożyczać po wyższych stawkach niż zwykły Kowalski który może dostać w banku Wibor + 1,5% ?

Altman Score pokazuje BBB- czyli wcale nie taki pewniak. Jeżeli wyceny nieruchomości spadną to ten wskaźnik jeszcze spadnie

Czy to nie miła odmiana kiedy można powiedzieć coś miłego o wszystkich poprzednich rządach ? :)

W dalszym ciągu uważam że inwestowanie w obligacje to kiepska strategia ale chętnie poobserwuję i porównam za kilka lat z moimi osiągami aby zobaczyć kto miał rację.
Życzę Ci oczywiście jak najlepiej i fajnie widzieć że wróciłeś na forum

Pomimo tych zawirowań ja dzisiaj miałem dzień zakupów.

Zapowiadałem że nie będę dodawał nowych spółek do portfela ale wyszło inaczej.

Dzisiaj zakupiony Stalprofil. Średnia 12PLN

Obserwowałem spółkę od dawna. Wskaźnikowo świetna. Nie zamierzałem jednak w najbliższym czasie kupować a przekonał mnie dzisiejszy obrót. Jest szansa że odbiór papiera jest wystarczająco mocny aby w końcu wybić się na rozsądniejsze poziomy cenowe.

A jak wybicia nie będzie to chętnie zostanę z tą spółką na kilka lat

No i dzisiaj mamy mocne osłabienie złotówki. Ponad 2% w ciągu jednego dnia to mocne uderzenie.
Ciekawe czy w najbliższym czasie zobaczymy $ = Euro = 5 PLN

Widać nerwowe ruchy na wszystkich rynkach. Mocne spadki w USA.

Czy to już początek mocniejszej korekty na światowych rynkach ? Przy jakich poziomach zaczną puszczać lewary dużym funduszom hedgingowym ? Tego oczywiście nikt nie wie.

Myślę że jedna z najbardziej niedowartościowanych spółek na GPW.

Aktualnie porządkowana jest struktura akcjonariatu oraz struktura samej spółki co powinno stworzyć odpowiedni grunt do wybicia kursu

Współczynniki spółki są po prostu powalające:
* kapitalizacja tylko 20 M
* od 4 lat spółka ma zysk roczny na plusie
* przepływy z działalności operacyjnej +6,7 M za ostatni kwartał (!)
* przepływy pieniężne za ostatnie 3 lata to +24M (więcej niż kapitalizacja) i dywidenda nie była jeszcze wypłacana
* brak zadłużenia (same należności są większe od wszystkich zobowiązań). Potwierdza to Altman rating : AAA
* gotówka w kasie to 18,5 M (!)
* pojawiły się ostatnio nowe zamówienia w Euro więc spółka korzysta na osłabieniu złotówki
* sprzedaż jednej ze spółek zależnych na której spółka zaksięguje 0,5 M zysku i będzie mogła skupić się na podstawowej działalności

Niestety, mamy pierwsze sygnały problemów które zaraz nas uderzą.

"Ministerstwo Finansów ma coraz większy problem z plasowaniem obligacji na rynku"

"W piątek 8 kwietnia rentowność dziesięcioletnich obligacji rządowych przekroczyła 6 proc., dochodząc do najwyższego poziomu od 11 lat"

źródło : link

Co to może oznaczać?
Spadek wartości złotówki i jeszcze szybszą inflację.

Trzeba pamiętać że na tą sytuację składa się wiele powodów. Na wiele z nich nie mamy wpływu.
Najprostszą do naprawienia kulą u nogi jest negatywny odbiór naszego rządu poza granicami. O ile postępują zadziwiająco sprawnie w kwestii wojny na Ukrainie (poza drobnymi potknięciami - wielkie brawa!) to negatywny odbiór jest budowany przez
* spór o sądownictwo i realne zagrożenie dla inwestorów że Polska nie spełnia Europejskich standardów sądownictwa
* otrzymane kary od Trybunału Sprawiedliwości UE których na dodatek nie płacimy
* walka z wolnymi mediami które również są gwarancją stabilności dla zagranicznych inwestorów

Nie pomagają nam również takie przekolorowane materiały na temat Polski: link

Pieniądze z PPK zostały rozdysponowane:
70% trafiło na IKE/IKZE powiększając kwotę na inwestycje
10% trafiło na nadpłatę kredytu na dom
20% zostaje na spłatę podatku aby nie uszczuplać poduszki finansowej w PLN

część nowych środków zostało już wydanych:
w czwartek zakupiłem spory pakiet SANOK (13,10 PLN)
małe powiększenie również na JWW (1,8 PLN)

Zrobiłem przegląd swoich spółek aby zobaczyć czy nadal wydają mi się atrakcyjne. Jestem zadowolony ze spółek w portfelu więc dalsze zakupy będą raczej powiększaniem pozycji w posiadanych spółkach

Spółki w portfelu mają 3 ważne cechy:
* duży potencjał wzrostów
* ograniczone pole do spadków
* stabilna sytuacja finansowa która powinna im dać przetrwać ewentualne załamanie na rynkach/recesję (dalej uważam że mamy na to sporą szansę w tym roku)

Groker napisał(a):
Tak z ciekawości czy można mieć zarówno Ike i Ikze?

tak, ja mam oba.

IKZE bardziej się opłaca jeżeli masz wysokie zarobki i wpadasz w 32% (bo można IKZE odliczać od podatku)
IKE jest korzystniejsze pod tym kątem że możesz wcześniej wyjąć kasę niż z IKZE

Jeżeli inwestujesz większą kasę na giełdzie to i tak trzeba zakładać oba bo są limity roczne wpłat

bankrucik napisał(a):
ja gorąco innych zawsze namawiam, do oszczędzania na emeryturę poprzez rachunki maklerskie prowadzone jako IKE i IKZE są mega zyskowne podatkowo

Szczerze to po Twoich wpisach kilka lat temu przeanalizowałem IKE i IKZE. Teraz już większość inwestycji w Polsce mam na tych rachunkach (od 3 lat przenoszę).
Podatek za 2021 będzie ostatnim który tak mocno mnie zaboli (bo duża część zysków wypracowanych było poza IKE i IKZE no i zyski były rekordowe.

nie tracisz ich po przejściu na emeryturę :)
Jak masz spore zarobki to te dopłaty od państwa nie robią różnicy i można je olać

Jak każdy temat - samodzielnie przeanalizowałem PPK.
Większość Polaków zrezygnowała z tego a ja zawsze głośno mówiłem że PPK jest OK (uczestnictwo w PPK to tylko 32%)
Swoim znajomym mówiłem aby nie rezygnowali tylko przemyśleli ale większość woli mieć kilka złotych więcej co miesiąc do ręki.

Oszczędzać i tworzyć osobisty kapitał po prostu trzeba. To powinniśmy wpajać dzieciom w podstawówce (podstawy ekonomii i finansów zamiast religii ?)

Jeżeli ktoś zna się na inwestowaniu to dobrą opcją jest wypłacać regularnie z PPK i inwestować samodzielnie.
Jeżeli ktoś nie zna się na tym w ogóle to pozostanie w PPK też powinno dać dobre wyniki do emerytury.

Ale chciałbym aby nasze społeczeństwo nauczyło się inwestowania na giełdzie i rozsądnego wrzucania tam swoich oszczędności. Takiego najprostszego podejścia do value investing a nie spekulacji. Podejście Buffetta do inwestycji jest dziecinnie proste i oszałamiająco(!) skuteczne w długim terminie.

Dlaczego lepiej inwestować samodzielnie ?
1) fundusz obsługujący PPK pobierar opłatę za obsługę
2) fundusz ma prawo inwestować w inne fundusze które pobierają kolejne opłaty.

Punkt 2) to jest niestety mocny przekręt i właśnie on mnie przekonał aby wyjąć kasę. PPK powinny móc inwestować TYLKO w akcje i obligacje bezpośrednio aby ograniczyć koszty, zwiększyć potencjalne zyski i zminimalizować ryzyko przekrętów i dogadywania się funduszów.

Wypłata środków nie powoduje wypisania się z PPK.
Więc pomimo wypłaty - dalej jestem w PPK
Z tego co się orientowałem to są ludzie którzy wypłacają co miesiąc :)

W tym tygodniu wypłaciłem pieniądze z PPK.

Jeżeli ktoś jest ciekawy rozliczenia to przedstawiam wszystko poniżej:
okres wpłat: grudzien 2019 - marzec 2022
ile czasu trwało wyjmowanie - 8 dni roboczych (połowa tego potrzebna była na zdefiniowanie konta)
zysk wypracowany przez fundusz z całości obracanych środków: 7%
zysk całkowity z moich wpłaconych środków uwzględniający:
* moje wpłaty jako podstawa zysku
* wpłaty pracodawcy jako zysk
* wypracowany zysk przez PPK jako zysk (pomniejszony o podek od zysków 19%)
* odjęty podatek od części płaconej przez pracodawcę (32%)
zysk całkowity: 30%
zyk całkowity wyjaśniony inaczej:
uwzględniając kwoty które wpłacałem:
* wpłaty pracownika do PPK
* podatek 32% od części pracodawcy płacony przy pensji
i porównując to do kwoty netto którą wyjąłem mam zysk 30%

przy wypłacie utraciłem oczywiście:
* dopłatę powitalną: 250
* 3x Dopłata roczna: 240x3 = 720
* część wpłat pracodawcy która poszła do ZUS

WNIOSKI:
* zysk jest zadowalający
* zysk całkowity 30% został wypracowany głównie z wpłat pracodawcy (20%) i w mniejszej części przez wypracowany zysk PPK (10%)
* PPK kiepsko inwestuje i wypracowuje małe zyski (wystarczy porównać do moich wyników :) )
* jest to fajny sposób na dywersyfikację
* będę kontynuował uczestnictwo w PPK
* zamierzam regularnie co kilka miesięcy wypłacać i samemu dalej inwestować te kwoty
* dopłaty od państwa są nieistotne przy dużych zarobkach

cześć Decimus,

Przepraszam najmocniej jeżeli ten mój wpis został odebrany niezgodnie z moją intencją.

Nie chodziło mi o to że firma padnie ale o proste stwierdzenie że nie będzie już to firma która może mnie zainteresować do inwestycji.
Skutki wojny pewnie będzie można oszacować dopiero za wiele miesięcy (o ile się szybko skończy)

Jest spora szansa że zasiewy w tym roku nie ruszą. Uprawa może nie być możliwa nawet jak wojna się skonczy. Nie są możliwe do przewidzenia straty w aktywach ...

Agroliga to aktualnie czysto spekulacyjna inwestycja o ogromnym ryzyku na które nikt nie ma wpływu więc nie jest zgodna z moją strategią inwestycyjną.

Patrzyłem ostatnio jak wojna wykończyła świetną spółkę którą kiedyś miałem - Agroliga. Cały czas ją obserwowałem na wypadek gdyby można było kiedyś tam wrócić. Teraz już wiadomo że nie ma zbytnio do czego wracać.
Takich firm zniszczonych przez wojnę są tysiące.
Tysiące są też utraconych żyć ludzkich i rozbitych rodzin, osieroconych dzieci

Może każdy kraj powinien mieć broń atomową i wtedy nareszcie zapanowałby globalny pokój?
Pomysł oczywiście zbyt ryzykowny.
Ciekawe czy kiedyś powstanie jakiś sposób na uniemożliwienie ludziom rozpoczynania wojen.
Tak ogromny procent światowych zasobów (ludzkich, przemysłowych, intelektualnych, materialnych) idzie na zbrojenia. Gdyby można było się nie zbroić nasz postęp cywilizacyjny byłby pewnie 20% szybszy. Wszystkim mogłoby się żyć lepiej...

1ketjoW napisał(a):

patrzenie na sam wzrostu długo bez powiązania go ze wzrostem PKB uważam za spore uproszczenie.

Oczywiście masz rację. Myślę że wiele osób pisząc "dług" ma na myśli "dług do PKB" i to tylko skrót przy pisaniu.
Bardzo niepokojące są również sztuczki księgowe. Tutaj więcej na ten temat

1ketjoW napisał(a):

Osłabienie waluty jest Polsce na rękę bo wzmacnia eksporterów i powoduje również napływ inwestycji zagranicznych.

Tutaj masz rację tylko częściowo. Oczywiście osłabienie waluty może powodować wzrost konkurencyjności.
Powoduje jednak również inflację jeżeli gospodarka jest mocno uzależniona od importu.
Zbyt mocna inflacja może spowodować spiralę inflacyjną
Mocna inflacja może również powodować odpływ inwestycji zamiast ich przypływu (np Turcja teraz)

1ketjoW napisał(a):

Dziennikarze wieszczyli już tyle katastrof np. 500+ miało spowodować bankructwo Polski.

Wieszczyli tak pewnie dlatego że nie było odpowiednich analiz przed wydaniem tak ogromnej kwoty.
Ja od początku uważałem że 500+ jest OK chociaż wolałbym aby funkcjonował jako odpis od podatku zamiast gotówki do ręki.

1ketjoW napisał(a):

Myślę, że na wojnie na Ukrainie Polska może sporo skorzystać i politycznie i gospodarczo tj. jeszcze więcej niż na przerwanych łańcuchach dostaw. Już widać, że niektóre towary jakie szły na wschód lądują w CEE.

Jest to oczywiście nietaktowne aby rozpatrywać to w tych kategoriach ale również uważam że Polska może zyskać dzięki wojnie na Ukrainie.
Na pewno będzie znacznie tańszym i skuteczniejszym rozwiązaniem naszych problemów demograficznych niż 500+
Na pewno zwiększy ducha wspólnoty w EU i Nato
Na pewno spowoduje przesunięcie części produkcji z Rosji, Ukrainy i Chin (!) do takich krajów jak Polska
Na pewno Polska będzie miała szansę uczestniczyć w ogromnym projekcie odbudowy Ukrainy.
Oby tylko ta wojna się jak najszybciej skończyła i nie nastąpiła eskalacja i użycie broni atomowej.

1. Co za różnica czy robią to w celach populistycznych? Ważne że robią dobrze. Ogólnie to przecież każda partia próbuje zadowolić ludzi i dostać jak najwięcej głosów. Taka jest definicja partii politycznych. Dlatego niestety tak ciężko jest kiedy jakakolwiek partia musi zrobić coś koniecznego ale niepopularnego
2. Uproszczenie jest znaczące bo razem z obniżką wyrzucają do kosza głupi i zagmatwany pomysł "ulgi dla klasy średniej". Niestety dalej nasz system podatkowy pozostaje zagmatwany i pewnie dziurawy (wszystko co skomplikowane ma dziury)
3. Niestety tak to wygląda
4. Ja nie rozróżniam ludzi wg tego co oglądają tylko jakie wnioski z tego wyciągają do własnego użytku. Żadnej telewizji nie powinno się przyjmować bezkrytycznie. Jeżeli ktoś ogląda TV i wyłącza myślenie to jest po prostu manipulowany

Zmniejszenie (i uproszczenie) podatków to zawsze dobry pomysł więc uważam że to krok w dobrym kierunku.
Oczywiście powinno to być powiązane ze zmniejszeniem wydatków państwa i tutaj już niestety tego brakuje.

Oznacza to oczywiście dalsze psucie naszej waluty więc również większą inflację.

Z moich analiz wynika że to właśnie przez słabą walutę mamy większą inflację niż w innych krajach europy.
Aby ratować walutę możemy się spodziewać wzrostu stóp procentowych oraz interwencji na rynku walutowym które zmniejszą nasze rezerwy walutowe

Teraz głównym ryzykiem jest to że ludzie rzucą się na zakup bardziej stabilnych walut (euro, dolar) i to może ostatecznie pogrzebać złotówkę.
Myślę że na razie nie jest to duże ryzyko ale pewnie warto się zabezpieczyć i na pewno trzeba obserwować

I jeszcze bardzo ciekawy temat nieruchomości. Byłem pewien że ceny nieruchomości spadną jak zobaczymy wyższe stopy procentowe ale nagle w Polsce pojawiło się 2 miliony nowych osób i ... nie mam pojęcia co z tego mixu wyjdzie

Ja w kwestiach ryzyk pisałem o NETWISE.

Faktycznie, ładne wyniki mają.

Z tym przejęciem to oczywiście możliwe ale trzeba pamiętać o ryzykach:
1) wycofanie akcji z giełdy (miałem ten problem na Agromep i musiałem się wycofać nawet pomimo tego że wiem że spółka jest warta więcej niż jej kapitalizacja)
2) Wykup przymusowy przez akcjonariuszy większościowych

Więc chyba lepiej by było aby nie było kombinacji z przejęciem tylko spółka dalej się ładnie rozwijała i płaciła dywidendy. Najważniejsza aby utrzymali tą świetną rentowność działalności

Kakarotto napisał(a):
varciasz a jakie to działania mogliśmy zrobić żeby umocnić polskiego złotego?

Postaram się odpisać jak najkrócej bo mógłbym pewnie 2 godziny na ten temat gadać :)

zabezpieczenie waluty to głównie mocna gospodarka.
Do mocnej gospodarki u nas przez ostatnie lata brakowało głównie inwestycji.
Aby były inwestycje potrzebne jest stabilne państwo aby firmy nie bały się inwestować. Stabilne państwo to :
* stabilne prawo
* stabilne podatki (nie trzeba ich obniżać. Wystarczy ich nie zmieniać co chwila)
* posiadanie dobrej opinii na arenie międzynarodowej

Jako państwo nie jesteśmy też dobrzy we wspieraniu naszych rodzimych firm. One powinny rosnąć, rozwijać się, stawać się znaczącymi eksporterami

No i oczywiście państwo nie powinno marnować kasy na religie, stołki dla rodzin polityków, kampanie reklamowe służące jednej partii zamiast narodowi, niepotrzebne kary za łamanie praw i ... można by wymieniać bez końca.

Powinniśmy też olać polityków którzy próbują nas jako naród "rozgrywać" i manipulować.
Trzeba dyskutować o konkretnych aspektach (np ekonomicznych) w oderwaniu od zabarwiania ich w kolory partyjne. Wiele osób ocenia słuszność argumentów nie patrząc na same argumenty ale ich pochodzenie (np: powiedziała to opozycja to musi być złe / powiedział to PiS więc musi być złe).
Jedna partia może się mylić w jednej kwestii a mieć rację w innych kwestiach. Nie szufladkujmy się sami i myślmy sami!

Wiele osób zamiast samodzielnie myśleć idzie na łatwiznę i odrzuca pole do dyskusji tekstem "opozycyjna narracja" lub " ***** *** "

również uważam że wejście do Euro to nie koniecznie dobry pomysł aktualnie.
Dzięki słabej walucie będzie można po kryzysie szybciej ściągnąć inwestycje i łatwiej sprzedać nasze produkty.

Oczywiście kryzys będzie bardziej bolesny dla wszystkich którzy nie są bogaci (bo inflacja) ale może wyjść nam na dobre w dłuższej perspektywie że posiadamy własną walutę.

Mogę zmienić zdanie jeżeli polska waluta mocno spadnie bo wchodząc do Euro przy słabej walucie po przeliczeniu utrzymamy naszą konkurencyjność i wtedy może to być dobry pomysł.

Niestety słaba złotówka to fakt a nie żadna "opozycyjna narracja". Ja z polityką nie mam nic wspólnego za to analizuję sytuację naszej złotówki od kilku lat. Dlatego już kilka lat temu ulokowałem część oszczędności poza Polską.
Nasz kraj niebezpiecznie stąpa na granicy światowej izolacji od wielu już lat i w każdym momencie było ryzyko załamania złotówki. Na szczęście jeszcze tego załamania nie ma.
Aktualny spadek jest dosyć naturalny w obliczu wojny tuż za naszą granicą. Wiele światowych funduszów ma w tym samym koszyku akcje rosyjskie i polskie. Kilka z nich już te fundusze zamroziły więc negatywne konsekwencje dla waluty są naturalne. Jest również sporo osób w Polsce które jak słyszą "wojna" to idą kupować dolary.

Zamiast się wściekać że mogliśmy sporo zrobić aby naszą walutę lepiej zabezpieczyć (a mogliśmy) to lepiej się skupić na analizie konsekwencji aktualnej sytuacji aby dobrze zabezpieczyć swój majątek.

Niestety będzie zwiększona ilość upadających przedsiębiorstw.
Możliwe spore podwyżki stóp procentowych (ja bym się nie zdziwił gdybyśmy mieli +1% w tym miesiącu lub więcej).

Oczywiście jest możliwe chwilowe odbicie złotówki jeżeli dostaniemy spory zastrzyk pomocowy z Unii

wartość złotówki dzisiaj mocno spada.

Widać że inwestorzy już przygotowują się na wojnę w Europie bo Euro również spada.

Jak dla mnie to raczej wojny u nas nie będzie ale odwrót do dolara może jeszcze trochę potrwać.
A to pewnie będzie oznaczało że możemy w tym roku zobaczyć wyrównanie się kursów Euro i dolara oraz obie te waluty za 5 PLN

W ramach zabezpieczenia (mimo że mam już sporo dolarów i inwestycji w US o których nie piszę tu na wątku) kupiłem dzisiaj Sibanye (NYSE) na polskim rachunku. Cena zakupu 19.37 USD

Dzisiaj dokupione sporo Delko

dzisiaj sprzedane całe SEKO. Wybiło pod klimat wojny (bo konserwy)
wchodząc w SEKO założyłem sobie cenę sprzedaży na 10 zl. Dzisiaj sprzedałem za 13
50% zysku na tych akcjach w 2 miesiące.

i nawet jakoś cieszyć się z tego ciężko bo to przecież nie moja zasługa że zarobiłem - kupując te akcje nawet mi do głowy nie przyszło że możemy mieć wojnę pod swoimi granicami.

Nie chce mi się szukać nowych spółek więc pewnie zwiększę trochę zaangażowanie w któryś z aktualnie posiadanych papierów.

WOJNA....
Myślę że z moralnego i ludzkiego punktu widzenia wszyscy w Polsce pojmują toczącą się wojnę tak samo (no może poza kilkoma ćwierćgłówkami - kibicami którzy jadą na granicę "bronić" przed uchodźcami wojennymi). Mi szczerze serce pęka jak myślę o naszych sąsiadach

Z politycznego punktu widzenia wygląda to różnie - niektórzy uważają że Putin był prowokowany i że broni strefy buforowej Rosji przed NATO. Na szczęście większość w Polsce uważa że nie istotne są strefy buforowe albo marzenia o odbudowie ZSRR bo nie jest to upoważnieniem aby napadać na inne państwa

Z ekonomicznego punktu widzenia zapanował właśnie chaos na całym świecie.
- wojna i wydatki wojenne
- całe stado dodatkowych ryzyk
- sankcje i ich konsekwencje dla Rosji i innych państw

Więc sytuacja jest taka że prawie niemożliwe jest coś przewidzieć. Jest tak duża ilość nowych czynników że nie wiadomo co wyjdzie i w co inwestować

Na szczęście moja strategia inwestycyjna rozdzielania kapitału (pisałem o tym w sierpniu 2021) okazała się bardzo słuszna i ta wojna finansowo raczej mnie nie zaboli.

Małe to jednak pocieszenie jeżeli dalej w tym świecie wystarczy jedna decyzja jakiegoś oszołoma i miliony ludzi muszą opuszczać cały swój majątek lub umierać w okopach

Kiedyś mocno rozpatrywałem wchodzenie w obligacje korporacyjne i jakkolwiek poświęciłem na to dużo czasu nie dopatrzyłem się ich opłacalności.

Głównym czynnikiem który mnie hamował jest brak miejsca na jakiekolwiek błędy.
Obligacje mają ograniczony odgórnie potencjalny zysk i prawie nieograniczone potencjalne straty
Jeżeli posiada się obligacje wielu firm wystarczy że jedna z nich zacznie grozić niewypłacalnością i spokojnie zje potencjalny zarobek z wielu lat ze wszystkich posiadanych obligacji.

Akcje za to posiadają ograniczoną stratę (100%) i nieograniczone potencjalne zyski.

O ile zgadzam się że najbliższy okres będzie raczej kiepski dla akcji to obligacje dalej mi się nie kalkulują.

Jak Ty do tego podchodzisz ?
Uważasz że jesteś w stanie nigdy nie trafić na spółkę która nieoczekiwanie ogłosi problemy z płynnością?

Dlaczego uważasz że obligacje są lepszym zabezpieczeniem na bessę niż złoto i srebro ?

i bardzo dobrze że ją tak traktujesz. Chciałbym aby wszyscy traktowali tak wszystkie moje wróżby.

Jestem bardzo daleki od orzekania własnej nieomylności i cieszę się jak ktoś się nie zgadza bo można (bez emocji) podyskutować.
Uważasz że nieruchomości wzrosną czy się utrzymają w 2022?
Inwestujesz w nieruchomości?

Trochę nawiązując do innych punktów z mojego wróżkowania: spoglądacie co się dzieje na giełdach globalnych ostatnio? Szczególnie US
Mocne spadki na najbardziej napompowanych akcjach. Dobrym wskaźnikiem jest tutaj ARKK.
Myślę że nie jesteśmy daleko od momentu kiedy zaczną puszczać zabezpieczenia lewarów i pojawi się wodospad. Pytanie tylko
a) czy to będzie krótkie załamanie czy wejście w bessę z przytupem
b) czy załamanie na rynkach akcji odbije się na światowej gospodarce i zobaczymy bankructwa, bezrobocie i wzrost ubóstwa.

Oczywiście "niedaleko" może oznaczać 1 dzień lub kilka lat zależnie od tego czy rządy będą reagować na spadki.

z tego co pamiętam to wyjaśniałem tą kwestię rok temu.

Mam kilku znajomych którzy nie sprzedają swoich mieszkań (których nie używają) tylko dlatego że mają kredyt we frankach. Jeżeli będą mogli korzystnie przewalutować kredyt na PLN to chętnie sprzedadzą. Takich osób mogą być tysiące.

więc nowe wróżby na 2022:

1) Będzie kryzys lub przynajmniej znaczne spadki na giełdach w 2022
Jest szansa że nie zobaczymy zjazd na giełdach 40-50%.
2) ogólne indeksy giełdowe na całym świecie- w dół
Najbardziej ucierpią napompowane balony jak Tesla, Roblox i inne podobne
3) Będą znaczące wzrosty na złoto i srebro
Znaczące wzrosty to powyżej 20% ale nie zdziwiłbym się gdyby to było 100%
Ludzie coraz więcej zarabiają. Coraz więcej kasy się drukuje więc pojawi się coraz większa potrzeba zabezpieczenia tego majątku
4) Inflacja utrzyma się na wysokim poziomie w 2022
Jest ryzyko że w mniejszych gospodarkach (np Polska) inflacja przekroczy 10%
5) Spadek cen mieszkań w Polsce.
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Do tego problemy z malejącym popytem (10-20%?)
6) Bitcoin - duże spadki
Myślę że jest spora szansa że zobaczymy $10K. Nie sądzę aby napompowana, teoretyczna wartość bitcoinów była do utrzymania bo jest mocno abstrakcyjna. Poza tym rządy będą się starały temperować zapędy powstawania niezależnych od nich walut.

Pora się rozliczyć z moich "wróżb" na 2021 :)

punkty 1, 4 się sprawdziły
punkty 2, 6 częściowo
punkty 3, 5 wcale

czyli jak to zazwyczaj z wróżbami bywa - połowa się sprawdziła :D

uważam jednak że te punkty które się nie sprawdziły w 2021 - mają sporą szansę zaistnieć w 2022.

Poza tylko punktem 1) bo niestety widzę sporą szansę na kryzys w 2022

varciasz napisał(a):
Nie wiem czy ktoś to czyta (bo niewiele osób komentuje) oraz czy ktokolwiek będzie tego ciekawy ale zabawię się dzisiaj we wróżkę aby przewidzieć co będzie się działo w 2021

Proszę traktować to w taki sam sposób w jaki traktuje się wróżkę - jako rozrywkę a nie poradę lub rekomendację. Sam chętnie zajrzę tu za rok aby zobaczyć gdzie miałem rację.

1) Nie będzie wielkiego kryzysu w 2021
Jest na to szansa ale myślę że nie zobaczymy zjazdu na giełdach 40-50%. Myślę że to jeszcze nie ten rok
2) ogólne indeksy giełdowe - lekko w dół
Będzie to głównie spowodowane powolnym ulatywaniem powietrza z nadmiernie napompowanych spółek jak Tesla, CDR, ALE. Duże szanse na zwyżki dla mniejszych firm
Ludzie coraz więcej zarabiają. Coraz więcej kasy się drukuje więc pojawi się coraz większa potrzeba zabezpieczenia tego majątku
4) Inflacja przyspieszy w USA, Polsce i wielu innych krajach
Uważam że uda się ją w 2021 utrzymać pod kontrolą ale będzie znacząco wyższa niż w poprzednich latach
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Spadki nie muszą być duże (10%?)
6) Bitcoin - duże spadki
Myślę że jest spora szansa że zobaczymy $10K. Nie sądzę aby napompowana, teoretyczna wartość bitcoinów była do utrzymania bo jest mocno abstrakcyjna. Poza tym rządy będą się starały temperować zapędy powstawania niezależnych od nich walut.

w EON wchodziłem od kilku lat na podstawie raportów i wskaźników. Znam dobrze branżę IT ale nie miałem żadnych "znajomych" lub "przecieków". Przecież widać było że ta spółka śpi na kasie i zresztą wiele razy o tym pisałem

kto widział jakieś problemy księgowe w EO Networks?
Do czasu przejęcia przez Euvic wszystko było w wynikach przejrzyste i nie mieli nawet powodu oszukiwać bo spółka była kontrolowana przez 1 akcjonariusza i nie robiła żadnych emisji.

Po przejęciu przez Euvic to już zupełnie inna historia. Zaczęły się pożyczki do Euvic i dziwne inwestycje które nie wiadomo czy są dobre dla EON czy dla tylko dla Euvic.

rochodzki napisał(a):
Ja mam pytanie o EON. Wybrałeś tą spółkę, bo masz konkretną wiedzę branżową i wiedziałeś na ich temat coś więcej czy tylko to, co ze sprawozdań? Ja po przeczytaniu z ciekawości kilku rocznych raportów wstecz doszedłem do wniosku, że to ściema . . .

EON już nie posiadam. Sprzedałem pod koniec 2021.
EON kupowałem przez kilka lat.
Pisałem wielokrotnie że jest to spółka niedowartościowana ale chyba niewiele osób to przeczytało i zrozumiało

tutaj przykład z lutego 2021
varciasz napisał(a):

EONET - ogłosił właśnie wyniki kwartalne
posiadana gotówka: 21,8 M
należności: 6,4 M
zadłużenie: 7,6 M
zysk roczny netto: 3 M
przepływy pieniężne z działalności operacyjnej : 4,4 M

A spółka przy kursie 10,9 jest wyceniana na ...22,4 M :) :) :)

A ta wycenia jeszcze nie uwzględnia tego że 10% akcji jest skupionych przez samą spółkę

Nie znam innej firmy która tak zasługuje na +100% w tej chwili

EON kupowałem przez kilka ostatnich lat.
Średnia zakupu 6.2
Średnia sprzedaży 21
czyli koło 250% zysku

Aktualnie podobne niedowartościowanie widzę na JWW Invest oraz Betacom
Mam nadzieję że za kilka miesięcy/lat będą równie pokaźne zyski

Ogólnie to polecam przejrzeć historię moich transakcji w tym wątku bo zadziwiająco trafne miałem inwestycje i czytając można się było nieźle wzbogacić
Mam nadzieję że są osoby które skorzystały :)

MrBlue2 napisał(a):
Jedna uwaga

JWW INwest udział w portfelu 18%

Spółka w której FF wynosi 7,38% a akcje ma dwóch udziałowców o tym samym nazwisku.
Do tego średnie obroty 5 tys

Ryzyko przymusowego wykupu jest bardzo duże, a płynność bardzo słaba, a spółka nigdy nie płaciła dywidendy.

Rozumiem, że czasem takie spółki mogą dać ponadprzeciętną stopę zwrotu. Jednak z mojego punktu widzenia takie spółki odrzucam. Nawet gdybym się "zakochał" w takiej spółce to bym zainwestował minimalny % kapitału.

Ps. Wykres tej spółki jest ok. Technicznie jest na wsparciu w okolicach 2 zł które może się wybronić, a opór jest na poziomie 3 zł. Rozumiem, że obstawiasz dobre wyniki za IV kw.

Tak, ryzyko takie istnieje.

Jeżeli takie ryzyko się zmaterializuje to mogę stracić max 10-20%
Jeżeli jednak się tak nie stanie i firma zostanie właściwie oceniona przez rynek to 100% zysku jest możliwe.
Matematyka mówi mi że jest to ryzyko które warto ponieść.

Nie liczę na jakieś super wyniki za 2021. Raczej liczę że wyniki pozostaną na stałym poziomie i pojawi się nowy inwestor. Zdaje się że ostatnie przekształcenia akcji uprzywilejowanych idą w tym kierunku

Nie chcę rozpoczynać na Twoim wątku dyskusji na temat słuszności idei krzewionych przez Unię (bo nie tego dotyczył spór w TSUE), ale rozpatrując to tylko w kwestii praktycznego pragmatyzmu - ja się niezmiernie cieszę że nasze partie polityczne (nie ważne jaka to jest) mają hamulec w postaci Unii i nie mogą podporządkowywać sobie sądów.
Do każdej partii należy mieć ograniczone zaufanie.

Jeżeli chodzi o naszą przynależność do Unii to niezaprzeczalnie Polska skorzystała gospodarczo i finansowo. I zapewne przez wiele jeszcze lat ma szansę na tym zyskiwać.
Nawoływanie do opuszczenia UE to jak próba odstrzelenia sobie kolana bo boli Cię mały palec. Nie patrzmy na krzykaczy z dowolnej partii którzy wrzeszczą "duma, zdrada, oszustwo" bo nie osiągają swoich celów politycznych tylko patrzmy na nas jako społeczeństwo. A nam się żyje lepiej. O wiele lepiej dzięki temu że jesteśmy w Unii

A jak kogoś nie przekonują kwestie gospodarcze - aktualnie mamy najdłuższy okres pokoju w Europie dzięki UE i NATO. Serio ktoś wierzy że nie byłoby wojen bez tego? Ktoś chciałby być teraz na miejscu Ukrainy? Ja mam nadzieję że ta wspólnota (jakkolwiek nie bez wad) wytrzyma jak najdłużej i moje dzieci nie zobaczą wojny. To jest wspaniała rzecz której nie doceniamy bo ją po prostu mamy.

w grudniu zbudowałem nowy portfel. Doszły nowe spółki i od razu o pokaźnej wartości. Po ogromnych zyskach w 2021 wycofałem sporo gotówki z GPW (spłaciłem sporą część kredytu na dom) ale i tak portfel jest duży jak dla mnie:

spółka____średnia zakupu___udział w portfelu:
JWW_INVEST____1,98________18 %
SANOK__________15,96_______16,5 %
RELPOL_________7,68________14 %
BETACOM________8,08________13 %
DELKO___________17,07_______7 %
PGNiG____________6,7________5,5 %
KGHM___________172,27_______5,5 %
APLISENS_________11,44_______5 %
SEKO_____________8,73________4 %
gotowka_na_akcje______________11,5 %

jak zawsze nastawiam się na dłuższą perspektywę czasową ale nie wykluczam zmian na bieżąco - staram się obserwować giełdę i sytuację globalną na świecie. Spółki dobierałem w ten sposób że jak przyjdzie załamanie lub korekta to będę spokojny trzymając je w portfelu że przetrwają.

Brakujące operacje których jeszcze nie ujawniałem (głównie nie mialem czasu więc nadrabiam :) )

WRZESIEN:
zredukowane Aplisens po 14,2 (zysk okolo 20%)
PAŹDZIERNIK:
zredukowane Aplisens po 14,2 (zysk okolo 20%)
zakup KGHM po 171,6
dokupione Agromep po 4,63
LISTOPAD:
dokupione BETACOM po 6,95
sprzedaż reszty RAWLPLUG po 19,6 (zysk okolo 130%)
GRUDZIEN:
dokupione JWW po 1,52 oraz po 1,6 i 1,8
zakup SANOK po 15,9
zakup RELPOL po 7,6
sprzedaż całość Agromep po 5 (wyszedłem mniej więcej na zero)
zakup SEKO po 8,7
dokupione BETACOM po 6,4

Nie było jeszcze żadnych operacji w 2022

bankrucik napisał(a):

Gratulacje !! Mega wynik w tym roku

dzięki :)

rochodzki napisał(a):
Napisz jaka była najlepsza i najgorsza inwestycja w każdym roku.

Niestety nie mam na to czasu ale można przejrzeć ten wątek - trzymam tutaj całą historię operacji.

Przyszedł czas na rozliczenie 2021 roku

Jak zawsze rozpatruję tylko zrealizowane(sprzedane) inwestycje jako zysk/strata roczna.
W tym roku jest to znaczecznie trudniejsze bo część inwestycji była na IKE IKZE moje i żony.

Więc trochę zaokrąglając:

Rok 2021 zakończyłem zrealizowanym zyskiem z inwestycji na rekordowym poziomie ... PONAD 200% !!!

Liczyłem wiele razy aby się upewnić jak to możliwe że wyciągnąłem taki kosmiczny wynik ale faktycznie zawsze wychodzi ponad 200% ( pomnożyłem kasę 3x)

Niesamowite jest również to że prawie wszystkie moje inwestycje okazały się zyskowne.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy miałem sporo nowych operacji których jeszcze nie ujawniałem i zbudowałem nowy portfel na najbliższe kilka lat. Jak znajdę chwilę to podsumuję to co aktualnie posiadam.

Mam nadzieję że dla Was rok 2021 był równie przyjemny :)

varciasz napisał(a):

Te zyski nie obejmują oczywiście AGL którą sprzedałem w styczniu ( i na której zarobiłem więcej niż łącznie w całym 2020 :) )

varciasz napisał(a):

Rok zakończył się zrealizowanym zyskiem w wysokości 17% od którego trzeba będzie grzecznie zapłacić podatek w PIT.

Jestem zadowolony. Tym bardziej że w rok 2020 wszedłem z bardzo dobrymi spółkami i ten rok zapowiada się bardzo dobrze :)

varciasz napisał(a):

2008 (-4)%
2009 17%
2010 9%
2011 (-3)%
2012 (-1)%
2013 16%
2014 10%
2015 30%
2016 8%
2017 6%
2018 10%

dawno tu nie pisałem bo ostantio baaardzo mało czasu na wszystko

dzisiaj zakończyłem wychodzenie z EO NETWORKS
średnia zakupu to było 6.2
średnia wyjścia to koło 21
była to największa pozycja w moim portfelu ...

2021 rok zdecydowanie był moim najlepszym rokiem na GPW.

były jeszcze inne operacje w ostatnich miesiącach. Wszystkie opiszę jak będę miał chwilę czasu

matimati2 napisał(a):
Z ciekawosci jaki procent twojego portfela akcji stanowi na ta chwile JWW invest

wartość JWW stanowi aktualnie 13% wartości moich akcji

Pozdrawiam

rochodzki napisał(a):
Od lat na gpw niedowartościowane są bakalie. Niestety ostatnio płynność zerowa. Poza dobrymi fundamentami jest jeszcze kwestia kary nałożonej przez UOKiK na Biedronkę za retrorabaty i kilka postępowań wobec innych sieci w toku. Od kiedy sprawa wyszła na jaw marże na sprzedaży dostawców poszły w górę.

Masz na myśli spółkę HELIO (HEL) ?
Jeżeli tak to na pierwszy rzut oka wygląda interesująco. Przyjrzę się dokładniej spółce i napiszę coś więcej za kilka dni

Dziękuję i pozdrawiam

flesz napisał(a):
Nie rozważasz powrotu do KPPD ?

Skorygowało się mocno, moim zdaniem jest tam spore niedowartościowanie.

Dość tanie jest też NETWISE mimo, że już sporo urosło. Najbliższy raport pokaże, czy spółka weszła na wyższe poziomy na stałe.

KPPD zacząłem kupować jak było poniżej 30 i dokupywałem w okolicach 30. Przy aktualnych poziomach powyżej 50 nie wygląda już na taką okazję. Powinno jeszcze rosnąć ale możliwe jest też że aktualne oczekiwania co do wyników są zbyt rozdmuchane i będzie korekta. Ryzyko więc troszkę za duże dla mnie. Trzymam w obserwowanych na wypadek większych spadków

NETWISE już analizowałem kilka wpisów wcześniej ;) ale jak zwykle dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

w poprzednim tygodniu miałem 2 operacje :

1) Sprzedany RAWLPLUG ze średnią ceną ponad 19zl. Zysk na tych akcjach to ponad 130% !!! :) :) hello1
Zostawiłem sobie tylko 20% ich akcji - nie wiem jeszcze czy sprzedam tą resztę w najbliższym czasie czy poczekam na wyniki

2) Dokupione trochę JWW Invest

Coraz ciężej znaleźć na naszej giełdzie okazje niedowartościowanych spółek.
Moja strategia którą mam od kilku lat jak widać dała ogromne zyski w ostatnim czasie, nie wiem jednak czy będzie można ją kontynuować jeżeli nie mogę znaleźć niedowartościowanych spółek. Może tak jak Buffet trzeba będzie poczekać z gotówką na mocniejszą korektę lub krach ?

Jeżeli macie jakieś spółki które są mocne fundamentalnie i nie miały jeszcze wystrzału kursu to chętnie przeanalizuję i podzielę się swoimi przemyśleniami. No i oczywiście rozpatrzę je jako inwestycję dla mojego portfela ;)

Aktualnie mam swój kapitał w 3 mniej więcej równych częściach:
* gotówka (złotówki i dolary)
* giełda (z czego połowa na IKE i IKZE moje i żony)
* metale szlachetne (głównie srebro ale również jest złoto i minimalne ilości platyny i palladu)

oczywiście że takie ryzyko istnieje. Aktualnie jednak zbytnio się o to nie martwię bo przy przymusowym wykupie musi być cena wyższa niż średnia z 6 ostatnich miesięcy (o ile dobrze pamiętam). Przy mojej cenie kupna nie spowodowałoby to strat na tej inwestycji (średnia jest sporo wyższa od aktualnego kursu)

Patrzę na tą cenę 4 PLN na MMA i aż sobie sprawdziłem: w 2020 zarobiłem na tej spółce 60% sprzedając ją za ... 1,33 PLN :D :D

Myślę że przesłanki za inwestycją tutaj są dosyć jasne jak się spojrzy na wyniki i popatrzy na branżę w której działają.
Potencjał jest tu spory, 9mln gotówki w kasie, wycena 24 mln, ładne przepływy finansowe i zysk. Jest też możliwość wystrzału kursu bo Free Float to 6,3% akcji (warte jakies 1,5 mln)

Co do sprzedaży akcji przez Pana Jerzego Wcisło to ktoś pisał coś o potencjalnym konflikcie między panami Jerzy Wcisło i jego synem Wojciechem Wcisło.
Coś w tym może być jeżeli popatrzy się na poniższą informację:

14 lutego 2020 Rada Nadzorcza (przewodniczący RN: Jerzy Wcisło) przyznała kasę pani Marii Wcisło jako zadośćuczynienie za odwołanie z funkcji Prezesa Zarządu przed upływem kadencji. Później Zarząd powołując się na opinie prawne uznał uchwałę za nieważną i kasa nie została wypłacona.

Dodatkowo można spojrzeć na głosowania z Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy JWW Invest S.A. z dnia 29 czerwca 2021 roku

Są tam 2 uchwały przeciwko którym głosował Pan Jerzy:
1) Walne Zgromadzenie JWW Invest S.A. ustala miesięczne wynagrodzenie dla Członka Rady Nadzorczej JWW Invest S.A. Pana Jerzego Wcisło oddelegowanego do stałego indywidualnego wykonywania czynności nadzorczych w wysokości 1 000,00 zł (słownie: jeden tysiąc złotych 00/100) brutto miesięcznie.

2) w sprawie: zatwierdzenia zmiany treści „Regulaminu Rady Nadzorczej JWW Invest S.A.”.

W każdym razie Jerzy Wcisło sprzedał w ciągu ostatniego roku około 1,5% z posiadanych przez siebie akcji
26K po 2,8 : styczen '21
43K akcji po 2,5 : marzec '21

Podsumowując te przydługie opracowanie informacji jakie zrobiłem:
Mam nadzieję że jeżeli istnieje jakiś konflikt to Panowie Wcisło w końcu podadzą sobie łapę na zgodę. Stworzyli fajną firmę więc mają łeb na karku i w końcu przecież się skapną że więcej można zyskać ciągnąc łódkę w tym samym kierunku. Szczególnie że to rodzina a przecież rodzina zawsze powinna być ważniejsza niż kasa i interes.

Jest to na pewno dodatkowe ryzyko przy kupnie tych akcji ale nie zmienia dla mnie faktu że spółka ma bardzo atrakcyjną wycenę

Jako małe śródroczne podsumowanie oto lista zamkniętych pozycji w tym roku łącznie z wynikiem:
AGROLIGA +200%
AITON +10%
KGHM +9%
ATENDE +52%
KPPD +120%

Jak widać na razie wszystkie inwestycje w tym roku zyskowne. Szczególnie cieszy że kwotowo to właśnie największe zaangażowanie miałem w tych najbardziej zyskownych.

Akcje które mam aktualnie w portfelu również rokują udane drugie półrocze. Sumarycznie na otwartych pozycjach mam niezrealizowane około 100% zysku.

Największy zysk jest na EO Networks (największa pozycja, okolo 200% niezrealizowanego zysku)
Największe nadzieję na wzrosty wiążę z JWW INVEST (co można wywnioskować po ilości moich wpisów w których dokupuję tą pozycję).

Teraz wakacje i wyjazdy więc nie wiem kiedy następny wpis. Pozdrawiam

Czy ten Aplisens zgapiłeś ode mnie ? :)

Uwielbiam takie spółeczki - bardzo ładne fundamenty i historyczne wyniki, brak zadłużenia. Jest spory potencjał wzrostów i małe ryzyko spadków. Oczywiście trzeba się liczyć że mała spółka może być dostrzeżona dopiero za kilka lat ale historycznie patrząc - na takich zazwyczaj najwięcej zarabiam

Nie wiem czy jest sens zakładania portfela na forum jeżeli nie podajesz posiadanych spółek - chodzi przecież o to aby się dzielić swoimi pomysłami na inwestycje. Oczywiście dziel się nimi po zakupie aby inni nie robili konkurencji przy zbieraniu ;)

Chwilę tu nie pisałem ale nie znaczy że nic na giełdzie nie robię :)

W ciągu ostatnich 2 miesięcy :
* sprzedana całość KPPD: średnia sprzedaży okolo 67 co dało ogromne 120% zysku na tej inwestycji :) :) :)
* dokupione BETACOM w okolicach 9 zl
* dokupione sporo JWW INVEST w okolicach 2,2
* zakupiony pakiet PGNiG po 6,6

Portfel w tym roku robi rekordowe wyniki i wycofałem część pieniędzy z giełdy (bo za duże kwoty tam mam i jest nerwowo zamiast frajdy). Nie wiem jeszcze co robić z pieniędzmi jeżeli nie wrzucam ich na giełdę. Na razie leży i śmierdzi inflacją.

Trochę dalej inwestuję w srebro ale to raczej w celu przetrzymania kasy na długie lata w czymś fizycznym
W giełdę wrzucać nie chcę
Kredytu na dom nie opłaca sie nadpłacać bo oprocentowanie śmiesznie małe
Trochę wrzucam w dolary bo złotówka może łatwo zatonąć (co nie znaczy że z $ to ryzyko jest małe )

Najchętniej otworzyłbym jakąś firmę z kimś komu ufam aby się samemu nie zajechać ale nie mam takiego potencjalnego wspólnika (to nie jest nabór i zaproszenie do kontaktu więc nie piszcie :P )

1 do 12 ?? Chyba nie na tą spółkę patrzysz :)

Stabilnie kurs już od wielu lat oscyluje wokół 9-10 zl.

Biznes faktycznie nie rośnie ale dzisiaj info o fajnej umowie którą mają dla sieci Biedronka więc może się ruszy. Widać też że ostatnio porządki zaczęli robić więc idzie w dobrą stronę

Dzięki flesz. Przejrzałem tą spółkę. Moje wnioski to takie że ona już urosła 3x w ciągu pół roku i aktualnie jest dla mnie wyceniana zgodnie z wartością. Jest też spore ryzyko bo ta wysoka wycena oparta jest na świetnych wynikach za 2020 a nie wiadomo na ile to powtarzalne. Wycena spółki jest kilka razy wyższa niż przychody a to zawsze wymusza utrzymanie bardzo wysokich marż aby utrzymać wycenę.
Porównałem sobie też NETWISE ze spółką BETACOM i ... dokupiłem dzisiaj Betacom :)
Moim zdaniem Betacom jest więcej wart a wyceniany jest znacznie niżej niż Netwise.

Szkoda że tej spółeczki nie podrzuciłeś pół roku temu - wtedy był świetny moment na wejście :)

dzisiaj zakupiony pakiet JWWInvest oraz mały pakiet Betacom

Jak będe miał chwilę to dodam opisy tych firm

Zostało jeszcze trochę gotówki do zainwestowania. Jeżeli macie jakies propozycje to dajcie znać

Dzisiaj sprzedana całość ATENDE ze średnią 6.5 i całkowitym zysku na tej pozycji 52%

powód : nie spodobał mi się ich raport za Q1

Jestem mocno rozczarowany bo liczyłem na to że spółka będzie jeszcze długo w moim portfelu ale po tym raporcie dla mnie ryzyko już zbyt wysokie. Zysk ładny więc chyba się powinienem cieszyć.

30% kasy z ATENDE poszło dzisiaj na DELKO. Reszta czeka jeszcze. Chyba znowu trzeba szukać jakiejś nowej spółki do wejścia

Prawie 3 miesiące tu nie pisałem. Po gorącym temacie wróżb pora wrócić do przyziemnych inwestycji na GPW. Obiecałem przedstawić portfel i w końcu jest :)

Ogólnie to moje inwestycje są zadziwiająco trafne i zyski zrealizowane i niezrealizowane w tym roku to kosmiczne ponad 150% portfela... dokładnie nie liczyłem bo jeszcze nie jest na to pora. Z tych świetnych wyników również skutek uboczny - niewiele nowych operacji skoro wszystko ładnie rośnie.

W tym tygodniu sprzedane KGHM (9% zysku) oraz spora inwestycja w APLISENS.

Aktualny skład portfela (nazwa, udział w portfelu, średnia zakupu, aktualny zysk/strata):
EONET ___ 32,7% ; 6,21 ; 173%
RAWLPLUG 18,2% ; 8,11 ; 76,2%
ATENDE __ 15,1% ; 4,28 ; 62,7%
APLISENS _13,4% ; 11,4 ; -0,3%
KPPD ____ 12,3% ; 30,6 ; 85,7%
AGROMEP _ 5,2% ; 5,27 ; -5,1%
DELKO ___ 3,0% ; 17,9 ; -5,5%

Omówienie spółek w portfelu:

EONET:
Pisałem niedawno podsumowanie na temat firmy więc można się cofnąć i spojrzeć. Siedzę tu kilka lat. Ogromny zysk kusi do realizacji zysków ale za każdym razem kiedy to rozpatruję to na nowo robię analizę firmy i dalej wygląda na to że powinno być drożej więc trzymam.

RAWLPLUG:

Porządna firma, porządne wyniki. Czekam na ukończenie nowej fabryki w Azji. Ciężko wycenić mi cenę docelową tutaj ale perspektywy fajne

ATENDE:
Spora dywidenda wkrótce. Ogromny potencjał i działalność która wygląda mi na odporną na ewentualny kryzys który kiedyś nadejdzie. Przed ostatnimi wynikami lekko zmniejszyłem zaangażowanie i oczywiście żałuję

APLISENS:
Nowa spółka w portfelu. Fajnie się rozwija. Bardzo ładnie wygląda fundamentalnie. Do tego niewielka dywidenda. Jeżeli utrzymają się aktualne trendy na GPW to może się tutaj sporo zadziać bo dostępność akcji niewielka.

KPPD:
Miała być nudna spółka a zaliczyła skok o 100%. Ceny drewna galopują więc na pewno wyniki tu się będą jeszcze polepszać.

AGROMEP:

Czysto spekulacyjne wejście. W miarę biezpieczne bo 5PLN wygląda na granicę spadków kursu. Przy bardzo małej dostępności akcji może się tutaj pojawić spore wybicie więc potencjał wzrostów nieproporcjonalny do ryzyka.

DELKO:

Mały pakiet. Zastanawiam się nad zwiększeniem. Raczej na dłuższy termin inwestycja pod fundamenty

cholerka ... wystarczyło że wrzuciłem parę punktów o BTC i od razu poleciał -10%?
Aż się boję kto tutaj czyta moje wypociny :)

a tak na serio (chociaż chyba równie śmiesznie): BTC poleciał w dół bo Musk napisał na tweeterze:
"BTC & ETH do seem high lol"

serio - tyle wystarczyło aby zrobić -10% .... i to chyba najlepiej podsumowuje "bezpieczną przystań"

Co do kosztów transakcji w BTC to aktualnie to jest 25$ !!! źródło: LINK

Jak na razie ... wszystkie moje wróżby zaczynają się sprawdzać. Aż się dziwię że tak szybko bo to przecież dopiero kilka dni
A to co się dzieje aktualnie na srebrze to może być powtórka z GameStop chociaż ewentualne perturbacje mogą być znacznie poważniejsze
LINK

Mi jednak nie chodzi o żaden silversqueeze - dla mnie po prostu srebro to zabezpieczenie na czas inflacji

Dla przypomnienia: to są wróżby i zabawa. Absolutnie nie są to żadne rekomendacje

tak, punkt nr 6) na pewno znacząco pomógłby w punkcie 3)

Chociaż pisząc o bitcoinie jako bezpiecznej przystani to chyba mocno przesadziłeś. Dużo kasy idzie do BTC bo się to po prostu aktualnie opłaca - ludzie i firmy na tym zyskują. Nie zmienia to faktu że nie jest to bezpieczna przystań tylko spekulacja. Każdy kto ma większą ilość kasy w BTC obserwuje zawirowania tej waluty codziennie szukając sygnałów ostrzegawczych do wyjścia. Nikt nie chce zostać tam ostatni :)

Kilka powodów dlaczego BTC nie ma przyszłości (zaraz mnie ludzie pewnie zjedzą :) ) :
1) Każdy kraj może zakazać używania BTC (proces ten dzieje się w Indiach właśnie)
2) BTC nie jest wystarczająco wydajny (z tego co czytałem to ma ograniczenie do max 5 transakcji na sekundę :D )
3) Operacje na BTC są bardzo drogie co sprawia że nigdy nie będzie środkiem płatniczym
4) Żaden kraj nie będzie nigdy trzymać rezerwy walutowej w BTC (bo żadne państwo nie chce wspierać waluty nad którą nie ma kontroli)
5) Zwiększa się cały czas kontrola przepływu środków pomiędzy krajami (głównie aby uniemożliwić pranie pieniędzy). Nie wierzę że nie dobiorą się zaraz do BTC
6) Złoto jest zabezpieczeniem na czas wojny kiedy na przykład może paść czasowo internet i dostęp do energii elektrycznej
7) Wiele państw pracuje nad własną, narodową kryptowalutą. Kto wie ... może nawet plotki o nowej międzynarodowej walucie wirtualnej okażą się prawdziwe.
8) czy słyszeliście o wirusie który zaatakuje sieć bitcoina i zmniejszy jego wydajność 10x co praktycznie uniemożliwi transakcje? .... no nikt nie słyszał bo jeszcze takiego nie ma. Jak będzie ... cały świat usłyszy

więc uważam BTC za bardzo zyskowny (aktualnie) sposób na spekulacyjne zarobienie pieniędzy

wygląda na to że moja wróżba nr 5) zaczyna się sprawdzać : businessinsider.com.pl/finanse...

Mam również spore nadzieje na szybkie wzrosty z moich znacznych inwestycji w srebro. Wygląda na to że sprężyna się bardzo mocno napina i może wkrótce pęknąć (ale w Polsce o tym cicho).

Ostatnio w swoich wpisach trochę odpłynąłem od polskiej giełdy więc obiecuję że wkrótce podsumowanie stanu inwestycji na GPW

Cytat:
Działam w branży robiąc audyty przedzakupowe nieruchomości grunt. i widzę, co się dzieje od marca zeszłego roku.

Dlatego właśnie wspominałem że trzeba do tego wiedzy. Jeżeli jesteś ekspertem tego rynku to nie mogę z Tobą dyskutować bo nie czuję się kompetentny :)

Cytat:
Z tym „ludzie więcej zarabiają” to bym uważał. Ten kij ma dwa końce. Zarabiasz więcej Ty, zarabia więcej kasjer z Biedry, więc koszty życia idą w górę. Popatrz, jak wszystko zdrożeje.

To jest jak rozumiem odnośnie mojej wróżby nr 3)
To o czym mówisz to inflacja - złoto i srebro zawsze najlepiej rosły jako zabezpieczenie przed inflacją

Cytat:
Co do inwestycji, to nie wiem, dlaczego nikt tutaj nie pisze o inwestycjach w ziemię.

tak, potencjalnie fajna inwestycja. Nawet zaglądam od jakiegoś czasu w poszukiwaniu ETFa na ziemię rolną w USA
Co do bezpośredniego zakupu ziemi to niestety nie znam się wystarczająco a jeżeli przyszedłby kryzys to płynność tego będzie żadna i w razie czego nawet sprzedać nie można.

No niestety - twarde dane będziemy mieli dopiero jak się rok 2021 skończy :)

Na razie możemy analizować znane nam przesłanki i wyciągać z nich swoje wnioski (lub bawić się we wróżenie :) )
Przesłanki które są dla mnie widoczne:
1) wiele osób nie sprzedaje mieszkania tylko dlatego że ma kredyt we frankach i nie jest to opłacalne
2) Ceny wynajmu poleciały mocno w dół
3) Ogólna długoterminowa opłacalność wynajmu jest bardzo niska. Jeżeli kupiło się mieszkanie w znacznie niższej cenie niż aktualne to jeszcze jest OK ale przy aktualnych cenach mieszkań mamy 3-5% zysku (jak się nie przytrafią nieprzewidziane duże wydatki) i wcale nie jest tak mało roboty z wynajmem (wiem z własnego doświadczenia :) )
4) ilość ogłoszeń sprzedaży mieszkań rośnie: businessinsider.com.pl/finanse...
5) popularność zakupu na wynajem zrobiła się zbyt duża (ja znam wiele osób które poszły w takie inwestycje) i dużo osób traci na tym w czasie pandemii. Po pandemii też nie będzie to lukratywny interes więc ludzie będą kalkulować ryzyka o których wcześniej nie myśleli

Oczywiście jest wiele przesłanek do wzrostu cen ale już nie będę ich listował. Równie dobrze można uznać że to one będą dominujące

To jest tylko moje wróżenie na ten rok. W formie zabawy więc nie ma się co denerwować.

Btw: ostrożnie trzeba podchodzić do "expertów" wynajmu mieszkań którzy o wiele większe pieniądze niż z tego wynajmu mają z ... prowadzenia kanału na YouTube i sprzedaży szkoleń :)

Nie wiem czy ktoś to czyta (bo niewiele osób komentuje) oraz czy ktokolwiek będzie tego ciekawy ale zabawię się dzisiaj we wróżkę aby przewidzieć co będzie się działo w 2021

Proszę traktować to w taki sam sposób w jaki traktuje się wróżkę - jako rozrywkę a nie poradę lub rekomendację. Sam chętnie zajrzę tu za rok aby zobaczyć gdzie miałem rację.

1) Nie będzie wielkiego kryzysu w 2021
Jest na to szansa ale myślę że nie zobaczymy zjazdu na giełdach 40-50%. Myślę że to jeszcze nie ten rok
2) ogólne indeksy giełdowe - lekko w dół
Będzie to głównie spowodowane powolnym ulatywaniem powietrza z nadmiernie napompowanych spółek jak Tesla, CDR, ALE. Duże szanse na zwyżki dla mniejszych firm
4) Inflacja przyspieszy w USA, Polsce i wielu innych krajach
Uważam że uda się ją w 2021 utrzymać pod kontrolą ale będzie znacząco wyższa niż w poprzednich latach
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Spadki nie muszą być duże (10%?)
6) Bitcoin - duże spadki

Dzisiaj piękny dzień na giełdzie

AITON - mój czas wyjścia okazał się perfekcyjny. Spółka po ogłoszeniu dobrych wyników zaliczyła zjazd -12% ... ewidentnie coś było nie tak z transakcjami na tej spółce. A jak nie rozumiem co się dzieje to wychodzę

KPPD - powoli ale pewnie idzie do góry. Dzisiaj nawet trochę dokupiłem

no i na deser najpiękniejsze...

EONET - ogłosił właśnie wyniki kwartalne
posiadana gotówka: 21,8 M
należności: 6,4 M
zadłużenie: 7,6 M
zysk roczny netto: 3 M
przepływy pieniężne z działalności operacyjnej : 4,4 M

A spółka przy kursie 10,9 jest wyceniana na ...22,4 M :) :) :)

A ta wycenia jeszcze nie uwzględnia tego że 10% akcji jest skupionych przez samą spółkę

Nie znam innej firmy która tak zasługuje na +100% w tej chwili

Dzisiaj zakupiony AGROMEP ... pewnie nikt o tej spółce nie słyszał :)

Ogolnie spółka powoli się rozwija ale ma teraz sprzyjający grunt do wzrostu przychodów - wyższe wyceny płodów rolnych na pewno zwiększą wydatki na maszyny.

Spółka ma bardzo mały FF więc nikt tu nie inwestuje. Jeżeli komuś to do głowy przyjdzie to odradzam grać większymi kwotami - podpompować to bardzo łatwo ale pewnie wyjść byłoby ciężej. Ja tu wrzuciłem kilka tyś i zobaczę co się będzie działo. Może jeszcze minimalnie zwiększę jak będę miał dobre przeczucia :)

Zauważyliście co się dzieje na KPPD ? Wyniki za 4 kwartał ma świetne więc podaż zniknęła i papier został na widłach. Jak zawsze w takich sytuacjach - żałuję że wchodziłem ostrożnie i nie nie mam tutaj dużo akcji (chociaż trochę mam :) )

Dzisiaj wyleciał AITON. Zysk łączny na spółce to około 10% przez 2 miesiące więc nieźle.

Powód sprzedaży: Nie mogłem rozgryźć tych wszystkich transakcji na spółce i mimo że wskaźnikowo wygląda świetnie to jednak miałem spory niepokój trzymając go w portfelu.Jest spora szansa że nastąpią tu spore wzrostu i ładne wyniki ale ... stwierdziłem że wolę 10% i spokój :)

wycofałem sporo gotówki z GPW - nie wiem jeszcze co z nią zrobię :/

Jako ciekawostkę podam że ostatnio również spieniężyłem moje inwestycje na giełdzie w USA. Zysk ładny bo około 35%. Raczej nie będę transferował $ na złotówki więc patrzę szukam ciekawych inwestycji poza Polską.

Patrzę na to całe zamieszanie na świecie związane ze srebrem. Ktoś się tym intersuje? Jakieś przemyślenia?

Nie wszyscy na giełdzie przeszli ciężkie czasy :)

Warto pamiętać że inwestowanie na giełdzie to długa perspektywa czasowa. Co z tego że w dobrym roku uzyska się 100% zysku a w kolejnym straci 80% ?
Znacznie bardziej opłacalne jest 10-20% zysku co roku (10% powtarzalne to jest świetny wynik)

dlatego właśnie jestem zwolennikiem dobrej analizy fundamentalnej - te spółki dobrze się bronią nawet w czasie kryzysu (co nie oznacza że potrafię robić dobrą analizę fundamentalną - życie to ciągła nauka :) )

tak, zanim w coś zainwestuję to czytam raporty i w miarę dokładnie analizuję spółkę :)

KPPD skutecznie korzysta z możliwości różnych dofinansowań (na badania, na tarczę przed Covid). Na samą tarczę covid dostała spółka 5,4 mln i to one są zawarte w pozostałych przychodach operacyjnych.

Czy 2020 był ciężki dla spółki - i tak i nie. Widać wpływ epidemii ale jednocześnie dalej widać ogromne inwestycje.
Dla mnie bardzo istotne są Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej. Są one ogromne jak na firmę wartą 50 mln

varciasz napisał(a):

varciasz napisał(a):

2008 (-4)%
2009 17%
2010 9%
2011 (-3)%
2012 (-1)%
2013 16%
2014 10%
2015 30%
2016 8%
2017 6%
2018 10%

Ostatnio dokupione trochę ATENDE po 27

Zauważyliście jak ładnie pnie się do góry RAWLPLUG? Aktualna wycena jest dla mnie atrakcyjna a liczę że jeszcze się poprawi po ogłoszeniu wyników za Q4. Raczej długi termin tutaj. Nie liczę na wyskoki +100% bo podaż też jest mocna.

Teraz trochę bardziej "modny" temat bo zakupiłem sobie trochę fizycznego srebra ostatnio. Myślałem nad tym już od dawna ale ostatnie zamieszania w tym temacie trochę przyspieszyły decyzję. Oczywiście na długi termin (do zakopania pod drzewem :) )
Trochę mnie poniosło i również w poniedziałek na otwarciu zakupiłem trochę KGHM (po 200 zl). Jak widać nie byla to dobra decyzja. Zastanawiam się czy trzymać czy wywalić. Na szczęście nie było tego dużo więc nie rozpaczam ale mam nauczkę że lepiej wychodzą mi przemyślane zakupy :)

millennium już nie mam.
Resztówkę którą mialem na IKZE sprzedałem na początku stycznia z małym zyskiem. Ogólnie na Millennium zrobiłem -5%. Na szczęście kwotowo nigdy dużo nie mialem i wszystkie straty zmniejszą nieznacznie podatek za 2020.
Patrząc na aktualny kurs to byłbym ponad 20% na zysku gdybym po prostu trzymał ale właśnie przestraszył mnie temat frankowy. Stwierdziłem że za duże ryzyko i nikt nie może przewidzieć co z tego będzie. Wolę firmy bardziej przewidywalne przy których mogę się oprzeć na dobrych fundamentach a nie decyzjach politycznych.

Przy okazji - dzisiaj pojawiło się info w ATENDE o zakupach insidera. Wygląda więc na to że kurs może zacząć się zachowywać jeszcze lepiej niż przewidywałem :)

Dzisiaj zakończyłem wychodzenie z Agroligi. Wychodziłem powoli od 2 tygodni bo nie wiedziałem jak będzie zachowywał się kurs. Średnia z jaką wyszedłem to około 62,5
Daje to prawie 200% zysku... i była to zdecydowanie najlepsza inwestycja jaką miałem w życiu (bo kwotowo również duża)
Przekornie uważam że AGL zasługuje na jeszcze wyższą wycenę ale jakiś czas temu założyłem sobie wyjście powyżej 60zl i po prostu zrealizowałem założenie.

Ostatnio dokupione ATENDE oraz KPPD. Trochę również dokupiłem RAWLPLUG. Spółki te nie wyglądają na 100% zysku ale moim zdaniem są niedowartościowane aktualnie
Minimalnie zmniejszyłem zaangażowanie w AITON z małym kilku-procentowym zyskiem.

Czekam z niecierpliwością na powrót EONET do notowań ciągłych - powinno tutaj być nieźle :)

No i mam sporo gotówki w razie gdyby giełda postanowiła się mocno skorekcić (chociaż moim zdaniem zbyt dużo gotówki leci aktualnie na giełdę aby to nastąpiło więc pewnie mała jest na to szansa)

dzisiaj ponownie dokupione KPPD
tutaj jest świetny artykuł o tym dla kogo jest to spółka i dlaczego warto się nią zainteresować
crowdnews.pl/pomysly-na-inwest...

Dużo się dzieje na moich akcjach. Zadziwiająco dużo...

EON - mieliśmy ostatnio zakup 10% akcji przez Euvic. Firma jest znana z przejęć i konsolidacji firm IT. Jest zainteresowana wejściem na giełdę (więc EON może do tego posłużyć). Poza tym ma wystarczająco kasy na łyknięcie całego EON więc chyba wszyscy spodziewają się dalszych ruchów i mamy wystrzał kursu

ATD - poinformowali o sprzedaży części firmy za 50 milionów. Spółka jest wyceniana na 150 M a sprzedana część firmy generowała tylko 15% przychodów. Udało im się domknąć transakcję w tym roku więc czekamy na wyniki roczne które to ujmą. Ładny wystrzał kursu

AGL - ceny produktów rolnych poleciały mocno do góry a w szczególności słonecznik w którym się AGL specjalizuje. Do tego ich elektrownia zaczyna przynosić ładne przychody (a działa dopiero na 50%). Do tego jeszcze mamy uwalnianie handlu ziemią na Ukrainie już w 2021. AGL już zapowiedziała że przygotowuje się do zakupów gruntów. No i zapowiedziała że będzie przechodzić już wkrótce na parkiet główny więc jestem ciekawy jak zostanie wyceniona i ile im się uda zebrać na zakupy ziemi.No i oczywiście był wystrzał kursu

RWL - kurs poleciał do góry więc chyba spółka w końcu została dostrzeżona przez inwestorów. Mam nadzieję na ładne zyski z 2020. Jedyne czego się obawiam to że ktoś będzie próbował ją zdjąć z parkietu a to nie koniecznie musi oznaczać dużą premię do kursu. Wolę aby rynek wyceniał spółkę niż ktoś kto jest zainteresowany jak najtańszym zakupem.

dzisiaj dokupione RWL, KPPD, ATD

z ciekawostek - kupiłem sobie również uncję złota. Trochę z ciekawości, trochę jako inwestycję i trochę jako zabezpieczenie. Nie chcę więcej kasy wrzucać w giełdę więc coś trzeba z nią robić :)

jasne, postaram się podzielić moimi przemyśleniami.

KPPD - niewiele osób zna tą spółkę i często takie właśnie spółki dawały mi niezły zysk. Dzięki temu że nikt ich nie zna - czasami są mocno niedowartościowane. KPPD od ponad 10 lat ma ciągle:
* zyski netto roczne
* dodatnie przepływy z działalności operacyjnej (i to bardzo duże)
* ogromne inwestycje (patrz przepływy na inwestycje)
* brak dywidendy (czyli kasa idzie na inwestycje)
* stałe zadłużenie
* rosnące przychody i aktywa
Więc:
* inwestycje powinny przełożyć się na rosnące zyski
* akumulowanie dobrych wyników nie przełożyło się na wzrost kursu
* spółkę po zakończeniu intensywnych inwestycji będzie stać na dywidendę (zgaduję że taki los czeka tą spółkę)
* dobra dywidenda ułatwi wyjście z tej spółki z zyskiem lub zatrzymanie jej na wiele lat jako dywidendowej w portfelu (obie opcje są dla mnie OK)

AITON - to trochę inna bajka. Spółka moim zdaniem
* ma szanse skorzystać na pandemii
* ma zdrowe wyniki za ostatnie 10 lat
* ma szansę wrócić do wypłacania dywidendy
* po obserwacji popytu i podaży widzę tu szansę na szybkie odbicie

Jestem otwarty na krytykę więc jak coś się nie zgadza - dajcie znać. Jeżeli znacie lepsze spółeczki - również chętnie posłucham i sprawdzę

zgodnie z obietnicą nadrabiam zaległości. Nowe spółki w portfelu to AITON oraz KPPD

Aktualny stan portfela (procent portfela ; średnia cena zakupu)
AGL......35%........20
EON.....35%........6,21
RWL.....12%........7,7
ATD ......4%.........3,65
AITON...6%.........0,77
KPPD....3,5%.....29,31
MILL......0,5%.......3,17
gotowka...4%

Lista operacji w ostatnich 5 miesiącach:
lipiec 2020
lekko zwiększone RWL po średniej 7,44
lekko zwiększone EON po średniej 6,25
dokupione 7Fit po średniej 1,75
dokupione małe ilości Millennium po średniej 3,15
zwiększone ATD po 3,64

sierpień 2020
brak operacji

wrzesien 2020
dokupione lekko 7Fit po 2,16

październik 2020
dokupione AGL po 30,5
wyrzucona połowa Millennium z 10% stratą

listopad 2020
sprzedane całość 7FIT po 3,2 (około 80% zysku na całkiem sporym pakiecie akcji)
zakupione KPPD po 29,2
zakupione AITON po 0,77
wyrzucone prawie całkiem Millennium z 15% stratą

Dawno tu nie pisałem. Miałem trochę operacji od ostatniego wpisu i jak tylko znajdę chwilę to wszystkie je wylistuję. Z najważniejszych operacji to w tym tygodniu wyszedłem z 7Fit ze średnią 3,2 i ogromnym zyskiem. Poza tym mam 2 nowe spółeczki które wkrótce zdradzę.
Mam też ogromny niezrealizowany zysk na AGL (200% ??). Pozostałe spółki też sobie dobrze radzą.

I ogólnie to nie wiem co się dzieje ale mój portfel w tym roku bije rekordy. Mam już w tym roku ponad 100% zysku i serio z przerażeniem patrzę na wartość moich inwestycji w akcjach. Zaczyna to przestawać wyglądać na hobby jeżeli kwoty są 6-cyfrowe :/

No i czeka mnie spory podatek za 2020. W tym roku zacząłem przechodzić na IKE i IKZE. Żałuję bardzo że tego wcześniej nie zrobiłem...

Uzupełniam operacje z ostatniego miesiąca:

27 maj - sprzedaż PGE za 4,55 :( :(
27.05 Kilkukrotne dokupienie ENEA ze srednią 5.8 PLN
2.06 Sprzedaż calosci ENEA za 6,42
3.06 dokupione EONET za 6,85
3.06 dokupione MMA za 1,10 i tego samego dnia część sprzedana po 1,3
9-12.06 sprzedane calosc MMA ze srednią 1,33
9.06 dokupiony maly pakiet NVT za 64 PLN
12.06 dokupiony maly pakiet NVT za 63,8 PLN
12.06 kupiony maly pakiet 7FIT za 1,76
16.06 dokupiony maly pakiet 7FIT za 1,64
16.06 dokupiony pakiet NVT za 64
23.06 dokupiony pakiet NVT za 68.2
30.06 sprzedana calosc NVT za 78
30.06 kupiony pakiet MILLENNIUM za 3.13

Podsumowanie:
Dużo operacji jak na mnie. Za szybko wyszedlem z energetyki (ale trochę zarobilem). Bardzo ładny zarobek na NVT ktory zbierałem już od 2 lat i w ostatnim czasie nawet sporo. Zysk na NVT to okolo 50% :)
Spory procentowy zarobek na MMA (ponad 60%) ale były to małe ilości

Aktualnie w portfelu:
EONET - 6.2
AGL - 18.33
RWL - 7,64
MILLENNIUM - 3.13
7FIT - 1,73
Sporo gotówki (25% portfela)

Szukam akcji do zakupu. Najchętniej dokupiłbym jeszcze EON ale pewnie niewielkie ilości bo to ogromna część mojego portfela.
Ogólnie to jest to na razie świetny rok i jak tak dalej pójdzie to będize najlepszy w historii :)

kilka transakcji o których zapomnialem napisać wcześniej
20.04 udało się sprzedać całość ENEA za 6.32
20.04 dokupiony spory pakiet NVT za 52 ( hello1 hello1 )
21.04 odkupiony mały pakiet ENEA za 5.94 (za szybko odkupilem)

aktualny portfel:

.........średnia.zakupu.......udział.w.portfelu..............zysk/strata

eo........6,18.............................44%.........................+16,51%
agl.....18,33..............................20%........................+1,90%
nvt......51,34............................14%.........................+20,75%
rwl......7,64..............................10% .........................-10,25%
pge.....4,53...............................7%..........................-14,64%
enea....5,96...............................3% ........................-10,03%
MMA...0,77...............................2% ..........................+6,66%

Ciekawie na giełdzie w dalszym ciągu

2 kwietnia miałem 2 operacje na giełdzie
* dokupiony Rawlplug po 5,74 - mała ilość
* dokupiony Malkowski po 0,7 - również mała ilośc

Aktualnie stan portfela (średnia cena zakupu; udział w portfelu):
EON - 6,18 - 42%
AGL - 18,33 - 21%
RWL - 7,64 - 11%
ENA - 3,74 - 10%
PGE - 4,53 - 9%
NVT - 50,2 -5%
MMA - 0,77 -2%

co ciekawe - wygląda na to że w tym roku ... jestem już na plusie :) :)

uważam że w dalszym ciągu mamy na giełdzie dobrą sytuację do zwiększania zaangażowania ale nie szaleję - pracuję na etacie i jest spora szansa że to źródełko pieniędzy może się w pewnym momencie urwać więc dbam o to aby mieć sporo gotówki jako poduszka finansowa

hmmm ... wszystko się wali na giełdzie.
wczoraj mailem teoretyczną stratę na posiadanych akcjach 20%

Postanowiłem zasilić konto dodatkową gotówką. Sytuacja wygląda bardzo ciekawie pod długoterminowe inwestycje

Wczoraj zakupione
PGE 2,78 co obniżyło moją średnią do 4,53
ENEA 3,73

obie spółki ładnie rosną od tych zakupów ale nie ma się co napalać na zyski bo nie zamierzam ich na razie realizować.

Kryzys trzeba przeczekać. Może to potrwać kilka tygodni, miesięcy lub lat. Pamiętajcie moi drodzy aby nie inwestować środków które mogą Wam być potrzebne w najbliższym czasie.
Ja utrzymuję się z pracy na etacie. Jeżeli ją stracę to jest jeszcze poduszka finansowa (w gotówce) na przeżycie pół roku

Zamierzam jeszcze dokupować akcje w najbliższym czasie ale na spokojnie. Pozdrawiam i nie załamujcie się ;)

dzięki nemooo :)

dzisiaj dokupiony RAWLPLUG i malutka ilość MALKOWSKI

50% EONET 6,18
25% Agroliga 18,33
13% RAWLPLUG 8,04
5% Novita 50,20
6% PGE 6,7
1% MALKOWSKI 0,96

w ramach zabezpieczania się przed spadkiem złotówki postanowiłem (już jakiś czas temu) zakupić trochę akcji na giełdzie NYSE. Wybrałem jedną spółkę (z grona dividend aristocrats). Kwota inwestycji odpowiada około 30% portfela w Polsce i zakupiona została z osobnych środków. Postanowiłem nie mieszać tutaj na wątku i ograniczyć się do pisania tylko o inwestycjach na GPW

varciasz napisał(a):

2008 (-4)%
2009 17%
2010 9%
2011 (-3)%
2012 (-1)%
2013 16%
2014 10%
2015 30%
2016 8%
2017 6%
2018 10%

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 31 grudnia 2023 11:00:32
Liczba wpisów: 264
[0,06% wszystkich postów / 0,06 postów dziennie]
Punkty respektu: 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,875 sek.

gdbibiil
utgbcjaa
wealnygg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rkziwedi
yeubpnct
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat