PARTNER SERWISU
nstjojfs

Praca licencjacka, pomoc przy doborze lektury.

KageYoshi
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 sierpnia 2014 12:12:20
Witam, mam zamiar pisać pracę licencjacką dotycząca AT jako narzędzia ułatwiającego inwestowanie na rynku kapitałowym na przykładzie SP500. Obecnie zbieram większość materiałów i prosiłbym o polecenie książek, które mogłyby mi pomóc.

Jak działa giełda (USA) - Elżbieta Baumgartner
Analiza techniczna rynków finansowych - John J. Murphy
+ opracowania dotyczące konkretnych wskaźników
Co nieco o samym SP 500 będę musiał wyciągać chyba już z artykułów, lecz czy istnieją jeszcze jakieś ciekawe pozycje?

Morgan86
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 sierpnia 2014 15:03:15
Powiem Ci, że korzystnie z opinii innych osób może być czasochłonne. Będziesz musiał później przeglądać literaturę podaną, połowa Ci odpadnie i dalej będziesz w kropce. Ja przy pisaniu swojej pracy korzystałam z pomocy pracedyplomowe.edu i obroniłam się w czerwcu na 5 :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 12 sierpnia 2014 20:22:16
@Morgan86

Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę z istnienia programów anty-plagiatowych. Uczelnie chętnie z nich korzystają - również te prywatne. Trafi się ktoś niemiły i może być bardzo nieprzyjemnie po korzystaniu z takich usług jakie oferuje ta strona. Tak na marginesie twój post zalatuje pod nachalną reklamę...

@KageYoshi
Na forum już wielokrotnie pisano o książkach z AT. Np tu: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Edytowany: 12 sierpnia 2014 20:23

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 12 sierpnia 2014 21:21:26
Lista może być bardzo długa, ale jest kilka ciekawych propozycji.

Thomas Bulkowski Encyclopedia of Candlestick Charts
Thomas Bulkowski Encyclopedia of Chart Patterns
oraz inne jego publikacje
Jack Schwager Analiza Techniczna Rynków Terminowych
Martin Pring Technical Analysis Explained
Lampart i Zalewski Leksykon formacji świecowych

Pożyteczne są wszystkie trzy książki A. Eldera wydane w j. polskim. Tam znajdziesz cenną uwagę, że analiza techniczna to tak naprawdę obraz psychologii tłumu. Tu ilość publikacji jest ogromna. W j. polskim polecam T. Zaleśkiewicz, Psychologia inwestora giełdowego; Adam Szyszka Finanse Behawioralne, i inne.

Z mniej znanych ciekawe są Shaun Downey Trading Time, New Methods in Technical Analysis oraz David Aronson Evidence Based Technical Analysis.

Ta ostatnia pozycja została napisana przez specjalistę od analizy statystycznej prowadzonej na małych próbkach, zawiera znakomity wykład statystyczny oraz wyniki badań statystycznych nad typowymi formacjami używanymi w analizie technicznej. Okazało się, że żadna z formacji nie daje wyników statystycznie istotnych względem szumu losowego! Nie ma tam jednak mowy o psychologii tłumu.

Życzę powodzenia

Washington Irving
0
Wpisów: 165
Wysłane: 14 sierpnia 2014 15:40:09
Pogadaj najpierw z promotorem. Może być problem z napisaniem pracy o AT, bo może ona nie być uznana za naukę. Książki które tutaj padają mają charakter raczej popularnonaukowy, a nie naukowy. Publikacje takie jak prof. Szyszki o finansach behawioralnych to zupełnie inna para kaloszy - o analizie technicznej nie znajdziesz tam wiele.

AT jest częścią szerszego nurtu w finansach, który można określić finansami behawioralnymi. Problem w tym, że niektórzy uznają wskazania AT jako wskaźniki niebios (układy planet i inne bzdury) czy złotych proporcji, a nie jako przejaw ludzkiej psychiki działania i powielania wzorców.

filemonczyk
0
Wpisów: 44
Wysłane: 24 sierpnia 2014 09:28:50
troche offtopowo i z innej bajki :
Jaki kierunek studiujesz?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,160 sek.

ogkrmnqa
zozekylj
hildnzxh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
utmglwwk
bnipdipz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat