PARTNER SERWISU
cqotaeyl
Gordon_Gekko

Gordon_Gekko

Ostatnie 10 wpisów
Witaj Snake!

Czytam z uwaga... Fajnie ze wrociles!
Mysle, ze skromnosc kolegi pomyliles z pokora.. Uwazam rowniez i nie dam sie przekonac ze jest inaczej iz inwestowanie wirtualna kasa jest o niebo latwiejsze niz gra prawdziwymi nawet niewielkimi srodkami.
Po 3 uwazam ze warto zwrocic uwage na nachylenie sredniej...

Powodzenia dla Wszystkich w Nowym Roku!
T.

Snake napisał(a):
Z doświadczenia (i z Eldera też) wiem, że właśnie w momencie największego wypalenia i zniechęcenia należy wziąć się do roboty - nie wolno się poddawać - a wtedy jakoś naprawdę efekty przychodzą niespodziewanie.

Żaden system nie jest wiecznie skuteczny, a już na pewno żaden człowiek. To normalne.
Praktyką, jaką Ty masz, to ani tu, ani gdzie indziej - nikt się nie może pochwalić.

Nie znam bardziej stresującego zawodu.

Wiem ze nie ma sie co poddawac, tym bardziej jak sie czlowiek cofnal przez te kilka lat w innych tematach i teraz ciezko byloby dzialac w innej branzy.
Ale trzeba sobie tez jasno i wyraznie powiedziec ze nie kazdy nadaje sie do tego zawodu.. a moze inaczej - wielu sie moze i nadaje ale musza dobrze wybrac czy moze long term w jakims funduszu a moze DT. Zawod jest w ch.. stresujacy a Ty reprezentujesz jego hardcorowa odmiane ;) ja mialem slaby rok...duuuzo ponizej oczekiwan i wymagan a mimo wszystko pensja splywala...to komfort ale tez ogromna odpowiedzialnosc...

codziennie sobie uswiadamiam jak wazne sa banaly: dyscyplina, milosc do brania szybkich strat, konsekwencja i prostota... ooo tak prostota... w polaczeniu z intuicja..6zmyslem.. kazdy moze to inaczej nazwac... najlepsi traderzy jakich znam maja w dupie wykresy, dane jakie wychodza o 14:30 - liczy sie tylko price action, momentum i ich niesamowita intuicja,czucie rynku...tego sie nie da nauczyc z tym sie trzeba urodzic..a reszta sie moze zajebac a i tak benchmarku nie pobije...

trzeba dostrzegac niedostrzegalne i tego kazdemu zycze!

a co do mojej praktyki to w pelni popieram poglad Anty - w ten branzy jest jedno i TYLKO jedno kryterium mowiace jak jestes dobry - przyrost stanu konta na koniec roku!
A jak ktos ma niby umiejetnosci ale slaba glowe i miekkie jaja to moze co najwyzej ksiazki lub analizy do gazety pisac..albo szkolenia prowadzic ;)

Snake z ta falszywa skromnoscia to chyba odnosiles sie do Anty?

Mnie to z pewnoscia nie cechuje - jestem na nia wrecz cholernie uczulony...

Jestem wypalony i mowie powaznie ze nie wnioslbym do zadnego projektu absolutnie zadnej wartosci dodanej..

Pozdrawiam!

Czytam czytam.
Jakby co to dzwon podam Ci namiary na ludzi z ktorymi naprawde warto wspolpracowac ;) bo ja to co najwyzej za sekretarke moge robic..

Powodzonka! :)

Snake mniej goryczy ;) W zyciu wszystko dzieje sie po cos..tak mialo byc i juz...
W zeszlym roku zrobilem tylko 30% wiec nie wiem czy licza sie moje pozdrowienia ale mimo wszystko pozdrawiam i zycze powodzenia!

WatchDog przeczytaj uwaznie post Snake'a a potem jeszcze raz i jeszcze raz az do momentu kiedy poczujesz ze myslisz dokladnie tak samo...tak jak pisal Snake'a - jak zawsze myslales. Papki walacej po glowie jest w internecie mnostwo - wlasciwie 99%.
Wiec rob to w co wierzysz. Ja rzadko tu bywam, jeszcze rzadziej cokolwiek pisze - juz dawno wyleczylem sie z zycia na forach ale gdy ktos kto zaczyna przygode z rynkami pyta mnie co warto czytac w sieci to ZAWSZE polecam SW.
Sam osobiscie jestem zagorzalym technikiem ale nie trudno zauwazyc ze to co tutaj proponujesz ma "rece i nogi" a dodatkowo jest robione z klasa.
Pozdrawiam

A ja polecam nowosc - CITYBOY

nie mozna sie z niej nauczyc ani AF ani AT ale po przeczytaniu wiadomo dlaczego polskie leszcze byly, sa i beda ogrywane przez majacych olbrzymie wydatki chlopcow z londynskiego CITY

Polecam

babelgum.com/browser.php#play/...:floored,order:MOST_RELEVANT/5,5003507

Pozdrawiam

EDIT: trzeba caly link wpisac - nie wiem czemu tak dzieli

Snake napisał(a):
Proszę, byś przestał mnie szukać w rankingu. Podjąłem się nowego wyzwania i na Grę nie będę już w ogóle zaglądał. Ale to nie jest jedyny powód. Grę i cały portal Ivestu24 wspierałem niemal od początku, całkowicie bezinteresownie i z dużym zaangażowaniem. Starałem się, by Gra była jak najlepsza. I chyba wystarczy. Powodzenia.

Jeszcze raz dzięki za prowadzenie rankingu.

mam nadzieje ze to jest to o czym mysle...i ze nie tylko Ty jestes w to zamieszany ;)

tu tez przydatna stronka:

www.kumotrader.com/ichimoku_wi...

PS Mike ale sie wygladziles w tym ciechocinku ;)

Snake napisał(a):
Gordon_Gekko napisał(a):
PS uwazam ze granie na spolkach ktore czekaja na tak wazne infa jak techmex powinna byc zabroniona...(mowie o grze oczywiscie) - nikt NORMALNY nie wejdzie w takie scierwo calym portfelem - wiec gdzie walor edukacyjny - mozna by o tym pomyslec skoro mozna bylo wprowadzic ograniczenia w spekulacji na spolkach ponizej 1zl.
A przez takie akcje (sytaucje) poczatkujacy 'inwestorzy' mysla ze na gieldzie pieniadze rozdaja...

A ja nie wiem, dlaczego wszyscy z góry zakładają, że takie gry to tylko dla początkujących inwestorów. Przecież ani Ty, ani ja "rookies" nie jesteśmy, a gramy sobie prawie cały czas. Mi to się przydaje do testów - i w takim ujęciu chętnie bym przetestował, co by było, gdyby - co też właśnie robię.

Widzisz, moją bolączką w realu jest to, że inwestuję zbyt ostrożnie - po kilka, a nierzadko kilkanaście walorów. I chociaż wiem, że pięć to powinno być absolutne maksimum, to wciąż gram zbyt zachowawczo. Gra pozwala mi zobaczyć, co by było gdybym był bardziej odważny (albo bardziej zwariowany, jak wolisz).

Nie napisalem ze to gra dla poczatkujacych tylko ze takowi moga sie zachlysnac 'potencjalem' jaki drzemie w smieciowych spolkach.

Grasz tak bo masz takie uwarunkowania - obaj wiemy jakie - ja gram podobnie...
Duze zyski na spekulacji w tej grze po pierwsze wplywaja demotywujaco bo ciagle zadreczasz sie mysla co by bylo gdyby a po drugie moga kiedys spowodowac ze sprobjesz tego w realu i sie skonczy malo optymistycznie...czego oczywiscie nie zycze! zycze konsekwencji w dzialaniu i zelaznej dyscypliny - jak to moj dziadek mawia - wolniej jedziesz dalej zajedziesz ;) Pozdrawiam

lb85 napisał(a):
Snake ma w pełni rację, iż taka symulacja jak invest24 przede wszystkim powinna służyć jako poligon doświadczalny, abyśmy mogli swobodnie testować różnorakie warianty i strategie inwestycyjne, w międzyczasie poprawiając wszelkie błędy,niedociągnięcia i słabości natury psychologicznej, aby dzięki temu unikać ich w realu. Z tego właśnie powodu mnie osobiście w ogóle nie rusza czy lider rankingu prowadzi dzięki zabawie na Techmexie, Petrolinvescie czy Biotonie. Po prostu skupiam się na swoich założeniach bawiąc się razem z Wami.

jezeli wpieprzenie 100% gotowki w prawdopodobnego bankruta nazywasz strategia inwestycyjna to gratuluje ;) a druga sprawa - jezeli myslisz ze w wirtualnej grze poprawisz slaba psychike to widac ze zaczynasz przygode z rynkami - to nie jest krytyka - kazdy kiedys zaczynal - probuje tylko pozbawic Cie zludzen..psychika zaczyna pracowac dopiero przy duzej kasie, wtedy grasz za pozyczone albo chcesz sie utrzymywac tylko z grania na gieldzie...

WatchDog napisał(a):
Coffee Heaven zrobiło się obstrukcyjnie drogie, zatłoczone, hałaśliwe, a sprzedawczynie są nachalne. Jest tu coś do zrobienia jeśli chodzi o customer experience. Bo przecież 10-12 zł za kubek płacimy właśnie za wrażenia, chwilę dla siebie, a nie za kawę.

ale przy okazaji nie nalezy zapominac o produkcie... wstyd sie przyznac ale w grudniu bylem po raz pierwszy w coffee heaven i juz wiecej sie tam nie wybieram - zamowilem goraca czekolade - gorszej w zyciu nie pilem - to bardziej przypominalo kostke czekolady rozpuszczona w goracej w wodzie...

mathu napisał(a):
Mam prośbę żeby już nie uwzględniać mnie w rankingu :( Wstyd jak cholera, granie na samym KGHM było idiotycznym pomysłem Liar

Czekam na następną edycję.

wstyd to jest krasc...

a bledow nie robi tylko ten co NIC nie robi..

gra jest do testow - juz wiesz ze DT na KGHM (i nie tylko) to nie jest latwa sprawa) i fajnie dla Twojego portfela ze nie testowales tego w realu

PS uwazam ze granie na spolkach ktore czekaja na tak wazne infa jak techmex powinna byc zabroniona...(mowie o grze oczywiscie) - nikt NORMALNY nie wejdzie w takie scierwo calym portfelem - wiec gdzie walor edukacyjny - mozna by o tym pomyslec skoro mozna bylo wprowadzic ograniczenia w spekulacji na spolkach ponizej 1zl.
A przez takie akcje (sytaucje) poczatkujacy 'inwestorzy' mysla ze na gieldzie pieniadze rozdaja...

sorry za zamieszanie,..juz mam...zapomnialem ze mozna tylko z wig20

Czy ja jestem slepy czy w grze jednak nie mozna robic krotkiej sprzedazy???

Dzieki za ranking Kamil!

pozdrawiam Snake ;)

Jak idzie Chlopaki? GordonGekko cienko przedzie Eh? Peleton ucieka Think

rzadki filmik w ktorym ukazany jest jeden z bohaterow slynnej ksiazki - Paul Tudor Jones

www.tudou.com/programs/view/XH...

stare czasy ale warto zobaczyc

ja sie dolacze tylko mam pytanie kiedy startuje nowa edycja?

JakubS napisał(a):
Dapi napisał(a):
Poniżej przedstawiam link do artykułu w którym podchodzę w sposób analityczny do działalności operacyjnej Biotonu na rynku polskim. Tekst nie jest analiza fundamentalną i nie zawiera żadnych tego typu rozważań. Stanowi "short look" na składniki działalnosci operacyjnej. Nie ma tam też żadnych rozważań nad tym czy kurs Biotonu wzrośnie czy spadnie.
To mój osobisty wkład w rozwój portalu stockwatch.pl

oooo...

to może teraz każdy użytkownik też sobie każe płacić, za czytanie jego wpisów i pobierać tantiem za ilość odsłon danego wątku???
w końcu to "osobisty wkład w portal stockwatch"
coś mi tu wybitnie zgrzyta, jeżeli tak ma wyglądać forum internetowe służące wymianie informacji i poglądów

Kolego czytaj ze zrozumieniem - DAPI napisal: "To mój osobisty wkład w rozwój portalu stockwatch.pl". To forum jest tylko czescia wiekszej calosci. Sa dzialy ktore sa platne i wlasnie w ta strone poszedl DAPI. Jednoczesnie przychylam sie do zdania WatchDoga ktory slusznie zwrocil uwage na grajkow ulicznych. A DAPIemu nie powinienes nic zarzucac - na swojej stronie (ktorej adres ma w stopce) - dzieli sie za darmo swoja wiedza i doswiadczeniem

Pozdrawiam

Dapi napisał(a):
To nie ramki a umiejętność nauki, wyciągania wniosków oraz cięzka praca doprowadziła do tego że miał 2mln dolarów.

Zgadzam sie z DAPIm w calej rozciaglosci. Darvas pisal iz SL ustawial roznie. Orientowal sie doskonale jak zachowuje sie wiele spolek i w przypadku tych o duzym zakresie ruchu SL ustawial szerzej - tak wiec ciezko stosowac sztywno jego metode. Z pewnoscia stworzyl ja pod siebie, pod swoj talent i doskonale wyczucie, ktorego nota bene nie zdobyl z dnia na dzien a trwalo to wiele lat.
Trzeba brac rowniez pod uwage iz wowczas mielismy do czynienie z zupelnie innymi rynkami, baa zupelnie inna rzeczywistoscia/swiatem/spoleczenstwem, gdzie informacja krazyla o wiele wolniej i stad tez bylo wiecej czasu na reakcje...
Kolejna sprawa - 'stalowe jaja' Darvasa...ktos kto chce osiagnac tak niesamowite wyniki musi zapomniec praktycznie o dywersyfikacji, a takze wytrzymac sytuacje ekstremalne/niespodziewane i mimo juz pokaznych zyskow powstrzymac sie od ich realizacji.
Takze w zasadzie w owej ksiazce nie ma nic odkrywczego, wlasciwie wszystkie elementy czyli stosuj koniecznie SL, patrz na zwiekszony wolumen, na wybicia z konsolidacji czy tez bicie nowych szczytow, nie realizuj szybko zyskow, nie sluchaj plotek i wiele innych mozna przeczytac w wielu innych pozycjach ksiazkowych dotyczacych inwestowania/spekulowania.
Ksiazka mimo wszystko jest warta przeczytanie bo w krotkiej przyjemnej formie pozwala przesledzic bardziej doswiadczonym graczom swoja sciezke rozwoju i zobaczyc gdzie sie jest, przypomniec swoje stare bledy itp. Nowicjusze moga zapoznac sie z pulapkami ktore im zagroza choc znajac zycie i tak popelnie znakomita wiekszosc bledow.
Ze swej strony dodam tylko ze mysle iz malo kto jest w stanie osiagnac tak fenomenalny wynik ale jednoczesnie ze nie ma sie co zalamywac. Nie wszyscy musza zarabiac miliony na gieldzie, wazne zeby byc dobrym w czyms innym. Mozna byc super mezem lub ojcem albo menedzerem a na gieldzie po prostu troche sobie dorobic ;)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 grudnia 2014 19:53:17
Liczba wpisów: 25
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,359 sek.

cnfptayz
chwicich
forptwfw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 094,31 zł +385,47% 97 094,31 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lroxtppp
dxltgslt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat