hpcothao
Advertisement
PARTNER SERWISU
nxesmdbh
28 29 30 31 32
Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 9 grudnia 2009 17:28:32 przy kursie: 23,00 zł
Jeżeli jeżeli nie sprowadzajcie tego do takich fakótw. Moja reakcja była tylko i wyłącznie związana z przekazywaniem informacji które sa nieprawdziwe dla wszystkich którzy choćby przejrzą stronę Biotonu.
Na dzisiaj Bioton ma naprawdę silnie rozwinięta możliwość badawczo-rozwojową i nie widzę spółki która miałaby większy potencjał w tym temacie.
Nie jestem związany w jakikolwiek sposób z Biotonem. Ale jednocześnie wiem jak wyglądają od strony praktycznej pewne mechanizmy w tego rodzaju działalności.

Na dzien dzisiejszy możemy gdybać jak te możliwości wykorzysta. I tylko w tym temacie a nie czy ma czy nie ma czegoś.
Nie posiadam insajderskich informacji z tej spółki. A spółka nie ma obowiązku publikowania informacji jakie produkty rejestruje dopóki ich nie zarejestruje i stwierdzi że może mieć to znaczący wpływ na kurs akcji. Jeżeli tak będzie to się o tym dowiemy.

Informacje czerpię jak w przypadku innych spółek z ogólnodostępnych źródeł ale staram się je przeanalizować pod kątem zagrożeń.

W sprawie kłopotów jakie są przy rejestracji leków biopodobnych można przeczytać np. tutaj:
biotechnologia.pl/info/farmacj...

Jest to napisane moim zdaniem w przystępny sposób. Zwracam uwagę tylko na fakt że jest to proces bardzo trudny jak i dla Agencji która to robi tak i dla firm. I długotrwały. Stąd może ostatnia porażka spółki zależnej BIO w sprawie bifronexu. I nie ma co tutaj wydziwiać, tak to jest z urzednikami i ich procedurami.
Jakie produkty sa w trakcie rejestracji można podejrzeć sobie np. tutaj:
www.biopartners.ch/portfolio/i...
A także na jakim są etapie.

Strona SCI też jest ogólnie dostepna: www.scigenltd.com/products.htm...

Co do udziału Biotonu w rynku to nie zagladałem do ostatniego raportu ale z informacji które pamiętam to miał w granicach 25% w insulinie/tutaj sądzę że akcjonariusze będą wiedzieli lepiej - chyba czytują raporty ?/. I moim zdaniem dużo więcej nie będzie miał, tak wynika z matematyki rynku polskiego. Napisałem o tym już pare stron wczesniej.

Kłopotem Bio jest sprzedaż. Można mieć genialny lek ale jak się nie umie sprzedać to niestety...jak z zarówkami czy gwoźdżiami, ten sam mechanizm rynkowy. Dlatego ruch z Bayerem uważam za bardzo trafiony.

Osobiscie Biotonem przestałem sie zajmowac przed druga emisją bodajże /trzymając z przerwami do debiutu/. Okazało sie to strzałem w dziesiątkę ponieważ przypadkiem chyba prawie na górce wyszedłem.

Ja wyznaję zasadę że zamiast patrzeć na kurs lepiej jest szukać i analizować informacje. Na kursie mam stopa i pracę wykonałem. Na informacjach pracować trzeba zawsze. Oceniać i kombinowac.

Co do strony internetowej. To firma farmaceutyczna nie jest od udzielania informacji lekarzom poprzez swoją stronę. Ona do nich chodzi, szkoli ich itp. w miejscach do tego przeznaczonych gdzie istnieje mozliwość dyskusji itp. Strona to tylko przedstawienie że jest w internecie, pomijając zalecenie KNF że taka strona ma być.

Jak widac powyżej nie trzeba być fachowcem w jakiejś dziedzinie aby spółkę kupić. Trzeba informacji szukać i analizować. Analizuję wiele spółek z branży o których nie mam pojęcia i sprawia mi to frajdę ponieważ mnie rozwija w różnych tematach. Ale trzeba to robić a nie epistoły pisać czy spadnie czy wzrośnie. Wtedy jest pole do dyskusji w przypadku kursu to jest "kogucikowanie". Kto lepszy...a po co ? Lepiej pooceniac i przedstawić swoje zdanie na okreslone fakty które się znalazło i zaobserowało.
Na stronie sa nazwy spółek mozna sobie wejść poczytać. Spróbować powiązać fakty. To tylko google.

ps. nie użyłem żadnych źródeł tajnych a można zobaczyć jakie np. Biton leki rejstruje przez jedną ze swoich firm zależnych.
Panowie o nie jest trudne - naprawdę. Trzeba się tylko schylić a nie żądac od innych że wykonają za mnie pracę. To jest czas który inwestujecie w siebie. Mozna też poprosić profesjonalnego analityka aby to zrobił za nas - to kosztuje tyle ile wymaga jego pracy.

ps. siekoo a zarzucanie komuś kto prowadzi stronę internetowa od dwóch lat, która jest dostepna za darmo i która ma służyć ludziom którzy nie chca tylko dostawać a którym chce pomóc na co zwrócić uwagę przy dążeniu do poznania, do nauki że nie chce dyskutować i innych traktuje z góry jest troche ..."szczeniackie". I nie pisze tego aby zaznaczyć jaki jestem mądry tylko daje cos innym od siebie. Bo w życiu trzeba dawać nie tylko brać - i ta banalną zasadę wyznaję.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 9 grudnia 2009 18:37

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 9 grudnia 2009 20:49:34 przy kursie: 23,00 zł
i o takie podejscie mi (nam) chodzilo - opinia, a z nia jakis link, liczba etc.

nie zgodze sie z Toba odnosnie strony Biotonu - wyglada dokladnie tak jak napisalem i nie wierze, ze KNF kazal im to zrobic w tak tandetnej formie. KNF co najwyzej mogl im dac wytyczne, co na stronie ma byc, a czego ma nie byc. na pewno nie pisal instrukcji jak chwalic autopen'a Whistle
procedury dopuszczania lekow do sprzedazy - tak, to lata (skutki uboczne widoczne po dluzszym czasie itp). owszem, Bioton nie musi informowac nas o niczym wiecej, niz to co mu przepisy kaza - tak samo Ryanair moze wprowadzic dodatkowe oplaty za osoby otyle, czy za korzystanie z toalety podczas lotu. to chyba wyczerpuje temat 'nie musi'?

zas odnosnie tego:
Dapi napisał(a):
ps. siekoo a zarzucanie komuś, kto prowadzi stronę internetowa od dwóch lat, która jest dostepna za darmo i która ma służyć ludziom, którzy nie chca tylko dostawać, a którym chce pomóc na co zwrócić uwagę przy dążeniu do poznania, do nauki, że nie chce dyskutować i innych traktuje z góry jest troche ..."szczeniackie". I nie pisze tego aby zaznaczyć jaki jestem mądry tylko daje cos innym od siebie. Bo w życiu trzeba dawać nie tylko brać - i ta banalną zasadę wyznaję.

Dapi, o jakiej stronie mowa? o SW? hmm, i z tego tytulu nie podlegasz krytyce? wybacz, ale chyba Cie ciupinke ponioslo.
jesli wspolprowadzisz SW - chwala Ci za to, tyle, ze to nie ma nic wspolnego z moim wpisem - ja nie zarzucalem niczego 'komus kto prowadzi strone internetowa od dwoch lat, ktora...' tylko osobie, co zbywa konkretne pytania innych 'argumentem' o poziomie dyskusji i za to, drogi Dapi, nie bede przepraszac.

koncze, bo mnie zaraz WD tudziez inny moderator pogoni blackeye
dodam tylko, ze wiekszosc z nas stara sie wrzucic kamyczek do tego wspolnego ogrodka (i ze kraul chyba tarza sie po podlodze i ryczy ze smiechu z mojego dzisiejszego zaangazowania).
moze mam wykolejona psychike, ale nie trawie podzialu na rownych i rowniejszych - tym ostatecznie koncze moj wklad w pyskowke z Dapi'm salute
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

dutesxx
0
Wpisów: 46
Wysłane: 9 grudnia 2009 23:59:41 przy kursie: 23,00 zł
Panie Dapi. Ponieważ nie odpowiedział Pan wprost na nasze pytania lecz wskazał nam tylko link do BioPartners z ciekawością tam zajrzałem i oto co się dowiedziałem w interesującym nas zakresie.

Bioton nabył w całości tę szwajcarską spółkę BioPartnes GmbH w dniu 09.03.2007r. za 81.489.729 specjalnie wyemitowanych w tym celu swoich akcji po nominalnej cenie 0.20 zł oraz spłacił długi tego podmiotu wynoszące 15.766.780 USD na dzień 9.03.2007r. Razem więc zakup ten kosztował go /dolar licząc po 3 zł/63.598.285 zł. Nabywca mógł akcje wprowadzić do obrotu po 6 miesiącach. Jaki był wtedy kurs Bio? /pomijam to/.
Co w chwili zakupu BioPartners miał na składzie?

Jeden lek Valtropin - sztuczny hormon wzrostu, zamiennik istniejącego już na rynku identycznego prawie leku o nazwie Humatrope /tzw. lek referencyjny/ zawierający tę samą substancję czynną Somatotropinę. Lek ten Komisja Europejska dopuściła do obrotu w dniu 24.04.2006r. Uwaga - a więc wcześniej niż analizowany okres trzyletni. Ponadto BioPartners w okresie tym miała bądź to w początkowych lub bardziej zaawansowanych badaniach inne leki przygotowywane do ich rejestracji w celu obrotu jak: Valtropin SR -rhGH, Ravanex, Biferonex, Alpheon i EPO /Erytropoetyna/. Przewidywano wtedy, że Ravanex i Biferonex wejdzie najwcześniej, po pozytywnym procesie rejestracji, do sprzedaży w 2008r.
Dzisiaj, w grudniu 2009r., po 3 latach co się stało? Co zrealizowano z wcześniejszych zamiarów?
Ano nic. Żaden z w/w leków nie zarejestrowano, nie mówiąc w ogóle o ich obrocie i zyskach. Nic też nowego nie opracowano przez ten okres. To jasno wynika z prezentowanych oficjalnie informacji. A więc sytuacja jest taka właśnie jak wcześniej podejrzewałem. "Zero" Panowie i Panie.
Jaka więc jest rzeczywista wartość tego zaplecza badawczego Biotonu? No bo bym zapomniał. CHMP /Komitet ds. Produktów Leczniczych Stosowanych u Ludzi/ odrzucił wniosek i całość dokumentacji medycznej sławnego Biferonexu, który miał być hitem na rynku. Jak się poprawią to spróbują ponownie podejść do tego sprawdzianu. Ze strony Bio nieoficjalnie wskazuje się na winnego tej sytuacji jako na m.in. konkurencję, która czuje się zagrożona. Czym? Czyżby przez Bioton? Śmiechu warte.!!! Wiele bajek przedstawiciele Bio w przeszłości produkowali, aż ich szefa Wilczęgę nawet za to ukarali a karawana posuwa się dalej. Piramida finansowa rośnie a widmo bankructwa pół roku temu już prawie widoczne przekuwa się znowu we wspaniałe perspektywy. I ludzie to kupują jak na razie. Pozdrawiam wytrwałych w czytaniu tego elaboratu.
Edytowany: 10 grudnia 2009 09:44

dutesxx
0
Wysłane: 10 grudnia 2009 00:09:43 przy kursie: 23,00 zł
Sorry. o czymś zapomniałem. Ja jestem już zmęczony ale może teraz ktoś inny obliczy ile od momentu zakupu BioPartners Bioton do dnia dzisiejszego umoczył tam kasy? Że piszę dość trywialnie? To trudno ale chyba jasno.
/poprawka/ Data zakupu BioPartners winna być 9.03.2007r. W tym czasie kurs akcji Bio wynosił 2.25 zł. Zatem wartość akcji przekazanych jako zapłata za BioPartners dla Merchant Banking Partners /DLJ/ wyniosła ok. 183.350.000 zł /całościowa zapłata obejmuje jeszcze spłatę w/w pożyczki dolarowej - 47.300.000 zł/.
Dzisiaj rano dodatkowo ustaliłem, że:
- w 2007 Grupa Kapitałowa BioPartners Holdings AG na inwestycje w rzeczowe aktywa trwałe i wartości niematerialne a w tym głównie na prace rozwojowe poniosła nakłady w wys. 51.662 tyś. zł W tym celu Bioton udzielił jej pożyczki na kwotę 34.466.780 USD.
- w 2008 Grupa Kapitałowa BioPartners H AG na ten sam cel poniosła nakłady w wys. 71.880 tyś. zł co sfinansowała z kolejnych pożyczek od Bio w wys. 24.500.000 USD co łącznie daje kwotę 58.966.780 USD,
- w 2009 / za 3 kwartały/ z raportu wynika, że BioPartners poniósł straty na działalności operacyjnej w wys. 4.974 tyś. zł.
Reasumując powyższe, można stwierdzić, że Bioton władował w tę spółkę stanowiącą jego zaplecze badawcze kwotę ok. 164.000.000 zł. Łącznie więc wraz z kosztami zakupu tej spółki cała ta inwestycja kosztuje Bioton 347.000.000 zł.
Stawiam pytanie, czy to dobry business?
Edytowany: 10 grudnia 2009 11:03

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 10 grudnia 2009 23:10:42 przy kursie: 22,00 zł
Panowie, stało się !!! Przebiliśmy dół. Wszedłem w Bioton aby troche pospekulować i ładnie już popłynełem kupiłem po 0,25. Moja reguła: Więcej tego śmiecia nawet już nie dotknę. Zero spekulacji.

Rada bardziej generalna: Trzymajmy się w życiu z dala od ludzi typu Pan Wilczęga (kara od KNF za wprowadzanie w błąd inwestorów) i Rysia.

Będzie moim zdaniem na 100% nowa emisja. czuje w powietrzu jak działa propaganda Biotonu. Jak tłum jest podniecany "przełomem", "fuzjami". Jednak kalibracja ogłupienia masy nie osiągneła jeszcze odpowiedniego poziomu. Rysiek jest dobry w wyczuwania nastrojów. Zaatakuje jeszcze raz a wtedy kurs już pęknie po niżej 0,20 gr.

Pisałem o tym juz dużo, dużo wcześniej. I snułem prognozy, że kurs zejdzie.

Teraz zastanawiam się co z robić z tym kawałkiem "tortu" do spekulacji. Chyba poczekam aż się przynajmniej z grosz dwa podbije. Wiedziałem z co się ładuje. Myślałem, że wpadnie grosik do przodu, trwałego wzrostu na Biotonie to nigdy nawet w snach nie rozważałem.

Długoterminowo będzie tak Bioton zrobi jeszcze pare emisji, chłopaki sobie wypłaca premie i takie tam. Dostaną pare tysięcy akcji po powiedzmy 0,15 gr, które sprzedają robiąc zasłonę dymną o przełomie i..........spółka padnie.

Rychu powie, że biznes,że zdarza się. Pan Wilczęga (kara od KNF za kłamstwa) pójdzie do innej spółki naszego Rysia , pasującej do jego profilu osobowościowego czyli np. Petroinvestu. Z taki doświadczeniem będzie mącił w głowach tamtym "inwestorom".

Edytowany: 10 grudnia 2009 23:11

dutesxx
0
Wysłane: 11 grudnia 2009 09:57:42 przy kursie: 22,00 zł
kraul napisał(a):
P kupiłem po 0,25.
.........spółka padnie.
Do Kraula.
1. Nie martw się chłopie. Ja chciałbym być na twoim miejscu lecz mam te "śmieci" po 31 i mam nadzieję , że kurs na ten poziom jeszcze powróci.
2. Moim zdaniem nie dojdzie do najgorszego, gdyż zbyt na insulinę jest zapewniony poprzez kontrakt z Bayerem i musi to dać konkretne zyski od II połowy 2010. Najprawdopodobniej to będzie za mało aby pokryć wszystkie niezbędne wydatki inwestycyjne Biotonu /SciGen i BioPartners/, stąd albo się je ograniczy albo znowu zadłuży spółkę albo być może Starak w to faktycznie wejdzie i sypnie groszem. Faktycznie dużo jest tego - być może - ale to przecież Bioton Krauzego a nie KGHM czy PKN Orlen. No a gdyby tak chociaż ze 2 rejestracje nowych leków się powiodły na Europę to ... . Stąd patrząc trzeźwo widzę jeszcze nadzieję. Brak Bio to brak dobrej pożywki dla spekulacji, pod warunkiem, że kurs poskacze troszkę w górę i w dół co pozwoli kontynuować tę groszową zabawę i poprawi humory towarzystwu. Moim zdaniem teraz Bio wytyczy sobie nowy dołek gdzieś na poziomie 15 - 18 groszy po czym 3 dobre infa pociągną go w górę. Gdy ten proces będzie już widoczny, ryzykując można uśrednić swoje akcje aby szybciej z nich uciec. Ja podtrzymuję swoje zdanie, że zaplecze badawcze Bio jest zbyt słabe aby pchać go do przodu. Jak na razie to go ono tylko dołuje./przez 4 lata brak choćby jednej rejestracji czy nowego opracowania/. No ale może coś się zmieni w tym zakresie. A jak nie to Krauze straci swój majątek na Bio i Petrolu a przy nim i wielu innych poniesie także niepowetowane straty. Pozdrawiam.

krewa
PREMIUM
1 364
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 966
Wysłane: 11 grudnia 2009 10:32:59 przy kursie: 22,00 zł
kraul - jestem pod wrażeniem Twojej konsekwencji!Applause
próbujesz nas uświadomić jaki to syf, kiła i mogiła ten Bioton a sam... co robisz? wchodzisz po 0,25.

kraul
0
Wysłane: 11 grudnia 2009 12:45:38 przy kursie: 22,00 zł
Krewa jestem szczery na forum, nie ściemniam. Pare razy wchodziłem w Bioton czekałem, aż grosz skoczy i od razu sprzedawałem. Robiłem to uważając spółkę za totalne zero. Mam to o co się prosiłem. Nikt mnie tu nie oszukał jak wielu innych tylko sam przekozaczyłem.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 11 grudnia 2009 15:30:41 przy kursie: 22,00 zł
kraul napisał(a):
Krewa jestem szczery na forum, nie ściemniam. Pare razy wchodziłem w Bioton czekałem, aż grosz skoczy i od razu sprzedawałem. Robiłem to uważając spółkę za totalne zero. Mam to o co się prosiłem. Nikt mnie tu nie oszukał jak wielu innych tylko sam przekozaczyłem.

A nie byłoby zdrowiej wyjść po .23 ze stratą, ale mieć kapitał i odrobić gdzie indziej? Oczywiście - nie mój kapitał, sam nim zarządzasz, ale mi osobiście byłoby trochę szkoda tak kisić...
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 grudnia 2009 15:48:01 przy kursie: 22,00 zł
irfy napisał(a):
kraul napisał(a):

A nie byłoby zdrowiej wyjść po .23 ze stratą, ale mieć kapitał i odrobić gdzie indziej? Oczywiście - nie mój kapitał, sam nim zarządzasz, ale mi osobiście byłoby trochę szkoda tak kisić...

Też tak myslę,z Biotonu nie tak łatwo wyjść,płynność żadna,a ruchy co 4% mogą być irytujące-ani wejść,ani wyjść...3some

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 12 grudnia 2009 16:56:13 przy kursie: 22,00 zł
Poniżej przedstawiam link do artykułu w którym podchodzę w sposób analityczny do działalności operacyjnej Biotonu na rynku polskim. Tekst nie jest analiza fundamentalną i nie zawiera żadnych tego typu rozważań. Stanowi "short look" na składniki działalnosci operacyjnej. Nie ma tam też żadnych rozważań nad tym czy kurs Biotonu wzrośnie czy spadnie.
To mój osobisty wkład w rozwój portalu stockwatch.pl

Uwaga! Treść tego wpisu jest dostępna tylko dla posiadaczy abonamentu do Strefy Premium.

Zamów abonament aby uzyskać natychmiastowy dostęp do wszystkich treści i narzędzi serwisu.

(Liczba znaków: 307)

Edytowany: 12 grudnia 2009 17:12

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 14 grudnia 2009 15:58:33 przy kursie: 23,00 zł
Kolejna stracona szansa dla spółki
Tutaj link do newsa

Tym bardziej jest to dziwne i przykre, że dystrybutorem na Chiny produktu Generexu jest SciGen - spółka zależna Biotonu
Tutaj bardzo fajny przeglądowy artykuł

Polecam także komentarze pod nim.

Swoją drogą Pfizer z Exuberą "wkopał w ziemię" w postaci zakładu tylko pod to ok. 100mln dolarów jak się okazało, że dawkowanie jest niepowtarzalne.

Naprawdę stracona szansa, ale ten sam błąd popełniło ElLily.

Edytowany: 14 grudnia 2009 16:04

JakubS
0
Wpisów: 42
Wysłane: 14 grudnia 2009 17:26:08 przy kursie: 23,00 zł
Dapi napisał(a):
Poniżej przedstawiam link do artykułu w którym podchodzę w sposób analityczny do działalności operacyjnej Biotonu na rynku polskim. Tekst nie jest analiza fundamentalną i nie zawiera żadnych tego typu rozważań. Stanowi "short look" na składniki działalnosci operacyjnej. Nie ma tam też żadnych rozważań nad tym czy kurs Biotonu wzrośnie czy spadnie.

oooo...

to może teraz każdy użytkownik też sobie każe płacić, za czytanie jego wpisów i pobierać tantiem za ilość odsłon danego wątku???
w końcu to "osobisty wkład w portal stockwatch"
coś mi tu wybitnie zgrzyta, jeżeli tak ma wyglądać forum internetowe służące wymianie informacji i poglądów

Edytowany: 14 grudnia 2009 17:57

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 grudnia 2009 18:05:33 przy kursie: 23,00 zł
Nie, zupełnie nie o to chodzi. Userzy to nie muzycy, a ja nie jestem ZAiKS'em.

Słuchaj, a na jakiej właściwie podstawie uważasz, że każdy musi oddawać za darmo swoją wiedzę, doświadczenie i wiadomości? Nawet uliczni grajkowie z jakiegoś powodu kładą na chodniku czapkę dnem do dołu.

Każdy może zamykać swoje posty, na określony czas lub na zawsze, jeśli tak zdecyduje.
Edytowany: 14 grudnia 2009 18:08

Gordon_Gekko
0
Wpisów: 25
Wysłane: 14 grudnia 2009 18:42:01 przy kursie: 23,00 zł
JakubS napisał(a):
Dapi napisał(a):

oooo...

to może teraz każdy użytkownik też sobie każe płacić, za czytanie jego wpisów i pobierać tantiem za ilość odsłon danego wątku???
w końcu to "osobisty wkład w portal stockwatch"
coś mi tu wybitnie zgrzyta, jeżeli tak ma wyglądać forum internetowe służące wymianie informacji i poglądów

Kolego czytaj ze zrozumieniem - DAPI napisal: "To mój osobisty wkład w rozwój portalu stockwatch.pl". To forum jest tylko czescia wiekszej calosci. Sa dzialy ktore sa platne i wlasnie w ta strone poszedl DAPI. Jednoczesnie przychylam sie do zdania WatchDoga ktory slusznie zwrocil uwage na grajkow ulicznych. A DAPIemu nie powinienes nic zarzucac - na swojej stronie (ktorej adres ma w stopce) - dzieli sie za darmo swoja wiedza i doswiadczeniem

Pozdrawiam

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 grudnia 2009 18:47:10 przy kursie: 23,00 zł
JakubS napisał(a):
(...)

Hmmm... Następny propagator darmowego dzielenia się z innymi. Super! Gościu, co dzisiaj masz na obiad? Bo bym się wprosił... Dancing

dutesxx
0
Wysłane: 14 grudnia 2009 19:07:50 przy kursie: 23,00 zł
Do Dapi. Gratuluję wiedzy. /wierzę na słowo bo płacić nie zamierzam/

JakubS
0
Wpisów: 42
Wysłane: 14 grudnia 2009 19:35:38 przy kursie: 23,00 zł
WatchDog napisał(a):
Nie, zupełnie nie o to chodzi. Userzy to nie muzycy, a ja nie jestem ZAiKS'em.

Słuchaj, a na jakiej właściwie podstawie uważasz, że każdy musi oddawać za darmo swoją wiedzę, doświadczenie i wiadomości? Nawet uliczni grajkowie z jakiegoś powodu kładą na chodniku czapkę dnem do dołu.

Każdy może zamykać swoje posty, na określony czas lub na zawsze, jeśli tak zdecyduje.

Słucham
Jako normalny user - wciąż z dawną życzliwością.
Tu jest pomieszanie dwóch odrębnych spraw.
Jeżeli jestem na forum ze swobodnym dostępem to chciałbym aby dalej tak było.
Jeżeli nagle wciąż na tym samym forum widzę jakiś zakryty tekst z klauzulą - tylko z wykupionym abonamentem, to mam wrażenie że te forum już nie jest zwykłym forum.
Więc przyjąłeś złe założenie do mojej wypowiedzi, że twierdzę, że
każdy musi oddawać za darmo swoją wiedzę, doświadczenie i wiadomości?
Ale niech te płatne teksty pozostaną w odrębnych miejscach, tak żeby wszystko było czytelne.
A forum niech będzie od tego wolne. Przez forum rozumiem fora oznaczonych spółek a nie cały portal Stockwatch.
Jakub mówi:
Nie komercjalizujmy przestrzeni publicznej.

Edytowany: 14 grudnia 2009 19:36

kraul
0
Wysłane: 14 grudnia 2009 19:49:32 przy kursie: 23,00 zł
w kwestii płacenia.

Jasne, zę nie każdy musi się dzielić swoją wiedzą za darmo, wiedza kosztuje. Ale jeżeli wchodzi się na forum (mówię o tym konkretnym - Biotonu) to akceptuje sie, że ludzie tu za darmo wymieniają się informacjami. Taki zwyczaj. Ewentualnie może coś moderator zaproponować. Ale jak by wyglądało forum i dyskucja. Gdyby było tak:

x: moim zdaniem sprawy niedługo przybiorą inny obrót. Możesz to przeczytać w moim tekście za 10 zł
Y; nie zgadzam się z Tobą moim zdaniem sytuacje ksztaluje się inaczej, moje argumenty- 8 zł
Z: Panowi oboje macie racje, ja patrze na to z wyższej perspektywy - moja analiza - 15 zł

To nie było by dyskusji. Oddzielmy miejsca gdzie się płąci a gdzie po prostu ludzie dyskutują z soba i wymieniają opinię

A teraz bardziej merytorycznie.

Widzieliście co Rychu zrobił w Petrolu.......no co ?..........a jakże..nowa emisja bez prawa poboru.

W Biotonie wisi kolejna. W tej kwestii Rychu nie ma zadnych ograniczeń.

Ciekawi mnie kto kupuje te akcje Petrola ??? Przecież jak się na to spojrzy to ryzyko jak cholera!!! I te drukowania sprawiają, że ewentualne koszyści się rozmyją.

Czy myślicie, że Rychu pociągnie za spust jeszcze raz w Biotonie. ja stawiam, że tak.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 grudnia 2009 20:04:55 przy kursie: 23,00 zł
Jakub: Czyli chodzi o formę, nie zaś o istotę?
Np. gdyby Dapi wrzucił linka i cichaczem podał hasło wybranym osobom, byłoby okej?
Jego założeniem było ograniczenie dostępu dla osób, które płacą mi za serwer, pensje pracowników i inne koszty.
W internecie są płatne treści i będzie ich przybywać. Forum to tylko engine, choć chyba jeszcze nikt na świecie nie zastosował czegoś takiego jak my tutaj - stąd szok i opór przed takim procederem.

Głęboko rozważę Twoje argumenty. Ale zamiaru premiowania ludzi z abonamentem nie zmienię.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BIOTON
  • 3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków
    3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków

Zdaniem Katarzyny Kosiorek z Trigon DM warto obserwować akcje Pure Biologics, prezes Genomtecu natchnął akcjonariuszy swojej spółki optymizmem, a zdaniem Krzysztofa Radojewskiego z Noble Securities Bioton może skorzystać na niedoborach insuliny wywołanych przez popularny Ozempic.

• Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów
    Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów

Sezon wyników za III kwartał nabiera tempa, a listopad pod względem liczby publikacji zapowiada się niezwykle gorąco. W przyszłym miesiącu kilkaset spółek z GPW podsumuje wyniki osiągnięte tego lata. Analitycy Noble Securities i DM BOŚ w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego 4.0 przygotowali prognozy dla pięciu parkietowych maluchów.

28 29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,602 sek.

arfeadwa
cjsvrdki
kgoujfdv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cfksntci
saqskfzl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat