Witam, akurat zainteresowal mnie ten watek poniewaz najstabilniej dzialajacy system jaki testowalem do tej pory to wlasnie 3screen eldera, wiec wypowiem sie rowniez w tym temacie.
Osobiscie ja to widze tak, 1 ekran definiuje nam trend, 2 ekran pokazuje kiedy jest tanio a kiedy drogo, przez co mozemy zastosowac bliskie poczatkowe linie stopu. Duza zaleta tego faktu dla przecietnego inwestora jest taka, ze mozna w ten sposob grac nawet na niezbyt wielkim kapitale, mam na mysli to ze dzieki bliskim liniom stopu stac nas na otwieranie pozycji gdzie ryzykujemy np na kontraktach te 1% kapitalu (przy dalekich liniach stopu byloby to trudniejsze, poniewaz moglo by sie okazac, ze zeby nie przekroczyc tego 1% np trzeba by bylo kupic polowe kontraktu, co oczywiscie nie jest mozliwe)
Odnosnie propozycji Snake'a dotyczacej pierwszego ekranu, to chyba nie moze to dobrze dzialac, bo jest to zbyt skomplikowane, przez co przegapianych bedzie wiele silnych trendow, przetestowalem to i zawieranych jest bardzo malo transakcji, a skutecznosc byla slaba, niestety nie znalazlem nic lepszego niz 1-2emy do okreslenia trendu, aktualnie mysle o wprowadzeniu dodatkowego filtra mierzacego nachylenie sredniej, kiedy jest pozioma oznaczaloby to horyzont brak trendu i wstrzymanie sie od transakcji. Co do stosowania Macd itp to nie wydaje mi sie to najlepszym pomyslem, bo przeciez cala idea tego systemu jest kupowanie pod koniec korekt glownego trendu, moze sie myle ale wtedy wlasnie impet powinien malec, w wyniku korekty wlasnie, a nie rosnac, wg mnie wystarczajace jest odrzucenie transakcji przeciwnych do glownego trendu, dokladanie macd histogramow i adx po prostu drastycznie zmniejszy ilosc transakcji, i to na pewno dlugofalosow nie podniesie skutecznosci. Mozna sie zastanowic nad jakims ADX, ale w moich testach jakos oprocz zmniejszania liczby transakcji nie robil za wiele
jesli chodzi o 2 ekran, to moim ulubionym jest krotkoterminowy stochastic, jednak uzywany w podwojny sposob. Kupujemy gdy przetnie on od dolu dolna linie(np 20) lub tez gdy znajduje sie ponizej linii dolnej ale cena przekroczy maximum np z 2 ostatnich dni(tutaj stosuje zlecenia stop do otwierania pozycji)
co do stopu to ja uzywam ATR, przesuwamy tylko w kierunku zgodnym z pozycja, poczatkowy jest bliski a dalej jest luzniejszy, ciasniejszy staje sie za kazdym razem kiedy sygnalizowana jest nastepna transakcja zgodna z otwarta pozycja, w tym miejscu zastanawiam sie nad dodaniem piramidowania pozycji. probowalem oczywiscie innych stopow, jake Safezone, bollinger czy minimum/maximum z ilus dni, ale taki wydaje mi sie najlepszy.
zostaje jeszcze zamykanie pozycji czy tam realizacja zyskow, ale jakos nie moge wymyslic nic sensowniejszego niz po prostu odwrocenie sie trendu glownego, niestety jest to bardzo opoznione zwykle i prawdopodobnie i tak stop wyrzucilby nas z rynku wczesniej, mozna byc uzyc krotszych srednich od 1 ekranu, ale czy wtedy nie bedzie nas wyrzucalo za czesto?
Zapraszam do dalszej dyskusji, bo temat jest bardzo ciekawy i moze razem wpadniemy na jakis pomysl
|