PARTNER SERWISU
hozeycix

Takie sobie przemyślenia natury ogólnej

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 11 stycznia 2009 08:37:26
Powróciłem do pewnej myśli zainspirowany artykułem znalezionym na stockwatchu www.stockwatch.pl/aktualnosci/...

Teza bardzo optymistyczna iż te nowe regulacje prawne wiele pomogą inwestorom. Pozwolę sobie cokolwiek nie zgodzić z tą tezą. Bo niby jak miała by zostać wyegzekwowana teza o większej odpowiedzialności doradców finansowych za wystawiane rekomendacje czy opinie. Dla przykładu. Przykład i założenia jako, że nie jestem matematykiem może mieć pewne nieścisłości ale powinien zobrazować o co mi chodzi. Pamiętna sytuacja gdy wiele firm umoczyło na opcjach walutowych. Czy czegoś się nauczyły ? Myślę, że niczego, o czym przekonał mnie dwa tygodnie temu przykład kolejnej która zawarła dwu letnie transakcje oparte o struktury opcyjne. Nazwy nie wymienię, by nie wnerwiać inwestorów, choć na stan wiedzy na dziś ma spore szanse wyjść na niezły plus na tym, ale kto wie co się za dwa lata wydarzy. I teraz pytanie dlaczego ta firma pomimo powszechnej wiedzy na ten temat zawarła bardzo podobne w swej konstrukcji transakcje, oczywiście przy innych poziomach cenowych, jak te na których tyle firm wtopiło ? Czyli kupno put i wystawienie nie pokrytej call w stosunku 1:1,5. Kiedyś rozważałem dlaczego tak się dzieje. Czy ten managment to debilie ? Jak niektórzy sugerowali na forum. Otóż nie, to bardzo dobrze wykształceni ludzie robiący to do czego zostali wyuczeni i robiący to dobrze. Oczywiście inną kwestią jest powiedzenie, które chyba przytoczył pan Mikke, a mniej więcej mówiące o tym jak pewien pastuch mówił do syna czy kogoś takiego. W szkołach wyuczą cię na inżyniera, wyuczą cię na magistra, wyuczą cię na doktora, ale żeby być pastuchem to trzeba mieć tu. I tu wskazał na głowę. Zaznaczam, nie mam wiedzy matematycznej więc mogę się mylić. Ale czytając o opcjach, jak mi się zdaje, to model wyceny dla transakcji opcyjnych opiera się o model rozkładu normalnego. Czyli coś w rodzaju takiej krzywej na kształt dzwonu, która obrazuje zakres cenowy. Pewnie w oparciu o taki model przy pomocy stosownych wzorów matematycznych jesteśmy w stanie wyliczyć w jakich granicach będzie się poruszał kurs instrumentu bazowego dla 98% przypadków. Te 98% przypadków to dużo bo obejmuje prawie wszystkie przypadki i można śmiało tak przyjąć. Te zaś 2% można śmiało przyjąć jako błąd statystyczny, te przypadki nie mają prawa wystąpić, bo są tak rzadkie i na pewno nam się nie przytrafią, że się je nie bierze pod uwagę przy modelu wyceny. Możemy więc określić widełki wahań dla instrumentu bazowego, wystawić nie pokrytą opcję, z ceną w obszarze tych 2%, który nie ma prawa się zdarzyć i jesteśmy happy. Zarabiamy. Rzetelnie zrobiona analiza wyceny i sprzedana firmie w postaci struktury, zgodna z regułami sztuki. Żaden choćby najlepszy sąd się nie może doczepić. Wówczas zadałem sobie pytanie kiedy błąd statystyczny ma znaczenie, w jakich warunkach ? Do końca na nie nie odpowiedziałem zajęty innymi sprawami ale kiedyś powrócę do tego. Czy więc managment to debili ? Nie, zrobili to do czego świetnie zostali wyszkoleni. Dobrze wyliczyli, zgodnie z regułami sztuki, zakres wahań kursu, dobrze wybrali cenę wykonania, która nie ma prawa się przytrafić i dobrze zarabiali dla swoich firm. Oczywiście, do momentu gdy błąd statystyczny przestał być błędem. Niestety matematyczne modele nie obejmują prawa Murph'ego, które mówi, że jak coś może pójść źle to na pewno tak pójdzie. To prawo mówi, że wystawienie opcji bez pokrycia jakiekolwiek jest ogromnym ryzykiem wystawiającego ukierunkowanym na nieograniczoną stratę, ale prawa matematyczne mówią, że ryzyko jest minimalne praktycznie bliskie zeru. To chyba jest to dlaczego, tak wybitni ludzie jak były szef FED nie rozumieją jak to wszystko co nazywamy kryzysem się mogło wydarzyć. Z ich wykształcenia wynikało, że nie mogło się to wydarzyć. Szansa była tak mała, że była tylko błędem w analizie, nie istotnym czynnikiem. Czy więc regulacje prawne zabezpieczą nas przed wiedzą która sami żeśmy wytworzyli ? Raczej nie. Jedynie co zrobią, skutek jaki wywołają te regulacje, to powołają całą masę urzędników do ich kontroli, którzy będą kontrolować coś czo i tak nie da się skontrolować, a którym to urzędnikom będzie trzeba zapłacić, za kontrolę tego czego nie da się skontrować. Oczywiście zapłacić z pieniędzy podatników, ale za to otrzymamy błogą pewność, że wszystko jest w porządku, że jesteśmy bezpieczni, pewność jaką mieliśmy przed rokiem 2007.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 12 stycznia 2009 22:54:56
Do kolegi powyżej :)

Hmmm.... :) Nie wierzę w zbawienną moc unijnego prawa - to nie o to chodzi. Wierzę jedynie w skuteczność elementarnych regulacji prawnych - takich jak np. rejestracja wszystkich transakcji i przechowywanie ich przez 5 lat. Samo to znacząco może ograniczyć liczbę bandyckich doradców, podobnie jak kasy fiskalne zmniejszają liczbę oszustw w handlu.

No i nie mogę się zgodzić z tymi wycenami opcji, które ponoć przeprowadzono w firmach które na nie się zdecydowały. Z opisów, które do nas docierają to słychać raczej, że nikt takich wycen nie robił - a ci co robili właśnie to albo z tych opcji zrezygnowali, albo kupili inne, ale kupili - a nie zapłacili za nie opcjami wystawionymi w drugą stronę.
Ten biznes z opcjami naprawdę nie przypominał solidnych, negocjowanych długo transakcji - bardziej to wyglądało na handel bazarowy gdzie podejrzany gość mocno zachwala towar, a gdy już sprzeda, to znika szybko w tłumie. I tego typu cuda można na pewno nieco ograniczyć, jakimś tam ustawodastwem. Podobnie, jak sprzedaż Kowalskiemu kredytu hipotecznego z planem stałego oszczędzania w funduszu akcyjnym pod nazwą tańszy kredyt hipoteczny.

Co oczywiście jednak nie wyeliminuje wszystkich oszustów i zaimpregnuje przed nimi większość ludzi na przyszłość. Cudów nie ma, rahu tu nie zbudujemy, ale drobne korekty? Czemu nie.

slenart
0
Wpisów: 31
Wysłane: 21 lutego 2009 19:38:04
opennetpr napisał(a):

... Te 98% przypadków to dużo bo obejmuje prawie wszystkie przypadki i można śmiało tak przyjąć. Te zaś 2% można śmiało przyjąć jako błąd statystyczny, te przypadki nie mają prawa wystąpić, bo są tak rzadkie i na pewno nam się nie przytrafią, że się je nie bierze pod uwagę przy modelu wyceny.

te 2% to co 50-ta spolka czyli dla GPW az 7 sztuk miesci sie 2 owych 2%
teraz to porownaj z iloscia wpadek

ot co, statystyka ;)

opennetpr
0
Wysłane: 21 lutego 2009 21:19:04
I dokładnie potwierdziłeś to co pisałem. Te 2% to 7 sztuk zaledwie czyli ryzyko minimalne. Dlatego przyjmując taki model jest tak wielkie zaskoczenie co do skali spadku, to nie miało się prawa zdarzyć, ale to co w skali wieków jest zaledwie ziarnkiem piasku w skali roku może być potężnym głazem. Model makro stosowany do skali mikro, bo musi się sprawdzić w każdym przypadku. Błędne założenia u samiuśkich podstaw wiedzy. Taki model dawał właśnie wynik, że katastrofalnie może być na 7 spółkach więc po co się przejmować, o to właśnie mi chodziło.

teraz porównaj to z ilością wpadek

ot co, statystyka :)

opennetpr
0
Wysłane: 21 lutego 2009 21:29:08
A tak przy okazji to się całkiem ciekawie robi wokół euroobligacji, które mogą być gwoździem do trumny dla naszego regionu. Pewnie też początkiem końca wspólnoty europejskiej. Najciekawsze jest to, że bardzo namawiał do tego pan Soros, a pan Bielecki z pełną powagą w jakimś wywiadzie mu przytakiwał, że to bardzo bardzo dobre. Nie komentuję postawy p. Bieleckiego, dla jego banku może i dobre, ale chyba interes jego banku w tym wypadku rozmija się z interesem Polski i to znacznie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,182 sek.

sgkvbnid
derydpfu
aehljzbc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vimnngmv
iugqnclb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat