PARTNER SERWISU
zgdlucae
1 2

Surowce

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 grudnia 2009 10:20:02
Vox napisał(a):
Cytat:
cukier możesz zainwestować

bez sensu, jak wierzysz w cukier, kup astarte.
bedzie to lepsze od tego "certyfikatu"

Bez sensu? Tak inwestujesz tylko w cukier... W astarcie ponosisz więcej ryzyk. W inwestycji tej wiele zależy owszem od ceny cukru, ale też polityki, notowań UAH, konkurencji itd. Ponadto zwróć uwagę z czego powstają zyski w AST. Inna sprawa, że astarta to nie tylko cukier.
A jak chcesz inwestować w węgiel do Bogdankę, a jak w Prąd do Eneę, a jak w metale to w hutmena, a jak w gaz to pgnig tak? Spółki są różnie zarządzane i różne mają dodatkowe ryzyka i koszty funkcjonowania. Owszem zachodzi korelacja, ale nie wprost

@Kanoniers
Jeśli mówimy o koszykach surowców to takie taż są notowane u nas. Spytałeś o konkretne więc konkretne podałem, ale są certyfikaty na koszyki metali, spożywcze itd...

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 7 grudnia 2009 13:36:17
anny_teresa a orientujesz sie moze jak iwestycje w koszyki wygladaja w Reiffesen Bank bo z tego co slyszalem to tam mozna w to inwestowac...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 7 grudnia 2009 13:53:55
Cytat:
Tak inwestujesz tylko w cukier...

nie do końca, certyfikaty na cukier cukrem nie są,
są gorsze od futów na cukier, które z kolei są gorsze od cukru fizycznego.
te notowane na GPW mają niską płynność, dziwnych animatorów, prowizję (spread?), etc...

ryzyka kursowego PLN/UAH nie ma, jest za to ryzyko kursowe USDPLN.

certyfikaty mogą zostać w każdej chwili zdjęte z notowań. jedna decyzja
raifeiesena i po zabawie. Kto powiedział że w korzystnym dla ciebie momencie?

ja wolę astartę od certyfikatow na cukier raifeiesena. akcje to akcje.
Edytowany: 7 grudnia 2009 13:56

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:14:57
Vox napisał(a):
Cytat:
Tak inwestujesz tylko w cukier...

nie do końca, certyfikaty na cukier cukrem nie są,
są gorsze od futów na cukier, które z kolei są gorsze od cukru fizycznego.
te notowane na GPW mają niską płynność, dziwnych animatorów, prowizję (spread?), etc...
ryzyka kursowego PLN/UAH nie ma, jest za to ryzyko kursowe USDPLN.
certyfikaty mogą zostać w każdej chwili zdjęte z notowań. jedna decyzja
raifeiesena i po zabawie. Kto powiedział że w korzystnym dla ciebie momencie?
ja wolę astartę od certyfikatow na cukier raifeiesena. akcje to akcje.

Czyli najlepiej wynająć halę i przechować parę ton, no bo w końcu mamy bezpośredni produkt...?
Owszem ja też fole futures, od certyfikatów, ale dlatego, że gram a nie inwestuję długoterminowo. Płynność przy takiej inwestycji nie jest problemem. Poza tym nie do końca są tam animatorzy a przynajmniej nie wprost. Do odzwierciedlania cen zobowiązuje się w tym wypadku wystawca certyfikatu.
Opłaty wcale nie sa jakieś szczególnie duże. Owszem ponosi się ryzyko rolowania, ale tak samo jak w futures.
Walutą funkcjonowania Astarty jest uah. W niej ponosi koszty i część przychodów. Owszem jest eksporterem, ale tylko częściowo jest narażona na róznice w przepływach, bo gros jest wyceniana powiedzmy stanów magazynowych, że tak to nazwę. Poza tym raportują się EUR i UAH więc analogicznie któraś z tych walut wpływa na wyceny, wskaźniki w złotówce. Także ryzyko walutowe jest zwielokrotnione w stosunku do certyfikatów.
Przyznam szczerze, że nie znam podstaw prawnych decyzji o wycofaniu więc się nie wypowiadam.
Akcje to nie cukier...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:16:02
Kanoniers napisał(a):
anny_teresa a orientujesz sie moze jak iwestycje w koszyki wygladaja w Reiffesen Bank bo z tego co slyszalem to tam mozna w to inwestowac...

Nie do końca, wiem że są, ale ja surowcami jestem obecnie średnio zainteresowany, a już w szczególności koszykami.

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:26:03
Cytat:
Akcje to nie cukier...

tak samo wolę kupić KGHM zamiast kontraktów na miedź (w słabnącym USD)
i NWR zamiast kontraktów na węgiel. porównaj stopy zwrotu, a zrozumiesz dlaczego.

chcesz kupić surowiec - kup jego producenta, zmiana ceny produkowanego surowca
o 100% to zmiana zysku producenta o kilkaset %, do tego dochodzą dywidendy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:58:08
Vox napisał(a):
Cytat:
Akcje to nie cukier...

tak samo wolę kupić KGHM zamiast kontraktów na miedź (w słabnącym USD)
i NWR zamiast kontraktów na węgiel. porównaj stopy zwrotu, a zrozumiesz dlaczego.

chcesz kupić surowiec - kup jego producenta, zmiana ceny produkowanego surowca
o 100% to zmiana zysku producenta o kilkaset %, do tego dochodzą dywidendy.

Patrze na CLF i OIL i jakoś nie moge się tej przyczyny dopatrzeć... Podobnie jakbym zainwestował w 2008 roku... Patrzę sobie na HGF i KGH... Albo na LTS i OIL od połowy 2007 do połowy 2008. No tak ale lotos to nie wydobywca, choć ma taki dział. Tyle, że w KGH też jest polkomtel...
VOX są spółki dobrze zarządzane i źle, i nie jest dokładnie tak że producent zawsze zyska więcej lub mniej straci...

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:01:06
Cytat:
Patrze na CLF i OIL i jakoś nie moge się tej przyczyny dopatrzeć..

jedyny surowiec który produkuje OIL to akcje. niestety nie ma na ten surowiec dużego popytu.
może dlatego że produkcja jest niskiej jakości - bez PP.

widzę że zasugerowałeś się nazwą spółki "OIL" blah5
Edytowany: 7 grudnia 2009 15:04

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:16:12
Vox napisał(a):
Cytat:
Patrze na CLF i OIL i jakoś nie moge się tej przyczyny dopatrzeć..

jedyny surowiec który produkuje OIL to akcje. niestety nie ma na ten surowiec dużego popytu.
może dlatego że produkcja jest niskiej jakości - bez PP.
widzę że zasugerowałeś się nazwą spółki "OIL" blah5

W statucie ma że ropę... ;)
Specjalnie podałem ten przykład. Sam widzisz, że musisz wiedzieć co się w spółce dzieje, a nie wystarczy powiedzieć, że ceny producenta rosną wraz ze wzrostem cen surowca. ZAWSZE się może zdarzyć, że podmiot upadnie, lub zarząd zrobi coś głupiego. Patrz HTM. Pospekulowali sobie na miedzi tylko nie w tę mańkę co potrzeba. Wynik KGH i stopa zwrotu jest dzieki zabezpieczeniu, bo startowałby jeszcze niżej i nie w takim tempie odrabiał straty. Tylko to trzeba wiedzieć... Inwestując w certyfikaty nie musisz się martwić, że nagle dostaniesz w łab toksycznymi opcjami...
Ja nie chcę wcale dezawuować inwestycji w AST, bo sam te papiery posiadam, ale nie o to było pytanie w tym wątku i trochę żeśmy za daleko poszli z dyskusją i oftopem. Proponuję zakończyć temat.

Kanoniers
1
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:47:21
Hmm... Think

pewnie jest tak ze kazdy z nas ma po trochu racji bo wszystko zalezy od wielu roznych czynnikow i punktu widzenia Angel

ja w surowcach widze przyszlosc i nie zgadzam sie z tym ze lepiej jest zainwestowac w akcje powiazane z tym surowcem !! tutaj zarzad albo jakas glupia forma wrogiego przejecia, badz nie do konca sprawdzona plotka lub chybiona inwestycja moze pograzyc mi spolke natomiast inwestujac w surowiec jestem jakby od tego wolny !!

nie chodzi mi o kontrakty gdzie jest powiazanie z kursem pln/usd ale bardziej mysle o jakis produktach strukturyzowanych ...

nawet jak sie bedzie palilo i walilo to i tak jesc cos trzeba bedzie dlatego mysle o cukrze, kawei czy tez soi.

Moze moj punkt widzenia nie jest do konca obiektywny bo za bardzo szanuje i doceniam Jima Rogersa ...

Vox
Vox
297
Wysłane: 20 grudnia 2009 14:20:37
a może zainwestować w nowy surowiec - CO2?

pb.pl/4/b/2009/12/18/Nowa_spek...

Cytat:
W ostatnich dwóch latach Credit Suisse, JP Morgan, Goldman Sachs czy Morgan Stanley już kupiły udziały lub poprzejmowały firmy związane z handlem CO2 lub projektami rekompensującymi emisje gazów cieplarnianych do powietrza (tzw. carbon offests). Specjalne platformy obrotu uprawnieniami emisyjnymi utworzyły też największe giełdy na świecie – Nyse/Euronext czy Nasdaq/OMX.

Nic więc dziwnego, że handel prawami do emisji CO2, kontraktami czy opcjami na głównych giełdach „klimatycznych” kwitnie w najlepsze. Pojawiają się głosy, że już za kilka lat rynek emisjami CO2 będzie większy niż terminowy rynek energią.
Edytowany: 20 grudnia 2009 14:21

Kanoniers
1
Wysłane: 24 grudnia 2009 20:37:41
Vox napisał(a):
a może zainwestować w nowy surowiec - CO2?

pb.pl/4/b/2009/12/18/Nowa_spek...

Cytat:
W ostatnich dwóch latach Credit Suisse, JP Morgan, Goldman Sachs czy Morgan Stanley już kupiły udziały lub poprzejmowały firmy związane z handlem CO2 lub projektami rekompensującymi emisje gazów cieplarnianych do powietrza (tzw. carbon offests). Specjalne platformy obrotu uprawnieniami emisyjnymi utworzyły też największe giełdy na świecie – Nyse/Euronext czy Nasdaq/OMX.

Nic więc dziwnego, że handel prawami do emisji CO2, kontraktami czy opcjami na głównych giełdach „klimatycznych” kwitnie w najlepsze. Pojawiają się głosy, że już za kilka lat rynek emisjami CO2 będzie większy niż terminowy rynek energią.

Vox powiedz mi gdzie moge to zrobic na jakis normalnych warunkach a nie zawaham sie ani chwili ;)
Juz od dawna o tym myslalem ze zainwestowac w CO2, od czasu jak bodajze z pol roku temu albo dalej przeczytalem w jakims wydaniu Newsweeka artykul o Goldmanie i Morganach inwestujacych masowo w CO2 Angel
a skoro oni graja to ja tez chce Whistle

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,210 sek.

bezkwjct
joprbkfn
xkaajaxl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
grbtjxoy
zymuyprm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat