PARTNER SERWISU
jcsfwxxo

Obniżenie wskaźnika zadłużenia za pomocą inżynierii finansowej.

Plewek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 5 maja 2013 20:32:44
Witam, piszę pracę na temat metod obniżenia zadłużenia w przedsiębiorstwie. Konkretnie chodzi o obniżenie wskaźnika zadłużenia do EBITDA opierając się głównie o inżynierie finansową.. Czy ktoś orientuje się w temacie lub mógłby polecić mi jakieś ciekawe źródło?

Byłbym zobowiązany! Z góry dziękuję!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 maja 2013 21:45:41
Inżynieria finansowa robi nie mniejsze szkody niż genetyczna.
Jak się nią ostatnio bawili to kryzys wywołali Eh?

Orientuję się trochę w temacie, ale od strony praktycznej.
Możesz pracować nad licznikiem oraz mianownikiem:

EBITDA - aby ją zwiększyć, to oprócz banalnej choć trudno wykonalnej poprawy rentowności, możesz skrócić okres amortyzacji, przez co zwiększysz okresowe odpisy.

Dług netto - aby go zmniejszyć, trzeba po prostu spłacić. Inżynieryjnie próbowałbym wyemitować akcje dla wierzycieli na konwersję części zadłużenia, albo dla nowych inwestorów na spłatę tegoż.

Tylko uwaga: wszelkie zabiegi muszą mieć realne uzasadnienie. Sama manipulacja dla poprawy wartości wskaźnika jest praktyką naganną.

Damian Pawłowski
2
Wpisów: 215
Wysłane: 7 maja 2013 10:48:55
Widzę że nie tylko ja aplikuję na program kariera ;)

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 7 maja 2013 11:39:36
Może stworzymy odrębną sekcję "studenci/prace magisterskie/zadania szkolne"?

Plewek
0
Wysłane: 8 maja 2013 15:27:31
WatchDog napisał(a):
Inżynieria finansowa robi nie mniejsze szkody niż genetyczna.
Jak się nią ostatnio bawili to kryzys wywołali Eh?

Orientuję się trochę w temacie, ale od strony praktycznej.
Możesz pracować nad licznikiem oraz mianownikiem:

EBITDA - aby ją zwiększyć, to oprócz banalnej choć trudno wykonalnej poprawy rentowności, możesz skrócić okres amortyzacji, przez co zwiększysz okresowe odpisy.

Dług netto - aby go zmniejszyć, trzeba po prostu spłacić. Inżynieryjnie próbowałbym wyemitować akcje dla wierzycieli na konwersję części zadłużenia, albo dla nowych inwestorów na spłatę tegoż.

Tylko uwaga: wszelkie zabiegi muszą mieć realne uzasadnienie. Sama manipulacja dla poprawy wartości wskaźnika jest praktyką naganną.

WatchDog, dziękuję za odpowiedź. Nie do końca rozumiem natomiast co miałeś na myśli z amortyzacją? Przecież EBITDA jest z niej "oczyszczona".

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 maja 2013 06:29:51
Jest amortyzacja bilansowa i podatkowa (może być też pozabilansowa w szczególnych sposobach np. księgowania leasingu).
EBITDA = EBIT + A, więc jeśli nie zmniejszając EBIT podniesiesz A o więcej niż odliczyłeś przed EBIT, to masz okresowo większą EBITDA. Wygląda dziwnie, ale są tacy którzy to robią.
Ewentualnie prościej: EBITDA nie ma definicji ustawowej, więc możesz wg swojej metody obliczyć "EBITDA skorygowana" i wmówić otoczeniu, żeby na niej bazować.

Heniek87
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 maja 2013 16:34:10
Polecam iść do biblioteki od czasu do czasu...

Każdy wie, że aplikujesz na praktyki w Programie Kariera. Nie chcę być wredny, ale nawet jeżeli Twój word zostanie wybrany dalej, to musisz przejść na rozmowę. A tutaj nie będziesz miał czasu na korzystanie z forum...

Pozdrawiam,
Pracownik jednej z firm, do której zapewne aplikujesz...

Plewek
0
Wysłane: 10 maja 2013 10:50:46
Heniek87, kompletnie nie rozumiem logiki stojącej za Twoją wypowiedzią, ale może po kolei.

Cytat:
Każdy wie, że aplikujesz na praktyki w Programie Kariera

TAK, brawo! Aplikuje do Programu Kariera! Tylko co w związku z tym? Nie przypominam sobie, żebym w którymkolwiek momencie starał się to ukryć, więc nie bardzo wiem z czego wynika ten odkrywczy, a zarazem piętnujący ton..

Cytat:
Polecam iść do biblioteki od czasu do czasu...

Rozumiem, że Twoim zdaniem szukanie pomocy na forum wyklucza korzystanie przeze mnie z biblioteki? Ciekawa logika.. tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, że w swoim pytaniu nie prosiłem tylko o gotowe pomysły, ale też o zasugerowanie źródeł.. Idąc tą drogą rozumowania domyślam się, że Twoim zdaniem np. korzystanie z pomocy promotora przy pisaniu licencjatu/magisterki też jest naganne, bo w końcu wszystko jest książkach?

Cytat:
Nie chcę być wredny, ale nawet jeżeli Twój word zostanie wybrany dalej, to musisz przejść na rozmowę. A tutaj nie będziesz miał czasu na korzystanie z forum...

A na korzystanie z biblioteki będę miał czas?

Na koniec też nie chciałbym być wredny, ale w Twojej firmie chyba nie macie zbyt dużo pracy..

Pozdrawiam

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 10 maja 2013 12:18:33
Plewek napisał(a):

Cytat:
Nie chcę być wredny, ale nawet jeżeli Twój word zostanie wybrany dalej, to musisz przejść na rozmowę. A tutaj nie będziesz miał czasu na korzystanie z forum...

A na korzystanie z biblioteki będę miał czas?

Na koniec też nie chciałbym być wredny, ale w Twojej firmie chyba nie macie zbyt dużo pracy..

Genialna riposta king Przypomniała mi się wypowiedź prezesa pewnej spółki odzieżowo-obuwniczej. Powiedział, że po analizie ruchu na stronie ich sklepu internetowego stwierdzili, że największy ruch w małych miejscowościach jest wieczorem i w weekendy - ludzie mają wolne po pracy w polu, sklepach itd. Natomiast w dużych miastach największy ruch jest w godzinach 9-16 kiedy wszyscy pracownicy siedzą w korporacjach blackeye

Co do Twojego pytania to zwiększyć EBITDA można np. poprzez: agresywne rozpoznawanie przychodów, zaniżenie szacowanej wielkości zwrotów i napraw gwarancyjnych, jeżeli spółka raportuje pod LIFO (a pewnie nie:)) to można wyprzedawać zapasy, zaniżanie odpisów na majątek zaniżanie rezerw, można kapitalizować koszty zamiast wykazywać je od razu w RZiS (całkiem skuteczne) lub po prostu przesunąć je na następny okres.
Nie wiem tylko czy takie rzeczy można nazwać inżynierią, czasem to po prostu działania wbrew zasadom sprawozdawczości. Czasem jednak mogą być w pełni legalne i akceptowalne.

Co do mianownika, czyli długu netto trzeba wypchnąć część finansowania poza bilans. Najprostszy sposób to korzystanie z leasingu operacyjnego.
Na pewno można skorzystać też z instrumentów pochodnych. Grecy w 2002 roku, przy pomocy Goldmana korzystali ze swapów walutowych z niedokońca rynkowymi kursami walut, aby czasowo zmniejszyć dług.
Na razie tyle mi przychodzi do głowy, ale temat całkiem ciekawy. pzdr

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,183 sek.

uzrrgsry
inwixnyp
dfbuemuo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vllvoazi
zhaxjkoi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat