A czy można wpłacać w PLN a wypłacać w EUR ? Ostatnio zostałem własnie zaskoczony takim pytaniem bo jeśli ktoś nie ma konta walutowego na daną chwilę ale zamierza mieć za jakiś czas to taka opcja wydaje się być praktyczna.
|
|
Bardziej ta wiara w wezwanie bo Covid to przecież nie jest jakieś odkrycie, już co najmniej od pół roku wiadomo co będzie na jesień więc to by było naprawdę dziecinnie proste jakby pod to akurat dziś miała być taka pompa .
|
|
Ech brak czasu i nie śledziłem :( czy ktoś może racjonalnie wyjaśnić taki wzrost na dzisiejszej sesji ? Czy to pokłosie tej uchwały czy coś bardzo niespodziewanego się pojawiło ?! Dzięki
|
|
Temat:
KETY
le rom napisał(a): .....hm, logicznym staje się fakt (i to żadna nagonka na walor), że wpadamy w przedział cenowy P=505-545 zł , aktualnie mamy kwotowanie 526-528 zł , zatem owe kwotowania mają sens pod warunkiem utrzymania wypłat dywidend na poziomie przynajmniej Div= 40-45 zł, oczywiście przy EPS=50-60 zł. także ten, jakiś komentarz do obecnej sytuacji kontra ultra pesymizm ;)
|
|
Temat:
KETY
@le rom Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego całe życie jesteś tak negatywnie nastawiony do tego waloru ?? Czy rozpoznajesz swój wpis z przed lat ?? Jak dotychczas biznes aluminiowy generuje wzrostowo dywidendy, kurs się wspiął jak balonik do 155 zł i co dalej ?. Ano nic nie może wiecznie trwać i widać jak na dłoni, że mamy klasyczny przykład "przewartościowania walorka155 kontra 579
|
|
Temat:
PKOBP
A skąd wynika według Was to przeliczenie że akcje PKO powinny być tańsze 2 zł niż PZU ??
|
|
Temat:
Złoto
piotrsobien napisał(a):Przy sprzedaży złota poniżej progu 15 tys. EUR dealer ma obowiązek dołączyć do dokumentacji wypełnione przez kupującego OŚWIADCZENIE zawierające imię, nazwisko, PESEL oraz datę z podpisem. Za brak prowadzenia takiej ewidencji grożą kary w wysokościu kilkuset tysięcy złotych. A co do tego co najlepiej kupić - typowo inwestycyjne produkty i sugerować się tym, jaka cena wychodzi za gram czystego złota w danym produkcie i jaki jest spread;) Dziękuję za merytoryczną odpowiedź, dokładnie potwierdzasz to co ja słyszałem! Ale jak widać nie ma co walczyć z wiatrakami
|
|
Temat:
Złoto
że nie jeden dealer ma na swojej stronie wręcz wytłuszczony poradnik jak dokonać anonimowego zakupu
A jednak dałeś mi nadzieję że piszemy o tym samym tylko nie do końca się rozumiemy. Otóż właśnie to , nie jeden diler ma na stronie poradnik jak dokonać anonimowego zakupu ale cała dyskusja zaczęłą się od tego że nie trzeba podawać żadnych danych co jest kompletną nieprawdą !!! Każdy diler jest zobowiązany do pozyskania od Ciebie danych osobowych imię , nazwisko i pesel ale nie ma obowiązku sprawdzenia tego z dokumentem tozsamości. Więcej mi szkoda czasu żeby to tłumaczyć, może warto żebyś Ty się przespacerował i spróbował kupić bez podawania jakichkolwiek danych.
Jedyne co może Cię przekonać to wypowiedzi innych użytkowników którzy byli osobiście a do tego czasu myślę że możemy się zając innymi tematami związanymi z tematyką inwestycji w złoto
|
|
Temat:
Złoto
W takim razie trzeba poczekać aż wypowiedzą się inni na ten temat bo widzę że nawet jasno stanowione prawo Cie nie przekonuje. Nie będę wklejał teraz setek artykułów na ten temat żeby nie śmiecić tego forum, wystarczy sobie w google wpisać zagadnienie i poczytać jak to wygląda i jakie są obowiązujące przepisy -- nie wymysły czy hipotezy tylko jasno określone przepisy art 109 ust 3 ustawy o VAT.
|
|
Temat:
Złoto
Natomiast padały tutaj pytania na temat Etf na metale i z tego co się orientuję dosyć dobrym rozwiązaniem są Etf Sprotta dostępne chociażby przez Bossa. Osobiście wybierałem taką opcję choć sporo osób narzekalo że nie realizuje im całości zleceń ale może też to wynikać z odpowiedniego ustalenia limitu ceny po jakiej chce się kupić
|
|
Temat:
Złoto
Juz wyjasniam :
Pytam czy jest sens się bawić w anonimowość w sensie podawania fikcyjnych danych jak to niektórzy opisują że czynią bo jak wspomniałem nikt nie ma prawa Cię legitymować, natomiast nadal otwartym pytaniem pozostaje fakt jaki to ma sens skoro jak sam tutaj słusznie wspomniałeś niewiele z tego w praktyce wynikało.
Natomiast przytoczony fakt ustawy i obowiązujące zasady są odpowiedzią do stwierdzenia:
Nie spotkałem się z sytuacją, że trzeba posiadać/podawać jakiekolwiek dane.
Aha żeby być uczciwym nie znam zagadnienia od strony praktycznej osobiście ale wystarczy poczytać mnóstwo artykułów na ten temat ogólnodostępnych lub na stronach samych dilerów albo też zapytać kogoś kto był i ma w tym temacie doświadczenie
|
|
Temat:
Złoto
W takim razie nigdy nie kupowałeś ;) to że nie mają Cię prawa legitymować to jedno a to że muszą pobrać od Ciebie dane typu imię i nazwisko oraz pesel to drugie ;) to nie jest ich chcieć lub nie chcieć tylko obliguje ich do tego ustawa o VAT i nie ma opcji żeby było inaczej !
|
|
Temat:
Złoto
A może tak odgrzać temat i poruszyć sprawę zakupów fizycznego złota. Gdzie najlepiej kupić, w jaki sposób online czy stacjonarnie ? Czy w dzisiejszym świecie jest sens się bawić w anonimowość skoro i tak w celach podatkowych trzeba mieć w razie potrzeby paragon/fakturę zakupu i sprzedaży ?
|
|
Czy nadal nikt nic nie wie czy udało się komuś ustalić jakaś ostateczną wersję ?
Chodzi mi o naszych rodzimych brokerów np. bossafx ?
|
|
I jak ostatecznie się okazało z tą dywidendą wypłacaną od ADR Gazprom ?
Płacimy rożnicę podatku bo w Rosji jest pobierane 15% ,całość bo przychodzi do nas cała kwota brutto czy też nic bo otrzymujemy kwotę netto ??
Udało się komuś to ostatecznie ustalić ?
|
|
Mam dwa pytanka :
1) czym różni sie inwestycja w Gazprom jako Gazprom a w ADR na Gazprom od strony praktycznej ?
Wiem że ze względu na trudność inwestycji na polskim rynku dość popularne jest inwestowanie w Instrument ADR ale nie wiem jaka jest różnica namacalna dla nas jako zwykłych zjadaczy chleba
2) to już takie banalne , wiadomo że nasi brokerzy nie uwzględniają wypłaconych dywidend od ETF zagranicznych w przesyłanym PIt-8C Skad można pobrać taką wartość za rok ? Trzeba za każdym razem to jakoś sobie notować czy można jakoś zbiorczo określić jaka to była wartość ? Dodatkowo będziemy wiedzieć jaki został od nich pobrany podatek ?
|
|
@Przemtrad To dziwne co piszesz bo ja właściwie miałem informacje że jest to istotne na jakiej giełdzie jest notowany instrument czyli jeśli chodzi o ADR notowane przez naszych rodzimych brokerów to mamy najczęściej giełdę w Londynie a tam dywidenda jest wypłacana bez podatku. W jednym z artykułów na blogu bossa.pl było nawet tak opisane: Ciekawostka – nie płaci się na szczęście podatku od dywidendy wypłacanej przez spółki z giełdy w Londynie i niektórych papierów irlandzkich.
Dla ułatwienia podaję wielkość podatków od dywidend dla najbardziej popularnych rynków:
USA – 30%, Niemcy – 26,375% Londyn – 0% (dywidenda brutto), Kanada – 25%, Francja – 30% Holandia – 15% Szwajcaria – 35%blogi.bossa.pl/2019/11/22/z-ik...
|
|
Witam stara gwardię po latach przerwy 🤗
Chciałbym poruszyć temat ETF na złoto / srebro dostępnych na rynkach europejskich Oba z tego co widziałem są zabezpieczone fizycznym metalem i dlatego też nie rozumiem dlaczego zewsząd dochodzą głosy ze jedynie Sprott czyli PSLV i PSYH dostępne na rynku amerykanskich zapeniaja pokrycie w fizycznym metalu
Czy macie może jakieś doświadczenia albo wiedzę na temat wymienionych poniżej przeze mnie ETF i czy kryją w sobie jakieś pułapki ??
ISHARES PHYSICAL GOLD ETC (SSLN) iShares Physical Gold ETC (EGLN)
|
|
Temat:
COLIAN
Hmmm fajnie ze wywiazala sie duskusja ale troche zeszla na boczny tor :/ Myslalem ze wydarzylo sie cos w Colianie spektakularnego bo takie spolki nie leca sobie ponad 12% w sesje bez powodu  Dowiemy sie pewnie w przyszlosci ze ten ruch nie byl przyapdkowy ...
|
|
Temat:
COLIAN
Czy ktośz kolegów i koleżanek śledzi sytuacje w Colian ?? Przyznaje że od jakiegoś czasu nie wiem co się dzieje w spółce ale spoglądam na jej notowania przez historyczny sentyment :) Pytam bo widzę duże spadki na spółce i zastanawiam sie czy wydarzyło sie coś niezwykłego bo zawsze z tyły głowy miałem bardzo dobre zdanie o Colian a wczesniej Jutrzenka
|
|
a tak poza tym to widzisz porownujac keynsow do austriackiej szkoly ekonomii ..... austriacka szkola ekonomii zaklada ze to cena jest czynnikiem zmiennym .... i zmieniajac cene dazy sie do rownowagi rynkowej, i rynek osiaga rownowage przy pelnym zatrudnieniu i wowczas ingerencja rzadu w rynek pracy calkowcie nie jest potrzebna wrecz przeciwnie; rzad ma sie nie mieszac w wolny rynek. Keynsowie natomiast uwazaja ze cena jest czynnikiem nie zmiennym. Wtedy gdy popyt na cos spada to nie obniza sie ceny a raczej utrzymuje na tym samym poziomie w zamian obniza sie podaz i poprzez obnizenie podazy dazy do rownowagi rynkowej. I wowczas obnizenie podazy prowadzi do bezrobocia. Wiec rynek dazy do rownowagi kosztem zatrudnienia a nie przy pelnym zatrudnieniu. I wowczas wymagana jest ingerencja rzadu ktora prowadzi do niczego innego tylko do manipulacji rynkowych, rzad nie tworzy miejsc pracy tylko sektor prywatny a rzad to jedynie moze stworzyc miejsca pracy nikomu nie potrzebne, wiecej urzedow i urzednikow biurokratow czyli bezproduktywne miejsca pracy nie wnoszace zadnej korzysci dla spoleczenstwa a wrecz przeciwnie gnebiac spoleczenstwo absurdami
|
|
Sorry za maly chaos ale tak na szybko z braku czasu ...
Jak dla mnie to wlasnie bankierzy probuja nam wcisnac taka lipe bo to wszyscy sa keynsowie .... a to nie dziala ... Zwiekszenie produkcji stworzy wiecej miejsc pracy i rynek bedzie darzyl do rownowagi ... inflacja jest zawsze zla i utrata sily nabywczej pieniadza na ktory wszyscy pracuja to forma ukrytego podatku po prostu forma kradziezy. Wraz ze wzrostem sily nabywczej wiecej by kazdy skorzystal nawet wtedy jakby i pensje szly w dol bys mniej zarabial nominalnie ale realnie wiecej bys za to kupil w dodatku nie placilbys wiekszego podatku tylko mniejszy bo bys mniej zarabial. System monetarny oparty jest na dlugu. Na dlugach bankierzy kreca ostre waly i zniewalaja spoleczenstwo, okradaja nas tworzac pieniadze z powietrza dlatego deflacja jest dla nich zla jak to dla wszystkich dluznikow wiec nie chca spadku cen wiec podazajac sladem keynsow, lepiej jest dla nich kiedy cena jest czynnikiem stalym Jesli juz to jedynie mozna ja zmieniac do gory a nie w dol wiec w przypadku obnizenia popytu nie chca obnizek cen bo sie tego panicznie boja wiec wola zeby w zamian obnizyc podaz ale to prowadzi do bezrobocia no i co z tego rzad zaingeruje i stworzy miejsca pracy tylko ze te sa nie produktywne oparte na biurokracji i nowych regulacjach.
|
|
@lesgs A czy deflacja jest zjawiskiem korzystnym czy niekorzystnym dla nas wszystkich ?? bo z Twojego wpisu mozna wywnioskowac ze bardzo niekorzystnym
|
|
Powiem Wam szczerze ze tyle lat co obserwuje rynki to takiego zachowania Wig w zyciu bym nie obstawil ... Kto wie moze jest to dla mnie nawet najwieksze zaskoczenie w historii Ja rozumiem wszystko, polityka , wycofanie sie kapitalu itd... itp... tysiace argumentow i ze wszystkimi sie zgadzam ale Panowie i Panie to jest mocna przesada zeby zachowywac sie jak kraj pograzony w nieustajacej wojnie Ja nie mowie zeby korelowac sie z Dax czy Cac ale zeby nie odstawac od 3 ligi swiatowej o lata swietlne
|
|
Temat:
PZU
@rafsty
To nie moja opinia tylko zaslyszane zarzuty odnosnie checi zamykania nierentownych kopalni. Dla mnie osobiscie sprawa jest jasna bo ekonomia jest nieublagana ale jak widac sa inne opinie ...
|
|
Najbardziej jestem zblizony mentalnie do wypowiedzi Froga Teraz mamy zupelnie inna sytuacje jak w przeszlosci bo nie spadaja wszyscy tylko nasz "banan". Zobaczcie ile zapasu spadkow maja Usiaki czy Dax czy Cac40 Ale jesli ktos by powiedzial ze nie mozna porownywac sie do takich tuzow to jednak pragne przypomniec ze przez wiele lat wspolczynnki korelacji z Dax byl powyzej poziomu 90% a po drugie proponuje spojrzec chociazby na wegierski BUX -- ostatnie lata niemal blizniaczo i nagle przyszedl maj ( jak w piosence  )
|
|
@sbyszek Ladnie to wszystko opisales i w normalnej sytuacji moglybym sie zgodzic ale jakos nie przekonuje mnie ze spadki sie skoncza za 2-3 tygodnie Ne patrze tu na technike tylko na fakt ze mamy koncowke roku i perspektywe podwyzki stop w Stanach ktora co prawda zostala juz przez Wall Street zdyskontowana ale i tak dziala na wyobraznie inwestorow. Moze nie bedzie to klasyczny rajd Sw. Mikolaja ale jakis tam powinien byc -- w koncu przychodzi zawsze poza kilkoma naprawde wyjatkowymi sytuacjami
|
|
Temat:
PZU
@Vox
Niby tak to wyglada i jest to logiczne ale spotkalem sie ostatnio z opinia ze przeciez podatek od wydobycia byl a mimo tego nie przeszkadzalo to KGHM fruwac powyzej 150zl ?? Czyli nie mozna tego uznac za przyczyne ...
Co do ratowania nierentownego gornictwa uslyszalem ze tak jest lepiej i bardzije oplacalnie bo inaczej jak zlikwidujemy to bedziemy w przyszlosci sciagac wegiel duzo drozej i mniej nam sie to placi niz ratowanie teraz.
|
|
Ech jednak doswiadczenie wazniejsze niz tysiace kursow ;) Kiedys po takim zachowaniu FED jak wczoraj od rana polowalbym na wzrosty wszedzie i za wszystko...
A dzis... okolo 13 bralem S bo nie moglem juz czytac jak to chwalona jest wszedzie relatywna sila wig Czekalem troche za zlamanie 3160 bodajze na Euro stoxx 50 i na wylamanie Dax-a, cac40 tez ladnie daje rade
Nie wiem co bedzie dalej bo jakos mocno przekonany do Armagedona nie jestem ale blizej mi do S w tej chwili niz L ze wzgledu na rozne czynniki takze te paranormalne ( jak daty 23-24 wrzesien gdzie niektorzy wieszcza jakis koniec swiata itd... - tutaj odsylam do Iluminatow)
|
|
W nawiazaniu do "czarow" ktore opisywal nam tutaj Szutnik Niezaleznie od tego czy ktos w to wierzy czy nie to jest to dosc ciekawy temat nad ktorym warto choc chwile sie pochylic
|
|
Temat:
BORYSZEW
@konris
W tym co piszesz jest duzo racji ale mysle tez ze mocno przesadzasz... Mega spadki na Boryszewie ??? to juz pojecie subiektywne bo ja inaczej widze mega spadki , ciagle narzekasz na polityke informacyjna spolki - ok tutaj zgoda ale nie linczujmy ich tak od razu i po calosci bo Boryszew jest spolka ktora przez wiele lat dawala mi sporo jak nie najwiecej zarobic i mam do niej ogromny sentyment z przed lat. Przechodzilem tutaj rozne etapy i jednego co sie nauczylem to ze nie jest to lokalna hurtownia gdzie dzis kupujesz a jutro sprzedajesz.
Przechodzilem emisje z PP i w porownaniu do chociazby Midasa to tutaj byl RAJ na Ziemi ;)
Obecnie nie mam papieru wiec moze inaczej na to patrze ale nie tragizowalbym tak bardzo...
|
|
Przyznam ze relatywna sila naszego parkietu mnie mocno zaskakuje Patrze na ostatnie spadki i ich odreagowywanie bo wiadomo ze mozna sie cofac w nieskonczonosc i kazdy bedzie widzial inny fragment wykresu. Tak czy inaczej jest to dla mnie spore zaskoczenie a jednoczesnie pstyczek w nos bo mialem ochote na kilka ciekawych walorow a teraz tylko sie moge oblizywac ze smakiem ... Tak naprawde to troche stracilem koncepcje i dawno nie bylem tak zmieszany co do przyszlosci - klasyczne 50/50
|
|
No fakt mowilo sie ze miedz ma doktorat z ekonomii... Ja bardziej przypadkowo niz z rozmyslem zastosowalem jakas dziwna strategie ktora okazala sie owocna ale pewnie timing mi tutaj bardziej pomogl niz jakas wyrafinowana strategia. Mialem krotka na Dax i psedo hedging z dluga pozycja na ropie
|
|
ma24ti napisał(a):Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego akcje spółki pomimo dobrych wyników finansowych drugi dzień z rzędu tracą na wartości? Mysle ze juz koledzy Ci odpowiedzieli ale pamietam historie z 2010r bo akurat mialem obie spolki w portfelu (X i Y - zeby nie agitowac) Tego samego dnia publikowaly wyniki i wiesz jak bylo ?! Spolka X pokazala bardzo dobry wynik na + a spolka Y dosc mocno na - . Po danych przez kilka nastepnych sesji kurs spolki X lecial na pysk a spolki Y szybowal gore. Dzialo sie tak dlatego ze oczekiwania co do spolki X byly duzo wieksze a co do spolki Y duzo gorsze wiec dla biernego obserwatora moglo oznaczac ze spolka ktora jest mocno na - ze wszystkimi wynikami jest lepsza niz dobra, perspektywiczna spolka rozwijajace sie w rownym tempie
|
|
No nie taka jedna bo np. na takim Daxie to juz we wtorek byla mega winda w gore - po black Monday nie zostalo ani sladu choc zgadzam sie z Toba ze nawet odbicie do 11000 nie zmieni obrazu w dluzszym terminie
|
|
Chyba dobrze ze wczoraj zastopowalem shorcenie na kilka sesji bo cos mi sie tutaj nie podoba ... Za mala ta panika jednak byla - zeby tak ze 3 sesje z rzedu pociagneli mocniej to by uzdrowilo bardziej rynek a tak naprawde postraszyli mocno ale bardzo krotko. Zoabzcymy czy nie chca wyciagac koncowki miesiaca
|
|
anty_teresa napisał(a):Przyznawać się, kto już załadował pierwsze szorty? Indeksik czy może miedziak? Daxik A tak wogole to sie mega ciesze ze swoim skromnym wpisem pobudzilem niemal wszystkich starych wyjadaczy - znow to bedzie najbardziej wartosciowe miejsce do poczytania czegos z sensem
|
|
@baks Po pierwsze bardzo watpliwe jest dla mnie uzywanie slowa "specjalisci" w odniesieniu do agencji ratingowych Ci to dopiero moga krecic lody na lewo i prawo w zaleznosci od dyspozycji z gory
|
|
@Szutnik Trudno jest sie z Toba nie zgodzic co do opisu i prognozy ale jest jedno male ale ... rok wyborczy w USA ?! Jakos ciezko wyobrazic mi sobie caloroczna besse w tymze roku
|
|
@irfy
Hehhe :) no widzisz wlasnie o to mi chodzi zeby podyskutowac a czy sie zgadzam z Toba ?? hmmm pewnie w wiekszosci spraw tak bo bananowa republika nigdy nie byla i nie bedzie ostoja kapitalu dla powaznych graczy. Jednak Twoja wizja troche jest za mocno pesymistyczna bo pytasz dlaczego mamy rosnac - a moze chociaz na fali wzrostow gdzie indziej - nie wymagajmy zeby ogon krecil psem - sa jeszcze spolki gdzie cos fajnego sie dzieje , gdzie pojawiaja sie obroty itp... itd... a ze jest trudniej oczywiscie jak we wszystkim to normalne
W latach szkolnych gralo sie w taka gre na kartce pilkarzyki WOW wydawalo sie czlowiekowi ze jest w tym dobry ba moze nawet najlepszy - wiele lat pozniej przypadkowo bylem swiadkiem turnieju w takie pilkarzyki a nawet przez jakis czas jego uczestnikiem i.... okazalo sie ze nie wiem nic o tej prostej grze :)
|
|
Z tego punktu widzenia ok ale jak patrze na taki KGHM ktorego wielu nazywa generalem gieldy to nie pamietam zeby taka rzeznia sie kiedys na nim odbywala ?!  Tutaj dzisiaj ze 20% stuknie - ja wiem ze tutaj problemy chinskie mocniej dotykaja niz w przypadku innych spolek ale mimo wszystko ...
|
|
@VOX
powoli powinnismy chyba zaczynac pisac w watku "kiedy dno bessy" :)
Z drugiej strony fajnie bo moze znow uda sie pobudzic "stara" ekipe do myslenia jak za dawnych lat gdzie dyskusje byly czesto burzliwe ale prawie zawsze na poziomie:)
buldi, Taurus80, Frog, v3nom, Vox, krewa i inni ktorych pominalem z braku pamieci :)
A co do spadkow to : Chiny Panie Chiny - chinczycy juz nie trzymaja sie tak mocno ;)
|
|
Witam Stara Gwardie Na KGHM to byloby wiecej niz pewne ze bedzie ubieranko Kowalskiego powyzej 100zl - bo co sie takiego stalo zeby widly gorne byly ?? Jedynie obietnica, propozycja,plan czy jak to inaczej mozna nazwac ... Z podatkiem bankowym podobnie choc troche inna specyfika ... Coraz mniej na kursy zaczynaja wplywac realne szanse czy zagrozenia a coraz bardziej teoretyczne dywagacje - dlaczego ?? bardzo latwo odpowiedziec bo czlowiek chce byc szybszy, sprytniejszy, boi sie przegapic okazji stad sie bierze sukces dzisiejszego rozwoju promocji , okazji i innych naganiaczy rynkowych
|
|
serpico napisał(a):
Mi najbliższa jest teoria, że ktoś "wysterował" Putina na minę. Kto mu uwierzy, że to nie on? Przecież on kłamie od roku: w sprawie Krymu, Ukrainy, Donbasu. To dlaczego ktoś miałby mu teraz uwierzyć?
i znow to samo  A czy Wy wszyscy myslicie ze jemu tak bardzo zalezy zeby ktos mu wierzyl lub nie ?? On ma swiadomosc jaka jest teoria na jego temat wszedzie od Krymu do Rzymu :) Nawet jesli ten Niemcow by spadl ze stolka w domu i udzerzyl sie glowa w rant stolu i zmarl i tak ponad 90% by obwinialo Putina. Nie zdziwie sie jak za tydzien, dwa okaze sie ze zlapali jakiegos goscia z ISIS ktory chcial w ten sposob pokazac sile islamskiej organizacji w tak wielkiej potedze jak Rosja, albo jakiegos czeczena podstawia. Wszystkim bedzie na reke - Ci znajda sprawce i spokoj - tamci nieprwadopodobna reputacje i "darmowa reklame "
|
|
irfy napisał(a):
Odnośnie komunikatu: "Zamknijcie się i bójcie się Kremla, bo możecie być następni!", ta akcja też wygląda słabo. Bo niby jak to sobie wyobrażasz? Najpierw cztery kule w plecy dostaje Niemcow a potem jakiś kolejny opozycjonista? Przecież to nie są jakieś proszalne dziady, tylko byli premierzy, liderzy partii i inne polityczne zwierzęta. Bogaci ludzie z bogatymi sponsorami, siedzącymi sobie za granicą, tak jak siedział nieboszczyk Bierezowski. Jak zobaczą, że się ich bezpośrednio morduje, to kto wie co wpadnie im do głowy. Ludzie są różni. Jedni będą siedzieli jak myszy pod miotłą, inni spróbują kontratakować. Fizycznie pozbyć się wroga. Znacznie lepiej byłoby wciągnąć Niemcowa w jakąś śmierdzącą aferę seksualną. Przekaz podobny, ale nie budzący takiej chęci do kontrataku, bo budzący jednak wątpliwości. „No tak, wkopali go, mogą i mnie. Ale co jeśli naprawdę to zrobił?”.
Podsumowując, nadal skłaniam się ku tezie, że ktoś chce cara wkopać, bo taka akcja wymagałaby zbyt dużych przygotować i maskowania, a jego wysokość raczej panuje nad swoimi oprycznikami :)
W jaki sposob skontratakuja ??? Przystawia Putinowi pistolet do glowy ?? Te sposoby o ktorych piszesz sa powszechnie stosowane w cywilizowanym swiecie gdzie rzadza media, tysiace organizacji praw obrony czlowieka i innej masci instytucje opiniotworcze itd... itp... W Rosji rzadzi Putin i sposob w jaki likwiduje swoich oponentow wybiera sam. Wiesz no mozna go bylo wciagnac w afere ale zywy zawsze mogl za bardzo "srac we wlasne " gniazdo a to akurat teraz nie jest carowi na reke - inaczej gdyby sytuacja byla pokojowa wtedy mozna sie bawic w kotka i myszke - teraz jest moim zdaniem zbyt dynamicznie - za duzo oczu skierowanych w strone Kremla zeby jakis tam Niemcow podpowiadal swoje watpliwosci
|
|
krewa napisał(a):Kanoniers, ale co osiągnąłby Putin poprzez zlecenie zabójstwa Niemcowa? Serpico bardzo trafnie ujął to, jakie zagrożenie dla Putina stanowił Niemcow - żadne. Zeby nie powielac postow i nie robic smietnika - odpowiedz znajdziesz w poscie Szutnika - wlasnie niemal w 100% sie zgadzam z tym co napisal. Od siebie powtorze jedynie kolejny raz - W Rosji bez wiedzy Putina nie ma prawa zdarzyc sie taka sytuacja.
|
|
Ammianus napisał(a):
Jeżeli zakładamy, że Putin miał korzyść z jego usunięcia, to sprawa wygląda inaczej. W grę może wchodzić np. prowokacja w prowokacji i decyzja aby właśnie dlatego zorganizować to tak niechlujnie, żebyś napisał, że Putin, "wychowany w służbach" na pewno tego by tak nie załatwił.
A ja nie zgadzam sie z poprzednikami tylko wlasnie z Ammianusem, moim zdaniem mogla to byc wlasnie "prowokacja w prowokacji " Nie wierze chocby wszyscy murem tutaj staneli przeciw mnie ze bez zgody Putina ktos jest w stanie tam kiwnac palcem ... Chyba ze Putin nie ma tutaj swojego wplywu ale wie kto i po prostu nie popierajac tez nie przeszkadzal w takiej decyzji.
|
|
serpico napisał(a):A w Rosji puszczają nerwy: Cytat:Borys Niemcow nie żyje. Jeden z największych krytyków Kremla został zastrzelony w Moskwie Bez przesady , piszesz tak jakby stalo sie cos co jest nieprawdopodobna sensacja nie spotykana wczesniej - wtedy moglbym stwierdzic ze komus puszczaja nerwy a tak to prostu zycie jak zycie - taka jest Rosja Tak troche pol zartem pol serio tam by sobie gornicy ,rolnicy, frankowcy i inni darmozjady tak nie pokrzyczeli
|
|
Moze daruj sobie te osobiste wycieczki odnosnie braku logicznego myslenia itd... ok ?! Czytac to jedno a ze zrozumieniem to drugie ... gdzie napisalem ze bardziej sie oplaca isc na wojne ?? Wlasnie napisalem ze Putin tego nie zrobil bo nie jest tak oblakany jak uwaza serpico. Skalkulowal ze mu sie to nie oplaca i nie poszedl na otwarta wojne
A tak z ciekawosci bo widze ze caly czas sie emocjonujesz zdobywaniem kraju bez 1 wystrzalu - podczas zdobywania Krymu bez 1 wystrzalu zginelo 2 Ukrainskich zolnierzy hmmm... wiesz cos moze o tym ?? to byly zawaly , jakas grypa czy po prostu smierc naturalna ?!
|
|
@Ammianus
Nie rozsmieszaj mnie tutaj z takimi tekstami proszę...
Nie napisalem ze nie mozna bylo tylko ze mam watpliwosci co do tego czy powtorka bylaby rownie udana - to po pierwsze
Po drugie jestem dluzej na tym watku niz Ci sie wydaje ;)
A po trzecie co znaczy z pierwszej reki ?? Czy to znaczy z pierwszej @serpico czy z pierwszej @krewa ??? Bo jesli jestes tak dlugo tutaj jak sie chwalisz to zdarzyles juz pewnie zauwazyc ze wiele razy byly dosc istotne roznice w podawanych przez naszych kolegow tutaj informacje ;)
|
|
@serpico
Po pierwsze to spokojnie ;) ja bardziej dopytuje lub wyrazam swoja opinie ale napewno nie atakuje ;)
Nie watpie w dostarczanie sprzetu bo jakbys nie zauwazyl od samego poczatku bylem przekonany jak to wyglada i pisalem ze kazdy juz to wie i jest tego pewien - chodzilo mi bardziej w moim wpisie ze nie odbywa sie to w sposob oficjalny jak podczas otwartej wojny - chyba nie chcesz mi wmowic ze Putin wjezdza cala granica na Ukraine i normalnie jak podczas wojny to wyglada - jest to pewnego rodzaju konspiracja od samego poczatku - cztaj "bialy" konwoj itd...
Co do otwartej wojny nie zgadzam sie z Toba i moze Twoja wiedza wojskowa jest mniej elementarna niz moja ale z ta partyzantka to troche przesadzasz...
Co do 3 sprawy to co bylo podczas pomaranczowej rewolucji juz kolejny raz by sie nie udalo - nie wszystko dziala non stop i do skutku - czesto cos sie po prostu uda i kolejny raz ciezko jest powtorzyc
|
|
serpico napisał(a): Przecież on wjechał bez kurtuazji na Ukrainę i to już w sierpniu 2014 roku, gdy "zbuntowani traktorzyści" byli bliscy klęski. I ciągle włazi z całym wojskiem bez kurtuazji na Ukrainę. Jedynie porusza się powoli, by "oswoić" Zachód ze stanem posiadania zdobytych ziem. Teraz czas na Mariupol, który również wyzwoli od "faszystów".
Nie zgadzam sie bo jakby wjechal bez kurtuazji i zielonych ludzikow to mialby straty w ludziach bliskie 0. Nie oszukujmy sie ale sila armi radzieckiej do ukrainskiej to troche jak spotkanie Barcelony z Metalistem Charkow. To nie jest tak ze otworzyl granice i na bezczela jada grube tysiace sprzetu tylko jednak pali glupa caly czas mimo iz mu nikt nie wierzy. Dlaczego to robi, przeciez on wie ze mu nikt nie wierzy - ale za to w kraju buduje swoja pozycje Cytat:
Jest obłąkanym szaleńcem. Mógł mieć całą Ukrainę na kilka sposobów, praktycznie bez jednego wystrzału, ale on poszedł spalić im ziemie. Zemsta? Urojenia? Ciężko powiedzieć.
Kanoniers, jak widzisz w tym plan, inteligencje, by zdobyć część lub całość Ukrainy, ale najpierw ją spalić i zburzyć? Gdzie tu widzisz logikę, inteligencję i spryt? To tak jakbys chciał ukraść samochód, ale najpierw wybic wszystkie szyby, porysować karoserię, przebić opony i rozpruć tapicerkę.
W jaki sposob mozna zdobyc Ukraine bez 1 wystrzalu bo to mnie zaciekawilo przyznam szczerze - bo wiesz Krym to inna bajka zobacz ilu tam bylo Rosjan. Ale zalozmy opisz mi to na przykladzie niech bedzie Kijowa
|
|
Tak jak powiedzialem wczesniej Putin wcale nie jest oblakany a wrecz przeciwnie - jest bardzo sprytny i inteligenty ( a ze bezczelny to druga strona medalu)
Gdyby byl oblakanym szalencem to nie rozmawialby o pokoju , nie probowal robic tego za pomoca "zielonych" ludzikow tylko wjechalby bez kurtuazji na Ukraine i wywolal otwarta wojne jak to robia szalency
A on robi przeciez dokladnie to co napisalem wyzej tylko z zachowaniem pozorow, rozmawia o pokoju choc nie bierze go pod uwage, zaprzecza regulanemu udzialowi swoich wojsk chociaz kazdy juz wie ze tam sa itd... itp...
Zalosne jest to jak wszyscy sie trzesa przed nim i nikt nawet sie nie osmieli mrugnac ale z drugiej strony co moga ??? Sankcje ?? Znow w takiej smiesznej skali ze plakac sie chce ?!
Jedyna nadzieja w tym co ktos juz zaznaczyl a o czym ja pisze od poczatku czyli zmiana mentalnosci ludzkiej - dzis sa inne czasy i malo jest wojakow chcacych umierac za miliony - kiedys zona i matka byly dumne z bohaterskiej smierci meza/syna a dzis jak sluchalem kilku dokumentow na ten temat to pierwsze by ich pakowaly zeby spierd.... jak najdalej
|
|
@serpico
Moim zdaniem to Putin mysli nawet bardzo logicznie. Poza tym mysle ze malo kto dzisiaj tak mysli logicznie jak on. Pamietasz konflikt w Syrii bodajze w 2013r i starcie na lini Obama - Putin ?? Tam tez rozgrywal to pokerowo i nawet wielki wujek Sam mu nie dal rady.
Wiesz to jest bardzo dobry strateg a nie oszolom jak np. Izdebski ktory zapowiada miliardy prtestujacyhc rolnikow i tysiace Ciagnikow a przyjezdza kilkaset osob a pozostala czesc wpieprza hamburgery w McDonaldzie
|
|
@serpico
o co Wy tak naprawde toczycie dyskusje bo jak Boga kocham nie rozumiem ??!! Domyslam sie ze Ty probujesz krewie udowodnic ze tam sa rosyjskie wojska i sprzet ale z tego co sie orientuje to on wcale nie zaprzecza. To ze walcza tam Rosjanie i to ze dostarczaja tam swoj sprzet to chyba jest tak oczywiste jak dzien i noc i chyba nie ma czlowieka ktory ma co do tego watpliwosci - no moze w jakiejs skrajnej krainie na Syberii :) Jesli jestem w bledzie to prosze wyprowadzcie mnie bo to tylko moja obserwacja tematu.
Na koniec zas moja subiektywna opinia : co do slow Rosjan i obietnic itd... nie jestem rusofobem i nigdy nie bylem, nawet w zamiarach ale slowo Rosjanina jest dla mnie warte tyle co spluniecie wiec byc moze dla mnie nie dotrzymanie jakis tam obietnic nie jest kompletnie zadna niespodzianka.
|
|
@irfy
Czy Ty tak zawsze czy dopiero od niedawna wrogo nastawiony do naszego rzadu i Tuska ???
Pytam bo jak blisko 6 lat temu prowadzilem tutaj wiele roznych dyskusji to ze swieca mozna bylo znalezc jakas "bratnia " dusze ktora by oparla sie pieknej , gladkiej mowie rzadzacych. Marne dla mnie pocieszenie ze jako jeden z nielicznych nie dalem sie omotac tej bandzie...
Ale tu nie o tym ... W Polsce najbardziej mnie smieszy to oburzenie dlaczego nie jestesmy zapraszani do stolu w tak waznych rozmowach - moze wlasnie dlatego ze znaczymy tyle na ile nas widza a nie jak nam sie wydaje.
A co do Usiakow - caly biznes i wszystkie konflikty rozbijaja sie o dolara. Jesli ktokolwiek ma zamiar to zmienic to dzieje sie wlasnie tak jak to obserwujemy w historii. Nawet Chinczycy ktorzy zalozmy by mogli to jeszcze czuja ze nie czas i rolziczaja tak ogromny kontrakt z Rosja w dolarach a przeciez mogliby dac "malego" pstyczka w nos
|
|
@serpico
Racja , wszystko jest mozliwe ale nie mozemy cale zycie patrzec na historie bo zmieniaja sie czasy ,zmienia sie mentalnosc ludzi itd... itp... Wiem ze zwlaszcza w naszym kraju ciezko bedzie mi obalic mit poteznej Rosji i potwornego niedzwiedzi ktory zmiazdzy wszystko co bedzie mial na drodze...
Piszesz o Putinie ze wykorzysta slabosc Europy ale Rosja tez tak samo slaba bo jak dla mnie to narazie Putin rozgrywa doskonala partie pokera sciskajac nerwowo parke osemek
|
|
@serpico
Jak juz wczesniej zaznaczylem nie stoje po zadnej ze stron bo nie mam takiej wiedzy zeby weryfikowac czy Ty czy krewa ma wiecej racji. Wazne sa dla mnie natomiast informacje ktore dzieki Wam daja mi jakis poglad na sytuacje i jej rozwoj
Nie rozumiem dlaczego jednak non stop daje sie zauwazyc Twoj pesymizm i straszenie nas wojna ?? Ok, wiadomo ze sytuacja jest trudna i wszystko jest mozliwe ale juz kilka razy zapowiadales koniec Polski i najazd Putina a tak naprawde gra moze toczyc sie o powazniejsze tematy ... jak chocby odsuniecie Usiakow na dalszy plan i zmniejszenie ich roli w Europie
|
|
Temat:
JSW
Panowie wszystko zgoda i nikt tutaj nie broni Prezesa , przynajmniej ja tego nie robie. Ale jak zdarzyliscie zauwazyc w wiekszosci mamy tutaj pretensje i uzasadnione zale do szefow zwiazkow zawodowych ktorzy pomimo przekroczenia 130 lat zycia nadal piastuja swoje stanowiska za tak /***cenzura***/ ogromne pieniadze ze nie wiem czy oprocz politykow ktos zarabia na swiecie tak nieproporcjonalnie duzo w stosunku do zakresu wykonywanych obowiazkow i posiadanych kwalifikacji. Napiszcie prosze jaka oni tworza wartosc dodana bo moze nie jestem w temacie a sa to wysoko wyspecjalizowane jednostki poszukiwane przez najwieksze firmy head hunterskie w Europie ?? Jezeli uwazacie ze brak tego prezesika rozwiaze sprawe i drastycznie zwiekszy rentownosc to chyba przecieniacie jego nagatywna role... Kod:Mod: Proszę powstrzymać się od używania niecenzuralnych określeń na tym forum. Język polski ma wystarczająco dużo słów ogólnie przyjętych za nieobelżywe.
|
|
Temat:
JSW
ucofb napisał(a):
Przechodząc przez cały cykl edukacji od podstawówki do skończenia studiów na wydziale ekonomicznym ani razu nie miałem zajęć i ani razu nikt nie pokazał jakie są podatki przy prowadzenia działalności, co się składa na tzw zus (jakie składki), do kiedy te podatki trzeba opłacić oraz jak wypełnić podstawowe formularze podatkowe.
Witam w klubie :) Tylko roznica jest taka ze mnie juz to niestety nie dziwi... Mysle ze grubo ponad 90% mojej wiedzy ekonomicznej ktora posiadam zdobylem poprzez wnikliwe zainteresowanie tematem i czytaniem ksiazek, felietonow czy tez roznych blogow a studia ? Tak, byly i umoliwily mi zdobycie tytulu magistra. Zgadzam sie z anty_teresa ze chciwosc a takze problemy natury psychologicznej sa w duzej mierze przyczyna wielu strat na gieldzie. Niby to truizm ale i tak zdecydowana wiekszosc robi ten sam blad- "wozi" straty a ucina zbyt szybko zyskowne pozycje. To proste zysk jest przyjemnie dotknac i to jak najszybciej zeby nie uciekl a strata - jakze ciezko sie jest z nia pogodzic i to odwieczne pocieszanie sie ze dopoki nie sprzedalem to straty nie mam
|
|
Temat:
JSW
Sorry Panowie ale to takie ble ble ble ... Nie kupuje tych historyjek.
Piszecie bardzo madrze o strajkach w innych krajach : Norwegia, Francja , Belgia itd... To ja zadam tylko jedno pytanie : zobaczcie sobie w takim razie jaka jest tam struktura zwiazkow zawodowych w proporcji do ilosci pracownikow (i oczywiscie szefow tych zwiazkow) i jeszcze wazniejsze pytanie : jaka jest proporcja zarobkow tychze szefow w stosunku do przecietnego szeregowego pracownika ???
Po odpowiedziach na te pytania mozemy dalej wrocic do dyskusji :)
Inna sprawa ze w tych krajach jak pamietam rozmowy jednak byly bardziej rzeczowe a u nas kompromis najczesciej polega na tym ze albo dajecie wszystko albo nic i slynne NIE bo NIE
A co do policji to prosze mnie nie rozsmieszac z tym terenem prywatnym ... jesli grupa bandytow zachowuje sie jak na jakiejs kibolskiej ustawce to ja tylko wspolczuje policji ze nie mogla strzelac z ostrej bo w tym momencie byli bardziej narazeni niz Ci wandale. I zeby nie bylo nie jestem milosnikiem policji bo sam jestem dosc zagorzalym kibicem jednej z polskich druzyn pilkarskich (kibicem nie idiotą) ale to nie oznacza ze popieram bezmozgich bandytow ktorzy z lancuchami , srubami i koszami na smieci probuje zamanifestowac swoja anarchie
|
|
Temat:
JSW
30.01.2015 (IAR) - Od poniedziałku protest w całym górnictwie ogłosił Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy Regionu Śląsko-Dąbrowskiego. To akcja solidarnościowa z pracownikami Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Organizatorzy protestu chcą, aby do rozmów pomiędzy związkowcami a zarządem spółki włączył się rząd. Przedstawiciele MKPS napisali w komunikacie, że dotychczasowe negocjacje zakończyły się fiaskiem. "Coraz trudniejsza sytuacja w Jastrzębskiej Spółce Węglowej wymaga solidarnego wystąpienia załóg wszystkich spółek górniczych w celu wsparcia kolegów z jastrzębskich kopalń" - czytamy w komunikacie. W ocenie MKPS jedyną szansą na doprowadzenie do szybkiego rozwiązania trudnej sytuacji w spółce jest aktywne włączenie się do rozmów przedstawicieli nadzoru właścicielskiego, czyli upełnomocnionych reprezentantów strony rządowej.
"Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy Regionu Śląsko-Dąbrowskiego wyraża gotowość uczestnictwa w tych rozmowach, przypominając, że podobne negocjacje prowadzone niedawno w sprawie przyszłości Kompanii Węglowej przyniosły porozumienie społeczne satysfakcjonujące obie strony" - czytamy w komunikacie.
solidarnosckatowice.pl/iar/moc/mitro/
noz sie w kieszeni otwiera - a mowia ze w Polsce nie ma az takiego problemu z terorystami ?!
|
|
Temat:
JSW
Za chwile bedzie taki burdel ze Polska jeszcze takiego nie widziala i bardzo dobrze ...
Wszyscy beda strajkowac i wyciagac lapy bo skoro ktos tak chetnie daje jednym to dlaczego drudzy maja byc poszkodowani ?!
Wszedzie powinien dominowac zdrowy rozsadek, logika i ekonomiczny rachunek a nie strach przed grupa umorusanych i glosno krzyczacych gornikow.
Mamy taki swiat ze tylko teoria sily ma racje bytu niestety, moglbym tutaj tysiace przykladow podac a tak z brzegu to w gminie u moich kuzynow jest kobita ktora oficjalnie uwaza ze pracuja tylko jelenie bo ona idzie i drze jape przez kilka godzin w urzedach i dostaje na 5 dzieci wszystko co chce bo kazdy sie jej boi.
Znam wielu wlascicieli duzych firm ktorzy oficjalnie przyznaja ze placa w terminie ( czyli srednio 2 tygodnie po :) w pierwszej kolejnosci tym ktorzy sa upierdliwi i wymuszaja.
i tak w kolko...
|
|
Temat:
JSW
grubaspekula napisał(a):Kanoniers napisał(a):A jak chcesz sprywatyzowac kopalnie ???
Przeciez to jest nierealne, zaraz wyjda na ulice gornicy i ich rodziny z dziecmi i beda glodowac az do skutku - a ten przychodzi w ich przypadku bardzo szybko wiem, że kwestia górnicza jest doskonałym przyczynkiem do wojenki polityków i to jest chore. Ale tak nie może być. Uporządkujmy ten kraj. Jeśłi wygrają wybory niech te drażliwe kwestie zrobia na samym początku aby nie próbować tuż przed kolejnymi wyborami. wiązki zawodowe w obecnym kształcie to patologia. Koniecznie trzeba zmienić zapisy ustawy. Koniec z szantażem. Ale wiem, że nie teraz przed wyborami. nie wierze ze da sie cos z tym zrobic... no chyba ze stanie sie cud i normalni ludzie tez w koncu wyjda na ulice przeciw tym darmozjadom :( Moze byc tak jak pisal Szutnik ze wszystko wczesniej jest dogadane bo ja nie pamietam kiedy ktos sie przed nimi nie ugial ?! Ja tylko czekam jak zarzadaja czegos naprawde absurdalnego i niewykonalnego co wtedy zrobi rzad ??
|
|
Temat:
JSW
A jak chcesz sprywatyzowac kopalnie ???
Przeciez to jest nierealne, zaraz wyjda na ulice gornicy i ich rodziny z dziecmi i beda glodowac az do skutku - a ten przychodzi w ich przypadku bardzo szybko
|
|
Temat:
JSW
@ Szutnik
Ale oczywiscie za masz racje bo to co sie dzieje w zarzadach roznej masci spolek to sie w glowie nie miesci czy to w gornictwie czy w kolejnictwie. Wina lezy po obu stronach i co do tego nie ma watpliwosci tylko wiesz jak to jest : oddzwiek spoleczny zawsze bedzie taki ze gornicy dostaja wszystko a zwykly szary czlowiek NIE
Mysle ze w wiekszosci galezi przemyslu decyduja czynniki ekonomiczne i wiele osob jest wyrzucanych na bruk bez srodkow do zycia dlatego ze taka a nie inna jest decyzja w danej firmie czy tez branzy a tutaj ???
A tutaj czesto argumentem jest "NIE bo NIE" i dlatego rozumiem generalne wzburzenie ludzi bo czy gornik jest lepszym czlowiekiem niz kasjerka w Biedronce lub kierowca miejskiego MPK ...
|
|
Temat:
JSW
Jak to na co licza ?? Na Kase :)
Skoro zawsze sie udaje i wszystko mozna dostac to wcale sie nie dziwie ze kazdy wyciaga lapska ... Niestety kraj nasz jest pelen "zebraczych daj daji "
|
|
Ciekawe spostrzezenie choc nie wiem czy nie za bardzo pesymistyczne ?! Czas pokaze ...
A co myslicie jak w temacie o franku obecnie ? Di jakiego poziomu moze sie oslabic przed kolejnym ruchem w gore ??
|
|
To co piszesz to niestety prawda a ekonomii nie da sie oszukac ...
Z drugiej strony kilku znajomych ostatnio mnie pytalo o ocene sytuacji i ja sie nie dziwie wcale ze oni strajkuja i chca wiecej - na ich miejscu chcialbym jeszcze wiecej skoro i tak zawsze dostaja wszystko to co chca ?!
Plakac mi sie po prostu chce ze zyje w takim kraju - pracownik administracji czyli nie ten biedny i upokorzony gornik w razie rezygnacji ma dostac 12 miesiecy odprawe - LUDZIE !!!!!!!!!
Taki zastrzyk mi sie przyda i obiecuje ze od razu zmieniam robote jak dostane taka okazje ...
|
|
A kupujac w kantorze internetowym stajemy sie posiadaczem fizycznej waluty ??
Pytam bo jak wspomnialem wczesniej nie kupowalem nigdy w ten sposob.
|
|
Witam,
Mam pytanie poniewaz napewno ktos z Was a mysle ze wiele osob mialo do czynienia z kantorami internetowymi?! Ja szczerze mowiac poza wyjazdami wakacyjnymi nie mialem do czynienia z kantorami stad pytanie ?
Jak to jest ze grajac na FOREX placimy podatek podobnie jak w przypadku gieldy czy innych instrumentow finansowych natomiast kupujac i sprzedajac waluty w kantorze dajmy na to internetowym ( bo stacjonarny to nie do udowodnienia i nieoplacalny biznes) musimy miec niejako pozwolenie na dzialalnosc gospodarcza ( dewizowa}
|
|
irfy napisał(a):Co więcej, od kiedy przestali luzować, to dolar idzie w górę
Tylko wez pod uwage jak ze coraz lepsze dane zza oceanu pompuja dolara a takze zwiazana z tym realna a nwet prawie pewna grozba podwyzek stop procentowych :) Nie mozna tego niestety powiedziec o strefie Euro i jeszcze dlugo tego powiedziec nie mozna bedzie
|
|
Efekt naciagnietej gumy to oczywistosc i zgadzam sie w 100% :)
Natomiast nic nie dzieje sie bez przyczyny i ciekawi mnie czy tym sposobem nie chca przytrzymac Super Mario przed poluzowaniem na kolejnym posiedzeniu ECB :) Wtedy bylaby juz prawdziwa katastrofa dla Yuro :)
|
|
Moim zdaniem rozpad UE byl widoczny dlugo przed kryzysem Ukrainskim ...
Jest to temat rzeka i ile osob tyle opini. W ogromnym skrocie poza setkami uwarunkowan ekonomicznych bardzo duza role w moim odczuciu gra tutaj mentalnosc i psychologia ludzi w roznych regionach tejze Uni.
To troche tak jak kiedys rozmawialem z pewnym specjalista - lekarzem na temat niektorych srodkow chinskiej medycyny ktore u nas nie znajda zastosowania z prostej przyczyny bo do tego jest jeszcze szereg uwarunkowan jak dieta. To co dziala w regionie X nie zadziala nigdy w regionie Y i tak samo jest z ekonomia
Takze nie przecenialbym tutaj roli kryzysu ukrainskiego jesli chodzi o kondycje UE
|
|
A pewnie prawda lezy gdzies po srodku ;)
Rynki finansowe i ekonomia nauczyly mnie ze nawet najtwardsze i najpewniejsze dane trzeba jeszcze obrobic u siebie w glowie i zastosowac tzw. LOGIKE ktora przydalaby sie we wszystkich dziedzinach naszego zycia zastepujac niekiedy i nierzadko glupie przepisy prawa przykladowo czy tez inne sfery zycia...
Liczba 227 jaka podaje krewa powolujac sie na pewne w sumie zrodlo jest dla mnie troche absurdalna - to nie sa ustawki kiboli na stadionach tylko wojna jakkolwiek bysmy jej nie widzieli ale zawsze wojna ...
5000 to znowu za duzo chyba ze mowimy o wszsytkich ktorzy tam zgineli podczas trwania konfliktu
|
|
Witam,
Mam pytanie do posiadaczy rachunku w BOŚ albo tych co o tym wiedza :
1) taki zapis:
3. Transfer aktywów Zgodnie z Zarządzeniem Dyrektora DM należy przekazać minimalną wpłatę w wysokości 1.000 PLN (limit wpłat nie dotyczy rachunku IKE i IKZE ) lub papiery wartościowe o tej wartości, aby rozpocząć inwestowanie.
Czy to oznacza ze na samym poczatku aby moc zlozyc jakiekolwiek zlecenie musze przelac kwote 1000zl i caly czas utrzymywac taki minimalny stan na rachunku ??? czy moze to jest jednorazowe albo wcale tylko cos zle zinterpretowalem ??
2) w jaki sposob nastepuje zamykanie rachunku w domu maklerskim BOŚ ?? czy jest to np. jakas online- owa forma czy normalnie pismo z wypowiedzeniem jak wszedzie ??
|
|
Kanoniers napisał(a): Natomiast dzis np. sa opcje wygasajace w grudniu 2014
i tak cena Call:
OW20L142300 - 117zl
OW20L142400 -45,6 zl
OW20L142500 -10,86zl
indeks 2402 zakladamy ze nic sie nie zmieni i pomijam prowizje dla uproszczenia
i teraz nie rozumiem za bardzo :
1) tutaj place 1170 zl a zyskuje 1020 zl czyli juz dzis jestem w plecy 150zl 2) tutaj place 456 zl a zyskuje 20 zl czyli tez jestem w plecy 436zl 3) tutaj place 108,6 zl i jestesmy ponizej wiec trace premie 108,6zl
Dziwne bo myslalem ze ceny sa tak ustawione ze dzis jestem na 0 i dopiero zdarzenia w przyszlosci zdecyduja o zysku /stracie
i tak cena Put:
OW20X142300 - 7,21zl
OW20X142350 - 17,73 zl
OW20X142400 - 36,93zl
1) tutaj place 72,1 zl a trace premie 72,1zl 2) tutaj place 177,3 zl a trace premie 177,3zl 3) tutaj place 369,3zl i tutaj tez trace premie
Czy ja to wogole dobrze licze ????
Najlepiej jakby ktos mogl w bardzo prosty sposob pokazac sposob liczenia w tych 6 punktach tak jak ja to zrobilem tylko ze moje wyliczenia sa przypuszczeniami ale pewnosci nie mam zadnej czy tak powinno byc ???
|
|
rottor napisał(a):
Premia jest pewnie liczona z modelu, a ktoś uważa że model niedoszacowuje np. volatility w dół .. i stąd taki bid
Premia Bid Ask OW20X142900 542.35 2357.65 484.55 497.00no dobra a tutaj ??? jak mam kupic po 542,35 skoro z rynku bierzesz po 497 ?? chyba czegos nie lapie ...
|
|
Kanoniers napisał(a):
i tak cena Put:
OW20X142300 - 7,21zl
OW20X142350 - 17,73 zl
OW20X142400 - 36,93zl
1) tutaj place 72,1 zl a trace premie 72,1zl 2) tutaj place 177,3 zl a trace premie 177,3zl 3) tutaj place 369,3zl i tutaj tez trace premie
poprawilem bledy ktore byly
|
|
rottor napisał(a):cena opcji zawiera wartość wewnętrzną (cena wykonania - strike) i wartość czasową (premię opcyjną)
1) - dziś jesteś na 0, a jeżeli w dniu wykonania cena indeksu bedzie 2402 to stracisz premię, czyli 15*10 = 150
dlaczego strace premie ?? przeciez w 1) kupuje opcje Call za 2300 a rynek konczy sie 2402 czyli tak jak opisalem w przykladzie ??
|
|
aha jeszcze zapomnialem :
Symbol Premia Bid Ask Symbol Premia Bid Ask LOP
OW20L142300 114.00 114.05 117.00 OW20X142300 6.66 6.56 7.21 623 OW20L142350 75.85 74.45 77.00 OW20X142350 16.37 16.53 17.73 374 OW20L142400 46.61 2 43.53 45.56 OW20X142400 36.00 35.12 36.93
Bralem do przykladow ceny Ask i chyba zle teraz widze bo powinienem brac ta cena ktora jest w rubryce Premia tak ????
A swoja droga w drugiej kolumnie jest dziwnie bo skoro premia jest 16.37 to czemu ktos sie ustawia zeby kupic drozej po 16.53 ??!!
|
|
Witam ,
Pewnie z takim stazem juz nie powinienem zadawac takich pytan ale jakos wszystko mnie po drodze wciagalo do gry ale nie OPCJE :) jak to mawial buldi - opcje czesto przerazaja i lepiej nie tykac jak sie nie rozumie wiec postanowilem w koncu to przelamac :)
Z tego co wyczytalem mozemy:
- kupic opcje call (obstawiajac wzrosty) - ograniczone straty - kupic opcje put ((obstawiajac spadki) - ograniczone straty
- sprzedac opcje call ( obstawiajac spadki) - nieograniczone straty - sprzedac opcje put ( obstawiajac wzrosty) - nieograniczone straty
Narazie chce odpuscic te 2 ostatnie to liczenie i zrozumienie tego poki co mnie troche przerasta ...
Natomiast dzis np. sa opcje wygasajace w grudniu 2014
i tak cena Call:
OW20L142300 - 117zl
OW20L142400 -45,6 zl
OW20L142500 -10,86zl
indeks 2402 zakladamy ze nic sie nie zmieni i pomijam prowizje dla uproszczenia
i teraz nie rozumiem za bardzo :
1) tutaj place 1170 zl a zyskuje 1020 zl czyli juz dzis jestem w plecy 150zl 2) tutaj place 456 zl a zyskuje 20 zl czyli tez jestem w plecy 436zl 3) tutaj place 108,6 zl i jestesmy ponizej wiec trace premie 108,6zl
Dziwne bo myslalem ze ceny sa tak ustawione ze dzis jestem na 0 i dopiero zdarzenia w przyszlosci zdecyduja o zysku /stracie
i tak cena Put:
OW20X142300 - 7,21zl
OW20X142400 - 17,73 zl
OW20X142500 - 36,93zl
1) tutaj place 72,1 zl a trace premie 72,1zl 2) tutaj place 177,3 zl a trace premie 177,3zl 3) tutaj place 369,3zl i zyskuje 980zl czyli zarabiam 610,7zl ??
Czy ja to wogole dobrze licze ????
|
|
Temat:
LUBAWA
Warto czytac : Płonie hala produkcji tkanin. 23 zastępy straży pożarnej w akcjiPali się zakład włókienniczy Miranda w Turku (woj. wielkopolskie). 23 zastępy straży pożarnej walczą z ogniem. Płomienie sięgają kilkanaście metrów powyżej hali. Pracownicy zakładu zostali ewakuowani. Nie ma informacji o poszkodowanych w pożarzewww.tvp.info/17741254/plonie-h...
|
|
Witam :)
Chcialbym zapytac czy ktos juz sie "bawil" w te faktory wypuszczane przez Raiffeisen ?? Sporo tutaj bylo juz napisane o produktach strukturyzowanych ale do nich nie bylem jakos tak przekonany natomiast zastanawiam sie nad obecnymi (ze stala dzwignia )
Gdyby ktos mial watpliwosci o ktorych pisze to kilka z nich :
RCFL3OIL RCFS3OIL RCFL3GOLD RCFS3GOLD RCFL3SILVER RCFS3SILVER RCFL3W20
itd...
sa tez faktory na nasze niektore spolki typu KGHM czy PZU ??? Czy ktos wie mniej wiecej w praktyce jak to dziala w przypadku spolek i jaka jest roznica miedzy taka typowa zalozmy S-ka na KGHM a faktorem RCFS3KGH (poza tym co jest najbardziej oczywiste czyli ograniczenie strat do zainwestowanego kapitalu i brak depozytu zabezpieczajacego)
|
|
Mnie to znow zaczyna zastanawiac sytuacja ktora jest na ropie Jesli tak dalej bedzie sie utrzymywac tendencja to niedlugo dojdziemy do sytuacji gdzie Crude bedzie w polowie ceny Brent Wiele lat ta korelacja byla w miare zachowana a teraz kazdego niemal dnia jest niesamowity rozjazd
|
|
@Szutnik
Po pierwsze narazie nie widze tego strasznego bicia na indeksach ktore mialo miec miejsce krotkoterminowo przed PZ w pazdzierniku "wezel gordyjski" o ile dobrze pamietam Wiec jak to jest z ta sprawdzalnoscia ??? Nawet ostatnio sugerowales ze tak dlugi okres wzrostow musi miec tez swoja odpowiednia przecenę ???
Po drugie AT ma tak szeroki wachlarz swoich mozliwosci ze nie wiem czy jest mozliwosc znalezienia choc 1 spolki gdzie nie bedzie mozna czegos podpiac na zasadzie : srednie , rsi , paterny swiecowe czy tez formacja odwroconego zgryzu wiewiorki :) itd...
Do wszystkiego mozna dorobic odpowiednia teorie co nie znaczy ze AT tak super dziala bo wtedy gro ludzi poswieciloby troche zycia po to by stac sie miliarderami nic nie robiac a jednak tak nie jest ... dlaczego skoro na podstawie AT mozna spokojnie sobie zarabiac ?? no powiedz dlaczego ??
Czasami lubie sobie popatrzec na profesjonalne analizy techniczne gdzie na danej spolce w danym momencie jest 11 sygnalow kupna i 9 sygnalow sprzedazy ... Ups ... no to mamy rzut koscia ;)
Malo tego ta sama spolke inaczej widzi kazdy analityk co czesto nawet tutaj mozna bylo zobaczyc : opis Szczepanika, analityka z KBC czy kogos ze stockwatch Troche jak z laniem wosku w Andrzejki ... jeden widzi psa a drugi podroz do krolewskiego zamku ;)
|
|
Czy ktos z nas jest jakos mocniej zainteresowany rynkiem ropy (glownie Brent) Od kilku sesji jest taka lawina w dol ze zaczynam sie zastanawiac skad takie rozjechanie ropy z indeksami - do tej pory lepiej lub gorzej trzymali korelacje a teraz idzie jak kamien w wode ?!
|
|
Szutnik napisał(a): Gdzie Ty tu widzisz głoszenie niedźwiedzia w moim wydaniu? Oczekiwanie korekty, nawet silnej, oznacza bycie niedźwiedziem? Przyznasz chyba, że odkąd się pojawiłem tutaj, cały czas zdecydowanie stoję po stronie Byka? Nie wkładaj w moje usta rzeczy, ktorych nie mówiłem.
chodzilo mi o krotkoterminowe zachowanie rynkow wlasnie do polowy pazdziernika bo ogolnie wiem ze jestes byczo nastawiony
|
|
@Szutnik Co do konfliktu w krajach arabskich pelna zgoda i mysle podobnie Co do gield nie zarzucaj koledze obrony niedzwiedzich pogladow bo jak dobrze pamietam to Ty najglosniej tutaj glosiles ze szczyt mamay za soba i do polowy pazdziernika spadamy Nie pisalbym o tym gdyby nie fakt ze ostatnio ostro dyskutowalismy nad przewaga At i innych czarow marow z ciagami liczbowymi nad szumem informacyjnym ... Tutaj zdagzam sie z serpico ze tylko to ma dzis znaczenie, zreszta od dluszego czasu juz pisze ze dzis inwestowanie tfu spekulacja opiera sie tylko i wylacznie na tym co powie - Ben lub jakis inny odlam macek Goldmana (czytaj Draghi)
|
|
Szutnik napisał(a): Bo rynek już dziś „mówi”, że się rozczarują tym, co FED powie. Takie srebro po piątkowej sesji ma RSI(14) na poziomie 84,8 pkt, co jest skrajnym wykupieniem. Nie tak skrajne, ale jednak widoczne, wykupienie na rynkach akcyjnych pokrywa się z tym, co sugerują rynki metali szlachetnych. Poważna korekta jest na wyciągnięcie ręki.
Możemy liczyć na poważną korektę w USA (i tego właśnie zaraz po wrześniowym FEDzie oczekuję), ktora potrwa tak plus minus do połowy października, ale korekta ta zniesie może 50%, może 62% a może nawet 79% wzrostów od czerwca 2012. Jednakże to, że owo 2.058 nie zatrzymało wzrostów sugeruje, że na ok. 100% zniesienie liczyć już nie można.
Analogicznie dla WIG20: dno na poziomie 2005 pkt nie powinno już zostać przełamane w dół.
Chyba jeszcze bardziej byles pewny ode mnie ze zadnego Q3 nie bedzie Co teraz ... Ja mysle ze moze byc gra kupuj plotki sprzedawaj fakty bo po takiej informacji to wypadaloby brac wszystko po PKC ale jakos euforii nie widze
|
|
daniel93 napisał(a):Chodzi mi o to, że słuchałem wypowiedzi 5 róznych anali (przed chwilą był 5) i każdy z nich oczekuje kontyunacji wzrostów nawet jak FED rozczaruje. Ponieważ jak to jednen z nich powiedział "Inwestorzy tego oczekują, ale niekoniecznie tego chcą" bo wiedzą, że to ma też negatywne skutki. Myślę że można zaryzykować, że większą szane mają byki. Wydaje mi sie, że luka dół w poniedziałek byłaby kupowana i generalnie takie jest obecnie nastawienie ... Wlasnie dzieki niemu uwazam ze bedzie odwrotnie w mysl zasady ze wiekszosc nie ma racji Byloby zbyt prosto gdyby rynek byl taki oczywisty jakim sie obecnie wydaje
|
|
CNBC to dla mnie zaden wyznacznik :) Moim zdaniem Q3 nie bedzie o czym jestem przekonany od dluzszego czasu mimo iz surowce jak ropa wskazuja co innego i mimo iz zdecydowana wiekszosc anali i pseudoekonomistow tak uwaza. Nie bedzie tez radykalnego zaprzeczenia bo zbyt wiele waza obecnie slowa Bena wiec starym zwyczajem bedzie zwyczajowe gadanie ze w razie czego itd... itp.. bedzie dodruk
|
|
Szutnik napisał(a):Ciekaw jestem czy ktos kiedys wymyslil metode ze jutro bedzie tak jak dzis, jesli dzis mielismy wzrost to jutro tez tak obstawiam a jesli spadek to gram S - mysle ze taka metoda ma w tej chwili najwieksza skutecznosc ...Możesz spróbować skuteczności tej "metody", jeśli sądzisz, że taka dobra [ Sądzą ze moze byc o wiele lepsza od Twojej ;) Tak naprawde to co piszę jest wyrazem dyskusji a nie bron Boze przytykow bo zalezy mi bardzo zeby komus sie udawalo z duza doza prawdopodobienstwa czytac rynek z korzyscia dla nas wszystkich Niestety tak jak pisalem mam odczucia ze te PZ ostatnio w ogole sie nie sprawdzaja :( Kazdy moze sobie wejsc na twojego bloga i poczytac ale pamietam ze juz od bardzo dawna widzisz te spadki ktore nie chca przyjsc a ze przyjda to ja tez wiem bez zadnych modeli - po prostu Tak czy inaczej zycze powodzenia bo tylko wtedy wejde do gry, dopoki bardzo porzadnie nie skorekci nie kupie nawet pol akcji - jak popatrzylem dzis na WIG5 to wszystko niemalze przy oporach wiec narazie podziekuje a maluchy poki co sa bardzo slabe poza wyjatkami ktore wyskakuja co kilka sesji jak np. Hawe dzis.
|
|
@SzutnikKolejny raz dorabiasz teorie do swoich PZ a 60% skutecznosci to chyba jednak troche malo Ciekaw jestem czy ktos kiedys wymyslil metode ze jutro bedzie tak jak dzis, jesli dzis mielismy wzrost to jutro tez tak obstawiam a jesli spadek to gram S - mysle ze taka metoda ma w tej chwili najwieksza skutecznosc ... Jesli ktos ma takie dane to chetnie poslucham , jesli nie to bede musial poczekac az bede mial wiecej czasu zeby sie temu przyjrzec... Ale ja nie o tym chcialem... Wszystko ladnie pieknie ale powiedz mi w takim razie dlaczego jedyny czlowiek oprocz Ciebie ktory siedzi dosc mocno w tych "czarach" i ktorego doskonale znasz - Pawel (wiesz o kogo chodzi) widzi najblizsza przyszlosc zupelnie inaczej ?????????????? Wniosek: jeden z Was na 100% bedzie mogl obwiescic sukces tej metody i jej niesamowita sprawdzalnosc
|
|
mrk napisał(a):droższy dolar to przecież droższa ropa na złotówki, więc certy na spadek tracą. ale przy certach tak to nie dziala ... wtedy nie moglem znalezc dobrego przykladu ale teraz mamy taka sytuacje ...  kliknij, aby powiększyćNie rozumiem jak oni to rozliczaja dzis mamy w przyblizeniu cene Brent taka jak 02.09 a dolara duzo slabszego wiec zgodnie z teoria "tanszy dolar to tansza ropa wiec certy na spadek powinny zyskiwac a zobaczcie jak spadly w porownaniu do 02.09 jak to dziala ...
|
|
Szutnik napisał(a):Cierpliwości... rynek czasem lubi sprawdzać, ile tej cechy masz Gdybym gral to jeszcze bym potrzebowal sporo gotowki bo za cierpliwosc depo by nie utrzymali ;) Szutnik napisał(a):Pamiętaj o jeszcze jednym - w USA kończący się tydzień jest tradycyjnie tygodniem o jednej z najniższych aktywności inwestorów w roku. Jedni mają (kończące się) urlopy, inni czekają, aż ci urlopowicze wrócą z urlopów. Mówi się tam, że dopiero po Labor day i powrocie dzieci do szkoły zaczyna się normalny handel i wielu woli zaczekać do wtorku po Labor'ze z poważniejszymi ruchami. nie widze paniki czy tez prognozowanych przez Ciebie zjazdow do minimow czerwcowychW jeden dzień? Czy Ty jesteś powazny, Kanoniers??? I znow wyszedl Super Mario i zaczarowal rynek Chyba zaczne tworzyc swoja metode oparta na punktach zwrotnych w dniach wystapienia Bena/ Draghi dowolnie :)
|
|
Szutnik napisał(a):Aha i jeszcze jedno. Możesz zapomnieć o tym, że w Jackson Hole 30-31.08 Ben coś powie (dostałem od niego tajnego fax'a  ), co ruszy rynki w górę. Dlaczego? Bo w CNBC USA nieustannie o tym trąbią, ze tak będzie no i nie powiedzial ale jakos nie widze paniki czy tez prognozowanych przez Ciebie zjazdow do minimow czerwcowych a wrecz przeciwnie surowce up, eur/usd juz powyzej 1,26 itd... itp... cos slabe to rozczarowanie ... Czyzby rynek zinterpretowal te slowa na zasadzie : narazie nic nie dam ale spokojnie mozna inwestowac bo jak bedzie zle to pomogę
|
|
@Szutnik Czy Draghi może teraz powiedzieć: podnosimy stopy o 0.5 pkt%? Nie. Moze nie zrobić nic, albo oglosić QE/LTRO - w tym zakresie może się poruszać. Ani Draghi, ani BB nie zatrzyma więc trendu, jak to sugerujesz.chyba przeceniasz madrosc rynku bo np. moze powiedziec "jako Europa musimy trzymac sie razem " lub jakis inny frazes swiadczacy o nieslychanej solidarnosci wszystkich zwlaszcza z poludniem. Madry rynek taka informacje by "olal" ale dzisiaj bylaby pewnie euforia Widzisz najgorsze jest to ze krotkowzrocznosc i brak instynktu logicznego myslenia powoduje czesto najpierw dzialaj a potem jakos to bedzie ... Ja tez moge powiedziec ze ostro trenuje i na nastepnej olimpiadzie pokusze sie o rekord na 100metrow i detronizacje Bolta ale jak za tym nie pojda fakty to przez kilka dni smieciowe portale beda mialy z tego pozywke i koniec ... Minima te powinniśmy osiągnąć w USA w okolicach plus minus połowy październikato jest niewykluczone chociazby biorac pod uwage ze od 3 miesiecy idziemy w gore (juz jakies 10-12%) Dla mnie caly czas odbija sie czkawka rok 2008/2009 - to bylo na tyle niedawno ze kazdy ma w pamieci tamte wydarzenia i ani nikt nie chce zostac "z reka w nocniku" jak po upadku Lehmana ani sie spoznic na ponadprzecietne zyski jak na poczatku 2009 - stad ta nerwowosc
|
|
@Szutnik
Akurat w tym co powiedzial serpico ma duzo racji, zeby nie wiem jak silny byl jakis trend lub realizacja pewnego scenariusza technicznego to wystarczy 1 slowo a czasem nawet tylko jego domysl zeby rynki ruszyly w wybranym kierunku (czytaj Mario Draghi itp)
ostatnio mam wrazenie ze bardziej dopasowujesz swoje "czary" do sytuacji na rynku a nie odwrotnie to one powinny pokazywac Ci kierunek... szkoda bo jak wiesz kibicowalem Twojej metodzie oceny rynku ...
Nie chce byc goloslowny wiec nie przytocze dokladnie ale wszystkie istotne PZ na rynku w ostatnim czasie sa tylko i wylacznie wynikiem jakiejs INFORMACJI (czy to fed, ebc, itd... itp...)
|
|
@Taurus przyjacielu moglbys zerknac do skrzynki Co do firm to mam kazdego dnia stycznosc z firmami przemyslowymi i nie do konca mam takie odczucie jak Ty Moglbym podzielic je na 3 duze grupy : 1) te ktore maja zamowien na pol roku do przodu i ledwo sie wyrabiaja a ich produkcja caly czas rosnie i rosla nawet w 2008r. 2) te ktore maja zamowien na pol roku do przodu i bardzo duzo roboty ale maja problem z zaopatrzeniem sie w material bo doskwiera im brak plynnosci i malo kto chce im dawac przelewy wiec kupuja za cash albo mocno przeplacaja ta gdzie dostawca chce poniesc ryzyko 3) te ktore sa ugotowane i praktycznie roboty brak Masz racje ta 3 grupa stanowi w moim odczuciu najmniejszy odsetek ale i 1 nie blyszczy 2 grupa imho to w tej chwili ponad 50%
|
|